Terebess
fűszerkalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Termesztett
gombák
Fűszergombák
Gombakészítmények
Szarvasgombák
Gyógygombák
The Chinese have cultivated mushrooms for centuries. Of the 300 edible mushroom species (including 294 basidiomycotina and six ascomycotina) about 30 have been domesticated. Only about 10 species can be commercially mass grown because of the genetic difficulties in artificial growing.
• Shiitake
gomba - Lentinula edodes (korábban: Lentinus edodes, Agaricus edodes)
shiitake
mushroom, black forest mushroom, black mushroom, golden oak mushroom, oak mushroom,
[angol]; donggu (ejtsd: tung-ku), huagu, xiangxin, xianggu [kínai]; nam dong co
kho [vietnami]; pyogo, pyogobeoseot [koreai]; jamur wangi [indonéz]
A
pereszkefélék családjának tagja.
Hazája Kelet-Ázsia. Kizárólag a már elhalt
fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. Japánban kétezer éve termesztik.
Ez a gomba tradicionális kínai és japán termék már századok óta, ahol rendkívüli
módon értékelik finom íze, tápértéke és számos orvosi és gyógyászati tulajdonsága
miatt. Nálunk is sok helyen kapható, akár otthoni nevelésre is, kis zsákban termőtalajra
oltva. Fokhagyma illatú, rugalmas húsú, kitűnően száradó gomba. Hazájában a termés
nagy részét szárítják.
A gombakivonat és ferment antibakteriális hatású, kivonata
javítja a bőr feszességét és tónusát. >>>
A Földön termő növények között a legősibb, és talán éppen ezért, fajtákban a leggazdagabb a gomba. Ennek az érdekes növénynek (amely tulajdonképpen nem is tartozik a zöldségek közé) kb. 50 000 különböző fajtája létezik, ebből csak kb. 2 500 faja a hétköznapi értelemben vett gomba, ezekből is csak 500 féle fogyasztható.
Japánban, Kínában nagyon ismert gomba, a shiitake. Az iskolai szünetekben mindenki egy tányérról fogyaszthatja a felszeletelt gombákat. A gyerekek már egészen kis korban megismerkednek a gomba elkészítési módjával, és tudják, minél többet fogyasztanak belőle, annál egészségesebbek lesznek.
Ázsiában már több évszázada alkalmazzák többek között daganatok, megfázás, szívbetegségek, magas vérnyomás, elhízás, szexuális és az öregedéssel együtt járó problémák megelőzésére, kezelésére. A benne lévő poliszacharidok erősítik az immunrendszer működését. Mérsékli a magas vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát.
A shiitake proteinben, szénhidrátokban, vitaminokban, esszenciális aminosavakban gazdag. Kiemelkedő aktív anyaga egy poliszacharid, melyet lentinannak nevezünk. A lentinan a klinikai szakirodalom adatai alapján: mint immun modulátor, előnyösen a gyomor és a korolektáris (vastag és végbél) daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére. Sikeresen alkalmazták a Mitomycin C, a Fluorouracil és Tegafur cytosztatikumokkal kombinálva. Enyhíti a vírusfertőzések okozta megbetegedések (influenza) tüneteit és lefolyását.
•
Fafüle
gombák - Auricularia spp.
A Távol-Keleten termesztett kedvelt étkezési
gomba. Vadon lombos fák, elsősorban a fekete bodza elhalt ágain áprilistól októberig
csoportosan növő gomba. Egyébként egész évben termesztik.
Véralvadásgátló
hatása miatt a gyógyászatban is használják.
Kezdetben gömbölyű, majd fül,
vagy kagyló formájú, maximum 10 cm nagyságú vörösesbarna vagy ibolyaszürke fagomba.
Felülete bársonyosan szőrős, nemezes, és erősen redőzött, széle hullámos, kissé
felemelkedő. Húsa vékony, kocsonyaszerű, porcos állagú. Illata, íze semleges.
A fülgombák közül kedvelt fajták a fafül, a felhőfül (kisebb, és vastagabb)
és az albino ezüstfül gombák, az ázsiai szupermarketekben mindhármat megtaláljuk
szárítva. Nyersen nem nagyon fogyasztjuk, inkább szárított állapotban lehet hozzájutni.
Használat előtt alaposan mossuk meg, majd 20 percre áztassuk meleg vízbe.
