Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Észak-amerikai ízek
Lásd még! Cajun és kreol konyha

Az Egyesült Államok konyháját rengeteg befolyás érte. Minden bevándorló hozta magával a saját receptjeit, amelyeket aztán részben a helyi hozzávalókhoz igazított, és új ételek születtek. Fellelhetőek a brit, a francia, az olasz, a keleti és az afrikai ízek, illetve ezek keveréke és továbbfejlesztése.

Az angolok az 1600-as években alapították az első településeiket Virginiában. Otthonról hozott étkezéskultúrájukat ők is a helyben megtalálható hozzávalókkal társították. Szívesen használták a kukoricát, a juharszirupot és a pulykát. (Ez utóbbi két ünnepnap hagyományos étele: a karácsonyé és a hálaadásé.) Pensylvania lakosai nagyrészt német eredetűek, így nem csodálkozhatunk azon, hogy német ételekkel is találkozhatunk az étlapokon. Minnesota államban sok skandináv telepedett le, tehát a tipikus skandináv „smörgasbord” is része a büfévacsorának. Michigan államban pedig úgy érezhetjük magunkat, mintha Hollandiában lennénk.

Az ázsiaiak elsősorban Kalifornia tagállamba vándoroltak be. Az ő érdemük, hogy bizonyos ételek, mint például a mexikói tacos, ázsiai zöldségtölteléket kaptak. Egyes tipikusan ázsiainak tartott ételek is születtek itt, távol Ázsiától. Jó példa erre a chop suey (jelentése „kevert, apróra vágott”), amelyet feltehetőleg 1860 körül egy USA-ban élő kínai szakács kreált. Az étel különféle zöldségekből (bambuszrügy, szójababcsíra, gomba) áll, de tartalmazhat vékony csíkokra vágott disznó-, marha- vagy csirkehúst is.

Az úgynevezett tex-mex konyha a mexikói konyhával mutat rokonságot, ám az ételek kevésbé csípősek és gyorsabban elkészíthetőek, mint az eredeti mexikói változat. A kaliforniai konyha – amelyben ázsiai és mediterrán elemek keverednek – előnyben részesíti a halat, a tenger gyümölcseit és a zöldségeket. A déli államokban a rizs, a kukorica és a szárnyasok játszanak fontos szerepet. Elsősorban ezekben az államokban van jelen az afroamerikaiak hagyományos konyhája, a soul food is. Ez utóbbinak is akadnak olyan ételei – mint például a chicken wings (csirkeszárny) vagy a spareribs (disznóborda) –, amelyek kedveltté váltak mindenütt. (Ezeket a „szükség szülte”, a sokáig rabszolgasorsban élő feketék ugyanis kénytelenek voltak beérni az olcsóbb élelmiszerekkel, illetve azzal, ami máshol nem került felhasználásra.) A barbeque, a fűszeres szószok, a füstölt hús és a zsíros péksütemények (a donut elődje) is a feketéknek köszönhetően terjedtek el – általában ők dolgoztak az uraságok konyháin is a rabszolgaság ideje alatt.

A cajun food a Louisiana állambeli francia bevándorlók konyhája. Inkább egyszerű, rusztikális ételekről van szó, amelyeket helyben megtalálható hozzávalókból készítenek. A cajun food rokonságot mutat Louisiana kreol konyhájával (a kreol a francia és spanyol telepesek kultúrájának keveredését jelöli az afrikai és karib kultúrával) – mindkettő sokszínű és nagyon fűszeres.

Amerikában rengeteg félkész illetve kész termék kapható, amelyek megkönnyítik a háziasszonyok munkáját. Szívesen készítenek szárnyasokat, de nagyon kedvelt az érlelt rostélyosszelet is, átsütve vagy félangolosan. A húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják. Az édességek közül a gyümölcsös tésztákat, a fagylaltokat, a pudingokat és a krémeket szeretik a legjobban. A tipikus amerikai reggelihez hozzátartoznak a juharsziruppal meglocsolt kis palacsinták, a rántotta vagy tükörtojás ropogósra sütött szalonnával, a muffin a donuts és a toast vagy a fehér kenyér lekvárral.

Jády Mónika

 


Almond, mandula
http://www.nutsonline.com/nuts/almonds/

 

 


Anise hyssop, ánizsmenta - Agastache foeniculum (syn. A. anisata)
Ánizsillatú izsópfű, kék virágú évelő, nyár végén heteken át virágzik a méhek nagy örömére. Az észak-amerikai indiánok gyógynövénye volt, a méhészek hozták Európába. A kúpvirágjai ehetők, leveleiből teát is készíthetünk vagy ételt is ízesíthetünk velük, magja süteményekbe süthető.
http://www.gaertnerei-palatini.de/portfrm.html

 

 

Applejack, almapálinka
Angol bevándorlók telepítettek almafákat New Englandben, ahol a hagyomány szerint sokkal hamarabb hoztak termést, mint Angliában. Itt készült az első Applejack, innen terjedt tovább az élvezete az új hazában. Jó ideig erősen tartotta magát az a vélemény, hogy az egészséghez szükség van erősítő italokra. Márpedig az üstben égetett almapálinka erős ital volt. Az igazi yankee azzal kezdte a napot, többnyire magával vitt egy kancsót a mezőre. S este így rendelte a kocsmában: „Adj egy pohárka horogütést”. Mindenfajta egyházi-családi ünnep – a menyegzőtől a közös egyházközségi vacsorán át a temetésig – elképzelhetetlen volt Applejack nélkül. Később még a második desztillálás után is erős ital volt, csak amióta gabonapálinkával, vízzel keverve készül, ment le az alkoholtartalma 50 fok alá.

 

 


Avocado, avokádó - Persea spp. >>>Tovább
alligator pear [English]; aguacate, palta [Spanish]
http://www.avocado.org/
http://whatscookingamerica.net/avacado.htm

Guatemala - Persea nubigena var. guatamalensis L. Wms.
Mexikó - Persea americana var. drymifolia Blake
Nyugat-India - Persea americana Mill. var. americana
és mindhárom hibridjei

 

 

Barbecue fűszerkeverék
Hozzávalók: 2 tk. összetört zellermag, 1-1 tk. paprika, őrölt szerecsendió, chilipor, fokhagymapor, hagymás só, só, frissen őrölt fekete bors, 2 tk. száraz majoránna, 1-2 tk. barna cukor.
Pác: a fűszerkeveréket 1 pohár vörös vagy fehérborral keverjük össze és belekeverünk 4 ek. fokhagyma ízesítésű olajat.

