Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Tárkony
Artemisia dracunculus L. - Asteraceae


Szára és levele értékes fűszer és illatszerek alapanyaga

Ázsia pusztáin honos, valószínű, hogy a népvándorlás során még őseink hozták be a Kárpát-medencébe és terjesztették el. Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény. Eurázsián kívül Észak-Amerikában is ismert és elterjedt fészkesvirágzatú növény.

Két fő változata terjedt el: a francia tárkony (A. dracunculus L.) és az orosz tárkony (A. dracunculus var. redowsky Turcs.), az utóbbit egyes helyeken A. dracunculoides Pursh. néven tüntetik fel. Az orosz változat jóval igénytelenebb, de lényegesen kevesebb illóolajat tartalmaz a franciával szemben, így mára már szinte csak a francia tárkonyt találjuk az ültetvényekben.

A növény lágy szám, évelő, rövid gyökértörzséből igen dús gyökérzet ered. A gyökértörzs évente fokozatosan vastagodik, ez a fő terjedési módja. Ebből ered a 10-20 barnásfehér, 10-15 cm hosszú tarack, amelyet gyakran a sok járulékos gyökér annyira befed, hogy maga alig látható. A hajtások zöldek, a tövükön barnásvörösek, alulról felfelé a vegetáció előrehaladtával fokozatosan fásodók. A szárak hossza az 1,5 m-t is elérheti. Az ép szélű szálas-lándzsás levelek a száron szórtan helyezkednek el. Kopaszok, mindkét oldalukon fénylő zöldek.

A gömb alakú fészkes virágzatok dúsan elágazó bugát alkotnak. Augusztus-szeptemberben nyílnak a sárga, esetleg barnásvörös virágok. A virágzatban a murvalevelek lándzsa vagy nyelv alakúak, a vacok enyhén szőrös, gyengén kidomborodik. A vacok szélén állnak a nővirágok, amelyek pártája ötfogú, bibéje kétágú.

Termése bóbita nélküli kaszat. Sokszor nem hoz magot, így a fő szaporítási módja a tőosztás. A föld feletti részekben kissé ánizsra emlékeztető illatú, de nem édes, hanem fűszeres, csípős ízű illóolaj halmozódik fel. Az aromaanyagok virágzáskor fordulnak elő a legnagyobb (1/2%-nyi) mennyiségben a növényben. Az illóolaj legfontosabb komponense az esztragol (metilkavikol), amely fenil propán származék, az ánizs és az édeskömény jellegzetes illatát és ízét adó anethol izomérje.

 

Környezeti igénye

Közepes hőigényű növény. A magok 4-5 °C-on már csírázásnak indulnak. Későbbi fejlődéséhez elegendő 15-20 °C is, de a nagy melegtől sem károsodik. Fagytűrő képessége kiváló. Hótakaró nélkül is elvisel 15-20 °C-os fagyokat, ezért hazánkban ritkán fagy ki. Zöld hajtásai néhány fokos késő tavaszi vagy kora őszi fagyot károsodás nélkül elviselnek.

Fényigénye is közepes. Gyengébb fényben, félárnyékban is termeszthető. Fejlődéséhez elegendő, ha fa, ház vagy egyéb építmény takarása miatt csak délelőtt vagy csak délután kap napsütést. Ilyen fekvésben azonban némi illóolaj-csökkenésre kell számítani. Legjobb minőséget, 1-2%-os illóolaj-tartalmat napos területen termesztett növénytől várhatunk.

Erőteljes növekedéséhez és nagy lombfelület kialakításához sok vízre van szüksége. Vízigénye a legnagyobb értéket a július közepi virágzás előtt éri el. Vízszükséglete ellenére nyirkosabb fekvésű területeken hazánkban öntözés nélkül is termeszthető. Száraz vidékeken, különösen laza, homokos talajon, évente többször is pótolni kell a hiányzó csapadékot.

Termőterületének kiválasztásánál a nagy vízigényének kielégítését tartsuk szem előtt. Ügyeljünk azonban arra, hogy a pangó vizes, magas talajvizű területeken könnyen kipusztulhat. Jó vízgazdálkodású, nyirkos talajok a legmegfelelőbbek számára. Szerkezet nélküli homokon, öntözés nélkül, illetve erősen kötött, levegőtlen agyagon kevés és rövid hajtásokat fejleszt.

Tetemes vízigényéhez nagy tápanyagigény is párosul, ez utóbbit különösen telepítés előtt vegyük figyelembe, mert több évig marad egy helyen és erősen talajzsaroló növény. A talajt szerves és műtrágyával együttesen töltsük fel. Ősszel 10 m2-enként 35-45 kg érett istállótrágyát adjunk 40-50 dkg szuperfoszfáttal és 300 dkg kálisóval kiegészítve.

A talajból kivont tápanyagot a következő években a sorközökbe pótoljuk. Az őszi talajmunkák előtt szórjunk ki 30-40 dkg szuperfoszfátot és 20-30 dkg kálisót, majd a sorközök felásásával forgassuk alá. Nitrogént a vegetáció idején 2-3 részletben, fejtrágyaként adjunk, erre elegendő egy-egy alkalommal 20-25 dkg pétisó, 10 m2-es területre.

 

Termesztése

Magról igen nehéz szaporítani, mert a legelterjedtebb francia tárkony nem vagy ritkán hoz magot, és ekkor is rossz a csírázóképessége. Ilyen esetben márciusi vetéssel mindenképpen neveljünk palántát, majd május körül, a legalább 15-20 cm hosszú palántákat ültessük ki szabad földre.

Legelterjedtebb szaporítási formája a tőosztás. A többéves töveket késő ősszel vagy kora tavasszal, még mielőtt a sarjadás megindul, ásóval emeljük ki és daraboljuk fel. Egy-egy tövet fejlettségétől függően 4-8-(12) részre vághatunk szét. Mindegyik darabon legyen gyökér és néhány rügy, ezeket 50X50 cm-es sor- és tőtávolságra ültessük el.

Tősarjakkal is szaporítják. A 2-3 éves tárkonytöveken minden évben az alsó rügyek-ből sok tősarj képződik, melyek a kialakuló járulékos mellékgyökerek segítségével önálló életre is képesek. Tősarjas szaporításnál serkenthetjük a gyökérképződést az anyatövek 5-10 cm-es felkupacolásával. A sarjak szedését május közepétől kezdjük meg. Kissé bontsuk ki a töveket, hogy pontosabban tudjuk leválasztani a szaporító hajtást a hozzá tartozó gyökérrel együtt. Egy-egy tőről húsznál több sarjat ne törjünk le, mert erősen legyöngítjük. A leszedett tősarjakat azonnal, vagy 1-2 napon belül feltétlen ültessük el, mert a gyökerek gyorsan kiszáradnak és utána már nem erednek meg. Ültetés után alaposan öntözzük meg és a vízutánpótlást eredésig többször ismételjük meg.

Év közben a területet tartsuk gyommentesen. Különösen az első években vigyázzunk arra, hogy el ne gyomosodjanak a fiatal tövek. Idősebb töveknél a futó gyomnövények pl. a szulákfélék okozhatnak gondot. A telepítés évében érdemes néhányszor megöntözni, később csak hosszan tartó szárazság esetén pótoljuk a csapadékot, hogy ne csökkenjen a hozam. Öntözés nélkül is termeszthető. Évente legalább 2-3-szor nitrogéntartalmú műtrágyával fejtrágyázzunk. Jó hatású a levéltrágyázás, erre alkalmasak a Wuxal, Peretrix, Mikramid, Tomasol stb. permettrágyák, önmagukban vagy kombinációkban.

Szedésre legalkalmasabb a virágzás ideje, a július eleje. A hajtásokat legalább 8-10 cm-es csonk visszahagyásával vágjuk le, majd száraz, szellős helyen szárítsuk meg. Az újra serkenő hajtások a fagyok előtt még egyszer betakaríthatok. A második szedés illóolaj-tartalma már némileg elmarad a nyárihoz képest.

A tövek 10-12 évig elélhetnek, de hajtásképző tevékenységük 5-6 év múlva fokozatosan csökken, ilyenkor ajánlatos megújítani az ültetvényt.

A kórokozók közül a lisztharmat és a rozsdagomba fertőzésére a tövek korának előrehaladtával fokozottabban kell számítani. Állati kártevője nem ismeretes.

 

Felhasználása

Kellemes fűszeres illatáért és zamatáért a középkortól kezdve közkedvelt fűszernövény. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, mivel nem édes ízű, nagyobb népszerűségnek örvend. Virágzáskor gyűjtött föld feletti részeit megszárítva porrá őrlik és levesek, mártások, saláták ízesítésére használják. Franciaországban, Erdélyben a sült húsok fűszerezéséből szinte sohasem hiányzik.

Tisztított illóolaját az illatszeripar is hasznosítja. Kissé kesernyésen csípős, fűszeres íze a gyomornedv elválasztását fokozza, így étvágyjavító hatású. A népi gyógyászatban gyomormegbetegedések kezelésén túl, magas vérnyomás esetén is használták, bár ezen a területen már csökkent a szerepe.

 

RECEPT

Marhasült fűszeres vadasmártásban

60 dkg sovány marhafartő, 2,5 dl vörösbor, 1 babérlevél, tárkony, só, bors, 3 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 3 szál zellerzöld, 2 evőkanál liszt, 3 sárgarépa.

A vörösbort összekeverjük a sóval, borssal, tárkonnyal, majoránnával és a babérlevéllel. A marhahúst kis kockákra vágjuk, és 1 napra e páclében, hűtőszekrénybe tesszük. Pácolás után a húst kivesszük, lecsöpögtetjük és forró olajban jól kisütjük. Ezután tegyük egy tűzálló tálba az apróra vágott hagymával, sárgarépával és zöldségekkel együtt. A hús sütése után megmaradó olajban pirítsuk meg gyengén a lisztet, öntsük fel a páclével, és adjunk hozzá 2 dl vizet. Ezt állandó keverés közben forraljuk fel, majd öntsük rá a húsra és a zöldségekre, fedjük le, és előmelegített sütőben kb. 2-2,5 óra hosszat süssük.