Fafüle gomba - Auricularia auricula
fafülgomba, fekete gomba, mu-er [kínai], nam meo kho [vietnami], kikurage [japán], black fungus, black Chinese fungus, wood fungus, ear fungus, tree ear fungus [angol], Jamur Kuping [indonéz]Főleg a kínai, különösen a szecsuáni konyha kedveli őket. A fafülgomba a természetben a fák kérgén nő, és ott is termesztik. Frissen szedik, majd szárítva tárolják. A szárított fafülgomba színe szürkésfekete, a pernyéhez hasonló. Víz hozzáadására megduzzad, és sötétbarna, fodros szirmok alakját ölti; ekkor különösen emlékeztet némely állat fülére. A fafülgombának jellegzetes, nagyon enyhe földíze van, de inkább sajátos, kocsonyás-ropogós állaga miatt kedvelik, mely levesekben és más vegyes ételekben kitűnően érvényesül. A kevés fajt számláló nemzetség magyarországi képviselője a júdásfülgomba.
Júdásfülegomba - Auricularia auricula-judae (Bull. ex Fr.) Wettst.
Jew ear mushroom, Judas' ear fungus [angol]
Black Fungus, Chuaner, Hakekakeka, Hakeke, Heimuer, Kikurage, Mo-er, Mu-er, Senji, Setsuji, Wood Ear
Felhőfüle - Auricularia polytricha (syn. Hirneola polytricha)
cloud ear fungus, arage-kikurage [japán], yun er [kínai, ejtsd: jün-er], mao mu-er [kínai, "szőrös fafüle"]
Új-zélandi fülgomba - Auricularia cornea
hakeka [maori], ear fungus, wood ears [új-zélandi angol], pepeiao [hawaii]
A maorik ugyan nem sokra becsülték, de a korai európai bevándorlókkal együtt kínai exportra gyűjtötték.
Ezüst rezgőgomba - Tremella fuciformis Berk.
fehér fafüle gomba, ezüstfül gomba, hógomba; snow fungus, silver tree-ear fungus, white jelly-leaf; bai mu-er [kínai], shiro-kikurage [japán]
Aranyfül gomba - Tremella aurantialba
golden ear
Fodros rezgőgomba - Tremella foliacea
Brown Witch's Butter, Chayiner, Shiro Kikurage Modoki
Aranyos rezgőgomba - Tremella mesenterica
Common Witch’s Butter, Huangjiner, Witch’s Butter, Yellow Brain Fungus, Yellow Jelly Fungus
• Rizsszalmás vagy
csíkos bocskorosgomba - Volvariella volvacea BULL. EX FR. [SING]
paddy
straw mushroom, rice straw mushroom, straw mushroom [angol], ko-ku [kínai], nam
rom kho [vietnami], fukurotake [japán]
A
bocskorosgombát, más néven rizsszalmagombát Kínában, Indokínában, a Fülöp-szigeteken,
Vietnamban, Koreában, Japán egyes részein elég nagy felületen termesztik. Évente
a világon mintegy 10–50 ezer tonna bocskorosgombát termesztenek. Küllemre eltér
az eddig ismert termesztett gombáktól, színe sötétbarna vagy fekete, hússzíne
fehér, konzisztenciája nagyon jó, íze jellegzetes, de nagyon kedvelt. A fiatal
gombát általános burok veszi körül, s ahogy a termőtest növekszik, a burok elreped.
A tönk tövén nagy, szürkés bocskorként marad meg. Lédús, puha húsú, a hidegre
nagyon érzékeny, +10°C körüli hőmérsékleten úgy megpuhul és összeesik, mintha
megfagyott volna.
Terméséből
elsősorban konzerveket készítenek, mert csak nagyon rövid időre tartható el, szobahőmérsékleten
legfeljebb 1 napig. Ezért nem frissen forgalmazzák, hanem sós vízbe szedik és
mindjárt konzerválják.
Nagy előnye, hogy olcsó táptalajon termeszthető. Egyaránt díszlik szalmán
vagy más lebontatlan szerves táptalajon és különböző állatok komposztált trágyáján
is. Másik előnyös tulajdonsága, hogy rövid a tenyészideje; megfelelő körülmények
között a csírázástól számítva 3–4 hét alatt a termésképződése is befejeződik.