Borókás barbecue
Kacsahúshoz, marhához, vadakhoz. Sütés előtt dörzsöljük be vele a húst.
Hozzávalók: 2 ek. őrölt borókabogyó, 1-1 tk. frissen őrölt fekete bors, őrölt szegfűbors, 1 ek. barna cukor, 1/2 tk. só.
Pác: a keveréket összekeverjük 1 pohárka ginnel, 2 aprított mogyoróhagymával, néhány rozmaring ággal.

 

 


Be
rgamot, vörös méhbalzsam - Monarda didyma
vörös indiáncsalán, vad ápolka; bee balm, Oswego tea
Az észak-amerikai Oswego indiánok által fogyasztott Oswego teát készítik belőle, s úgy tartják, ezt az italt az amerikai telepesek a brit tea bojkottjának (Boston Tea Party) ideje alatt vették át az indiánoktól. A növény leveleit használják még puncsok, limonádé és más hideg italok készítéséhez is. Fűszeres, citromos, kakukkfüves aromája kiváló zöldfűszerré is teszi.

 

 


Black walnut
, feketedió - Juglans nigra
>>>Tovább

 

 

Buffalo wing sauce, Buffalo-i csirkeszárny-mártás, csirkeszárnyszósz Buffalo-módra


Buffalo chicken wings or Buffalo wings as they are more commonly known, were first prepared at the Anchor Bar on Main Street, near the corner of North Street, in Buffalo, New York on October 3, 1964. Teressa Bellissimo, co-owner of the Anchor Bar with her husband Frank, had the idea of deep frying chicken wings and tossing them in hot sauce for her son Dominic and his friends. One evening, on a spur of the moment, Teressa presented her son with a deep-fried and sauced creation, and they were an instant hit. At the time of their creation, chicken wings were typically thrown away or reserved for making stock.

Buffalo wings are unbreaded chicken wing sections (called flats and drums), deep fried, and coated in a cayenne pepper based sauce with other seasonings. Although many variations on this sauce exist, the original sauce is composed of only five ingredients: cayenne pepper sauce, white vinegar, butter, salt, and garlic. When using a prepared hot sauce of vinegar and cayenne pepper, the recipe is simply a mixture of hot sauce and melted butter.
Buffalo wings are now typically served with celery sticks and blue cheese salad dressing.

In wing parlance, a “single” order is ten wings, a “double” is 20, and a “triple” is 30. Buffalo wings can usually be ordered by the “bucket” in quantities of 50 or more. Buffalo wing sauce can be made with a variable amount of heat/spiciness, and the names of these sauces generally correspond to the level of heat (for example, “suicidal,” “hot,” “medium,” or “mild”). For authentic Buffalo wings, “hot,” “medium,” and “mild” all use the same sauce. The coresponding heat levels are a result of cutting the hot sauce with butter to make it milder. For example, “mild” wings have a greater percentage of butter to hot sauce, while “hot” wings have much more hot sauce.

 

 


California bay
, kaliforniai babérlevél - Umbellularia californica (Hook. & Arn.) Nutt.
amerikai babér, oregoni mirtusz, édesbabér; laurel, Oregon myrtle

Kétszer olyan erős aromájú, mint a valódi mediterrán babérlevél, Amerikában a boltokban általában ez kapható babérlevélként.
Örökzöld fa. Észak-Amerika csendes-óceáni partja mentén Oregontól Kaliforniáig fordul elő, magassága 15-25 m. Kedvelt kerti növény és útsorfa. Szórt állású, rövid kocsányú, ép szélű levelei hosszúkás-oválisak, 7,5-12,5 cm hosszúak, megtörve erősen szúrós szagúak. Sárgászöld virágai sűrű csomókban állnak, tojás alakú sárgászöld vagy lila termései kb. 2,5 cm hosszúak.
Lásd! Babér

 

 

California raisin, kaliforniai mazsola
Fajtái:
Natural Seedless (a termés 95%-a, napon szárított Thompson Seedless szőlő)
"Spa-treated" vagy Dipped Natural Seedless (ez is Thompson Seedless szőlő
, puha, főleg süteménybe)
Golden Seedless (ez is Thompson Seedless szőlő, halvány színű)
Zante Currants (korinthoszi kékszőlőből)
Muscat Raisins (magvas, fehér muskotályos szőlőből)

http://www.usagyumolcs.hu/californiaraisins.html

 

 


C
hia seed - Salvia columbariae
chia sage, California chia
Seed heads were beaten with specialized sticks or basketry known as "seed beaters" and gathered into flat baskets. The seeds were then parched in trays and ground into flour.
The seeds are rich in mucilage and oil and when added to water, expand to several times their original bulk. They dissolve rapidly. The chia seeds are very nutritious and easily digested. The ground meal or pinole was part of the desert Indians’ diet for many thousands of years.
Chia (paashal) seeds can be eaten raw or roasted. The roasted seeds are ground into a paste like a nut butter. There are several stories relating the potency of these seeds. The most common story is that one teaspoon of chia seed will provide an individual with enough energy to hunt or run one full day.

 

 

Datil pepper - Capsicum chinense v. Jacques
is a capsicum variety has been grown for roughly 300 years in St. Augustine, Florida, and its name is Spanish for "edible date". The pods are two inches long with shoulders 3/4 inch and mature from green to yellow. It is a Chinense variety and has the a similar heat and aroma to the habanero chile, except that the Datil is more fruity and much sweeter. This species is most readily distinguished by the three to five flowers at each node, the drooping pedicels and the circular constriction at the base of the fruit 'cap'.
Most datil peppers are made into a hot sauce. Individual families make their own sauces from well-guarded recipes. One of the more popular commercial sauces is called "Dat'l-Do-It". It features a combination of brown sugar, ketchup, tomato paste, honey, and the datil pepper sauce.


 

Észak-amerikai szőlőfajták
>>>Tovább

 

 

'Darrow' és 'Chandler'
Highbush blueberry
, magasbokrú fürtös áfonya - Vaccinium corymbosum
Az USA keleti partvidékén őshonos. Nemesítésével 1900 óta foglalkoznak. Savanyú talajt kíván, de a 7 pH-t is elviseli, ennél lúgosabb környezetben azonban elpusztúl. Rovarporozta növény, a pollen átvitelét elsősorban poszméhek végzik.
Jól bírja a téli hideget, -23 °C-nál sem károsodik. Gyümölcse elhúzódóan érik, július végétől szeptember elejéig. A termesztés sikerét az alacsony pH értéken kívül a talaj magas szervesanyagtartalma is befolyásolja. Ezért szerves trágyát, tőzeget, fakérget, esetleg forgácsot kell a talajba keverni.
Elérhetünk pH csökkentést ventillált kénpor alkalmazásával is. Sekélyen gyökeresedik, gyökérzete szinte a talajt borító avar alatt helyezkedik el. Ennek magyarázata, hogy a származási helyén gyakran vízelöntés borítja a talajt, és az év nagy részén igen magas a talajvíz.
A víz szerepe a növény termesztésében kiemelkedő jelentőségű, mivel sekélyen gyökeresedik és ezen gyökerek a talaj leghamarabb kiszáradó rétegében helyezkednek el.
A talaj nedvesen tartását mulcsolással segíthetjük. Különös fontosságú az augusztus-szeptemberi csapadék, mert ebben az időszakban történik a következő évi termőrügyek differenciálódása.