 

II.
Tárkony
Artemisia dracunculus L. - Asteraceae

(más néven: tárkonyüröm, esztragon, tarragon)
francia: estragon
angol: french tarragon
spanyol
: dragoncillo
olasz: dragoncello

Mostoha, elfeledett, cserjeszerű növényünk (204. kép). Vékony, hosszú, üde fűzöld hajtásai és levelei magas, különleges bokrot alkotnak. Az egyik legkitűnőbb növényi ízesítőnk. Hajtásait zölden és szárítva használják fűszerezésre.

Származása, elterjedése. Őshazája Közép- és Észak-Ázsia, a Kaukázus és a Távol-Kelet. Európában és Kaliforniában nagyobb területen termesztik. Hazánkban újabban ismét terjed.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. A konzerv-, az illatszer és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja. Különleges illóolajat, ezenkívül cser- és keserűanyagot tartalmaz.

Növénytani jellemzői. Évelő, szára lágy, ill. kissé fásodó. Gyökérzete dús, terjedő tövű. Levélzete: hajtásain végig sorban ülnek szálas, lán-dzsás, kopasz, ép szélű és fénylő levelei. Virágzata dúsan elágazó, zöld, bugás fészek, virágai aprók, sárgásfehérek. Termése kaszat, ritkán csíraképes, apró, fehéres. Ezermagtömege 0,01 g. Csírázóképessége rossz, 10-30%-os, a mag 1-2 évig jó, 5-8 nap alatt kel ki. Egész éves.

Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: fénykedvelő, árnyékban is kifejlődik, de íztelen marad. Hőigénye: napos, meleg fekvésű helyet kíván, tűri azonban a hideget is, nehézség nélkül áttelel. Vízigénye: szárazon tenyészik, nyirkosabb helyen azonban különösen nagyra nő.

Talajigénye: mély rétegű, középkötött vályogtalaj a legmegfelelőbb számára. Tápanyagigénye: bőséges tápanyagot kíván, telepítésekor 6-10 kg istállótrágyát, 50-80 g kiegészítő vegyes műtrágyát adjunk alá.

Változékonysága, fajtái. Kétféle tárkonyt ismerünk, a francia vagy német tárkonyt (A. dracunculus L.) és az orosz tárkonyt (A. dracunculus L. var. redowsky Turcs). A francia tárkony zamatosabb, mindenhol, nálunk is ezt termesztik. Új, hazai nemesítésű fajta a 'Zöldzamat'. Gyors növekedésű.

Termesztése. Évelőként telepítjük, lehetőleg évelőgyom-mentes területre. Tiszta tenyészetben neveljük. Talaj-előkészítése 30-40 cm-es forgatás vagy mélyásás, trágyázással egybekötve. Tenyészterülete talajtól függően 40-60 x 40-60 cm, dísznek 100 x 100 cm. Szaporítása: gyökeres tösarjakkal májusban, tőosztással tavasszal vagy ősszel, a nyugalmi időszakban. Egy-egy fészekbe 1-3 sarjat ültetünk, 15-20 cm mélyen. Ápolása: talajporhanyítás, a terjedő hajtások kivágása, ősszel visszavágása. Öntözni nem szükséges. Szedése: a friss telepítést egyszer, a későbbi években kétszer, esetleg háromszor metszőollóval, sarlóval vághatjuk 10 cm-re a talaj fölött. Illóolajnak virágzás kezdetén és késő ősszel takarítjuk be. Házi szükségletre bármikor szedhetjük. Dísznek nevelve nem vágjuk (esetleg egyszer). A levágott hajtásokat azonnal felhasználjuk vagy fedett, meleg helyen szárítjuk, és így tartjuk el.

Feldolgozása, hasznosítása. Útszegélynek, bemutató-, iskola-, hobbi-, haszon- és házikertbe háttérnövénynek ültessük.

Házi fűszerezésre (báránysült, vadas húsételek, zöldbab-, borsó, burgonyafőzelékek, savanyúságok eltevése stb.) frissen vagy szárítva kiváló. Növényi ecete is nagyon ízletes. Teája vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású. Használják hurutos megbetegedésekre és magas vérnyomás ellen.

Elkészítése

Tárkonyecet. A zölden szedett és összeaprított tárkonyra annyi ecetet öntünk, hogy ellepje. Pár nap után leszűrjük és szükség szerint használjuk.

 

III.
Tárkony
Artemisia dracunculus L.

A tárkony elsősorban Erdélyben gyakran használt fűszernövény. Több változata is van, az ánizsos mellékízű, csípős francia tárkony a legfinomabb. Ez nem hoz csíraképes magot, de tősarjakról jól szaporítható. Félárnyékos, nyirkos helyen fejlődik a legszebben. Aromáját a szárítás során elveszti, ezért ecetben érdemes tartósítani. Nyár közepén érdemes a virágzás előtt visszavágni, amikor a legszebb a lombja, és a leveles hajtásokat az ecetbe tenni, ez később átveszi és megőrzi az aromákat. Pár hét alatt új, friss hajtások fejlődnek, ezekről szedhetünk az őszi fagyokig a tejfölös krumplileveshez, zöldbabhoz.

 


IV.
Estragon, francia tárkony

Artemisia dracunculus L. var. sativa

Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, melynek átmérője eléri a 40 cm-t. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen, zöldes színű és csak meleg vidékeken nyílik. Igen átható, sajátos aromájú növény.
Felhasználása: az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt ad a mártásoknak, például a bearni mártásnak vagy a tartármártásnak. Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyasételekhez, alkotórésze a mustárnak és fűszerecetnek.

Mexikói tárkony - Tagetes lucida (más néven: pericón, spanyol tárkony)
Német tárkony - Artemisia dracunculus v. [Ostpreußischer, Thüringischer Estragon]
Orosz tárkony - Artemisia dracunculus L. var. redowskyi TURCS

 

 

V.
Tárkonyos receptek

Barna tárkonyos mártás
Hozzávalók: 3 dl barna borjú alaplé, 1, 5 dl fehérbor, 5 dkg vaj, só, bors, tárkony.
A fehérbort az összevagdalt tárkony szárával felére beforraljuk, majd felöntjük a borjú alaplével, felforraljuk, s kevés vízzel elkevert burgonyaliszttel besűrítjük, és szűrőruhán átszűrjük. Megízesítjük sóval, törött borssal, finomra vágott tárkonyt teszünk hozzá, végül a vajat hozzákeverve feljavítjuk.
Pirított csirkéhez, borjú- és ürüérmékhez tálaljuk.

Fehér tárkonyos mártás
Hozzávalók: 4 dl Velouté mártás, 1, 5 dl fehérbor, 1, 5 dl tejszín, 5 dkg vaj, tárkony, só, bors.
A fehérbort az összevágott tárkony szárával beforraljuk, hozzátesszük a Velouté mártást, és jól beforraljuk. Tejszínnel legírozzuk, szűrőruhán átszűrjük, megízesítjük sóval és borssal. Végül hozzátesszük a finomra vágott tárkonyt, és a vajat hozzákeverve feljavítjuk.
Tojásételekhez, borjúmirigyhez, főtt szárnyas húsokhoz tálaljuk.

Marhapecsenye tárkonyos gombával
Hozzávalók: 6-8 szelet marhahátszín, 10 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg (cc: 1 dl) majonéz, 1 dl olaj, 1 evőkanál Dijoni mustár és ízlés szerint tárkony, ecet, só, bors.
Elkészítése: A hátszínt enyhén klopfoljuk, majd az egyik kockázott hagyma, mustár, olaj, só, bors keverékével bedörzsölve, egy napig hűvös helyen érleljük. Másnap a gombát megtisztítva, aprítva, sós ecetes vízben 2 percig forrázzuk. Kihűtjük és a másik hagymával, melyet szintén kockázunk, egy pici olajon dinsztelünk, tárkonnyal, majonézzel és az előfőzött gombával, összekeverjük. A hússzeleteket forró olajban megkapatjuk és egy picinyke vízzel (száraz fehérborral) felöntve készre pároljuk. Tálalásnál a szeleteket nyakon öntjük a tárkonyos gombával, s köretként héjában sült burgonyát adunk mellé. Díszíthetjük petrezselyem zöldjével.

Nyári tárkonyos csirkeleves babbal
Hozzávalók: 1 csirke (70-80 dkg-os), 25 dkg kifejtett bab, 2 dl tejföl, 20 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkony), 1 csapott evőkanál liszt, ízlés szerint 1-2 evőkanál ecet, só, cukor.
A csirkét tisztítás után 4 részre vágom és a fejtett babbal együtt másfél liter, sóval ízesített vízben a forrástól számított 20 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a közben megtisztított és karikákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát és puhára főzöm. A lisztet simára keverem a tejföllel, hozzáteszem a finomra vagdalt tárkonyt és behabarom vele a levest. Jól kiforralom, ezután ízesítem az ecettel, cukorral.
Elkészítési ideje: 50 perc

Székely tárkonyleves
Hozzávalók: 3 kötés zöld tárkony, 1 ek vaj, 1 ek liszt, só, ecet, ízlés szerint, pici tej, 2 ek tejföl, 1 tojás
Elkészítése: Apróra vagdalunk 3 kötés zöld tárkonyt. Vajból és lisztből készült világos rántásba tesszük, jól megkeverjük, és feleresztjük meleg vízzel, melybe kevés tejet öntöttünk. Sózzuk és főzzük 5 percig, miközben tojásos galuskát főzünk bele, majd ecettel ízesítjük. Tejföllel elhabart tojássárgájára öntve tálaljuk.
Változatok: Készíthetjük bármilyen füstölt hús levéből, télen sóban vagy ecetben eltett tárkonyból úgy, hogy a fövő lébe körülbelül 1 kávéskanálnyi megvágott tárkonyt teszünk.

Tárkonyleves
A friss tárkonyt finomra vágjuk, és vajas világos rántásban megfuttatjuk. Felengedjük 8 dl hideg vízzel és 2 dl tejjel. Sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük és átforraljuk.
Tejföllel elkeverve tojássárgájára, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Tárkonyos bableves 1.
Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 15 dkg lángolt kolbász, 1 teáskanál liszt, 1 dl tejföl, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 csokor tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkony), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál tárkonyecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só.
A babot megmossuk, majd annyi vízbe, amennyi jól ellepi, beáztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük, és kuktafazékban, szűk másfél liternyi friss vízben feltesszük főni. 35-40 percig főzzük. Közben a zöldségeket megmossuk, letisztítjuk, vékonyka kis hasábokra vágjuk, a kolbász bőrét lehúzzuk és felkarikázzuk, a lisztet 1 dl vízben a tejföllel simára keverjük, a vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra metéljük, és a fokhagymát összezúzzuk. A főtt babhoz hozzátesszük a zöldséget, a hagymát, a kolbászt, a fokhagymát, és még annyi ideig főzzük, amíg az összes belevaló is megpuhul. Beletesszük a húsleveskockát is, és gyengén megsózzuk. (Vigyázat, a kolbász és a húsleveskocka is sós!)
A tárkonyecettel, kevés cukorral és a tárkonnyal ízesítjük, majd beleöntjük a tejfölös-lisztes habarékot. Folytonos keverés közben jól kiforraljuk. Tálaláskor külön is tehetünk rá egy kevés tejfölt.

