Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Kepel
Stelechocarpus
burahol (Blume) Hook f. & Thomson
Család: Annonaceae (annónafélék)
A,
F, S: kepel;
N: Kepel
A
kepel örökzöld, legfeljebb 25 m magas fa. Levelei tojásdad-lándzsásak vagy hosszúkás-elliptikusak,
kihegyezettek, vékony-bőrneműek. A levéllemez (max. 27 x 9 cm) sötétzöld, kopasz,
fényes, a levélnyél kb. 1,5 cm hosszú. Egyivarú, zöldesfehér vagy vöröses virágai
többnyire 16 tagú csomókban fejlődnek a törzs csomóin.
Termése: A törzsön
fejlődő gömbölyű vagy széles tojás alakú bogyó, amely legfeljebb 6 x 4,5 cm, kocsánya
8 cm hosszú, 1 mm vastag, barna héja bőrnemű és érdes, rajta egy gyenge, hosszirányú
varrat látható. A megérve halvány narancsszínű, lédús, aromás terméshús 4-6 elliptikus,
lapított barna magot zár körül. A kb. 1,5 x 3 cm-es magok rendezetlenül keresztben
fekszenek a bogyóban.
Felhasználása: az érett, ízletes pulpát nyersen eszik,
gyümölcsként. A termés leve dezodoráló hatású, és a bőrre kerülve ibolyaillatot
áraszt. A bogyók fogyasztása asszonyoknál átmeneti sterilitást okoz. Hazájában,
Jáván hagyományosan a yogyakartai szultáni család kizárólagos joga gyümölcsként,
kozmetikumként és fogamzásgátlóként felhasználni. Közép-Jáva népe a kepelt még
ma is a nemesi rend növényének tekinti, amelyet a Kraton-palota kertjeiben nevelnek.
Elterjedése: ritka, Jáván honos fa, amelyet Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában,
továbbá mint ritkaságot Floridában és Közép-Amerikában is ültetik.
Termesztése
és betakarítása: a trópusi síkvidéki klímában tenyészik, és magról szaporítják.
A kifejlett fák évente több mint 1000 termést hoznak. Akkor érettek, ha a héj
a barna, érdes felület alatt már nem zöld, hanem sárga vagy világosbarna színű.
A termések hűtés nélkül 2-3 hétig tárolhatók.