 

 

Honeylocust, lepényfa - Gleditsia triacanthos L.
gledícsia
A magot körülvevő kocsonyás, édes anyagot tüdőbaj esetén fogyasztják, de a gyermekek csemegeként is szopogatják. Magját lencseszerűen lehet felhasználni. Rövid forralás után a meleg vízben állva megpuhul. (Hideg vízben való áztatásra nem reagál napok alatt sem.) Íze a tökmagéra emlékeztet. Őrölve zöldséglevesbe szórják, és kávépótszerként is ismert. Sör jellegű italt készítenek belőle.

 

 Jerusalem artichoke, csicsóka - Helianthus tuberosus
topinambúr
Őshazája Észak-Amerika, ahol vadon ma is előfordul. Az indiánok kertjeiben Amerika felfedezése előtt már termesztett növény volt. Innen került Franciaországba, Olaszországba, majd meghonosodott egész Európában.
>>>Tovább

 

 

Joshua tree, józsuéfa, sivatagi jukka - Yucca brevifolia
Kalifornia, Arizona, Utah és Nevada államban őshonos a legmagasabb jukka faj, a többszörösen elágazó törzsű józsuéfa. Nagy kiterjedésű, füves pusztákon, nyáriesős, trópusi klímájú területeken díszlik. A térség gyakori növénye volt, leveleiből és törzséből az indiánok használati tárgyakat, kosarat és lábbelit készítettek, bimbózó virágát pedig elfogyasztották. Különleges nevét sajátos megjelenéséről kapta, a 19. századi mormon bevándorlók Józsuéről nevezték el, mert az elágazó törzs az ég felé könyörgő emberalakra emlékeztet. A letelepült farmerek és aranyásók karámok építésére, tüzelésre használták törzsét, így állománya megritkult. A Joshua Tree Nemzeti Parkban gyönyörű erdőségei maradtak fenn, ahol előfordulnak ezer évesnél is idősebb példányok.

 

 

Labrador tea, labradori tea - Ledum groenlandicum - Oeder.
Leveleiből illatos, üdítő tea készíthető, az észak-amerikai indiánok régen az édesgyökerű-páfránnyal (Polypodium glycyrrhiza) édesítették. Citrommal jeges teának alkalmas. Mérgező anyagot tartalmaz (ledel), nyitott edényben, rövid ideig forrázzuk vagy csak hideg vízben áztassuk napos helyen. Babérlevél pótlására is használatos.

 

 

Maple syrop, juharszirup
sirop d'érable


A mai juharszirup ősét az indiánok "édes víznek" nevezték.
Manapság Kanada, az USA-ban New York és Vermont állam ismertek juharszirup készítményeikről. A fa nedvéből bepárlással előállított termékek különbözőek, a juharcukor a legtöményebb, kétszer olyan édes, mint a cukor, közbülső termékek a juharméz (sűrűbb, mint a szirup), és a juharvaj vagy juharkrém (sűrű és kenhető). A juharszirup kevésbé tömény és osztályozása szín és aroma szerint történik. A különböző termékek különböző szinűek és természetesen különböző ízűek. Természetesen a tiszta juharszirupok meglehetősen drágák, de az olcsóbb termékek csak kis részben tartalmaznak valódi juharszirupot. A juharszirup közkedvelt Amerika szerte, elsősorban palacsinta önteteként, de természetesen más öntetekhez, mártásokhoz és süteményekhez is használható. A másik nagy felhasználási lehetőség, természetes édesítőszerként történő alkalmazása. Íze a nálunk alkalmazott édesítőszerekhez nem hasonlítható: édes, egy kicsit kesernyés és egy nagyon kicsit savanyú, emlékeztet a szőlőlé ízére.

Juharszirup - az édes vitamin
Maple Sirup Producers ManualA juharbors régi recept: 1/3 rész reszelt juharcukor, 1/3 tengeri só és 1/3 fehérbors keveréke (tehetünk bele kevesebb borsot is). Grillfűszerként, de saláták, zöldségek borsozására is kiváló.

Amerikai palacsinta
H.: 1,5 dl tej, 3 tojás, 12 dkg kenyérliszt, 1 púpozott kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, olaj a sütéshez, juharszirup, tejszínhab, mentalevél.
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tejet, és addig kevergetjük, amíg össze nem áll sima tésztává. A tojásfehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd laza mozdulattal a tésztába forgatjuk. A palacsintát a szokásos módon palacsintasütőben megsütjük, majd tányérra tesszük, és meglocsoljuk juharsziruppal. Tejszínhabbal és mentalevéllel díszítjük.

Bostoni sült bab - Boston baked beans
Eredetileg az indiánoktól tanulták elkészítését, akik medvehájjal és juharsziruppal sütötték babot. (Ma ez egy népszerű édesség, a cukormázas földimogyoró fantázianeve is.)

 

 

Mountain mint, amerikai hegyi menta - Pycnanthemum pilosum
zöldfűszer, gyógytea

 

 

Miner's lettuce, téli porcsin - Claytonia perfoliata (syn. Montia perfoliata)
Winter Purslane, Spring Beauty, Indian lettuce
Nevét a kaliforniai aranyláz idején kapta, mert a bányászok salátaként fogyasztották skorbut ellen. Európába a 18. század közepén vezették be.

 

 


Oregon grape, mahónia - Mahonia aquifolium Nutt.
közönséges (kerti, magyallevelű) mahónia
1-1,5 méterre növő, csokrosodó tövű örökzöld cserje. Levelei bőrneműek, ősszel egy részük pirosra színeződik. Virágai április végén, május elején nyílnak, kék bogyótermése augusztus-szeptemberben érik. Igénytelen, edzett növény, a talajban nem válogat, a szárazságot tűri, napon és árnyékban is megél. Alkalmas: nyíratlan jelzősövénynek, árnyéki örökzöld foltok kialakítására, vagy örökzöld együttesek lezárására.
Az Észak-Amerikából származó fajt nálunk Magyarországon már több mint száz éve telepítik. Annyira otthon érzi magát hazánkban, hogy több helyen meg is honosodott, és a faluszéli, gyér árnyékú erdőkben magától terjeszkedik. Virága, bogyója ehető.