Tárkonyos bableves 2.
Hozzávalók: 20 dkg nagyszemű bab, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított, esetleg ecetben eltett tárkony), 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és csipetnyi cukor, tárkonyecet (vagy natúr ecet)
Az előző este hideg vízbe áztatott babot másnap egy liternyi friss vízben majdnem puhára főzöm. (Kuktafazékban negyedannyi idő alatt megfő!) Ezután hozzáadom a megtisztított és vékonyka hasábokra vagdalt zöldséget, és a teljes puhulásig együtt főzöm. Közben az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítek, a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a nagyon finomra vágott tárkony felét meg a tisztított, zúzott fokhagymát. Egy deci hideg vízzel felengedve, állandó keverés közben hozzáadom a leveshez. Beleöntöm a tejfölt, ízesítem sóval, ecettel és csipetnyi cukorral, végül a maradék tárkonyt is beleszórva, felforralom.

Tárkonyos bableves bütyökkel
Hozzávalók: 2 füstölt disznócsülök vagy 50 dkg csontos füstölt sonka, 2 csésze tarkabab (friss), 4-5 szál zöld tárkony, 1 kiskanál száraz tárkony, 1 murok, só, bors
Rántás: 1 ek liszt, ecet, 1 csésze tejföl vagy tejszín, 1 tojás, 1 kanál zsír vagy olaj, 1 hagyma
Elkészítése: Forrázzuk le és tisztítsuk meg a csülköket, majd tegyük fel bő vízben főni, s ha félig puha, adjuk hozzá a friss babot, a karikára vágott murkot és a finomra vágott tárkony felét, főzzük együtt lassú tűzön, míg megpuhul.
Közben készítsük el a rántást. A zsíron, a még világos rántásba tegyük az igen finomra vágott hagymát és perzseljük aranybarnára, majd engedjük fel ecettel, és két kanál levessel kavarjuk simára. Lassú tűzre véve adjuk hozzá a tejszínt (vagy tejfölt) és a maradék tárkonyt.
Ezzel rántsuk be a levest, és pár percig lassú tűzön forraljuk. Tálalás előtt keverjük bele a tojást és keverjük el gyorsan, hogy "szálas" legyen.
Megjegyzés: A füstölt sonka gyakran túl sós, ezért egyszer hideg vízben kiáztatják, s ha kell, 5-10 percnyi főzés után a második vizet is leváltják róla.

Tárkonyos bableves füstölt csülökkel 1.
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab (tetszés szerint fehér vagy tarkabab), 1 kis füstölt csülök, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor friss (vagy 1 teáskanál szárított) tárkonylevél, 1 csapott evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, pár csepp tárkonyecet (vagy citromlé).
Az előző este átválogatott és megmosott babot hideg vízbe teszem, és legalább egy éjszakán át, áztatom. Ha a csülök nagyon száraz, kemény, akkor ugyancsak beáztatom. (Így a főzési ideje rövidebb és a hús szaftosabb, puhább lesz.) Az étel készítése előtt a leszűrt babot annyi tiszta vízbe teszem, amennyi bőven ellepi, és puhára főzöm. Közben egy másik edénybe teszem az áztató vízből kivett csülköt. Bő új vizet ráöntök, és nagyon lassan forralva, ugyancsak puhára főzöm. (A babot nem szabad együtt főzni a csülökkel, mert annak leve esetleg olyan sós, hogy ehetetlenné sózná az ételt.)
A megfőtt csülköt kicsontozom, rostjaira merőlegesen felszeletelem, vagy kis kockákra vágom. A puha babhoz annyi csülök főzőlevet öntök, hogy csak kellemesen sós legyen. A csülökhúst is hozzáteszem. (Ha szükséges, annyi vízzel egészítem ki, hogy a leves 1,5 l legyen összesen.) Beleteszem a közben megtisztított és felkarikázott zöldségeket, a nagyon finomra vágott vöröshagymát valamint a zúzott fokhagymát, és készre főzöm. A tejfölt kevés levessel és a liszttel simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe öntöm. Kevergetve ismét felforralom. Ekkor beleteszem a megmosott és finomra vágott tárkonyt. A tárkonyecettel ízesítem, és állandó keverés közben felforralom. A szokásokkal ellentétben nem teszek bele csipetkét, hiszen e nélkül is nagyon kiadós és nagyon laktató.

Tárkonyos bableves füstölt csülökkel 2.
Hozzávalók: 1 nagyobb füstölt csülök, 20 dkg száraz bab, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 csokor petrezselyemzöld és tárkony (vagy 1 evőkanál szárított tárkonylevél), 1-1 evőkanál reszelt vöröshagyma és tárkonyecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, kevés cukor
A nyers csülköt előző este alaposan megmossuk, és az átválogatott, ugyancsak megmosott, és lecsöpögtetett babbal együtt, hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük, és friss vízben a csülköt olyan puhára főzzük, hogy a csontja kicsússzon belőle; ekkor kicsontozzuk, és vékony metéltre vágjuk. A csülök főzőlevét finom szűrőn átszűrjük, majd annyi vízzel egészítjük ki, hogy másfél liter legyen. (Ha a csülöklé nagyon sós, vegyünk el belőle néhány decit, és vízzel pótoljuk.) Kuktafazékba öntve, a babot hozzáadva félpuhára főzzük, azután beletesszük a megtisztított és vékonyka hasábokra vagdalt zöldséget, a reszelt vöröshagymát, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát is. A jelzéstől számítva kis lángon 10 percig főzzük. Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a finomra metélt zöldpetrezselymet és a tárkonyt, beleöntjük a tárkonyecetet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Ezután beletesszük a csülökhúst, jól összeforraljuk, és kevés cukorral ízesítjük. Főzhetünk bele csipetkét, de a nélkül is igen tartalmas, finom. (Aki nagyon szereti a bablevest, de gyomor- vagy epebetegsége miatt nem ehet belőle, annak azt tanácsolom: héjazza le a beáztatott babszemeket. Ha a bab jól felázott, ez igen könnyen sikerül. Héja nélkül sokkal könnyebben emészthető!)

Tárkonyos bableves füstölt csülökkel 3.
Hozzávalók: 1 nagyobb füstölt csülök, 20 dkg száraz bab, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor tárkony (vagy 1 evőkanál szárított tárkony), 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, kevés cukor.
A csülköt alaposan megmossuk, és az átválogatott száraz babbal együtt hideg vízbe áztatjuk. Másnap a csülköt friss vízben olyan puhára főzzük, hogy a csontja kicsússzon belőle. Levéből kivéve kicsontozzuk, és feldaraboljuk. A csülök főzőlevét finom szűrön átszűrjük, majd a babot beletéve, kuktában puhára főzzük. (A levet annyi vízzel egészítjük ki, hogy legalább másfél liter legyen.) Aki nagyon szereti a csülkös bablevest, de gyomor-vagy epebetegsége miatt nem ehet belőle, szánjon rá 15 perccel többet, és a beáztatott babszemekről szedje le az emészthetetlen héjat. Ha a bab felázik, egy mozdulattal le lehet szedni a héját, és a héja nélkül már könnyen emészthető. Ha a bab majdnem puha, a megtisztított és hasábokra vágott zöldséget, a reszelt vöröshagymát, a tisztított és szétzúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és még 10 percig főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel, az apróra metélt petrezselyemmel és tárkonnyal, belekeverjük a tárkonyecetet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Beletesszük a darabokra vágott csülökhúst, felforraljuk, ízesítjük kis cukorral és tálalhatjuk. Aki szereti, csipetkét is tehet bele, de a nélkül is igen tápláló, tartalmas leves-egytálétel.

Tárkonyos bableves füstölt csülökkel 4.
Hozzávalók 6 személyre: 1 nagyobb füstölt csülök, 30 dkg száraz tarkabab, 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 csokor friss tárkony, 2 gerezd fokhagyma a csipetkéhez, 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz.
A füstölt csülköt és a tarkababot előző nap külön-külön annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Másnap az áztatóvizet leöntjük, és a csülköt a 24 cm átmérőjű AMC-fazékba helyezzük. Melléöntjük a babot, és ráöntünk kétliternyi vizet, majd befedjük. Ha a Visiotherm elérte a főzési tartományt, a hőforrást a legkisebbre visszakapcsoljuk, és kb. 2-2 1/2 óráig főzzük. (A főzési idő a csülök nagyságától és attól függ, hogy a bab mennyire régi.)
Ha a csülök és a bab is megfőtt, leszűrjük. A csülköt kicsontozzuk, húsát csíkokra vágjuk, és a főzőlébe visszatesszük. Visszatesszük a babot is, majd hozzáadjuk az összes zöldséget és a fokhagymát. A liszttel simára kevert tejfölt, a finomra metélt tárkonyt beletesszük, és ismételten fölforraljuk. Befedve, takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a tojást a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és nagyon apró csipetkéket készítünk belőle. A már majdnem elkészült levesbe beletesszük a csipetkét, és készre főzzük.
Tipp: Igaz, hogy sokáig tart a leves elkészítése, de nem kell mellette állni. Sót azért nem teszünk bele, mert a füstölt csülök nagyon sós.

