Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Korilla
Cyclanthera
pedata (L.) Schrader
Család: Cucurbitaceae (tökfélék)
A:
korilla;
S: pepino hueco, achokcha;
N: Korilla
A
korilla egyéves, csavarodó szárral kúszó növény. Lágy hajtásai elérhetik az 5
m-t is, és villásan elágazó kacsokat fejlesztenek. Levelei szórt állásúak, legfeljebb
20 cm méretűek. A levéllemez tenyeresen csaknem tövig keskeny szeletekre tagolt,
a 3-6 szelet durván, szabálytalanul fűrészes vagy mélyen bemetszett szélű. Rövid
kocsányú, 1 cm-nél kissé nagyobb virágai csoportosan, felálló, hosszú tengelyű,
fürtös virágzatokban fejlődnek.
Termése: lapított kabak (23 cm x 7 cm), ívben
hajló, tojásdad-hosszúkás, kihegyezett, görbe csúcsú, ferdén ízesülő kocsányú.
Gyenge, hosszirányú bordák húzódnak végig a termésen, amely alakban és felépítésben
karcsú fűszerpaprikához hasonlít. Vékony héja fényes világoszöld, elszórtan álló,
legfeljebb 4 mm hosszú, merev, karcsú kúp alakú tüskékkel. A terméshús kb. 4 mm
vastag, szilárd húsú, lédús és kellemes, lágy uborkához hasonló ízű. A belső tág
üregben egy központi orsószerű képződményen zöldesfehér, vattaszerű pulpával körülvéve
kb. 10 fekete, kemény mag (10 x 8 mm) ül. a magok lapos trapéz alakúak, levágott,
négyzetes, részben 2 szarvat képező csúcsúak, szélükön 2-2 szárny alakú, hullámos
hosszirányú borda húzódik, amely kis hegyben végződik.
Felhasználása: a fiatal
korillaterméseket nyersen, például salátákban, vagy párolva, zöldségként fogyasztják.
Az üreges kabakokat szívesen megtöltik rizzsel, apróra vagdalt tojással vagy hússal.
A fiatal hajtások és levelek is ehetők.
Elterjedése: a dél-amerikai Andokban
honos; trópusi hegységekben és szubtrópusi régiókban Mexikótól Peruig, ritkábban
Ázsiában és Afrikában is termesztik.
Rokon fajok: A korilla a Cyclanthera
nemzetség Dél-Amerikában honos több taxonja közül a legszélesebb körben termesztett
faj.