Fruit - raw or cooked. The fruit is almost as large as a blackcurrant and is produced in large bunches so it is easy to harvest. It has an acid flavour, but it is rather nice raw and is especially good when added to a porridge or muesli. Unfortunately, there is relatively little flesh and a lot of seeds, though some plants have larger and juicier fruits. The cooked fruit tastes somewhat like blackcurrants. The fruit can also be dried and stored for later use.
Flowers - raw. They can also be used to make a lemonade-like drink.

 

 

Osage orange, narancseperfa - Maclura pomifera
oszázsnarancs, maklúra, az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó, tövises ágú fa; tejnedve bőrgyulladást okozhat. Nemzetségének egyetlen tagja. Az USA középső részének déli államaiban honos, de a Mississippi völgyében és attól keletre jóval északabbra is sok helyütt ültetik.
A narancseperfát mezsgyéken tövises térelválasztóként, ill. szélfogóként gyakran sűrű sorokba, sövényként ültetik. Kemény, sárgás narancsszínű fájából az osage (oszázs) nép és más indián törzsek korábban hajóorrokat és más eszközöket készítettek, ma vasúti talpfákat és kerítésléceket állítanak elő belőle. Fájából sárga festékanyagot nyernek. Hosszú ideig mérgezőnek hitt terméséből újabban próbálnak lisztet vagy más élelmiszert készíteni, mindenesetre olyan antioxidánst tartalmaz, ami felhasználható az olajok tartósítására. Termése makk-terméságazat, felülete ráncos, színe sárgászöld, átmérője gyakran meghaladja a 13 cm-t.
http://pick4.pick.uga.edu/mp/20q?search=Maclura+pomifera

 

 

Pawpaw, indiánai banán - Asimina triloba >>>Tovább
annónacserje, papau
Előfordulása: New Yorktól Floridáig, Nebraska és Texas. Középtermetű fa, 2-3 méter magasra nő meg, törzse sima kérgű, barna színű. Több törzsű cserje, sokfelé ágazó, tömör, piramis alakú, sarjadásra hajlamos, szubtrópusi megjelenést mutat. Levelei egyesével vannak, 15-30cm hosszúak, középtől a sötét zöld színűek, lehulláskor sárgászöldre színeződik. Nyáron a levelek lefele lógnak, mintha hervadnának. Gyümölcse ehető, zöldes-sárga vagy rózsaszínűre érő bogyó, néha megnyúlt, máskor gömbölyű, vese alakú, 20-40 dkg-os. A -27- -31 C°-t is elviseli. 6-7 évesen virágzik először. Fürtben hozza virágait és terméseit, amelyek vékony héjú, ehető, dúsan rostosak, Izük a zöld banánhoz hasonlít, fűszeres útóízűek. Beporzó kell hozzá, egyedül nem terem.

 

 


Pecan, pekándió - Carya illinoensis
>>>Tovább

 

 

Pepper, paprika
Számos európai nyelv (így az amerikai angol is) a paprikát borsnak (cayenne bors!) nevezi, minthogy a két növényt az újkor kezdetekor még gyakran összecserélték egymással.
Az angol nyelvben a paprika "bell pepper", azaz harangbors, vagy "pod pepper, azaz "tokos bors" (mindkét megnevezés a termés formájára utal), továbbá "sweet pepper" azaz édesbors (ez a név már az ízre utal, lásd a spanyol "pimiento dulce" vagy a francia "piment doux" megnevezést). A bors angol nevének többes számú alakja: peppers érdekes módon mindig paprikát jelent, és soha nem több szem borsot!
A csilipaprika helyesírására is oda kell figyelni: "chile" [USA], "chilli" [UK], "chili" [India].


Anaheim pepper - Capsicum annuum 'Anaheim'Bell pepper

kaliforniai paprika, étkezési paprika (nagy bogyójú, tompa csúcsú)

 

 

Philadelphiai fűszerkeverék
Jóval a sütés előtt dörzsöljük bele a marha-, sertés húsba, tegyük a vagdalthoz.
Hozzávalók: 8 szegfűszeg, 1-1 tk. chilipor, szárított bazsalikom, szárított kakukkfű, 1/2 tk. őrölt szerecsendió, 2 szárított babérlevél, só - finomra összedarálva.

 

 


Pokeweed, amerikai karmazsinbogyó - Phytolacca americana L. >>>Tovább
alkörmös
Fiatal, zöld hajtásait "poke salet greens" néven forgalmazzák. Európába behurcolt gyomnövény.

Young pokeweed leaves can be boiled twice to reduce the toxin, discarding the water after the first boiling. The result is known as poke salet, or Poke salad, and is occasionally available commercially. However, many authorities advise against eating pokeweed even after twice boiling, as traces of the toxin may still remain. For many decades, Poke salad was a staple of Southern U.S. cuisine, but its use declined in the mid and late 20th century as campaigns by doctors caused it to become common knowledge in the U.S. South that Pokeweed remained toxic even after being boiled. Despite this, Poke salad is still occasionally available commercially.

 

 


Sea grape
, tengeriszőlő - Coccoloba uvifera
szőlősóska
A tengerparti szőlő a rebarbara és a hajdina rokona, nincs köze a szőlőhöz. Floridában és a karib-tengeri szigeteken él, sótűrő és az erős tengeri szeleket is jól elviseli. Ehető, fürtös termése savanyú ugyan, de sok pektint tartalmaz, ezért dzsemnek jó.

