Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Zsabotikába
Myrciaria cauliflora (Mart.) Berg.
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)

A, S, P: jaboticaba, jabuticaba;
N: Jaboticaba

A trópusok leglátványosabb gyümölcsfái közé sorolható a zsabotikába, amelynek törzsét és ágait virágzás és érés idején a gyökerektől egészen a koronáig kis, kauliflor, fehér virágok és termések tömegei borítják el. A M. cauliflora legfeljebb 12 m magas, az alapjától elágazó, terebélyes, örökzöld fa, amelynek külső kérge nagy pikkelyekben leválik. Levelei átellenes állásúak, bőrneműek, fényes sötétzöldek, rövid, szőrös nyelűek. A levéllemez lándzsás vagy elliptikus, ép szélű, kihegyezett, a vállán lekerekített, 1,5-10 cm hosszú és 1,2-2 cm széles. A virágok egyesével vagy csoportosan rövid, vastag kocsányokon nőnek az idős fás részeken; a virágtakaró 4 kis csészelevélből és 4 szőrös, fehér, legfeljebb 5 mm hosszú sziromból áll. A porzók nagyszámúak.
Termése: vastag és rövid kocsányú, gömbölyű vagy elliptikus bogyó (1,5-4 cm), amely sima, kemény, fényes, érett állapotban lila vagy feketés héjú; csúcsán a 4 csészelevél maradó. A nagyon édes, némileg savanykás, gyengén zamatos, olykor összehúzó hatású terméshús lágy és lédús, üveges fehér vagy vöröses. A bogyókban 1-5 lapított-gömbölyded, kemény, világosbarna mag (max. 12 mm) van.
Felhasználása: szőlőízű pulpáját nyersen eszik, a bogyókat két ujjal összenyomják, míg a héj felhasad és a lágy terméshús feltárul; a héjat és a magokat el kell dobni. Lekvárt, zselét és szirupot készítenek belőle, levét üdítőitalként vagy borrá erjesztve isszák.
Elterjedése: Brazília délkeleti részén, Paraguayban és Északkelet-Argentínában elterjedt, ezenkívül csak nagyon ritkán ültetik.
Termesztése és betakarítása: legjobban a középső trópusi hegyvidékeken fejlődik, kb. 1000 m körüli magasságig, mély rétegű, tápanyagban gazdag talajon. Nagyon lassan fejlődik, magról, olykor oltással szaporítják, és főként házi- és gyümölcsöskertekben ültetik. A fák 8-15 éves korban fordulnak termőre; bogyóikat éretten szedik, és csak rövid ideig tárolhatók.
Rokon fajok: a hasonló elterjedési területű 4, nehezen megkülönböztethető zsabotikába faj közül a M. cauliflort termesztik leggyakrabban, a többi 3 ültetett faj a M. jaboticaba Berg., a M. truncifolia Berg. és a M. tenella Bert.