Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Sonka sütőtök
Cucurbita maxima convar. ecoronata Alef. - Cucurbitaceae

 

Termése salátának, sütőtöknek elkészítve kiváló

A tökfélékhez tartozó, hagyományos, lapított kerekded formájú sütőtökkel (Cucurbita maxima Duch.) szemben a sonka alakú nálunk alig ismert. Ősalakja Dél-Amerikában él, termesztett változata viszont az egész földrészen, főleg Észak-Amerikában terjedt el. Európában szórványosan fordul csak elő, egy-egy szűk termesztési körzetre korlátozódik.

A növény vegetatív részei hasonlítanak a kőzöméges sütőtőkéihez. Gyökérzete erősen fejlett, nagy talajréteget hálóz be. A gyökerek zöme a felső talajrétegben ágazódik el, a felső 20-30 cm-es részt dúsan átszövik.

Emellett a mélyebb (80-100 cm-es) rétegekbe is lehatolnak, ennek ellenére a hagyományos sütőtöknél kevésbé viseli el a szárazságot. Heverő szára rövidebb és vékonyabb, de hasonlóan szőrös. A levelek sűrűbben helyezkednek el a száron és kisebbek, mint a sütőtök levelei.

Levélhónaljban álló virágai szintén kisebbek, sugaras szimmetriájúak, öttagúak. A zöld csésze- és a sárga sziromlevelek az alsó egyharmadukban összeforrtak. A virágok szerkezete, ivarszerveinek felépítése hasonló a sütőtökéhez vagy a turbántökéhez.

Egy-egy tövön 3-6sonka vagy palack alakú kabaktermés fejlődik. A termések csupán 1-2 kilósak, tehát jóval kisebbek, mint a hagyományossütőtőkéi. Külső héja világos barnásszürke árnyalatú, de előfordulnak barnáspiros termések is. Ősszel enyhe, könnyen letörölhető viaszos bevonat képződik rajta. A termésen belül a kissé vékonyabb befűződés és az inda között nincsenek magok, ez a rész csak húsból áll. Magok csupán az alsó, erősebben kiszélesedő részében, egy szűk üregben találhatók. A termés legnagyobb hányadát az értékes húsállomány teszi ki. A termés csúcsának nincs kinövése, ami rendszertani értékkel bír.

 

Környezeti igénye

A többi tökféléhez hasonlóan melegigényes növény. A magok csírázásához legalább 12-14 °C szükséges, de normális kelés csak 15-20 °C körül várható. Optimális csírázási hőmérséklete 22-25 °C. Növekedéséhez sok melegre van szüksége, ezért nyár elején lassabban, majd a nyár második felétől jóval gyorsabban nő. Hűvös, borús nyarakon vontatott a fejlődése és késő őszre tolódhat a termésérés. A zöld hajtások és levelek fagyérzékenyek, míg a teljesen beérett termések 1-2 fokos fagyot kibírnak, de erősebb fagyok hatására már károsodást szenvednek, különösen akkor, ha a külső viaszréteg megsérül.

Közepes fényigényű. Gyenge árnyékban, szórt fényben is szépen fejlődik. Kerítés mellé ültethető, gyér lombú gyümölcsösben is megmarad. A termések kifejlődéséhez hosszú nappalokra van szüksége. A sűrű ültetés sem megy a terméskötés rovására, de a termések kisebbek lehetnek.

Vízigényesebb a kerek sütőtöknél. Gyökere elsősorban a felső 20-30 cm-es talajréteget szövi át, ezért a szárazságot nem jól tűri. Kevesebb, de nagyobb vízmennyiséggel hatásosabb az öntözése, mint a gyakori, ún. frissítő vízutánpótlás. A magyarországi szeszélyes csapadékeloszlás miatt (éppen július végén, augusztusban igényel több vizet) öntözés nélkül kockázatos a termesztése.

A talajjal szemben nem túl igényes. A szélsőséges talajtípusok kivételével szinte valamennyi talajon termeszthető. Semleges kémhatású, tápanyagban és bázisokban gazdag területet válasszunk számára, ahol laza a talajszerkezet és jó a vízgazdálkodás. Köves, de humuszban gazdag területeken is megmarad.

Jó vízgazdálkodású, tápanyagban és mészben gazdag talajon várhatunk sok termést. Lehetőleg frissen szervestrágyázott helyet válasszunk számára. Ennek hiányában fészkenként trágyázzuk. A vetés előtt legalább két héttel az előre kijelölt fészkek helyén emeljünk ki egy-két ásónyom földet és egy-egy lapát érett istállótrágyát vagy komposztot szórjuk bele, majd temessük vissza a kiemelt földet. Kisebb tenyészterület-igénye miatt sortrágyázása megfelelő, különösen ha felfuttatjuk, mert ilyenkor a 20-40 cm tőtávolság is elegendő. E módszerrel a támrendszer előtt kihúzott sort egy ásónyom szélességben végig trágyázhatjuk. Az egész terület trágyázásakor 10 m2-re 30-50 kg szerves trágyát szórjunk ki. Kerüljük a túlzott nitrogénadagolást, különösen a tenyész-időszak második felében. Egységnyi (10 m2-es) területre 50 dkg szuperfoszfát, 25-40 dkg kálisó és 30-40 dkg pétisó elegendő közepes talajállapot esetén.