Tárkonyos bárány 1.
Hozzávalók: 80 dkg báránylapocka, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1-1 dl tejföl és tejszín, 1 tojássárgája, tárkony, fél citrom, só
A húst kockára vágjuk, sós vízben az egész fej hagymával és a tárkonnyal feltesszük főni. Amikor felforrt a víz, leszedjük a habját, és lassú tűzön puhára főzzük a húst. Vajból, lisztből rántást készítünk, besűrítjük a húslét és felforraljuk. A tejfölt a tejszínnel, tojássárgájával, citromlével összekeverjük, a húshoz adjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

Tárkonyos bárány 2.
Hozzávalók 8 személyre: 1 kg csontos bárányhús, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor friss tárkonylevél, 1 citrom, 2 dl tejföl, 15 dkg rizs, kevés cukor, só, bors
A húst megmossuk, darabokra vágjuk, és leszárítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A leveszöldséget tisztítás után egyforma kis kockákra vágjuk. A petrezselyemzöldet és a tárkonyt megmossuk, finomra aprítjuk.
A 24 cm átmérőjű AMC-serpenyőt felmelegítjük, majd a húsdarabok mindkét oldalát barnára pirítjuk benne. Ezután az edényből a húst kiszedjük, és félretesszük. Helyére szórjuk a hagymát meg a zöldséget, és kevergetve megpirítjuk. A tetején elhelyezzük a megsózott, valamint megborsozott húsdarabokat, és azonnal befedjük.
A hőforrást visszakapcsoljuk a minimumra, és - anélkül, hogy a fedőt felemelnénk - kb. 45 percig pároljuk. A húsdarabokat kiszedjük és félretesszük. Ezután rászórjuk a rizst, felöntjük 2 dl forró vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a vágott petrezselyemzöldet meg a tárkonyt. Meghintjük kevés cukorral, rálocsoljuk a citrom levét, ráöntjük a tejfölt, és jól összekeverjük.
A húst kicsontozzuk, és csíkokra vágva visszatesszük a serpenyőbe, majd befedjük, és további 25 percig a legkisebb fokozaton pároljuk.
Köret- és italajánlat: saláta és félszáraz fehérbor illik hozzá
Tipp: A húst nyersen is kicsontozhatjuk, de a csontokat mindenképpen főzzük az ételbe, mert nagyon jó ízt ad.

Tárkonyos bárányleves 1.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg bárányeleje (vagy báránylapocka), 50 dkg vegyes leveszöldség, 1 csokor friss (vagy 1 evőkanál szárított) tárkony, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 1-1 evőkanál liszt és margarin, csipetnyi cukor, 1 teáskanál tárkonyecet, só, törött bors.
Előkészítés: a húst a csonttal együtt kis darabokra vágom, a hagymát felaprítom, a zöldségeket egyforma kis hasábokra vagdosom. A tárkonyt finomra metélem.
Elkészítés: a margarint felforrósítom, ráteszem a húsdarabokat, és kevergetés közben fehéredésig pirítom. Ezután hozzáadom a hagymát, azzal is pirítom egy percig, majd felöntöm 1 liter vízzel. Meghintem a sóval, megborsozom és majdnem puhára főzöm. Beleteszem a zöldségeket és készre főzöm. A tejfölt a liszttel, az ecettel és 1 dl vízzel simára keverem, majd a tárkonyt is hozzáadom és belecsorgatom a forrásban lévő levesbe. Kevergetve jól kiforralom, végül picit cukrozom.

Tárkonyos bárányleves 2.
Hozzávalók: 2 kg bárány eleje és lapockája, 1 evőkanál só, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, pár szem egész bors, 1 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg tárkony, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa
Elkészítése: A bárányt kicsontoljuk, és a csontokból jó erős levest főzünk. A bárányhúst felvagdaljuk és leforrázzuk, majd a leszűrt csontlében feltesszük főni. Ha felforrt, megsózzuk, s a megtisztított és egészben hagyott hagymát, szemes borsot, tárkonyt vászonzacskóban főzzük bele. Ha a hús félig megpuhult, bezöldségeljük, s együtt puhára főzzük. A zacskót kivesszük.
Finomra vágott tárkonnyal vajas rántást készítünk, ezzel a tárkonyos bárányt berántjuk, és felforraljuk.
Ha van, tárkonyecettel, ha nincs, közönséges ecettel ízesítjük, belekeverjük a tejfölt és felforraljuk.
Tálalás előtt tejszínnel és tojássárgájával jól elkeverjük.

Tárkonyos bárányleves 3.
Hozzávalók: Bárány eleje 1 kg, gomba 3 db, vöröshagyma 2 db, tárkony 6-8 dkg, zsír 5 dkg, víz 1,5 l, rizs 3 dkg, ecet 1 ek., tejföl 1,5-2 dl, só 1 ek.
Elkészítése: Apróra vágott bárányhúst (mint a gulyást) megfőzünk vöröshagymával, egy kevés tárkonyt teszünk bele, s 3-4 gombát. Sóval, ecettel és bőven tejföllel ízesítjük. Tálaláskor a hagymát és a tárkonyt kivesszük.

Tárkonyos bárányleves 4.
Hozzávalók: 800 g csontos bárányhús, 12 g só, 80 g vöröshagyma, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 db babérlevél, 40 g vaj, 80 g liszt, 80 g sárgarépa, 60 g gyökér, 40 g zellergumó, 80 g főtt tisztított burgonya, 20 g liszt, 1 db tojás, 5 g tárkonylevél, 0,2 dl tárkonyecet
Elkészítés: A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, majd kis hasábokra, a tárkonylevelet és a vörös-hagymát pedig finomra vágjuk. A főtt burgonyát szitán áttörjük. A kicsontozott bárányhúst a csontokkal és a feldarabolt zöldségekkel együtt körülbelül 1,2 liter vízben feltesszük főni. Fedő alatt lassan, egyenletesen főzzük puhára. A vajat felmelegítjük. Megpirítjuk benne a lisztet, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ezzel a rántással besűrítjük a levest, és lassan forraljuk. Közben hozzáadjuk a finomra vágott tárkonylevelet, kevés sót, a citromlevet és a tárkonyecetet. Amíg a leves lassan forr, elkészítjük az apró burgonyagombócokat. A főtt, megtisztított és áttört burgonyát összegyúrjuk a liszttel, a sóval és a tojással. Körülbelül 1 centiméteres átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és a levesbe főzzük. Amikor a leves elkészült, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a tejszínnel összekevert tojássárgáját. Ezután már nem szabad forralni. A tárkonyos bableves készíthető még az alábbi zöldségfélék felhasználásával is: brokkoli, kelvirág, csirák, csiperkegomba és feketegyökér.
A levesbe főzhetünk kevés rizst is.

Tárkonyos bárányleves 5.
Egykilónyi bárányelejét és lapockát kicsontozunk és a csontokból egy fej vöröshagymával, sóval és 6-8 szem egész borssal levest főzünk. A leszűrt csontlébe tesszük a kockára vágott bárányhúst, és mellé aprítunk két-két szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Ha már a hús megpuhult, nagy csokor finomra vágott tárkonnyal és kanálnyi tárkonyecettel ízesítjük. Egy pohár tejfölből, egy tojás sárgájából, fél deci fejszínből és egy kanál lisztből habarást készítünk, és óvatosan, állandó keverés mellett a leveshez elegyítjük. Már csak egy percig forraljuk. Citromkarikákkal tálaljuk.

Tárkonyos bárányleves 6.
Hozzávalók: 50 dkg bárányhús, 1 fej v. hagyma, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg friss tárkony, só
A húst kockára vágjuk és 1,2 l vízben feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát. A mikor a hús puha, a hagymát kivesszük, és világos rántással sűrítjük. Ezután még 10 percig nem erős tűzön forraljuk. Közben a tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, és folytonos keverés mellett a tűzről levett levesbe öntjük.

Tárkonyos bárányragu
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bárány apróhús (lehet csontos is), 1 fej hagyma, 8-10 tárkonylevél, 2 dl tejföl, só, liszt, pirospaprika, tárkonyecet, citromlé, olaj.
A jól megmosott és darabokra vágott húst, az egész fej megtisztított hagymával és sóval annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzzük. Kivesszük belőle a hagymát, apróra vágott tárkonylevelet teszünk bele, s enyhén paprikás rántással berántjuk, hogy a ragu leve krémleves sűrűségű legyen. Felforraljuk, tejföllel, citromlével ízesítjük, s ha nem elég savanykás - mert ennek az íznek kell dominálnia, tárkonyecetet tehetünk még bele. Szokás paprika nélkül is készíteni, más konyhákon tejszínnel elkevert tojássárgájával gazdagítják. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát adjunk hozzá.

Tárkonyos borjú-raguleves juhtúrós gombóccal
Hozzávalók 4 személyre: borjú apróhús 40 dkg, sárgarépa 15 dkg, gyökér 10 dkg, zeller 5 dkg, zöldborsó 10 dkg, vöröshagyma 5 dkg, petrezselyemzöld 1 csomó, tárkony 1 kanálnyi, babérlevél 2 db, citrom 2 karika. Gomba 10 dkg, fehér bors csipetnyi, tejszín 1 dl, só, olaj 0.5 dl, liszt 2 evőkanál, tojás 1 db, juhtúró 5 dkg, búzadara 2 evőkanál;
Elkészítés módja: A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, beletesszük az apró kockára vágott borjúhúst, sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel ízesítjük, és addig pároljuk, míg félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott vegyes zöldségeket, és tovább pároljuk. Amikor megpuhult, beletesszük a kockára vágott gombát, a zöldborsót és a citromot és felengedjük vízzel. Miután a leves felforrt hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A lisztből, búzadarából, tojásból és juhtúróból apró gombócokat formázunk és beletesszük a forrásban lévő levesbe. Tálalás előtt tejszínnel díszítjük.

Tárkonyos boros sült csirke
Hozzávalók. 1 db csirke, 20 dkg gomba, 1 csomó zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg margarin, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, 1 evőkanál finomra vágott tárkony, 2 evőkanál szárnyasokhoz és sültekhez fűszerkeverék.
A csirkét nyolc darabra vágjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és a zúzott fokhagymával, és a felhevített margarinon erősen körülsütjük. Vékony szeletekre vágott, gombát aprórávágott zöldhagymát, kevés fűszerkeveréket hozzáadjuk, felöntjük a borral és a tejszínnel, fedő alatt készre pároljuk.