Tehát egy termesztési ciklus legfeljebb 6 hét. Nagyon melegigényes, emiatt Magyarországon
csak a legmelegebb nyári hónapokban termeszthető, elsősorban termálvízzel fűtött
berendezésekben, mert hűvös éjszakákon még nyáron is fűteni kell rá. 15–20%-os
terméskihozatalra is képes. Egyes nyugati kutatók 30–40%-os terméskihozatalról
is írnak. Egyelőre a trópusi országokban kialakult extenzív termesztési eljárással
termesztik mindenütt a világon.
Fekete bocskorosgomba - Volvariella volvacea var. nigricans
kuro-fukurotake [japán]
•
Laskagombák
- Pleurotus spp.
A laskagombák nagyon gyakoriak Magyarországon és az egész
mérsékelt övben. Évezredek óta ismert és kedvelt gombák. Hazánkban az Alföldön
igen gyakori az előfordulása. Jellegzetesen őszi faj. Vadon legelőkön, réteken,
különféle élő fák törzsén, fatuskókon, gyakran bokron tövén terem, de kedvelt
a termesztett változata is.
A laska a konyha más részéről is ismert lehet,
mert nagyanyáink a tésztákat is laskára vágták, ha például levesbetétet akartak
készíteni a vasárnapi húsleveshez. Miután nagyobbrészt fán terem, ezért féloldalas,
kajla kalapú, gomba, melyek spórája fehér. Tönkben erősen rostos, nehezen elszakítható.
Néha kicsi (2-10 cm), néha igen nagyra is megnő (35 cm-ig). Színe többnyire szürkésfehér,
barna, vagy akár fekete is lehet.
Bár a laskagombák jól jellemezhető, körülhatárolt
csoportot alkotnak, hovatartozásuk mégis vitatott. Fajtái közül ismertebbek a
késői és a nyári laskagomba, az erestönkű, a pihés, valamint az ördögszekér laskagomba,
valamint a pikkelyes fagomba.
A pikkelyes fagombán kívül, a felsoroltak közül
gyakorlatilag bármelyik megvásárolható. A gomba legyen sérülésektől, ütődésektől
mentes, roppanós, egységes színezetű. Frissen 3-4 napig is eltárolhatjuk hűtőszekrényünkben.
Hosszabb ideig csak szárítva, vagy gombapor formájában áll el. A gombát a felhasználás
előtt alaposan mossuk át. A tönk szívóssága, rostossága miatt tanácsos azt apróra
vágva vagy darálva, jól megfőzve fogyasztani. A kalap jóval rövidebb hőkezelést
igényel, mint a tönk, így ezt mindenképpen vegyük figyelembe az elkészítés során.
A laskagombát keresztirányban, karikára célszerű vágni.
http://www.laskagomba.extra.hu/
Késői laskagomba - Pleurotus ostreatus
oyster mushroom, tree oyster, white oyster, gray oyster [angol], baoyugu [kínai, ejtsd: paoyü-ku], nam bao ngu kho [vietnami], hiratake [japán], Jamur Gurih [indonéz]
Oyster Shelf, Straw Mushroom, Tamogitake, Tree Oyster, White Oyster Mushroom, Pinggu
Nyári laskagomba - Pleurotus pulmonarius
phoenix oyster, phoenix-tail mushroom [angol], usuhira, usuhiratake[japán]
Dhingri, Fengwuigu, Grey Oyster Mushroom, The Indian OysterFőnix-farok laskagomba - Pleurotus sajor-caju
houbitake; Tiram Coklat [indonéz]Abalone - Pleurotus abalones, Pleurotus abalonus
abalone mushroom, Tiram Abalon [indonéz]Kék laskagomba - Pleurotus columbinus
Blue Oyster
Pleurotus citrinopileatus
Golden Oyster Mushroom, Golden Top Oyster Mushroom, Il’mak, Nireohma, Yellow Oyster Mushroom, Yellow Pleurotus, Yuhuangmo
sárga színű, Kelet-Ázsiában honos laskagomba
Erestönkű laskagomba - Pleurotus cornucopiae
Golden Oyster Mushroom, Hime Hira Take, Nireohma, Tamogi Take, Yellow Oyster Mushroom, Yellow Pleurotus, Yuhuangmo
Kisebb-nagyobb csoportokban, gyakran féloldalas kalapokkal fejlődik. A kalap színe sárga, okkeres, barnás, halványbarnás. Fehéres-krémszínű, lefutó lemezei a tönkön feltűnő, hálózatos erekben folytatódnak. Lombos fák törzsén, tuskóján, a Dunántúl déli részén, nyáron és ősszel terem.Termeszthető is. Jó, ehető.
