Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Pipacs
Papaver rhoeas


Magja ehető, süteményeknek, kenyereknek, gyümölcssalátáknak finom dióízt adhat. Bár a magjai kicsik, gubója elég nagy, meglehetősen sok maggal, nem túl nehéz betakarítani. Kiváló salátaolaj is készíthető a magjából.
Levelei is fogyaszhatók, nyersen vagy főzve, mint a spenót, de csak a virágbimbók kifejlődése előtt!
Piros virágszirmaiból szirup vagy vörös ételszínezék készíthető, levesekhez, más fogásokhoz is, régebben bort színeztek vele.

*

Virágzási időszaka május közepétől októberig terjedhet. A virágkocsányok a levelek hónaljából erednek, különböző hosszúságúak. A 2 zöld, serteszőröktől borzas csészelevél virágnyíláskor lehull. A 4 nagy. lángvörös sziromlevél 2-5 cm átmérőjű tövén fekete folt van. Toktermése sokmagvú, éréskor a bibekorona alatt körben elhelyezkedő lyukakkal nyílik fel. Magvai több éven át megőrizhetik csírázóképességüket, kedvező körüilmények között gyorsan, jól csíráznak. Elterjedt egész Európában (a Sarkvidék kivételével). Ázsia mérsékelt égövi részein, Észak-Afrikában - Észak-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra behurcolták. Hazánkban is nagyon gyakori gyomfaj. Valamennyi része (főként a levelek és az éretlen toktermés) rocadin alkaloidot, roeadinsavat tartalmaz. Zölden és szárítva egyaránt mérgező. A mérgező anyag a tejjel kiválasztódik – a mérgezetlt tejitől a borjak, csikók, bárányok megbetegedhetnek (tompultak, elesettek, nem tudnak lábra állni, esetleg el is hullhatnak - ugyanakkor az anyaállatok látszólag tünetmentesek maradhatnak). Virágszirmainak kivonata élelmiszer-színezésre használható. Régen kesernyés ízű szirmaiból nyugtató szirupot készítettek.