Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Tahiti-gesztenye
Inocarpus
edulis Forst.
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)
A:
otaheite chestnut;
S: nuez de Tahiti;
N: Tahitinuss
Középmagas,
örökzöld fa. Levelei hármasak, ép szélűek. A barázdás levélnyél körülbelül 1,5
cm hosszú. A levéllemez vékony-bőrnemű, sötétzöld, lándzsás, kihegyezett, vállán
ék alakú, mérete legfeljebb 16 x 5,5 cm. Nagyon rövid kocsányú virágai és termései
mindenkor hármasával, rövid fürtökben állnak.
Termése: az egymagvú hüvelytermések
vese alakúak és legfeljebb 4 x 2,7 cm nagyságúak; rostos-fás héjuk megérve 2 fül
alakú lemezre hull szét. A mag elliptikus vagy tojásdad (2,8 x 2 cm); sima héja
1 mm vastag, bőrnemű-fás, kívül fényes barna és hosszúkás fehér foltokkal mintázott.
Az ehető fehér magbélt vékony, fehéres, sötétbarnával finoman erezett hártya burkolja;
szilárd állagú, íze enyhén keserű dióbélszerű.
Felhasználása: a gazdag zsír-
és keményítőtartalmú magokat megfőzik, vagy gesztenyéhez hasonlóan megpörkölik,
és héj nélkül fogyasztják. A magok megőrölve kókuszzsírral, tejszínnel agy reszelt
kókuszdióval keverve tápláló és ízletes pépet adnak. A polinéziaiak hagyományos,
alapvető élelmiszerének számít. A fa lombját takarmányként használják, a fatestből
bútorokat állítanak elő.
Elterjedése: a Tahiti-gesztenye a csendes-óceáni
szigetekről származik, ahol nagy méretekben termesztik; a fajt mint kultúrnövényt
Délkelet-Ázsiában és a trópusi Amerikában is meghonosították.
Termesztése
és betakarítása: a tartósan nedves trópusi síkvidéki klímában fejlődik jól. Magról
könnyen szaporítható, és körülbelül 8 éves korban fordul termőre. A terméseket
éretlen állapotban takarítják be.