Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Fehér üröm
Artemisia absinthium L. var. absinthium - Asteraceae

Ezüstösen fénylő, magas bokra igen mutatós. A különleges fűszerező növények közé tartozik. Likőröknek, boroknak sajátos ízt ad.

Származása, elterjedése. Eurázsiái (mediterrán) faj, nálunk őshonos, Ázsia pusztáin is gyakori. Főként az északi félgömb sztyeppjein és félsivatagos tájain terjedt el. Hazánkban vonták először termesztésbe.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Az iparban különleges borok, likőrök stb. készítésére használják. Hatóanyagait (illóolaj, keserűanyag, gyanta, cseranyag, C- és B1-vitamin, borostyánkősav stb.) a gyógyászat értékesíti.

Növénytani jellemzői. Évelő, kissé fásodó növény. Gyökérzete mélyre hatoló, dús oldalgyökerekkel. Szára 1-1,2 m magasra nő, erőteljes, egyenes, tetején elágazó, szürkésen szöszös. Levelei szeldeltek, ezüstösen, fehéren molyhosak. Virágzata a szár felső részén füzérekben álló, kicsiny fészekvirágzat, sárga virágokkal, ön- és idegenmegporzó. A növény kellemes illatú, minden része fűszeres ízű. Termése a családra jellemző kaszat, igen apró. Ezermagtömege 0,09 g. Csírázóképessége 50-60%-os, a mag 1-2 évig csírázik ki, 12-18 nap alatt kel ki. Egész éves növény.

Élettényezők iránti igénye azonos a tárkonyéval, de a szárazabb éghajlatot és talajokat kedveli.

Fajtái még nem terjedtek el.

Termesztése alapjában megegyezik a tárkonyéval. Leveleit fűszerként és gyógyszerként használjuk.

Feldolgozása, hasznosítása. Útszegélynek, háttérnövénynek, bemutató-, iskola-, hobbi-, házikertbe ültessük.

Étvágygerjesztőként (ürmösbor, keserű likőrök) módjával fogyasztva hatásos. Teája (keverékben is) emésztést, epeműködést, bélmozgást serkentő. Illóolajából görcscsillapító, erősítő, reuma elleni gyógyszereket is előállítanak.

Elkészítése

Házi ürmösbor. A teljes virágzásban levágott, megszárított, 20-80 cm hosszú hajtásvégeket használjuk fel. 5 l borhoz 2-2 g szárított ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angelikagyökeret és kakukkfüvet adunk. A bort 1 dl tiszta szesszel felerősítjük. Másnapig állni hagyjuk, közben föl-fölrázzuk, majd tiszta vásznon átszűrjük és ízlés szerint 25-50 dkg cukorral megédesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Jéggel kiváló aperitif.

Étvágygerjesztő gyógy tea. 5-5 dkg ürömfű, tárnicsgyökér, ezerjófű, izsópfű, bengekéreg keverékéből 0,5 liter vízbe 2 evőkanállal teszünk. Pár percig forraljuk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Gyöngén cukorral vagy mézzel édesítjük. Éhgyomorra reggel és este lefekvés előtt 1-1 csészével fogyasztunk belőle.

 

 

II.
Fehér üröm

Artemisia absinthium L.

A fehér üröm (Artemisia absinthium) leveléből a hatóanyagot az eső is kimossa, és ez a növényekre növekedésgátló hatású, ezért még a komposztra se tegyük a levágott lombot! Legjobb helye a ribizkebokrok mellett van, védi őket a rozsdagombáktól. A levelek főzete rovarriasztó hatású, permetezésre használják a biokertben. Két-három tő elég belőle, napos helyen méteresre is megnő. Az ürmösbor legfontosabb fűszere!