Tárkonyos burgonyaleves
Hozzávalók: 50 dkg tisztított burgonya, 2 dl tejföl, 1 csokor friss tárkony (vagy egy púpozott teáskanál szárított tárkonylevél), 1 evőkanál Vegeta (vagy 2 marhahúsleves-kocka), 1 csokor zellerzöld, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, pár csepp tárkonyecet (vagy citromlé), csipetnyi cukor, kevés só.
A megtisztított burgonyát szép egyforma, kicsi kockákra vágom. Fazékba öntve, a felhevített olajon pár percig pirítom. Rászórom a zöldfűszerek finomra metélt felét és a Vegetát, majd felöntöm 1 l vízzel. Felforralom és a burgonya puhulásáig főzöm. Közben a lisztet, a tejfölt és 2 evőkanál vizet simára keverek, majd a már megpuhult burgonyához öntve, folytonos keverés közben felforralom. Legalább 5 percnyi forralás után meghintem a megmaradt zöldfűszerekkel és a tárkonyecettel, végül a cukorral ízesítem.

Tárkonyos csirke 1.
Hozzávalók 4 személyre: 1.2 kg csirke, 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 3 cl konyak, 1 dl fehérbor, 1 kis csomó tárkony, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, só, bors.
A finomra vágott hagymát és a felkarikázott sárgarépát a vaj és az olaj keverékében megpirítjuk, beletesszük a megmosott, és feldarabolt csirkét - ezúttal is lehet melle is, combja is - és jól felforrósítjuk. A konyakot a húsra locsoljuk, meggyújtjuk, és megvárjuk, hogy ellángoljon. Ekkor a hús alá öntjük a bort, beletesszük a finomra vágott tárkonyt, sóval, borssal fűszerezzük, és lefedve puhára pároljuk. Ha elkészült, a húst előmelegített tálra szedjük, a forró levéhez hozzáadjuk a tojás sárgájával elkevert tejfölt, együtt is jól elkeverjük, és a csirkére öntjük. Spagettit, párolt rizst, vajban megforgatott, főtt burgonyát és burgonyakrokettet egyaránt adhatunk hozzá.

Tárkonyos csirke 2.
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke (kb. 1.5 kg), 100 g margarin, 1 ek. tárkony, 1 citrom, őrölt bors, só
A csirkét gondosan megtisztítjuk, megmossuk, konyhai papírtörlővel kívül-belül leszárítjuk, majd a bőrét óvatosan felemelgetjük a mellén, a combjain és a hátán. A margarint a tárkonnyal habosra keverjük. A fellazított bőr alá és a hasüregbe elkenjük a tárkonyos margarint, szépen megformázzuk a csirkét, kívül-belül megszórjuk sóval, borssal és közepesen meleg sütőben félig megsütjük. Amikor pirulni kezd, meglocsoljuk fél citrom levével, és ropogósra sütjük. Sült burgonyával, párolt zöldségkörettel tálaljuk.

Tárkonyos csirke 3.
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, hasüregét megkenjük fűszeres vajjal, lábait összekötjük. Egy mélyebb lábasban kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a csirkét és erős lángon, hirtelen minden oldalán megpirítjuk. Aláöntünk 2 dl bort, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk, végül rövid lére sütjük.
Tálaláskor a csirkét leöntjük a felforrósított, meggyújtott 5 cl konyakkal, majd feldaraboljuk. A pecsenyeléhez hozzáadjuk a tejszint és a maradék tárkonyt, kevéske sót, borsot, felforraljuk, és a csirkére öntjük.

Tárkonyos csirke 4.
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 evőkanál friss, apróra vágott tárkonylevél (vagy 1 teáskanál szárított tárkony), 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt márványsajt, 1/2 dl konyak, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítése: A kívül-belül alaposan megtisztított csirkét megsózom, és alufóliába csomagolva forró sütőben megsütöm, majd felszeletelem, és tűzálló tálra teszem. A vajat megforrósítom, rádobom a tárkonylevelet, megsózom, megborsozom, és a konyakkal lelocsolva jól összeforralom. Ezt a tárkonyos-konyakos mártást a csirkedarabokra öntöm, és az ételt pár percre a sütőbe teszem. Ha a csirkehús jól megpirult, rászórom a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza, hogy a sajt elolvadjon rajta. Burgonyalángos és hagymás paradicsomsaláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 60 perc

Tárkonyos csirke 5.
Elkészítése: Tárkonyleveleket apróra összevágunk, és sós vízben megabálunk. Egy csirkét összevagdalunk, zsírban párolva, liszttel hintve, megsózva, a tárkonnyal és levével feleresztjük és felfőzzük. Egy fél citrom levét, egy kanál jó tejfelt adva hozzá, forrón tálaljuk. Különösen betegeknek alkalmas étel.

Tárkonyos csirke 6.
Hozzávalók: 1 fiatal csirke (kb. 1,5 kg), só , fekete bors, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 500 g sárgarépa, 1/4 l tyúkhús-alaplé, 1 teáskanál szárított morzsolt tárkony, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1 csokor vizitorma
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 33 perc
Elkészítés:
A fiatal csirkét 6-8 darabra vágjuk, sóval és borssal ízesítjük. Az olajat és vajat sütő formában felhevítjük. Beletesszük a húsdarabokat, és 12 percig minden oldalról kissé megsütjük. Közben megtisztítjuk a sárgarépát, és 2 cm hosszú hasábokra vágjuk.
A húshoz hozzáöntünk 150 ml tyúkhús alaplét, és beletesszük a sárgarépát és a tárkonyt, majd felforraljuk. Lejjebb vesszük a hőfokot, a sütőedényt lefedjük, majd a húst 15 percig pirítjuk, amíg meg nem fő. A maradék hús alaplevet egy csészében összekeverjük az étkezési keményítővel.
A csirkedarabokat és a sárgarépát habmerő kanállal kivesszük az edényből, tálra rendezzük, és melegen tartjuk. A hús alaplében elkevert étkezési keményítőt beleöntjük az edénybe, és erős lángon 2 percig forraljuk, amíg a mártás kissé be nem sűrűsödik. Sóval és borssal ízesítjük, majd leöntjük vele a húst. Megmossuk a vizitormát, szárazra töröljük, le- veleit leszedjük. Ezzel megszórjuk a fiatal csirkét, és már tálaljuk is.

Tárkonyos csirke cukkínivel
Hozzávalók 4 személy részére: 1 db csirke, 1 db cukkíni, 2 ek. olaj, 1/2 db citrom, 1 mk. szárított tárkony, 1 kk. liszt, 1 dl. tejföl, só
A megtisztított, megmosott, kicsontozott, szeletekre formált, kiklopfolt csirkét besózzuk, és 1.5 óráig állni hagyjuk. Olajat forrósítunk, melyen elősütjük a szeleteket. A cukkínit meghámozzuk, karikára vágjuk, és rárakjuk a húsra. Kevés vizet teszünk hozzá, és párolni kezdjük. A párolás kezdetén beletesszük a szárított tárkonyt (ha nem friss tárkonyunk van, akkor 2 - 3 szálat használunk belőle) a végén pedig egy fél citrom reszelt héját. Az így megpuhult csirkét behabarjuk a liszt, egy fél citrom leve és 1 dl víz keverékével. Tálalás előtt tejfölt teszünk az ételre. Vajas főtt krumplit, vagy párolt rizs illik hozzá.

Tárkonyos csirkeleves 1.
Hozzávalók: 1 db filézett csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj. 2 l víz. 1 szál sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 citrom, 1 kanál liszt, só, őrölt fehérbors, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 csomag tárkony, Galuskához: 1 tojás, 4 kanál liszt, só.
A csirkemellet kicsontozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A felforrósított vajon vöröshagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a csirkét, és hirtelen megpirítjuk. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót a hússal együtt rövid ideig pirítjuk. 1 kanál lisztet szórunk rá és felöntjük a vizzel. Ízesítjük sóval, fehérborssal, fél csomag aprított tárkonnyal, 2 karika citrommal. Minden hozzávalót puhára főzünk.
Ha a vizet nagyon elforrta pótoljuk. Beletesszük a tejszínt, és a tejföllel dúsítjuk. Tetejét megszórjuk vagdalt friss tárkonnyal.
Apró galuskákat főzhetünk bele.
Kellemes savanyúra ízesítjük citromlével.

Tárkonyos csirkeleves 2.
Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sárgarépa, só, bors, majoránna, néhány babérlevél,1 csokor friss tárkony, 1 citrom , 2 dl főző tejszín, 1 pohár tejföl.
Galuska: 1 tojás 4-5 kanál liszt, só.
A csirkemellet kifilézzük, és kis kockára vágjuk. Az aprított hagymát a vajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a húst, a karikázott sárgarépát, a zöldborsót, ezekkel is még pirítjuk. Mikor a hús kifehéredett meghintjük a liszttel, majd annyi vizzel felengedjük, ami jól ellepi. Kb. 2 liter.
Ezután füszerezzük, só, bors, majoránna, ízlés szerint, néhány babérlevél és a tárkony fele apróra vágva. Lassan forralva főzzük.
Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak belekeverjük a tejszínt, tejfölt. Ízesítésre még a citromot apróra vágjuk, és a leveshez adjuk. Végül 1 tojásból készült galuskát főzünk bele, és a tetejét megszórjuk a maradék tárkonnyal.

Tárkonyos csirkeleves tejszínes habarással
Csirkehússal (farhát főtt e lében, de a mellehúsát falatokra daraboltam - így együtt volt kb. 1 kiló), és vízzel (5 liternél több volt) töltöttem meg a legnagyobb lábasomat. Tettem bele elég sok tárkonyt (egy kis kupac volt a tenyeremben), sót, 5 gerezd fokhagymát. Amikor a hús majdnem kész volt, bele tettem az apróra vágott zöldséget (sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, karfiolt - szerettem volna gombát is , de nem volt friss a zöldségesnél). Mikor épp jó volt, a konzerv zöldborsót. Amikor az egész készre főtt, kivettem a farhátat (csak a melle maradt benne), tejszínes (0,5 literből) habarással sűrítettem. Cseppentettem bele egy kis citromlevet.

Tárkonyos csirkemell 1.
Hozzávalók: 3 nagy főtt csirkemell kicsontozva, kockára vágva, 2 cs. héjában főtt burgonya-kocka, 1 hámozott csemege uborka felkarikázva, 3 főtt tojás 4 felé vágva, 16 olajbogyó, 1 cs. majonéz, 1 tk. tárkonyecet, 1 tk. finomra vágott tárkony.
Elkészítése: Keverjük össze a csirkét, burgonyát, tárkonyt, ecetet, 1/2 cs. majonézt. Tegyük tégla alakú, alacsony peremű tálba, öntsük le a maradék majonézzel. Díszítsük a tojással és szójuk rá az olajbogyót.