Pleurotus cystidiosus
The Abalone Mushroom, The Maple Oyster Mushroom, Miller’s Oyster Mushroom, Nangceer
Pleurotus djamor
Fenceer, Hongo de la Pulpa, Oreja Blanca, Oreja de Palo, Oreja de Patancán, Pink Oyster Mushroom, Tabang Ngungut, Takiiro Hiratake, The Flamingo Mushroom, The Salmon Oyster Mushroom, The Strawberry Oyster
Ördögszekér laskagomba - Pleurotus eryngii
Boletus Of The Steppes, king trumpet mushroom, king oyster mushroom [angol], xing bao gu, ci qin gu [kínai], eringi [japán]
Kalapja barna, lehet féloldalas, mélyen lefutó lemezei fehéres színűek. Fehér húsa lisztízű és lisztszagú. Réten, legelőn, füves helyeken, a tüskés levelű iringó (ördögszekér) és egyéb gyomnövények gyökerén, ősszel terem. Főként az alföldön fordul elő. Termeszthető is. Jó, ehető gomba.
http://en.wikipedia.org/wiki/EringiPleurotus tuberregium
Sclerotia-forming Oyster, King Tuber Oyster
• Nameko tőkegomba
- Pholiota nameko
Huagu, Nameko, Namerako, Slime Pholiota, Viscid Mushroom
A
nameko az egyik legnépszerűbb gombaféle Japánban, melyet nagy mennyiségben termesztenek
is, de gyakran előfordul vadon termő változata is. Őshazája Ázsia nedvesebb, hűvösebb
éghajlatú területei. Tajvan és a japán szigetek hegyvidékein fordul elő legnagyobb
mennyiségben.
Vadon ázsiai fennsíkok rétjein nő, de mára már előtérbe került
a termesztett változat. A kutatóorvosok nagy reményeket fűznek ehhez a gombához,
mivel a rákkutatásban bíztató eredményeket értek el vele.
A gomba kalapfelszíne
sima, a lemezei fehérek, sárgák, majd az éréssel megbarnulnak. Szép formájú, picike,
élénkszínű gomba a nameko, kalapja, tönkje aranysárga, barna mintás. Íze kissé
édeskés.
A namekonak több fajtája létezik, melyek színben és méretben különböznek
egymástól. Itthon szárított formában kapható.
• Téli fülőke -
Flammulina velutipes
enoki [japán];
velvet stem, golden, snow puff, Winter mushroom, bouquet mushroom
Enokitake,
Furry Foot, Golden Mushroom, Golden Needle Mushroom, Japanese Golden Mushroom,
Jinzhengu, Name Susuki, Nametake, Velvet Foot, Velvet Shank, Yuki-Motase; Jamur
Tauge [indonéz]
Csoportosan termő, sárga, rozsdasárga kalapú gomba. Jó ismertetőjele,
hogy kalapja ragadós, tönkje pedig sötétbarna, bársonyos. Lemezei sárgásak. Húsa
halszagú, a tönkben szálakra foszlik. Lombos fák törzsén, tuskóján, főleg késő
ősszel, enyhe télen és kora tavasszal terem. Ehető, de csak a kalapja; megfelelően
elkészítve, salátának jó. Különös értéke, hogy a házak körül, utcai fasorokban,
akácfán, vadgesztenyén, diófán, a téli időszakban akkor is gyűjthetjük, amikor
nem terem már friss gomba.
Enoki,
which means “snow puff,” originally grew only in Japan. It’s now also cultivated
in Southern California. These mushrooms, which grow naturally in a snowy, sunless
environment, look like a cluster of ivory sticks joined in a clump at their base.
They have an atypical flavor: fresh, clean and slightly tart with a crisp texture.
Enoki's are delicious eaten raw. Discard the base and an inch or two of the stems.
Once trimmed, rinsed and dried, use like sprouts and add to salads and sandwiches.
When added to cooked dishes, toss in at the last minute to avoid having them become
tough and fibrous. Mushrooms should be firm, not flabby. Stem end should not be
watery or brown. While enoki's will always be moister than other mushrooms, they
should not be slimy or slippery-looking, nor should the caps be anything but clean
and white; refrigerate up to 5 days.
