Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Brazildió
Bertholletia
excelsa Humb. & Bonpl.
Család: Lecythidaceae (fazékfafélék)
A:
Brazil nut;
F: noyer de Para;
S: nuez de Brazil;
P: castanha do
Brasil, castanha
do Pará;
N: Paranuss
A
brazildió legfeljebb 50 m magas, örökzöld fa, amelynek felálló törzse csak a felső
részén ágazik el. Levelei szórt állásúak. A levéllemez bőrnemű, kopasz, színén
fényes, fonákján fénytelen, gyengén hullámos és ép szélű, lándzsás, kihegyezett
(max. 36 x 16 cm). A kissé szárnyas levélnyél 20-35 mm hosszú. Csaknem ülő virágai
hajtásvégi és levélhónalji, 20-40 cm hosszú fürtben fejlődnek. A virágtakarót
egy 8-14 mm hosszú, kétkaréjú, kívül pelyhes szőrű csésze és 6 halványsárga vagy
fehér, kb. 3 cm-es, tojásdad szirom alkotja.
Termése: vastag, fás, fedővel
nyíló tok (pyxidium), amely gömbölyded alakú, és a felső negyedében többé-kevésbé
lapított; nagysága elérheti a 16 cm-t, súlya az 1 kg-ot. Megérve a tok kis fedője
(kupakja) beleesik a termésbe, és egy körülbelül 1 cm nagyságú kerek lyukat tár
fel. A termésfal külső héja vörösesbarna, érdes, fás-parás, kb. 5 mm vastag, megérve
repedezett kéreg (epikarpium és mezokarpium), belső héja a kemény, fás, világosbarna,
legfeljebb 1,5 cm vastag endokarpium. A nagy termésüregben a megnyúlt virágtengelyből
alakult fás, bunkó alakú központi oszlop körül 10-25 mag rendeződik el több sorban.
Ez a paradió, amely keresztben háromszögletű, körvonala kissé hajlott, elliptikus,
mérete legfeljebb 6 x 3 x 2,5 cm. A paradió nagyon kemény, friss maghéja szőrös,
szemölcsös-ráncos és fahéjbarna, az általa körülzárt fehér és szilárd magbél nagyon
kellemes, édeskés, dióízű. A termések virágzás után kb. 15 hónap múlva éretten
lehullnak a fáról; magvaik a tok kis nyílásán nem tudnak kijutni. A rágcsálók
(agutik) vagy csak a termésfal elkorhadása szabadítja ki őket.
Felhasználása:
a tápláló, finom magbél, amely zsírban és fehérjében gazdag, csupán néhány hónapig
tartható el, édességekbe vagy süteményekbe teszik. A magolaj kiváló, de kevéssé
eltartható zsiradék élelmiszerekhez, továbbá nagy értékű technikai olaj.
Elterjedése: az Amazonas-medence és Guyana esőerdeiben honos. A faj természetes
előfordulási területén kívül nem vagy csak gyéren terem.
Termesztése és betakarítása:
a nagy állományokban megjelenő fát mind ez ideig csupán csekély méretekben termesztik;
csaknem a teljes termés a vadon élő példányokról származik. A terméseket főként
indiánok gyűjtik össze, miután a fáról lehullottak.
Rokon fajok: éppen ilyen
pompás héjas gyümölcsöt szolgáltatnak a Lecythis nemzetség ugyancsak Amazóniában
növő fafajai is, például a nagyon nagy termésű krémdió (L. pisonis Camb.) és a
majomcsésze (L. minor). E fajok fás tokjai nagyméretű fedőjükben különböznek,
amely éréskor a központi fás termésorsóval együtt hullik le, és széles nyílást
tár fel a termésen.
II.
Castanha
do Pará, Para-dió
Berthollertia
excelsa
Brazil
nuts, Paranüsse, nueces de Brasil
A Para-dió, más néven amazoni mandula, a
mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjének Lecythidaceae családjába tartozó nagytermetű
dél-amerikai Bertholletia excelsa fa ehető magva; világszerte értékesített, kedvelt
héjas gyümölcs. A gömbölyű, nagy kókuszdióra hasonlító, kemény, elfásodott falú
termés átmérője 10-20 cm, a narancs gerezdjeihez hasonlóan helyezkedik el a 8-24
db mag, azaz dió. A kemény héjú magvak keresztmetszete háromszögű. A Para-dió
sok olajat és fehérjét tartalmaz, íze emlékeztet a manduláéra, ill. a kókuszéra.
A fa vadon termő állományai az Amazonas-medencében, legsűrűbben Pará brazíliai
államban fordulnak elő, magasságuk meghaladja a 45 m-t. A januártól júniusig terjedő
időszakban megérett és lehulló tokterméseket a földről takarítják be. A tokból
kiszedett magvakat a napon szárítják, majd megmosva, héjastul exportálják.