Tárkonyos csirkemell 2.
Hozzávalók: 2 csirkemell, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 csokor friss tárkonylevél, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 0,5 dl konyak, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A csirkemelleket kicsontozom, és mindkettőt 2 darabra vágom, így összesen 4 húsdarabot kapok. Meghintem kevés Vegetával és a törött borssal, majd a felforrósított vajon mindkét felén átsütöm. A serpenyőben lévő húsdarabokra ráöntöm a konyakot, és azonnal meg is gyújtom. Amíg a szesz lángol, nem nyúlok hozzá. Ezután ráöntöm a bort, beleszórom a megmaradt Vegetát, a megtisztított és nagyon finomra metélt zöldhagymát, meg az apróra vágott tárkonylevél felét. Fedő alatt puhára párolom. Közben a liszttel simára keverem a tejfölt, majd besűrítem vele a mártást. Jól felforralom, végül rászórom a megmaradt tárkonylevelet. Apró burgonyagombóccal vagy párolt rizzsel tálalom ezt a különlegesen finom, pikáns ételt.

Tárkonyos csirkeragu-leves 1.
Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg csirkehús (melle, combja), só, bors, majoránna, tárkony, 2 ek. liszt, 1 tojás és liszt a galuskához, tejföl, citromlé
Elkészítése: A kockákra vágott csirkehúst a megtisztított és szintén kockákra vágott leveszöldséggel és a finomra vágott hagymával félig puhára pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal és kevés majoránnával. Meghintjük 2 ek. liszttel, és 1,5 l vízzel föleresztjük. Hozzáadunk egy evőkanál tárkonyt, és átforgatjuk a levest. 1 tojásból galuskát készítünk, amit a levesbe szaggatva főzünk ki. Tálalás előtt egy kevés tejfölt keverünk bele, és citromlével ízesítjük.

Tárkonyos csirkeragu-leves 2.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (50-60 dkg), 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 1 cikk kelkáposzta, 1 teáskanál friss tárkonylevél (vagy szárított, morzsolt tárkony), 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, ízlés szerint só, törött fekete bors, citromlé, csipetnyi cukor.
Elkészítése: A csirkeaprólékot megtisztítom, apróra darabolom, és 1,2 liter sós vízben felteszem főni. Míg fő, megtisztítom, és vékony hasábokra vágom a zöldségféléket. A gombát tisztítás után felszeletelem. Ha a csirkehús félig megfőtt, hozzáadom a zöldségeket és a törött borsot. A tejfölt simára keverem a liszttel, hozzáadom a citromlevet és a tárkonyt, majd a készre főtt, forrásban lévő levest behabarom vele. Jól kiforralom, és esetleg pici cukorral ízesítem.
Elkészítési ideje: 50 perc

Tárkonyos csirkeszárny leves
Hozzávalók: 40 dkg csirkeszárny, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 1,5 dkg liszt, 1 dl energiaszegény tejföl, 1 cs. petrezselyem, 1 ek. friss tárkonylevél, citromlé, só
Elkészítése: A csirkeszárnyat 1 liter vízben forraljuk. Ételízesítővel ízesítjük, majd lefedve fél órát főzzük. A kockára vágott zöldségeket a levesbe tesszük. Amikor minden puhára főtt, a levest a tejföllel elkevert liszttel besűrítjük. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel, tárkonylevéllel fűszerezzük, és citromlével ízesítjük.

Tárkonyos csirkezúza 1.
Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza, 3 zsemle, 2 tojás, tárkony, só, bors, olaj
A ledarált zúzát összekeverjük, a tárkonyos vízben megázatott, és kicsavart zsemlékkel, a nyers tojásokkal, a finomra vágott vagy a zúzával együtt ledarált tárkonylevéllel, sóval, őrölt borssal. 20-25 percig állni hagyjuk, majd bő, forró olajban - evőkanállal beleszaggatva - pirosra sütjük.

Tárkonyos csirkezúza 2.
Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza, 1 evőkanál nagyon finomra vágott friss tárkonylevél, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, só és cukor, ízlés szerint.
Elkészítés: A megtisztított és feldarabolt csirkezúzát annyi hideg vízbe teszem, amennyi jól ellepi, és megsózom. Fedő alatt puhára főzöm (az elfőtt levét apránként pótolom). Ezután ízesítem a tárkonnyal és a tárkonyos ecettel, belekeverem a zúzott fokhagymát, majd a liszttel simára kevert tejföllel behabarva jól kiforralom. Végül a tejszínt is belekeverem, és mártás sűrűségűre forralom. Nagyra szaggatott daragaluskával vagy párolt rizzsel tálalom.
Elkészítési ideje: 45 perc

Tárkonyos csülök
Hozzávalók: 2 kicsi kicsontozott csülök, 2 dl tejföl, 1 csokor tárkonylevél (vagy szárított tárkony), 1 evőkanál tárkonyecet, 1 evőkanál liszt, só és cukor, ízlés szerint.
A megtisztított csülköket a kuktában, kevés sós vízben puhára párolom, majd a léből kiszedve felszeletelem, és melegen tartom. A csülök főzőlevéből 3 decinyit átszűrök és összekeverem a lisztes tejföllel, a finomra aprított tárkonnyal, a tárkonyecettel és csipet cukorral, majd simára keverve jól összeforralom. Ebbe a mártásba beleteszem a csülökszeleteket és még egyet forralva rajta, tört burgonyával, zsemlegombóccal vagy makarónival kínálom. Tálaláskor kevés tejfölt öntök a tetejére.

Tárkonyos-csülkös bableves
Hozzávalók: 1 nagyobb füstölt csülök, 20 dkg száraz tarkabab, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 evőkanál szárított tárkonylevél), 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál tárkonyos ecet, 1 teáskanál liszt, csipetnyi cukor, törött fekete bors, ízlés szerint.
A nyers füstölt csülköt előző este gondosan megmosom és az ugyancsak megmosott, átválogatott babbal együtt hideg vízbe áztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm és annyi friss vízben, amennyi éppen ellepi, kis lángon olyan puhára főzöm, hogy a csont magától kicsússzon belőle. Ezután leszűröm, kicsontozom, és a húst metéltre vágom. A csülök főzőlevét finom szűrőn átszűröm, és annyi vízzel egészítem ki, hogy az összes lé bő másfél liternyi legyen. (Ha a csülök főzőleve nagyon sós, néhány decit elveszek belőle és vízzel pótolom.)
A levet kuktafazékba öntöm, beleteszem a megáztatott babot, és félpuhára főzöm. Ezután hozzáteszem a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a reszelt vöröshagymát, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A kukta jelzésétől számítva kis lángon főzöm 10 percig. Közben a tejfölt simára keverem a liszttel, hozzáadom a finomra metélt petrezselyemzöldet és a tárkonyt, majd a forrásban lévő levest behabarom a keverékkel. Ezután a csülökhúst is beleteszem, végül a tárkonyos ecettel, a törött borssal és kevés cukorral ízesítve, még egyszer összeforralom. (Aki szereti a bablevest, de gyomor- vagy epebetegsége miatt nem ehet belőle, annak azt tanácsolom, hogy héjazza le a beáztatott babszemeket. Ez könnyen és gyorsan sikerülhet, ha a bab kellően felázott. Héja nélkül sokkal könnyebben emészthető, és semmilyen panaszt sem okoz.)

Tárkonyos csülökleves
Hozzávalók: 1 egészen kicsi füstölt csülök, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, fél citrom leve, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 ágacska tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkony), 1 babérlevél, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint kevés cukor.
A megmosott csülköt előző nap annyi vízbe tesszük, amennyi bőven ellepi, és kis lángon addig főzzük, amíg a csont kicsúszik belőle. (Hagyományos fazékban kb. 2 fél óra, de nem kell mellette állni, viszont kuktában harmadnyi idő alatt megfő. ) A húst a lében hagyjuk kihűlni, majd kivesszük belőle, és a hűtőbe tesszük. A levet is lehűtjük. Másnap a lé tetejéről leszedjük a zsírt. Egy fazékban felforrósítunk a zsírból egy csapott evőkanálnyit, és a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, kis hasábokra vágott zöldséget, és ráöntjük a csülök főzőlevét. Annyi vízzel egészítjük ki, hogy bő egy liter legyen. Fedő alatt puhára főzzük, közben a csülökhúst vékony csíkokra aprítjuk, és beletesszük a levesbe. Babérlevéllel, borssal fűszerezzük, és ha megfőtt, a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk. Jól kiforraljuk, végül a citromlevet és a tárkonyecetet is beleöntjük. Kevés cukorral ízesítve hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, és már csak egy pillanatig forraljuk.

Tárkonyos disznófőleves
Hozzávalók: 1 friss disznófő, tárkony, 1 fej hagyma, 1 ek liszt, 1 kg leveszöldség, ecet, 1 tojás sárgája, 1 pohár tejföl, só, bors
Elkészítése: A friss, megtisztított disznófejet a zöldségekkel puhára főzzük, majd a tárkonyt belevágjuk, és egy fej reszelt hagymával összefőzzük. A fejet kivesszük, a levét leszűrjük, és a benne lévőket áttörjük. Ecettel és egy evőkanál liszttel eresztéket készítünk, s belefőzzük a levesbe.
A tojássárgáját a tejföllel habosra keverjük és beletesszük a levesestálba. Erre öntjük a forró levest. A disznófőt mellette tálaljuk. Feldarabolása a házigazda kitűntető joga.
Megjegyzés: Nyáridőben, ha levesünk igazán "erős" volt, jégbe hűtve kocsonyássá válik és citromlével vagy pár csepp ecettel savanyítva hidegen fogyasztható.

