Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Kis móricpálma, buritipálma
Mauritia flexuosa L. f.
Család: Arecaceae (pálmafélék)

A: ita palm;
F: moriche;
S: moriche, aguaje, buriti;
P: burity do brejo, miriti;
N: Morichepalme

A legfeljebb 25(-35) m magas, kétlaki kis móricpálma szétterülő, legyezőszerűen szeldelt, sötétzöld, kerekded körvonalú levelei akár 4 m átmérőjűek lehetnek, és üstököt alkotnak. A legfeljebb 60 cm vastag törzsön a lepusztult levelek ripacsai gyűrűs rajzolatot formálnak. A pálma évente több fürtös virágzatot fejleszt, amelyek hosszúsága a 3 m-t is elérheti.
Termése: csonthéjas, elliptikus és 5-7 cm nagyságú; gyengén bemélyedt csúcsán feketés, vastag hegyet visel, az alapján 3-5 háromszögletű, keskeny-pikkelyes, fényes barna csészelevél található. A termés héja a kígyóbőrhöz hasonlít, sűrűn álló, egymást átfed, kis, rombusz alakú, sárgásbarna vagy vörösesbarna, fénylő, kemény pikkelyek alkotják. Ezek a csúcsukon és a szélükön világos színűek, a közepükön pedig hasonló, de sötétebb színű hosszbarázda húzódik. A sárgás vagy narancsszínű terméshús legfeljebb 5 mm vastag, szívós-húsos, kissé rostos, savanykásan édes ízű és némileg összehúzó hatású. A tojás alakú, fás, gyengén ráncos kőmag világosbarna, kb. 4,4 x 3 cm-es.
Felhasználása: az olajban gazdag, nagyon tápláló és vitamindús terméshúst teljesen érett állapotban nyersen vagy blansírozva - 10-15 percig forró vízbe dobva - fogyasztják. A pulpából üdítőital vagy bor is készül, étkezési olajat is sajtolnak belőle; szárított és őrölt állapotban különböző ételekhez használják fel. Sokféleképpen hajt hasznot a pálma: a törzse értékes építési anyag, a levelek tetőfedésre, fonott tárgyak készítésére és rostok nyerésére alkalmasak, a pálma nedvéből is erjesztenek pálmabort, az idősebb törzsek keményítőben gazdag beléből kenyeret sütnek, és a termések nagy értékű takarmányként is szolgálnak.
Elterjedése: az Amazonas-medencében és Dél-Amerika északi részén honos, azonkívül elszórtan a trópusi Amerikában ültetik.
Termesztése és betakarítása: nedves-forró trópusi klímában tenyészik, és bőséges vízellátást igényel. Magról szaporítják, és 5-8 éves kortól kezdve a pálma több évtizedig hoz termést. A vadon élőket éppúgy használják, mint az ültetett egyedeket. Betakarításkor a terméságazatokat egészben vágják le, mihelyt a termések beértek.