Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Tahiti-gesztenye
Inocarpus edulis Forst.
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)

A: otaheite chestnut;
S: nuez de Tahiti;
N: Tahitinuss

Középmagas, örökzöld fa. Levelei hármasak, ép szélűek. A barázdás levélnyél körülbelül 1,5 cm hosszú. A levéllemez vékony-bőrnemű, sötétzöld, lándzsás, kihegyezett, vállán ék alakú, mérete legfeljebb 16 x 5,5 cm. Nagyon rövid kocsányú virágai és termései mindenkor hármasával, rövid fürtökben állnak.
Termése: az egymagvú hüvelytermések vese alakúak és legfeljebb 4 x 2,7 cm nagyságúak; rostos-fás héjuk megérve 2 fül alakú lemezre hull szét. A mag elliptikus vagy tojásdad (2,8 x 2 cm); sima héja 1 mm vastag, bőrnemű-fás, kívül fényes barna és hosszúkás fehér foltokkal mintázott. Az ehető fehér magbélt vékony, fehéres, sötétbarnával finoman erezett hártya burkolja; szilárd állagú, íze enyhén keserű dióbélszerű.
Felhasználása: a gazdag zsír- és keményítőtartalmú magokat megfőzik, vagy gesztenyéhez hasonlóan megpörkölik, és héj nélkül fogyasztják. A magok megőrölve kókuszzsírral, tejszínnel agy reszelt kókuszdióval keverve tápláló és ízletes pépet adnak. A polinéziaiak hagyományos, alapvető élelmiszerének számít. A fa lombját takarmányként használják, a fatestből bútorokat állítanak elő.
Elterjedése: a Tahiti-gesztenye a csendes-óceáni szigetekről származik, ahol nagy méretekben termesztik; a fajt mint kultúrnövényt Délkelet-Ázsiában és a trópusi Amerikában is meghonosították.
Termesztése és betakarítása: a tartósan nedves trópusi síkvidéki klímában fejlődik jól. Magról könnyen szaporítható, és körülbelül 8 éves korban fordul termőre. A terméseket éretlen állapotban takarítják be.