• Laskapereszke
- Lyophyllum shimeji (Kawamura) Hongo
honshimeji
[japán], Bianhei Lizhesan, Yuxun Lizhesan, Buna
Shimeji [indonéz], pioppini
Like matsutake mushrooms, these
grow on trees. They're very tasty, with a peppery flavor. They're great in stir-fries.
Lyophyllum decastes
Fried Chicken Mushroom, Hatakeshimeji, Heye LizhesanHypsizygus ulmarius
Elm Oyster Mushroom, Nire Take, Shirotamagitake, Shiro Tamogi TakeHypsizygus tessulatus
Buna-Shimeji, Hon-Shimeji, Shimeji, Tamo-Motashi, Tomo-motashi, Beech Mushroom, Clam Shell, Pioppini, Yamabiko Hon-Shimeji (misnomer)
Sokan külön fajnak tartják a Hypsizygus tessulatus taxont, ez újabban a faj fiatal termőtesteinek tekintendő.
This mushroom originated in Japan where it has become very popular and is considered to be the “new” gourmet mushroom. It has a robust flavor and delicate texture. Trim from the base and steam, stir-fry or sauté. Blanch for 2 minutes if using in salads.
H. marmoceus mushrooms (commercially known as Yamabiko honshimeji in Japan and one of the most popular edible mushrooms)
http://www.foodsinseason.com/product_info.php/cPath/21/products_id/96
•
Kétspórás csiperke
- Agaricus bisporus
Button Mushroom, Champignon, Cremini, Hara Take, Masshuruumu,
Portabello, Seiyou Matsutake, Shanpinion, Shuangbaomogu, Swiss Brown, Tsukuritake,
White Mushroom
Fajták: Swiss browns (brown buttons), white buttons, portabellos
(brown flats)
portobello
(brown flat)
A termeszthető „nagygombák” közül világviszonylatban, de elsősorban Európában és Észak-Amerikában a kétspórás csiperkegombából termesztik a legnagyobb mennyiséget. E faj jelentősége kiemelkedő más termeszthető gombákhoz képest. Folyamatosan újabb és újabb hibrideket igényel mind a hazai, mind a külföldi piac, ami a nemesítőket komoly munka elé állítja. A nemesítői munka nehézségét az is adja, hogy a kétspórás csiperke fejlődésmenete eltér a hagyományos bazídiumos „nagygombák” szaporodásától.
A gombát soha ne hámozzuk meg! Az értékes táp- és ízanyagok jó része ugyanis épp
a kalap felbőre alatt van. Felhasználás előtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva
tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítsuk
el, majd a gombát folyó víz alatt alaposan mossuk át. (Csak közvetlenül a felhasználás
előtt mossuk meg, mert gyorsan romlik, és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak
az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben
már nehéz elpárologtatni.) Van sötét kalapszínű és fehér kalapszínű változata
is, de a kereskedelemben a fehér kalapos változata hódít. Ízükben nem tapasztalható
kirívó különbség. Jó ha tudjuk, hogy bár a fehér kalapos változat terjedt el,
a barna kalapos csiperke akár 2-3 nappal tovább is eláll, mint fehér kalapos társa.
A portobello (‘portabella’, ‘portobella’, vagy ‘portabello’) nagy barnakalapos
csiperke, akkora, mint egy zsemle. Kiválóan grillezhető, süthető. Apró változata
a cremini vagy crimini gomba (Italian brown mushroom).
Ízletes csiperke - Agaricus bitorquis
Button Mushroom, French Mushroom, Pavement Mushroom, Spring Agaricus, Street Mushroom, Town Mushroom
Melegebb időszakban több helyen termesztik az ízletes csiperkét (Agaricus bitorquis), ua. foglalkoznak más csiperkegomba- fajok termesztésével, termesztésbe vonásával, ilyenek: A. campestris, A. arvensis, A. macrosporus, A. macrosporoides.