A tengeriszőlő örökzöld vagy hosszú, száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 15 m magas, alacsonyan elágazó, terebélyes fa, ágai sokszor vízszintesen állnak. Levelei vaskos-bőrneműek, kemények, széles-kerekdedek, szíves vállúak, rövid nyelűek, átmérőjük elérheti a 25 cm-t; lombhulláskor aranysárgás-vörösre színeződnek. Kis, krémfehér virágai soktagú, legfeljebb 30 cm hosszú, hajtásvégi fürtökben fejlődnek. A virágtakaró egynemű (lepel).
Termése: a virágokból egymagvú makktermések fejlődnek, amelyeket húsos virágtakaró (perianthium) vesz körül, ezért nagyon hasonlítanak egy csonthéjas termésre. A makkok maximum 40 cm hosszú, csüngő fürtökbe zsúfolódnak, 20-50-esével, igen tömötten. A mintegy 2 cm nagyságú termés gömbölyded vagy körte alakú, éréskor vörös vagy sötétbíbor színű; kocsánya 3-4 mm-es, bemélyedt végén felismerhetőek a virágtakaró 3 húsos, összeforrt, külső lepellevelének cimpái. A vékony, durva, fénytelen, kissé viaszos bevonatú héj alatt helyezkedik el a legfeljebb 3 mm vastag, nedvdús, üveges bíbor- vagy vöröses színű, édeskésen savanyú és némileg összehúzó hatású, ehető terméshús, amely a virágtakaróból képződik. Ez a terméshús fehéres, kemény, fás, tojás alakú makkot vesz körül, amely egyik végén kihegyezett, és legfeljebb 15 mm nagyságúra nő meg.
Felhasználása: a termést nyersen vagy befőttként eszik, a nedvdús terméshúsból lekvárt, zselét és levet készítenek. A karib-tengeri szigeteken finom bort is erjesztenek belőle.
Elterjedése: a trópusi és szubtrópusi Amerika tengerpartjain honos, Floridától Brazíliáig és Peruig; termesztett növényként a tengertől távolabbi tájakon is megtalálható. Amerikán kívül a tengeriszőlőt a Fülöp-szigeteken termesztik.
Termesztése és betakarítása: elsősorban díszfaként, utcasorfaként, árnyékadóként nevelik; termést a termesztett fákról és a tengerparti vadon növő állományokról takarítanak be. A növények forró klímát és laza szerkezetű talajt igényelnek; viszonylag szárazságtűrők, és sós közegben is tenyésznek; telepítésük a mély fekvésű területekre korlátozódik. Betakarításkor a vöröses terméseket egyesével kell leszakítani, mivel a fürtön belül nem egyszerre érnek be.

 

 

Shadbush serviceberry, juneberry, kanadai fanyarka - Amelanchier canadensis
Nem kell metszeni, nem kell permetezni, kis fekete bogyók a termései.

Amelanchier alnifolia (Saskatoon, Juneberry, Saskatoon Serviceberry, Pigeonberry, Rocky mountain Servicetree, Sarvice, Sarviceberry, Western serviceberry, Western shadbush )
Amelanchier alnifolia cusickii Saskatoon berry, Cusick's serviceberry = égerlevelű fanyarka, "mazsolafa", Rosinenbaum [német]
Amelanchier alnifolia semiintegrifolia (Pacific Serviceberry)
Amelanchier arborea (Downy Serviceberry, Allegheny serviceberry, Apple shadbush, Northern smooth shadbush, Shadblow, Shadbush serviceberry)
Amelanchier asiatica (Korean Juneberry, Asian Serviceberry)
Amelanchier canadensis / Sin. Amelanchier lucida (Juneberry, Thicket Serviceberry, American lancewood, Currant-tree, Downy serviceberry, Indian cherry, Indian wild pear, Juice plum, Juiceberry, May cherry, Sarvice, Servicetree, Shadblow, Shadbush)
Amelanchier laevis (Allegheny Shadberry, Smooth Serviceberry, Allegheny serviceberry)

Amelanchier lamarckii / Sin. A. grandiflora (Serviceberry, Apple Serviceberry, Snowy Mespilus, June Berry), rézvörös fanyarka, mézalmácska
Terebélyes lombhullató cserje, vagy kisméretű fa, mely egész évben vonzza tekintetünket. Tavasz közepén bőségesen hozza csillag alakú, fehér virágait. Levelei kihajtáskor rezes rózsaszínűek, nyáron zöldek, ősszel narancsvörös színűek. Júliusban jelennek meg sötét pirosas, ehető gyümölcsei, amelyek lilás feketés színűvé érnek. Ősszel a termés érésekor szinte le kell takarni a növényt, ha magunk szeretnénk szüretelni róla, mert a madarak talán nálunk is jobban szeretik édeskés gyümölcseit. Minden évszakban vonzó, kedvelt, színes növény. Napos helyet kedvel, bármilyen talajba ültethető. Bírja az állandóan nedves talajokat is. Ha faként szeretnénk nevelni, úgy a második évtől a legerősebb ágát hagyjuk meg és 60-150 cm magasságig vágjuk le az oldalhajtásait. Sövényként telepítve méterenként átlagosan 3 darab növényt ültessünk.

Amelanchier obovalis (Southern Juneberry)
Amelanchier ovalis / Sin. A. vulgaris, A. rotunditolia, Mespilus amelanchier, Sorbus amelanchier, Aronia rotundifolia (Snowy Mespilus, European Serviceberry)
Amelanchier pallida (Pale Serviceberry)
Amelanchier sanguinea (Roundleaf Serviceberry, Huron serviceberry, Roundleaf juneberry, Shore shadbush, Apple Serviceberry)
Amelanchier stolonifera (Quebec Berry, Running Shadbush)
Amelanchier utahensis (Utah Serviceberry)
Amelanchier weigandii

 

 


Spice bush
, amerikai benzoéfa - Lindera benzoin
spicebush, wild allspice, benjamin bush, fever bush
A növény minden része erősen fűszeres, kellemesen aromás. A gyümölcsét a szegfűbors kiváltására használták.
A babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó sűrű cserje, Észak-Amerika keleti részén honos. Nedves talajú erdőkben a leggyakoribb, 1,5-6 m magasra nő. Üde, váltakozó állású levelei hosszúkásak, alapjuknál ék alakúak, 8-13 cm-esek. A sárga, egyivarú kis virágok apró, tömött, csaknem nyél nélküli csokrokban állnak. A húsos, piros termések magját kemény héj borítja. A fiatal hajtásokból, levelekből és gyümölcsökből teát főznek

 

 

Staghorn sumac, torzsás ecetfa - Rhus typhina
gímcövek, virginiai ecetfa vagy ecetszömörce
Észak-Amerikában a torzsás ecetfa (Rhus typhina) és a smooth sumac, kopasz szumák (Rhus glabra) bugavirágzatát ital készítésére használták ("sumac-ade", "Indian lemonade", "rhus juice"): hideg vízbe áztatták, kidörzsölték az aroma-anyagát, majd konyharuhán átszűrték és édesítették.
Native Americans also used the leaves and berries of the smooth and staghorn sumacs combined with tobacco in traditional smoking mixtures.