Tárkonyos disznóhúsleves
Hozzávalók: 1 kg disznóhús, 1 közepes fej hagyma, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 kg csont (disznó v. borjú), só, bors, ecet, 1 evők. petrezselyemzöldje, 8-10 szál tárkony, 3 ek liszt, 2 ek tejföl
Elkészítése: A disznóhúst és a leforrázott csontokat a zöldségekkel 3 liter vízben, kevés sóval és pár szem borssal addig főzzük, amíg a hús jól megpuhul. A levest leszűrjük. A húst a zöldségekkel egy tálba helyezzük, a hagyma kivételével. A csontokat eltávolítjuk.
Szárukról letépjük a tárkonyleveleket, jól megmossuk, finomra vagdaljuk, és kevés levesben puhára főzzük. A megfőtt tárkonyt a petrezselyem zöldjével együtt a leveshez töltjük és fellobbantjuk. Ízlés szerint savanyítjuk.
A lisztből és a tejfölből sima eresztéket készítünk, állandó kavarás mellett a levesbe tesszük. Öt percig főzzük.
A forró levest a tálba szedett húsra és zöldségekre töltjük. A századfordulón szokás volt a hús mellé a tálba vékonyra vágott kenyérszeleteket is tenni. Forrón tálaljuk.
Változatok: Készíthető ürü- és marhahúsból is. Ha marhahúsból készül, személyenként 2-3 dkg szalonnát adunk a zöldségekkel együtt fövő húshoz. Tavasszal bárányhúsból készül. A bárány fejét is belefőzzük. A bárány agyveleje, nyelve és pofahúsa válogatott csemege.
Megjegyzés: Télen ecetben eltett tárkonnyal készül. Ezt megvagdaljuk, a levesbe főzzük, és az ételt a tárkony ecetjével savanyítjuk.

Tárkonyos erdélyi sonka
Hozzávalók: 8 kis szelet főtt füstölt tarja (vagy comb), 5 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, fél citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, kevés cukor, törött bors, só.
A felhevített vajon lepirítjuk a sonkaszeleteket, majd a pecsenyeléből kivéve félretesszük. A visszamaradt zsiradékot meghintjük a liszttel, világosra pirítjuk, megsózzuk, meghintjük a borssal, majd rászórjuk a citromhéjat, pici cukrot és a tárkonyt. Felöntjük a tejjel és a citromlével elkevert tejszínnel, ezután sűrűre főzzük, simára keverjük, majd a sonkaszeleteket visszatéve a mártásba, még egyet forralunk rajta. Sós vízben forrázott apró hagymafejekkel körítjük ezt a különleges ízű, finom ételt.

Tárkonyos fejes saláta
Ehhez a salátához a szép, válogatott tárkonyleveleket jól lemossuk, üvegbe téve annyi ecetet öntünk rá, hogy jól ellepje, és hűvös helyen betakarva néhány napig állni hagyjuk. Ekkor a tárkony finom íze és illata átmegy az ecetbe, és ez kitűnő egyéni ízt kölcsönöz a salátának. (A tárkonyos ecetet nemcsak a fejes saláta, hanem egyéb saláták ízesítésére is felhasználhatjuk, ügyelve arra, hogy a tárkony íze ne nyomja el az egyéb ízeket.) Két szép nagy fej salátát megmosva hűtőszekrényben előhűtünk. Közben két evőkanál majonézt keverőtálban megsózunk, gyengén borsozunk, és egy evőkanál tárkonyos ecettel ízesítve habverővel simára keverünk. Egy kávéskanálnyi finomra vágott tárkonylevelet is keverünk hozzá (amelyet a tárkonyos ecetből veszünk ki), és hűtőszekrényben előhűtjük. Tálalás előtt a salátát kisebb levelekre szaggatva keverjük bele, és néhány percre visszatéve a hűtőszekrénybe asztalra adjuk. Közvetlenül a tálalás előtt ízlés szerint egy fél dl-nyi édes tejszínnel is ízesíthetjük.

Tárkonyos füstölt leves
1 füstölt csülköt és 1-2 füstölt körmöt a főzés előtti napon beáztatunk. A főzés napján csontjával együtt apró darabokra vágjuk, 1 fej hagymával, 2 cikk fokhagymával meg 2 kanál tárkonnyal puhára főzzük. Ez alatt 2 szál sárgarépát, 2 szál gyökeret karikákra, fél kg krumplit kockákra vágunk és belefőzzük. Ha tetszik, borsozzuk, de sózni nem kell. Miután a leves megfőtt, simára keverünk 2 egész tojást egy evőkanál liszttel, hozzákeverünk egy pohár tejfölt, és ezt apránként a leveshez adjuk. Állandóan kavargatjuk, nehogy a tojás összekapjon. Közben egyet rottyantunk a levesen a habarékkal, majd ízlés szerint citrommal savanyítjuk.

Tárkonyos galuskás hús
4 személyre: 70 dkg. sertéscomb, 1 közepes fej hagyma, 2 evőkanál zsír, tárkony, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 50 dkg. burgonya, 1 tojás, só, szódabikarbóna.
A sertéscombot szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megsózzuk, mindkét oldalát lisztezzük, és olajban kissé átsütjük. A húst félretesszük, és a zsírjában halványra pirítjuk a megtisztított, és apróra vágott hagymát. Hozzákeverjük a tárkonyt, visszatesszük a hússzeleteket, és kevés vizet öntve rá, fedő alatt készre pároljuk. Mikor a hús megpuhult, ráöntjük a tejfölt, és még egyszer felforraljuk.
Eközben a burgonyát megpucoljuk, nyersen lereszeljük, hozzákeverünk egy tojást, sózzuk, késhegynyi szódabikarbónát teszünk bele, és hozzáadunk annyi lisztet, hogy galuskatésztaszerű legyen. Lobogó vízbe szaggatjuk a galuskákat, és kifőzzük. Mikor kész, egy tál közepére rakjuk, köré tesszük a hússzeleteket, és az egészet leöntjük a tárkonyos húslével.

Tárkonyos hagymaleves
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 csokor friss tárkony (vagy sóval, esetleg ecettel eltett tárkony), 2 evőkanál száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál liszt, só és őrölt bors, ízlés szerint, csöpp tárkonyecet
A vajon üvegesre párolom (fedő alatt) a megtisztított és vastag szeletekre vágott vöröshagymát, majd megsózom és felöntöm 4 dl vízzel. 10 percig forralom, ezután turmixgépbe pépesre verem, majd annyi vízzel egészítem ki, hogy 1 liter legyen. Belemorzsolom a húsleveskockát, hozzákeverem az apróra vágott tárkonyt és behabarom a lisztes tejföllel. Felforralom, ezután ízesítem őrölt borssal és a borral. Forrón tálalom leveses csészékben. Levesbetétnek keményre főtt, hámozott fürjtojást szoktam kínálni, de pirított zsemlekockákkal is finom.

Tárkonyos hal
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg édesvízi hal (ponty, csuka, harcsa), 3 tojássárgája, 2 dl káposztalé, 5 dkg liszt, 1 csokor friss tárkony, 2 murok (sárgarépa), 15 dkg erdei gomba, 2 petrezselyemgyökér, 1 dl tejföl vagy tejszín, só, bors, 5 dkg vaj
A halat megtisztítjuk, kifilézzük, lisztben megforgatva, forró vajban, mindkét oldalán megsütjük és félretesszük. A vajon kissé átpirítjuk a szeletelt gombát, majd kivesszük. Az edényben megfuttatjuk a karikára vágott murkot (sárgarépát) és a petrezselyemgyökeret, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt. Visszatesszük a halat, megszórjuk egy kávéskanál liszttel, és felöntjük annyi káposztalével, hogy majdnem ellepje. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejszínt vagy a tejfölt és 1-2 percig összeforraljuk.

Tárkonyos halleves 1.
Hozzávalók: 600 g pontyfilé, 80 g vöröshagyma, 200 g sárgarépa, 200 g petrezselyemgyökér, 100 g zeller, 20 g liszt, 50 g vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 150 g zöldborsó, só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet
Elkészítése: A filéket beirdaljuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük. A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a zöldségeket gyufaszál vastagságúra daraboljuk. A vajban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Zsírjára lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, és enyhén megpirítjuk. Ezután felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, a tárkonylevelet, sózzuk, 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a halat, a tejfölt (amit előbb kevés forró levessel keverjünk el, és így adjuk az egészhez, mert különben kicsapódik). Ízesítjük a tárkonyecettel és forrón tálaljuk.

Tárkonyos halleves 2.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pontyfilé, 1 kiskanál só, 15 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1-1 kiskanál morzsolt tárkony és borsikafű (a friss még zamatosabb)
A pontyfilét ujjnyi csíkokra vágjuk. Megsózva, megborsozva félretesszük. A zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra metéljük. A borsót szobahőmérsékleten fölengedjük. A vajon a hagymát kis lángon üvegesre pároljuk, a többi zöldséget rászórjuk. Saját levében, lefödve, 6-8 perc alatt félpuhára pároljuk. A liszttel megszórjuk, kissé megpirítjuk, majd bő 1 liter vízzel felöntjük. A leveskockát belemorzsoljuk, a borsót hozzáadjuk. 3-4 percnyi forralás után a tárkonnyal és a borsikafűvel fűszerezzük, óvatosan belekeverjük a halat, és 5 percig főzzük. Végül a levest az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk, 2 tojássárgájával is gazdagíthatjuk. Célszerű a tejfölt kevés forró levessel elkeverni, azután a leveshez önteni, így biztos nem kapja össze.

Tárkonyos halleves 3.
Hozzávalók: 60 dkg pontyfilé, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 15 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is), 1-1 kiskanál morzsolt tárkony és borsikafű (a frissek még zamatosabbak), 1 evőkanál tárkonyecet, 2 dl tejföl
Elkészítése: A pontyfiléből a nagyobb szálkákat kiszedjük, majd a halhúst ujjnyi csíkokra vágjuk. Megsózva, megborsozva félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit a gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra metéljük. A zöldborsót szoba-hőmérsékleten fölengedjük. Vajon a hagymát kis lángon üvegesre pároljuk, a többi zöldséget rászórjuk. Saját levében, lefödve, 6-8 perc alatt félpuhára pároljuk. Megszórjuk liszttel, kissé megpirítjuk, majd bő 1 liter vízzel fölöntjük. Belemorzsoljuk a leveskockát, hozzáadjuk a zöld-borsót. 3-4 percnyi forralás után tárkonnyal és borsikával fűszerezzük, óvatosan belekeverjük a halat, és 5 percig főzzük. Végül a levest ecettel ízesítjük, tejföllel dúsítjuk. (Célszerű a tejfölt kevés forró levessel elkeverni, azután a leveshez önteni, így biztosan nem kapja össze.). A tűzről levéve 2 tojássárgájával is gazdagíthatjuk.
Elkészítési idő: 50 perc

Tárkonyos hallé
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg filézett hal, 1 kis fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 marék zöldborsó, 1 l leveskockából készült húsleves vagy zacskós zöldségleves, 5 dkg vaj vagy olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kis csokor tárkony, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, só, őrölt bors, tárkonyecet.
A halat (pontyot vagy más édesvízi halat) megtisztítjuk, kicsontozzuk, feldaraboljuk, s a forró húslevesben vagy zöldséglevesben a finomra vágott tárkonnyal félig megfőzzük. Beletesszük a vastagabb metéltre aprított zöldséget, az apróra vágott hagymát és a zöldborsót, megsózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. Világosra pirított rántással rántjuk be, s ha felforrt, tejfölt és ízlés szerint egy kis tárkonyecetet adunk hozzá, és még egyszer felforraljuk. A levét tovább gazdagítjuk oly módon, hogy a tűzről levett levesből egy keveset kiveszünk, elkeverjük benne a tojássárgákat, majd visszaöntjük a forró levesbe.

