Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Kepel
Stelechocarpus burahol (Blume) Hook f. & Thomson
Család: Annonaceae (annónafélék)

A, F, S: kepel;
N: Kepel

A kepel örökzöld, legfeljebb 25 m magas fa. Levelei tojásdad-lándzsásak vagy hosszúkás-elliptikusak, kihegyezettek, vékony-bőrneműek. A levéllemez (max. 27 x 9 cm) sötétzöld, kopasz, fényes, a levélnyél kb. 1,5 cm hosszú. Egyivarú, zöldesfehér vagy vöröses virágai többnyire 16 tagú csomókban fejlődnek a törzs csomóin.
Termése: A törzsön fejlődő gömbölyű vagy széles tojás alakú bogyó, amely legfeljebb 6 x 4,5 cm, kocsánya 8 cm hosszú, 1 mm vastag, barna héja bőrnemű és érdes, rajta egy gyenge, hosszirányú varrat látható. A megérve halvány narancsszínű, lédús, aromás terméshús 4-6 elliptikus, lapított barna magot zár körül. A kb. 1,5 x 3 cm-es magok rendezetlenül keresztben fekszenek a bogyóban.
Felhasználása: az érett, ízletes pulpát nyersen eszik, gyümölcsként. A termés leve dezodoráló hatású, és a bőrre kerülve ibolyaillatot áraszt. A bogyók fogyasztása asszonyoknál átmeneti sterilitást okoz. Hazájában, Jáván hagyományosan a yogyakartai szultáni család kizárólagos joga gyümölcsként, kozmetikumként és fogamzásgátlóként felhasználni. Közép-Jáva népe a kepelt még ma is a nemesi rend növényének tekinti, amelyet a Kraton-palota kertjeiben nevelnek.
Elterjedése: ritka, Jáván honos fa, amelyet Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában, továbbá mint ritkaságot Floridában és Közép-Amerikában is ültetik.
Termesztése és betakarítása: a trópusi síkvidéki klímában tenyészik, és magról szaporítják. A kifejlett fák évente több mint 1000 termést hoznak. Akkor érettek, ha a héj a barna, érdes felület alatt már nem zöld, hanem sárga vagy világosbarna színű. A termések hűtés nélkül 2-3 hétig tárolhatók.