Észak-Amerika keleti partvidékéről származik ez a keleties hatású növény. 4-5 méter magas, ritka, sátoros ágrendszerű bokor vagy többtörzsű kis fa. Gyökérzete közvetlenül a talaj felszíne alatt nagy felületet képes behálózni, így gyakran a kert távolabbi részén is megjelennek sarjai. Ezekből a sarjakból előbb-utóbb kis erdő fejlődhet. Hajtásai vastagok, sötétbarnák, bársonyosan szőrösek. Érzékeny bőrűek kerüljék érintését, mert allergiás tüneteket okozhat. Nagy, szárnyalt levelei ősszel narancssárgától a tűzpirosig sokféle árnyalatban pompáznak. Virágai kétlakiak, vagyis egy növényen vagy nő, vagy hímivarú virágok fejlődnek. A virágok szőrös bugába rendeződnek. A nőivarú virágzat mindig tömöttebb, dekoratívabb mint a hímivarú. A megtermékenyült virágokból nyár közepére szőrös terméscsomó fejlődik, ami sötétvörös színével tél végéig díszít. Száraz, laza, könnyen melegedő talajokon kiválóan érzi magát. A hajtások beéréséhez és az őszi lombszíneződéshez fontos, hogy növényünket tűző napra ültessük. Kötött, nyirkos talajon a téli fagyoktól sokat szenvedhet.
Gyepes területre szoliter növényként ültessük, mert itt érvényesül igazán szép formája és színe. A fejlődő sarjakat fűnyíráskor vágjuk le, így a túlzott terjedést megakadályozhatjuk.

 

 


Sunflower, napraforgó - Helianthus annuus
A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó, mintegy 60 fajt magába foglaló, Észak- és Dél-Amerikában őshonos növénynemzetség. A közönséges napraforgó durván szőrös szárú, 1-4,5 m magas, egyéves, lágyszárú növény. Széles, durván fogazott levelei 7,5-30 cm hosszúak, fészekvirágzatai a vadon növő egyedek esetében 7,5-15 cm szélesek, a termesztett változatok esetében viszont 30 cm-nél nagyobb átmérőjűek is lehetnek. Csöves virágai barnák, sárgák vagy lilák, nyelves virágai sárgák. Tojásdad, szőrös levelei spirálisan szórt állásúak. A napraforgó egyaránt fontos gazdasági és dísznövény. Levelei takarmányozásra használhatók, virágai sárga festékanyagot, magjai pedig étkezési olajat adnak. Sajtolással nyert, sárga, édeskés olaját az olívaolajjal és a mandulaolajjal egyenérték?nek tartják. A sajtolás után visszamaradó olajpogácsát többek között szarvasmarha és baromfi takarmányozására használják. Az olajat szappan, festék és kenőanyag készítésére is használják. A napraforgómagot szárított vagy pörkölt formában fogyasztják. A vezető napraforgómag-termelő országok Argentína, Oroszország, Ukrajna, Franciaország, az USA és Kína.


 


Tomato ketchup

fűszerezett paradicsomkészítmény

Felhasználható anyagok:
paradicsomsűrítmény, növényi ízesítő anyagok (pl. vöröshagyma, fokhagyma), fűszerek és fűszerkivonatok, állományjavítók (pektin, módosított keményítő), só, cukorféleségek, ecet, étolaj, természetes aroma, tartósítószer.
A sűrített paradicsomot a kívánt sűrűségűre hígítják, majd a fűszereket, az állományjavítót, az ízesítőket belefőzik, és hőkezeléssel, vagy tartósítószerrel tartósítják.
Jellegzetes édes/savanyú/fűszeres/ paradicsomízű termék. Sűrűn folyó, homogén állományú. Színe élénkpiros.

Zömében az amerikai gyorsételek (hamburger, hot dog, sült krumpli) és a pizza kedvelt szósza, de szinte bármilyen húsételhez fogyasztható.

A ketchup története
http://hvg.hu/gasztronomia/20091110_heinz_ketchup_markatortenet.aspx

140 évvel ezelőttre nyúlik vissza a legendás Heinz ketchup története. Henry J. Heinz és szomszédja, L. Clarence Noble 1869-ben alapította meg az amerikai Pittsburgh peremén a Heinz Noble Company-t.

Ekkor még senki sem gondolta volna, hogy ez lesz az első élelmiszeripari amerikai cég, amely igazi szimbólummá válik. A vállalat alapítója, Henry már gyermekkorában is „vállalkozó”, 12 évesen a családja földjén zöldségeket termelt, amiket a helyi kereskedőknek adott el. Hamar felismerte, hogy a siker nem az olcsó, hanem a jó minőségű termékek eladásából fakad.

Később aztán ő volt az első, aki arra törekedett, hogy termékei lehetőleg mentesek legyenek a tartósítószerektől, sűrítőanyagoktól, színezékektől, ízfokozóktól is. Büszke volt e törekvésére, s ezt az innovatív csomagolási rendszer segítségével demonstrálta is. Első termékét, a kézzel reszelt tormát, átlátszó üvegben árulta, így a tisztasága már első pillanatra is szemmel látható volt. Ezen az üvegen szerepelt először a címke, mely a Heinz birodalom szimbóluma lett.

Henry J. Heinz úttörőnek számított az élelmiszerek minőségügyi kontrollja, illetve tisztasága területén is. Ő volt az egyik kezdeményezője annak az USA-törvénynek, mely 1906 óta az élelmiszerek minőségügyi előírásait tartalmazza és szabályozza. 1867-ben, a vállalat alapítása után 7 évvel, Henry bővítette gyártósorát, azért, hogy megalkossa a vállalat szenzációs nagy dobását: a később legendássá vált Heinz Ketchup-ot. A Heinz Corporation a világ legnagyobb paradicsom feldolgozójává vált, a ketchup pedig a vezető márkává. A ketchup összetétele, receptje látszólag változatlan maradt a hosszú évek folyamán.

Ma, a Heinz Ketchup-ot portugáliai ültetvényeken termő paradicsomból állítják elő. Mielőtt a paradicsomot felhasználják, 75 különböző vizsgálatnak vetik alá; 132 g paradicsom szükséges ugyanis 100 g ketchup előállításához. Ahogy a címke, úgy az üveg, a jellegzetes csomagolás is ikonná vált. A Heinz palackot 1882-ben szabadalmaztatták, és azóta csupán hét alkalommal változott némileg a formája. Andy Warhol és Orla Walsh révén a modern képzőművészetbe is bevonult. A formabontó, és újszerű design mindig is a Heinz Vállalat stratégiájának kulcsfontosságú eleme volt. Rust, Henry unokája, aki szakmáját tekintve autó designer, egy olyan, Comet (Üstökös) névre hallgató járművet tervezett, mely az aerodinamika elve alapján működött, rendeltetése pedig a Heinz termékek szállítása volt. A II. világháború ideje alatt Heinz önfelmelegedő konzervételeket gyártott a hadsereg számára. Minden konzervdoboznak volt egy füstmentes fűtőanyaggal megtöltött csöve, melynek révén mindössze 4 perc elegendő volt ahhoz, hogy az étel megmelegedjen.

