Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Madárberkenye
Sorbus aucuparia L.

Viszonylag kis termetű faféleség. Kérge szürkés színű, fényes, sima, ágai feltörőek, majd lehajlóak. Egész Európában elterjedt, erdei tisztásokon, hegyes, sziklás lejtőkön, vagy magas hegyi erdők határán található. Nálunk - Közép-Európában - tölgyesekben, fenyvesekben, bükkösökben, cserjésekben élő faféleség. Levelei 5-6 cm hosszúságúak, szélei fűrészesek, csúcsai hegyesek. Bogyószerű termése 1 cm átmérőjű, sárgásvörös színű, fanyar, savanykás ízű. A fa virágát májusban hozza, de termése ősszel válik szedhetővé. A gyűjtött virág szárítása történhet napon vagy mesterséges hő segítségével. A berkenyevirágból készített tea íze hasonlít a kínai vagy az orosz teához. Fogyasztásakor bizonyos hashajtó és vizelethajtó hatással is számolni kell.

A gyümölcse kezdetben sárga, majd hirtelen narancssárga, illetve korallpirossá válik. A frissen szedett gyümölcs vitaminokban gazdag. A népi gyógyászatban megszárított terméséből főzött teát a vesekőképződés megakadályozására ajánlják. Konyhai felhasználására ajánlunk néhány receptet.

 

Berkenyekocsonya

A berkenyét fazékba tesszük, és lassú melegítéssel addig hevítjük, míg a berkenye minden levét kiadja. Sűrű szitán a levét átszűrjük, és minden literre 80 dkg cukrot számítva megfőzzük. A főzés addig tartson, míg a lé kocsonyaszerűen nem viselkedik. Ha ezt elértük, üvegekbe öntjük, tartósítószert adva a tetejére, és amikor kihűlt, légmentesen lezárjuk. Lekvár módjára kigőzöljük.

Berkenyeszörp

A kellően megtisztított berkenyét hideg vízben alaposan megmossuk. Kevés vízzel felöntve közepes tűzön puhára főzzük. Sűrű lyukú szitán áttörjük. A szűrt léhez literenként 60 dkg cukrot és fél dkg citromsavat adva kellő sűrűségűre főzzük. Előmelegített üvegekbe töltve lezárjuk, és hőkezelés után hűvös helyen, lefektetett üvegekben tároljuk.

Natúr berkenyelé

A berkenyét összezúzzuk, szitán áttörjük, az így nyert levet 2 napon át pihentetjük. Megszűrjük, tartósítószert adva hozzá üvegekbe öntjük, lezárjuk. Fazékba rakjuk, s 20 percen át 80 °C-on hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.

Berkenyebefőtt rummal

A 4 kg berkenyét megtisztítjuk és hideg vízben megmossuk. Lecsurgatjuk róla a vizet, és amikor megszikkadt, üvegekbe helyezzük. 1,5 liter vizet 1 kg cukorral felforralunk. A kihűlt szörphöz literenként 1/2 dl rumot adunk és egyenletesen elosztva az üvegekbe helyezett gyümölcsre öntjük. Tartósítószert adunk hozzá, s az üvegeket lezárjuk. 85°C-on 25 percig gőzöljük, és kihűlésig a fazékban hagyjuk. Hűvös helyiségben tároljuk.

Berkenyedzsem

A berkenyét kiválogatjuk és csak a teljesen épeket használjuk fel. Egy fazékba 3 kg cukrot, 1 liter vizet és fél liter fanyar vörös bort teszünk, s ezt sziruppá főzzük. Amikor megfőtt, 4 kg válogatott berkenyét teszünk bele, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük, és lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd hőkezeljük. Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

Berkenyeíz

A megtisztított, megmosott berkenyét fazékba tesszük, és felöntjük vízzel úgy, hogy az jól ellepje. Amikor megfőtt, áttörjük, és súlyának megfelelően, fele mennyiségben cukrot téve - hozzátehetünk 2 literenként egy fél dl rumot is - addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ezután üvegekbe merjük, tetejére tartósítószert adunk, és kigőzöljük.

Berkenye üdítő ital

A megtisztított berkenyét - literenként 3 dl vizet adva hozzá - 20 percig főzzük. Levét sűrű szitán vagy vászonkendőn átszűrjük, és letakarva néhány óráig pihentetjük, illetve hagyjuk kihűlni, óvatosan átöntjük egy másik edénybe, ügyelve arra, hogy az alul képződött üledék ne kerüljön a leöntött léhez, majd literenként 50 dkg cukorral, kevés törött fahéjjal, 1 citrom levével és reszelt héjával, néhány szem szegfűszeggel ízesítve felforraljuk. Újra átszűrjük és tartósítószert adunk hozzá, s teljesen kihűlve, üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk és hűvös helyen tároljuk.

Berkenye nyersen

A 4 kg friss, kiválogatott és jól megmosott berkenyét szitára vagy vászonruhára helyezzük, és lecsurgatjuk róla a vizet. A megszikkasztott berkenyét cukorban meghempergetjük, üvegekbe rakjuk. (A gyümölcs fele súlyának megfelelő cukrot felhasználva.) Az üvegeket lekötjük és addig, míg a cukor el nem olvadt, illetve a gyümölcs levet nem enged, a napon hagyjuk, vagy langyos helyen tároljuk. Az üvegeket időnként megrázogatjuk, majd amikor a gyümölcs és cukor egybeolvad felnyitjuk, tetejét tartósítószerrel kezeljük, újra lezárjuk. Aztán hűvös és száraz helyen tároljuk.