Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Perita
Alibertia edulis (L. Rich.) A. Rich.
Család: Rubiaceae (buzérfélék)

F: goyave noire;
S: carutillo, guaiabo, perita;
P: purui;
N: Alibertia

A 2-6 m magas, örökzöld, kétlaki cserje vagy fa levelei tömör-bőrneműek, átellenes állásúak, ép szélűek, a szélükön hullámosak, színükön fényesek, középzöldek, legfeljebb 28 x 14 cm nagyságúak. A levéllemez tojásdad-lándzsás, kissé kihegyezett, széles ék alakú válla a kb. 1,5 cm nyélbe keskenyedik. A korán lehulló, lándzsa alakú pálhák kb. 10 x 5 mm-esek. Nagyon rövid kocsányú virágai 2-8 tagú fejecskében ülnek; a csésze csöve kb. 1 cm, a fehér, molyhos pártacső 4-5 cimpájú, karcsú-tölcsér alakú, legfeljebb 3 cm hosszú.
Termése: gömbölyded, elliptikus vagy tojás alakú, gyenge hosszbarázdás bogyó (-7 x 6 cm), mely rövid nyakkal keskenyedik el a kocsányba, és a csúcsán nagy, kerekded köldököt visel. Héja vékony és fényes, megérve sárga. A szívós-bőrnemű terméshús legfeljebb 7 mm vastag, és a tágas termésüreg felé vékony, fehér, sima, bőrszerű hártya határolja el. A bogyó belsejében tömötten egymás mellett helyezkednek el a magok nagy számban; szabálytalanul szögletesek, kemények, üveges-sárgás színűek, és elérhetik a 2 cm-t. Valamennyit vékony, hártyás, lédús, narancssárga magköpeny veszi körül, ami kellemesen édeskés ízű.
Felhasználása: az ehető magköpenyt a magról leszopogatva fogyasztják, vagy italok és zselé előállítására használják.
Elterjedése: a trópusi Közép- és Dél-Amerika síkvidékein, különösen a tengerpartokon.
Termesztése és betakarítása: egyaránt szedik a termesztett és a vadon élő növényeket, amelyek gyakran nagy állományokban nőnek a tengerpartokon, és csaknem egész évben teremnek. A magról nevelt növényeket a házikertekben gyümölcstermő, dísz- vagy árnyékadó fás szárúnak és sövénynek ültetik. A termést éretten, sárga állapotban szedik; néhány napig tárolható.