Henry J. Heinz azt vallotta, hogy tökéletes termékeket csak olyan tiszta környezetben lehet előállítani, melyben a dolgozók is elégedettek. A 19. század végén alapított gyár szinte utópisztikus volt. Minden munkás szabadon járhatott a cég fogorvosához. Azok a nők pedig, akik kézzel dolgozták fel a termékeket, hetente egyszer ingyenes manikűrben részesültek. Bevezették az öltözőkbe a folyó vizet, mely ekkor még luxusnak számított, és a dolgozók többségének otthonából is hiányzott. Heinz az elsők között volt, aki bevezette a fizetett szabadságot, az úgynevezett éves dolgozói piknikeket, és üzletét családbarát vállalkozásként vitte.

Henry kiváló marketing érzékét a szintén legendássá vált 57-es szám bevezetése bizonyítja. Egy New York-i látogatása alkalmával, látott egy reklámot: „21 cipőstílus”. Azonnal felismerte, hogy a számoknak, mint marketing eszközöknek hatalmas ereje van. Termékei reklámozására a könnyen megjegyezhető 57-es számot választotta, és az „57 varieties” (57 fajta, termék) frázist, annak ellenére, hogy termékskálája már akkor meghaladta a 60 darabot. Az 57-es szám hamar bevésődött a fogyasztók tudatába, és elkezdték a Heinz termékeket az „57 varieties” szlogennel párosítani. Henry versenytársai előtt járt reklámkampányait illetően is. 1900-ban az övé volt a világ első elektromos reklámja a 23. és a 4. utca sarkán, New York City központjában.

Ez a világító felirat az Atlantic City-ben levő Heinz Ocean Pier-be, azaz a Heinz kristály palotájába vonzotta a látogatókat. A fenséges belső dekoráció, és a kikapcsolódást nyújtó programok a megfáradt turistáknak példa nélküli kényelmet nyújtottak. Hintaszékek, lenyűgöző szobák tele művészeti alkotásokkal, felolvasóestek, koncertek. A kihelyezett pultok Heinz termékmintáktól roskadoztak, s a látogatók helyben rendelni is tudtak belőlük. 1893-ban a chicagói világkiállításon uborka alakú kitűzőket osztogattak, s mint később kiderült, ez egy briliáns marketingfogás volt. Amint ugyanis a látogatók megtudták, hogy ezeket az apró ajándékokat a második emeleten osztogatják, a cég kiállítótere zsúfolásig megtelt. A szervezők kénytelenek voltak megerősíteni a padlót, nehogy beszakadjon.

A H. J. Heinz vállalat sok változáson átesett az évek során. Ma a cég 5700 féle terméke, 6 kategóriában a világ 200 országában kapható. A 140 éves évforduló alkalmából a vállalat egy speciális kiadású, limitált példányszámú palackkal jelenik meg a piacon.

 

 

Waldorf saláta
metéltre vágott főtt zeller, alma és tisztított zöld dió citrommal ízesített majonézbe keverve
(Waldorf Astoria = New York egyik leghíresebb szállodája)

 

 

Wild rice, vadrizs - Zizania aquatica L.
más néven: indián rizs, tuszkarora rizs
Észak-Amerika keleti részén mocsarakban, valamint tavak és folyók szegélyén tömegesen nő. Szemtermése egykor az itt élő indián törzsek egyik legfontosabb tápláléka volt. Magja hosszú, szürkésbarna, dióízű, főzéskor enyhe lilás színt kap. Valójában nem rizs, hanem egy vízifűféle termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket.
Hagyományosan két bottal csónakból aratják: az egyik bottal a csónak oldalához fogják a növény víz fölötti részét, a másikkal a csónakba verik a kalászból az érett szemeket. Nyárfa rönkök tüzénél szárítják-pörkölik hozzávetőleg két óra hosszáig, ettől válik eltarthatóvá és kapja sajátos dióízét is.

Úgy főzik, mint a tésztát, bő sós vízben (egy szál kakukkfűvel is ízesíthető), majd leszűrik. Lassan puhul, kb. 45 perc alatt. Miután nem olcsó, sokszor fehér rizzsel keverten adják föl.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_rice

 


Yerba buena, indián menta - Satureja douglasii (Benth.) Briq.
Dekoratív, gyors növekedésű kúszónövény, menta illattal. Félárnyékos helyet kedvel. A megszárított hajtásokból aromás teát készíthetünk.

 

 

 

CAJUN ÉS KREOL FŰSZEREK

A louisianai francia konyha, amit a cajun [kéjdzsön] és kreol konyha (Cajun & Creole Cooking) néven ismernek, a francia bevándorlók két rétegének, a britek által a 18. században Kanadából elüldözött (cajunok) és a már itt élő korábbi francia bevándorlók (kreolok) hagyományaiból fejlődött ki. Ráadásul az indián őslakosságtól, majd a behurcolt fekete rabszolgáktól (nekik megvan a saját "Soul Food" stílusuk) is tanultak.

http://www.cajunbrands.com/products.asp?cat=44
http://www.ec-securehost.com/FrenchMarketSeafoodCo./Zatarains.html

 


Creole or Cajun seasoning mix
A kreol vagy cajun fűszerkeverék készen is kapható, de a "titkos" receptek házilag készülnek, legtöbbje tartalmaz sót, csilipaprikát, fokhagymaport, hagymaport és szárított zöldfűszereket, mint oregano, bazsalikom, kakukkfű. A kész keverék egy-két hónapig eláll. Őrölt, szárított fűszereket használnak inkább, mint egészet és frisset. Száraz pácként dörzsölik halba, szórják húsra és krumplira, salátára egyaránt.


 


Creole mustard, kreol mustár
egész és zúzott magvakból készült, fűszeres mustár

 

 

Gumbo
más írásmóddal gombó, a louisianai (USA) kreol konyha jellegzetes, sűrű levese. Neve legfontosabb alapanyagának, az okrának (más néven bámia vagy hölgyujj) a bantu nevéből származik, a lének ez a zöldségféle adja a testességét.
A gumbo alapja a rántás, erre hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom jön, továbbá fűszerek - erős paprika is -, majd hal, rák, kagyló, csirke, sonka, kacsa- vagy vadhús, például nyúl vagy mókus. Gyakran csak garnélát, tarisznyarákot és osztrigát tartalmaz, de van hústalan változata is, a gumbo z'herbes, amelybe tucatnyi leveles zöldségfélét főznek. Ezt nagypénteken fogyasztják. Ha nincs okra a gumbóban, akkor a levet a szasszafrász babérfa porrá tört levelével (filé) sűrítik, ezt a főzés végén adják az ételhez. A gumbóhoz mindig nagy halom rizst tálalnak, ez issza fel a levet és enyhíti az étel csípősségét.