• Pecsétviaszgomba
- Ganoderma lucidum
ling zhi, reishi,
glossy ganoderma, Jamur Dewa [indonéz]
Ling Chi, Ling Chih, Ling Zhi, Mannentake,
Reishi, Saiwai-Take, Sarunouchitake, The Panacea Polypore, Varnished Coke
gyógygomba
•
Bokrosgomba; ágas tapló
- Grifola frondosa
kumotake, maitake [japán], hen-of-the-woods
mushroom, ram's head mushroom, sheep's head mushroom, Sitting-Hen Mushroom, The
Dancing Butterfly Mushroom, Dancing Mushroom, Huishuhua, Limuo
gyógygomba,
szaga kellemetlen, egérszagú. A fiatal termőtest kalapjai ehetők.
• Süngomba
- Hericium erinaceus
lion’s mane, monkeyhead, bear's head
H.
erinaceus is edible and delicious when young, a similar texture to octopus or
squid. It has a subtle citrus-floral flavor, and a musky delicate smell. I recommend
cooking it with other subtle flavors. It pairs well with shellfish such as scallops
or mollusks in light citrus based sauces, perhaps sautéed with light pearl sauce
and shiitake, or chilled in a salad with sesame oil and seaweed.
• Déli
tőkegomba - Agrocybe aegerita
pioppino, piopparello
Tavasztól
őszig terem, különösen délibb vidékeken, ez a kitűnő ízű, ehető gomba. Sárgásbarna
termőtestei csoportosan nőnek, korhadó farönkökön, leginkább fűzfán és nyárfán.
Igen kedvelik az olaszok, régóta termesztik is. A farönköket bevagdalják és érett
spórát tartalmazó vízzel öntözik, vagy résekbe, likakba gombafonalat helyeznek.
A fertőzést követő évben már terem a gomba. Sajátos, igen erős gombaíze miatt
levesek, húsételek, mártások kitűnő fűszere.
• Gyapjas
tintagomba - Coprinus comatus
Hosszúkás, tojásdad, majd harangszeru,
gyapjas kalapjáról könnyen felismerhető. Lemezei kezdetben fehéresek, majd barnán
át megfeketednek, végül tintaszerűen elfolyósodnak. Tönkje vékony, törékeny, csöves,
vékonyka leváló gyűrűvel. A jó, étkezési gombák közé tartozik, de csak a fiatal
fehér lemezű példányokat fogyasszuk. A rózsás lemezszínű egyedeket már nem érdemes
begyűjteni.
•
Óriás harmatgomba -
Stropharia rugoso-annulata
Szalmán való termesztését a volt NDK-ban kezdték
háztáji keretek között. Nagy termetű, bronzbarna kalapú gomba, de sárga kalapú
fajtája is létezik. Lemezei szürkék, szürkéslilák, éretten lilás-feketések, az
élük világos. Fehéres tönkjének a felső része hosszanti csíkozású. Hártyás gallérjának
a felső oldala is csíkozott. Íze jó, enyhén retekszagú.
• Gyűrűs
tuskógomba - Armillaria
mellea
honey mushroom
• Shoro
- Rhizopogon rubescens
piruló istrángos-álpöfeteg
Japán gomba, fenyőerdőben nő, nincsen tönkje, Új-Zélandon kísérleteznek a termesztésével.
• Ízletes
rizike - Lactarius deliciosus
Aka hatsu take, Meiwui Rugu, Pine
Mushroom, Saffron Milk Cap
Új-Zélandon kísérleteznek a termesztésével.
Népies
neve: fenyőalja gomba. Megtörve narancsvörös tejnedvet bocsát ki, amely a levegőn
megfoltosodik. Az egész gomba narancsszínű, nyomásra, sérülésre zölden foltosodik.
Kalapja kezdetben domború, később középen bemélyedő, körbefutó sávokkal díszített.
Húsa pattanva törik. Fenyőfák alatt terem, nyár végén és ősszel. Kitűnő ehető
gomba, ecetesen salátának is nagyszerű.
Külső
linkek:
Győrfi
Júlia (2001) A magyar gombatermesztés helyzete és fejlesztési
lehetőségei
Maszlavér
Petra (2008) A pecsétviasz gomba hazai termeszthetőségének
lehetőségei
http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/06/11/17.htm
http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/ch25.html
http://www.agria.hu/acreklam/korgomba/index.html
http://www.laskagomba.hu/
http://www.hungaro-champignon.hu/
http://www.champex.hu/gomba.htm
Internettudakozó
http://www.agraria.org/funghi/atlantefunghi.htm
http://www.foodsubs.com/Mushroom.html