Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Erdei mályva
Malva sylvestris

Népies nevei. Csuszóka, füdző rózsa, kereknádralapi, haslágyító, madárpogácsa, mátévirág, nagy papsajt, papkenyér.

Leírása. Kétéves vagy évelő, 25 cm-től 2 m magasságig megnövő növény, kevés ágú, húsos, orsó alakú gyökérrel. Szára lefekvő vagy felemelkedő, ritkán egyenes, többnyire dúsan ágas, az alsó részében fásodó. Az egész növény szőröktől érdes. Levelei kerekek vagy vese alakúak, 5-7 bevágással, a felsők egész középig felhasadtak. A virágok a levelek hónaljában 2-6-osával, 1-2,5 cm hosszú kocsányon foglalnak helyet. A pirosaslila sziromlevelek száma 5 db. Termése pogácsa alakú, 8 mm széles, közepén bemélyedt. A termés 9-11 db tortaszelet alakú résztermésből áll.

Összetéveszthetősége. A papsajtmályvával téveszthető össze, de annál sokkal termetesebb és nagyobb virágú. Egyébként a papsajt magja az erdei mályvához hasonlóan használható fel.

Előfordulása. Közönséges és gyakori az egész országban. Parlagokon, szántóföldeken, kertekben, szőlőkben, utak mentén, mindenféle talajon nő.

Felhasználása. A fiatal leveleket és a hajtásokat főzeléknek és salátának dolgozhatjuk fel. Termése nyersen a gyerekek kedvelt csemegéje. A népi gyógyászatban levelét magas nyálkaanyag-tartalma miatt lágyító, enyhítő, csillapító teakeverékben, borogatásban használják fel. Már Hippokratesz és tanítványai is hasonlóan alkalmazták.

Gyűjtési ideje. Fiatal leveleit április-júniusban, virágait június-szeptemberben, termését augusztus-októberben gyűjthetjük.

 

Receptek

Mályvaleves. 1/2 kg fiatal mályvalevelet megmosunk, apróra vágunk, és 2 l tyúkleveskockából készített lében 10 percig főzzük. 5-10 apróra vágott fokhagymagerezdet forró olajban megpirítunk, kevés cayenborssal és sóval ízesítjük, és a levesből kivett mályvaleveleket hozzáadva folytonos keverés közben kis lángon addig főzzük, míg pasztaszerű nem lesz. Ekkor a húslébe tesszük és kb. 5 percig, kevergetés közben főzzük. Vagy levesként, vagy rizshez, húshoz, zöldséghez mártásként tálaljuk.

Mályvafőzelék. 1/2 kg mályvalevelet megtisztítunk, jól átmossuk, forrásban lévő sós vízben tíz percig főzzük. Szűrőkanálba öntjük, hideg vízzel leöblítjük. 1 db tejben áztatott zsemlével együtt pépesítjük, majd 2 dl tejjel felöntjük, megsózzuk, 8-10 percig főzzük, majd berántjuk, s ismét felforraljuk. Zsemle helyett a rántás elhagyásával, 2 dl tejszínnel elkevert tojássárgájával is megköthetjük.

Papsajtos fánk. Fánktésztába papsajtterméseket keverünk. Kisütve, melegen tálaljuk. Négy személyre 1 maréknyi termést számítunk.

Papsajt kapriszerűen. A terméseket 5%-os ecetben eltéve, húsokhoz köretnek, díszítésnek, vagy mártásokba fűszernek használjuk.

 

 

 

II.
Erdei mályva

Malva sylvestris L

Főgyökeres hajtása 50-100 cm, heverő szárú. Levelei szórtak, hosszú nyelűek, vese alakúak. Ujjas tagoltságú és erezetű. A virágzat levélhónalji forgó. A virágok csészéje látszólag kétkörös. A valódi csészekör 5 tagú, amelyen kívül még egy másik körben a mályvafélék családjára (Malvaceae) jellemző feltolódott murvalevelekből álló külső csészekör (epykalyx) társul. A mellékcsészék tövüknél szabadok. A család sajátossága még, hogy a számos porzó szála egy csőszerű oszloppá nő össze, melyről rövid lehajló "szállal", porzószál részlettel, hajlanak le a portokok. Ezt a porzótáj típust nevezzük egyfalkásnak (monadelfia). A párta sziromlevelei kicsípett csúcsúak (1,5-3,0 cm), liláspirosak. A 10 levelű termőből cikkekre hasadó, ún. papsajt termés alakul.

Gyógynövény is. Hatóanyaga nyálka poliszacharidok, cseranyag, antocianinok (malvinglikozid). Expektoráns, enyhe hashajtó. Külsőleg kataplazmákban. A mórmályva szinezéket is adó festékdrog.