 

 

III.
Absinthe, armoise absinthe (Franciaország)

Artemisia absinthium L.

absinth = wormwood [angol],
Wermut [német],
assenzio vero [olasz]


Az abszint: smaragdzöld színű igen erős pálinka, melynek legfontosabb összetevői az ánizs és az üröm (artemisin). A növényi illóolajok feloldása miatt jellegzetesen magas alkoholtartalma (60-65 %), színe - melyet a klorofil adott – és keserű íze a legfontosabb jellemzői. Magas alkoholtartalma miatt gyakran vízzel keverve fogyasztották (ekkor színe opálsárgává vált); keserű ízét ellensúlyozandó kockacukorral édesítették, amit egy jellegzetes, lyukacsos ezüstkanálra tettek, s úgy folyatták át rajta lassan a jeges vizet, 4-6-szor annyit, mint maga a likőr, hogy a cukor beleolvadjon. (Ez a klasszikus francia módszer. A cseh módszer szerint az abszintba mártott kockacukrot meggyújtják és hagyják karamellizálódni és belecsöpögni az italba, ezután kevernek vizet hozzá.)

Az abszint: kulturális hívó szó, jelképe a századvég világának. A szimbolisták, az impresszionisták nem egyszerűen valami új művészi elképzelést akartak meghonosítani, de ehhez mindent meg akartak változtatni. A festők új színeket „kerestek”, a költők új értelmet adtak a betűknek, a művészet fontosabb lett, mint korábban valaha. Az új, pezsgő, izgalmas, forrongó világban az ihlető múzsa is csak valami mindehhez méltó angyal lehetett: így lehet, hogy az abszint tündöklése és bukása egy korszak szimbólumává vált.
Az abszint lenyűgöző színe, az átlag polgárt elriasztó keserű íze, igen magas alkoholtartalma miatt szinte kínálta magát új múzsának. Ezt csak fokozta, hogy az abszint rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása hallucinációkat okozott. Az abszintgyárak és a fogyasztók egyaránt tudtak az abszint egyes összetevőinek mérgező hatásáról, mindez azonban csak növelte az abszintot körbelengő misztikus hangulatot. Szinte az összes művész össze akarta mérni erejét a „zöld múzsával”, mely sokszor „zöld démonná” vált számukra (az egyik legismertebb áldozata Vincent van Gogh volt). Az abszint a francia polgári kultúra része lett, a szalonokban „abszint órát” ( l’heure de l’absinthe - ami körülbelül délután 4 és 6 óra táján volt) tartottak, ilyenkor nagy mennyiségben fogyasztva az italt, melyet festők (Éduard Manet, Vincent van Gogh, Edgar Degas, Picasso) és írók örökítettek meg műveikben.
Abszintes pohártípusok:
http://membres.lycos.fr/pastisnet/verres-absinthe-2.htm

Francia recept: végy 3000 g fehér ürmöt, 3000 g édesköménymagot, 4500 g ánizsmagot, 800 g koriandert, 400 g angelikagyökeret. Ezeket egyenletesen igen apróra (de nem porrá!) darabolva maceráld (=áztasd) 2 napig 80 liter 96%-os szesz és 70 liter víz keverékében, majd desztillálj le belőle 100 litert.

Svájci recept: végy 2500 g ürömfüvet, 3000 g ánizsmagot, 3000 g csillagánizst, 2500 g édesköményt, 750 g melisszát, 400 g izsópot, 250 g angelikagyökeret, 250 g kálmosgyökeret, maceráld ugyancsak 2 napig 80 liter tiszta szeszben és 70 liter vízben, s desztillálj le belőle 100 litert.
A szeszfok 70-75%, vízzel kell higítani.

*

"Hasonló hatású az artemisia maritima, artemisia pontica, artemisia abrotanum.

Havasokon herba genippi név alatt artemisia mutellina, a. spicata, a. vallesiaca, a. glacialis, a. rupestris keveréke értetik, melyek a mi ürmünknél kellemesebb szagúak, s extrait d'absinthe készítésére használtatnak.

Artemisia moxa és a. indica gyapjából a chinaiak és a japániak emlékezetet haladó idők óta moxákat készítenek."

http://www.medicinfo.hu/gykonyv/gy1.shtml