 

 

Pain perdu, bundás kenyér
Reggelire eszik, tegnapi szikkadt baguette-ből készül, amit ferdén felszeletelnek és tojás, tej, cukor, fahéj, vanília keverékébe mártják, majd vajban kisütik. Porcukorral meghintve, mellette lekvárral tálalják.

 

 

Southern fried chicken, amerikai rántott csirke
Három tipikus recept:

A csirkecombokat bemártjuk 2,5 dl tej + 7,5 dl víz + 1 tojás keverékébe. Papírzacskóban összerázzuk 15 dkg liszt + csipet só és cayenne-i bors keverékével. Mély olajban kisütjük.

8 felsocombot lebőrözünk, kicsontozunk. A csont helyére kisujjnyi sonkát vagy sajtot (esetleg mindkettőt) göngyölünk. A szokásos módon panírozzuk, és a hajtott felével lefelé, kivajazott tűzálló tálba egymás mellé tesszük. A tetejét olvasztott vajjal megkenjük, fedő nélkül 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ekkor a hús alatt összegyűlt zsiradékkal megkenjük, és a sütőbe visszatolva ropogósra sütjük.

A csirkecombokat a forgó mentén kettévágjuk, elrendezzük egy vastag falú lábosban, felöntjük a tejjel, hogy ellepje, hozzáadunk 1 ek sót. Felforraljuk, vigyázva, hogy ne fusson ki, majd mérsékeljük a lángot annyira, hogy mindvégig csendesen gyöngyözve forrjon. Addig főzzük, amíg a húsok puhák nem lesznek. A húsokat kiszedjük, letörölgetjük, és rácson hűlni hagyjuk. Mikor már kihűlt, egy tálban elkeverjük a lisztet a cayenne-i borssal és a sóval, és a húsokat az alábbi módon panírozzuk: lisztes keverék – habart tojás – lisztes keverék (most nem használunk morzsát). Ekkor visszaültetjük őket a rácsra kicsit szikkadni, hogy annál ropogósabb legyen a bundájuk. Negyed óra elteltével olajat melegítünk: mivel a húsnak már nem kell átsülnie, csupán kicsit átmelegednie, és kevesebb zsírt szív be, ha rögtön rásül a bunda, így az olajat egész forróra hevíthetjük. Mielőtt belerakjuk a húsokat, még egyszer kicsit belehempergetjük a lisztbe, és oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 


Szaszafrász babér
- Sassafras albidum [Nutt.] Nees
amerikai lázfa, arany szil, filépor; augue tree, gumbo file, filé powder
Először az amerikai indiánok használták a szaszafrász babérfa megőrölt leveleiből készült filé-t. A kreol konyha átvette, és sűrítésre (de nem használják együtt az okrával, mert az is sűrít), ízesítésre egyaránt kedveli.

Az Észak-Amerikában őshonos amerikai lázfa (S. albidum) illatos leveleit, kérgét és gyökereit fűszerként, hagyományos házi orvosságként és teaként használják. A fa gyökerei körülbelül 2% szaszafrászolajat tartalmaznak, amely az USA-ban népszerű gyökérsör, a "root beer" nevű alkoholmentes űdítő eredeti receptjének egyik fontos hozzávalója volt. (Az erősen rákkeltő szafrolt el kell távolítani belőle.) A lázfa a homoktalajt szereti. Floridáig és Texasig homoktalajokon elterjedt. Általában alacsony termetű, de magassága meghaladhatja a 20 m-t. Kérge árkolt, vesszői barnák, apró, sárga virágcsomóiból sötétkék bogyótermések fejlődnek. Levelei - gyakran ugyanazon a hajtáson - háromfélék: három-, kétkaréjúak és tagolatlanok lehetnek. A szárított, őrölt vagy morzsolt levéllel (amerikai neve: filé) mártásokat, leveseket fűszereznek. Ez a híres louisianai leves, a gumbo egyik fő aroma-összetevője. A fűszer főzés hatására az ételt nyúlóssá teszi, ezért általában közvetlenül tálalás előtt adják az ételhez.
http://www.hevespolice.hu/drogenc/html/SZASZA.HTM

 

 

Szutykos-rizs fűszerkeverék
Cajun Dirty Rice Seasoning
A "Szutykos rizs" nevű híres étel úgy néz ki, mintha a rizs elmaszatolódott volna a hozzáadott vagdalt hústól - ezért hívják így. Hagyományosan csirkezúzából, darált marha- és sertéshúsból készül. Kukoricakenyérrel tálalják.

 

 


Tabasco mártás
Tabasco Sauce
1868 óta gyártják a dél-louisianai Avery Island-on. A legenda szerint egy, a mexikói háborúból visszatérő katona adta a csilipaprika magokat Edward McIlhenny-nek, a szósz kitalálójának. A fűszermártás főként cayenni borsból (csilipaprikából) áll, de hasonló szószokat korábban is készítettek a Karib-szigeteken. A "Tabasco" egy mexikói tartomány és egy csiliparika-fajta neve is. A McIlhenny-család hosszú pereskedések és jó összeköttetések révén mégis elérte, hogy senki más nem használhatja rajtuk kívül a "Tabasco Sauce" elnevezést a világon.


Az érett piros csilipaprikákat sóval összezúzzák és három évig érlelik tölgyfahordóban, mint a bort. Ezután ecetet adnak hozzá és palackozzák. A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan, cseppenként szabad csak használni. Szinte minden olyan ételhez jó, amit csípősnek szánunk.
Több „stílusban” készül:

TABASCO® csilimártás, Red Pepper Sauce, Tabasco Original
Csilipaprikát, sót, és természetes borecet tartalmaz.
Tojásokoz, salátákhoz, szószokhoz, csirkéhez, darált húsokhoz, pizzákhoz.
Kiváló a magyar kocsonyához is citrom vagy ecet helyett.

< Reklámplakát
TABASCO® fokhagymás csilimártás, Garlic Pepper Sauce
Összetétele: fokhagyma, háromféle bors - sok és sokféle csípős paprika.
Ez a középerős, feltűnően piros mártás burgonya salátákhoz, légkeveréses sütőkben és szabadban sütött húsokhoz való.

TABASCO® zöldcsili mártás, Green Pepper Sauce
Ugyanaz mint a fokhagymás, csak hiányzik belőle a fokhagyma és zöld színe van, Gyengébb a pirosnál.
Mártogatáshoz, paellához, vörösbabhoz, csilis vörösbabhoz, rizshez.

TABASCO® habanero mártás, Habanero Pepper Sauce
Tartalmaz habanero paprikát, mangót, papaját, őrölt görögszéna magot, banánt, gyömbért és feketeborsot.
Adható a barbecue szószhoz, grillezett húsokhoz, csirkéhez.