 

Termesztése

A magvak szabadföldi helyrevetésével szaporítjuk, palántázni nem szükséges. Aki mégis ez utóbbi módszer mellett dönt, az a palántát a viasztöknél vagy a szivacstöknél leírtak szerint nevelje.

Őszi mélyszántás vagy ásás előtt távolítsuk el a talajról a növényi maradványokat, majd szórjuk ki a szerves, illetve a foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákat. A hantosán hagyott területen könnyebben gyűlik össze a téli csapadék, ami a faggyal együtt egyben szét is mállasztja a rögöket. Tavasszal gereblyézzük simára a területet, és vetésig tartsuk gyommentesen. A támrendszert ősszel, télen vagy kora tavasszal készítsük el, de a fészkek helyét ne tapossuk.

Április végén, május elején vessük. 1-1,2 m-re jelöljük ki a sorokat, 30-40 cm-re a töveket. Egy-egy fészekbe 3-4 magot tegyünk és 2-3 cm-es földréteggel takarjuk be. A palántákat egy-két héttel a helyrevetés után ültessük ki, ha emellett a módszer mellett döntöttünk.

Évközi ápolási munkája a gyomtalanító, sekély, saraboló kapálás és néhány öntözés. Támrendszer (kerítés, huzalok, lugas stb.) mellett nevelve a folytonosan növő indákat

lazán kössük a huzalhoz vagy óvatosan tekerjük rá. Az indákat ne törjük meg, mert ezzel megakadhat a víz- és tápanyagszállítás azon a szakaszon. Támrendszer nélkül a talajfelszínen is érdemes vezetni a heverő szárakat, hogy az egész helyet befussa, mert így a levelek teljesen beárnyékolják a területet, csökkentik a talajból a víz elpárolgását és elnyomják a gyomok fejlődését.

Növényvédelmi munkát nem igényel, mert speciális kártevője vagy kórokozója nem ismert. Késő ősszel, az első fagyok idején szedjük. A beérett, kissé viaszos terméseket ko-csánnyal együtt éles késsel vágjuk le az indáról úgy, hogy közben ne nyomjuk be a külső héjat, illetve a vékony viaszréteget se sértsük meg túlzottan. Az ép, egészséges termések száraz, hűvös, fagymentes helyen néhány hónapig eltarthatok. A terméseket ne tegyük hideg talpazatra (kő, beton stb.), mert a párakicsapódástól könnyebben rothadnak.

 

Felhasználása

A sütőtökkel megegyezik a felhasználása. A termésekből kettévágva könnyen kikaparhatjuk a kevés magot, majd négybe vágva megsütjük. Előnye, hogy nem túl nagy, 1-2 kg-os, ezért egyszerre felhasználható. Kellemes íze és szép sötétsárga színe kedvelt csemegévé teheti.

 

 

RECEPTEK

Sült sonkatök

Sonkatök, porcukor.

A sonkatököt négybe vagy ujjnyi csíkokra vágjuk, meghintjük kevés porcukorral és előmelegített sütőben gyenge lángon sütjük.

 

Sonkatöksaláta

1 sonkatök, 2 vöröshagyma, 3 tojás, 2 dl tejföl, fél doboz ecetes torma, mustár, só, törött bors.

A lehámozott, megtisztított sonkatököt kockára vágva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Hozzákeverjük a karikára vágott hagymát, a kemény tojást, leöntjük tejföllel, ecetes tormával, kiskanálnyi mustárral, meghintjük sóval, borssal, fól összekeverjük és fogyasztás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

 

Tippek, receptek

- Mindig egészséges, feszes darabot válasszunk. Ha kocsánya kemény, pár centi hosszú és zöldes, héja sértetlen, akkor nagyon jól tárolható, az enyhébb fagyot is eltűri. Az a sütőtök, amelynek kocsánya puha, gyorsan megromlik.
- Minél sárgább a sütőtök húsa, annál édesebb
- Sütőtököt zárt sütőben süssünk, egy kevés vizet tegyünk a sütőedény aljába, így gyorsabban megpuhul.
- A szeletelt, darabolt sütőtök nyersen, fóliába csomagolva max. 1 hétig tárolható.
- A sütőtök tisztítása során – héj és magok eltávolítása – kb. 30 százalékos veszteséggel kell számolni. A receptek a felhasználható sütőtök hússal számolnak, ezt vegyük figyelembe.
- A nagyobb példányok húsa puhább.
- A sütőtököt nyersen nem lehet jól fagyasztani, mert felengedés után szivacsos lesz. Érdemes megfőzni, pürésíteni és úgy mélyhűtőbe tenni.
- Ha nehezen jön le a nyers sütőtök héja, akkor tegyük pár percre forró vízbe.
- Sütésre a legjobbak a hosszúkás, kanadai fajták, vagy a hokkaidó, mert a hagyományosnál vékonyabb a héjuk és édesebbek.
- Nem árt, sőt, kimondottan jót tesz neki ha megcsípi a dér.