Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Rambai
Baccaurea motleyana Muell. Arg.
Család: Euphorbiaceae (kutyatejfélék)

A, F, S: rambai;
N: Rambai

A rambai 15-25 m magas, örökzöld, kétlaki fa. Koronája dúsan lombos, fiatal hajtásai ezüstös szőrűek. Levelei szórt állásúak. A levéllemez (35 x 17 cm) visszás-tojásdad vagy lándzsás, ép szélű, tompa csúcsú; sötétzöld, fényes, fonákján főként az ereken barnán szőrös, nyele 3-10 cm hosszú. A virágtakaró mintegy 1 cm átmérőjű, és 4-5 zöldessárga, összehajló csészelevél alkotja, a szirmok hiányoznak. A virágok csüngő, gyengén szőrös fürtben fejlődnek, a törzsön és az idős ágakon; a porzós virágzatok 7-20 cm, a termősek 25-60 cm hosszúak.
Termése: az elliptikus vagy gömbölyded, 2-4,5 cm nagyságú termések zsúfoltan nőnek 30-60 cm hosszú, csüngő fürtökben; héjuk érett állapotban fénytelen barnássárga vagy lazacszínű, bőrnemű-húsos, bő levű, finoman pelyhes szőrű. A termés 2-3 rekeszében, amelyeket vékony, fehéres hártya választ el egymástól, 1-1 lapos, bab alakú vagy széles elliptikus, legfeljebb 1,3 cm nagyságú barna mag helyezkedik el, amelyet üveges, 2-5 mm vastag, lédús, édes vagy savanyú magköpeny vesz körül.
Felhasználása: a maghoz tapadó, bő levű arillust - ha csak nem nagyon savanyú - frissen gyümölcsként fogyasztják, egyébként cukorral megfőzik lekvárnak vagy ételek kiegészítőjének. Malajziában az egész terméseket ecetes savanyúságnak teszik el. A terméshús lének és bornak is feldolgozható. A nyers termés nagymértékű fogyasztása gyomorpanaszokat okoz.
Elterjedése: síkvidéki esőerdőkben Szumátrán, Jáván, valamint Borneón honos, és Délkelet-Ázsiában mindenfelé termesztik.
Termesztése és betakarítása: a forró-nedves trópusi klímában tenyészik, 750 m magasságig. A növényt ivartalanul szaporítják, és vegyes gyümölcsöskertekben vagy árnyékadó faként nevelik. A terméseket korai érettségi stádiumban takarítják be.