Tárkonyos hallé, szombatos módra
Hozzávalók: 1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 murok, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál liszt, tárkony és borsikafű, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük.
Megjegyzés: Pontyból, csukából és kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet. Egytálételenként készítve laskát, maceszgombócot is főztek bele.

Tárkonyos hal, más módon
Hozzávalók: 1 kg hal, 3 tojássárgája, 2 dl káposztalé, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 csomó friss tárkony, 2 sárgarépa, 15 dkg erdei gomba, 2 db. petrezselyemgyökér, 1 dl tejföl, só, bors.
A halat megtisztítjuk, kifilézzük, és lisztben megforgatva, forró vajban, mindkét oldalán megsütjük és félretesszük. A vajon kissé átpirítjuk a szeletelt gombát, majd kivesszük. Az edényben megfuttatjuk a karikára vágott murkot, petrezselyemgyökeret, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt. 1 kávéskanál liszttel megszórjuk és fölöntjük annyi káposztalével, hogy a halat, - melyet újra beleteszünk-, majdnem ellepje. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejszínt vagy tejfölt, és 1-2 percig összeforraljuk. A tűzről levéve a halat és a zöldségeket tálra tesszük, a levet leszűrjük, majd három tojássárgáját egy kevés lével elkeverünk, és visszaöntjük a halra.
Megjegyzés: Káposztalé híján tárkonyecetes lével is igen ízletes.

Tárkonyos húsgombócleves 1.
Hozzávalók: 25 dkg darált sertés- vagy marhahús, 25 dkg vegyes leveszöldség, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 csokor friss tárkony, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 8-10 dkg liszt, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, citromlé, csipetnyi cukor
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd megfuttatom rajta a megtisztított és ugyancsak apróra vágott vöröshagymát. Ráteszem a kis hasábokra vagdalt tisztított zöldséget, együtt pirítom néhány percig, majd felöntöm 1 liter vízzel. Megsózom, beleteszem a zúzott fokhagymát és felforralom. Közben a darált húst összedolgozom a felvert tojással és annyi liszttel, hogy formázható, de lágy tésztát kapjak. Ízesítem sóval, őrölt fekete borssal, majd vizes kézzel apró gombóckákat formálok a masszából. Ha a zöldség megfőtt a levesben, akkor a gombóckákat beleteszem és megfőzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és 2-3 evőkanál citromlevet, majd ha a gombóc megfőtt, besűrítem vele a levest. Felforralom, és ízlés szerint csipetnyi cukorral ízesítem. Csak ezután szórom bele a nagyon finomra metélt tárkonyt, épp csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot.

Tárkonyos húsgombócleves 2.
Hozzávalók: 1 liter húsleves (lehet leveskockából is), 25 dkg bármilyen fajta kicsontozott darált sertéshús, 2 dl tejföl, 2 egész tojás, 5 dkg búzadara, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor friss tárkony (vagy ecetben-olajban eltett, esetleg szárított), ízlés szerint kevés tárkonyecet (vagy citromlé), csipetnyi porcukor.
A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított, és apróra vágott vöröshagymát valamint a zúzott fokhagymát, és hagyom kihűlni. A darált húst összekeverem a felvert tojásokkal és a búzadarával, majd hozzáadom a pirított hagymát és a fűszereket. Az egészet gondosan összekeverem, és 10 percig pihentetem. Ezután nedves kézzel apró gombócokat formálok a húsmasszából, és a levesben 20 percig főzöm. A lisztet simára keverem a tejfölben, és folytonos keverés közben felforralva 5 percig főzöm. Végül belekeverem az apróra vágott tárkonyt, és a citromlével meg a cukorral fűszerezem. 10 percnyi pihentetés után tálalom.

Tárkonyos kaprimártás
Hozzávalók: 1 csokor friss tárkony (piacokon állandóan kapható), 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 csokor zöldhagyma, 1 fiola (vagy 1 evőkanál) kapribogyó, 2 db ecetes uborka, 1 teáskanál mustár, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint
A kapri leszűrt levét, a mustárt, az olajat simára keverem, hozzáadom a nagyon finomra vágott, megmosott és leszárított tárkonyt, a megtisztított zöldhagymát, és a finom reszelőn lereszelt ecetes uborkát. Ezután hígítom az ecettel, ízesítem a sóval és a cukorral, rászórom az őrölt fekete borsot, és belevagdosom a kapribogyót. A jól lezárt üvegben tartott öntet akár 10 napig is eláll a hűtőszekrényben. Fejes salátához vagy paradicsomhoz nagyon finom.

Tárkonyos lepényhal
Hozzávalók 4 személyre: Fejenként 2 vastagabb szelet lepényhal (vagy más tengeri hal), 6-8 dkg vaj, néhány friss tárkonyágacska, 1 csomó zsázsa (virágcserépben is gyorsan növő, a tormára hasonlító ízű fűszernövény), 2 dl erőleves (kockából), 3-4 kávéskanál, csípős mustár, 1 dl tejszín, só, őrölt fehér bors, tárkonyecet.
A halszeleteket megsózzuk, egy kevés tárkonyecettel meglocsoljuk, és forró vajban mindkét oldalán jól átsütjük. Kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt vajhoz öntjük a tejszínt, a mustárt és az 1-2 dl erőlevest, majd az egészet együtt felforraljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük a finomra vágott zöldfűszereket, s a melegen tartott halszeletekre öntve tálaljuk. Még izgalmasabb íze lesz a mártásnak, ha abba is teszünk néhány csepp tárkonyecetet

Tárkonyos leves sertéshússal
20 dkg sertéscombot, vagy egy csülköt főzzünk ki kis fej apróra vágott hagymával együtt. Kevés (ecetbe eltett) tárkonyt, amennyit három ujjunk hegyével összefogunk, apróra vágva teszünk a leveshez s főzzük, míg a hús puha lesz. Majd egy kanál lisztet kis vízzel elhabarunk, és a leveshez adjuk, sóval, kevés ecettel fűszerezzük. Tálalás előtt egy tojássárgáját tejfellel elkeverünk, s a levest rászűrjük. Egész tojást is lehet a levesbe belefőzni, és tálaláskor apróra vágni a hússal együtt.

Tárkonyos nyúl
Hozzávalók 6 személyre: Feldarabolt nyúl, 1 fej hagyma, 1 zeller, 1 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 40 gramm (3 evőkanál) felaprított tárkony, 1 levél kakukkfű, 1 babérlevél, só, bors, 100 ml (1/2 csésze) tyúkhúsleves, 1 kg friss borsó, 100 ml (1/2 csésze) tejszín.
Hámozza meg a hagymát, a sárgarépát és a zellert tisztítsa meg és vágja kockára. A fokhagymagerezdet mossa meg, és hagyja egészben, a héjában.
Melegítse fel a Wok sütőt és pirítsa meg a nyúldarabokat minden oldalon, olaj vagy zsír hozzáadása nélkül. Vegye ki a húsdarabokat és tegye a sütőbe a zöldségeket 2-3 percre. Tegye vissza a nyulat, adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet, a fokhagymát, a tárkony felét, a sót és a borsot. Öntse hozzá a levest, fedje le, és 10 percig kislángon főzze. Fejtse ki a borsót.
Amikor a nyúl már 10 perce fő, adja hozzá a borsót, és azzal együtt még 15-20 percig főzze. Adja hozzá a tejszínt és a maradék tárkonyt és további 5 percig fedő nélkül, közepes lángon főzze. Fűszerezze és tálalja.

Tárkonyos malacleves
Olajon megdinsztelünk egy kis fej apróra vágott hagymát. Hozzáadunk egy kávéskanál cukrot és karamellizáljuk. (Ez volt a másik újdonság számomra.) Ettől a mennyiségtől nem lesz édes, viszont nagyon szép színt kap. Belekeverjük az apróra vágott malachúst, sárga- és fehérrépát, zellert. Sóval, tárkonnyal, a fent említett babérlevéllel, pici reszelt citromhéjjal, citromlével ízesítjük. Ha megpuhult, tejföllel behabarjuk, egy kevés mustárt is keverhetünk a tejfölbe.

Tárkonyos marhasült
Hozzávalók: 50-60 dkg marhafartő egy darabban, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 dl tejszín, 1 csokor friss tárkonylevél (ha nincs, akkor 1 teáskanál szárított tárkony is megteszi), 1 teáskanál liszt, só és törött fehér bors, ízlés szerint, kevés cukor.
A húst megmosom, letörölgetem és megsózom. A felforrósított olajon minden oldalán körbesütöm. Aláöntök 5 dl vizet, és fedő alatt puhára párolom, időnként meg is fordítom. A puha húst a levéből kiveszem, és hűlni hagyom. Közben elkészítem a tárkonyos mártást. A serpenyőben maradt pecsenyelevet annyira beforralom, hogy zsírjára süljön, majd ráteszem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, amit megfuttatok rajta. Ráöntök 2 dl vizet, megsózom, megborsozom, és 5 percig forralom. Ezután turmixgépbe öntöm a liszttel elkevert tejszínnel, tejföllel, valamint a finomra aprított tárkonnyal, és 1-2 percig keverem. A sűrű levet visszaöntöm a serpenyőbe, és folytonos keverés közben felforralom. Végül a tárkonyecettel és kevés cukorral ízesítem. A felszeletelt húst a mártásra visszatéve még egyszer felforralom. Sós vízben főtt spagettivel vagy makarónival, esetleg párolt rizzsel tálalom. Minden olyan köret illik mellé, amely a mártásos húsokhoz való.

Tárkonyos marhasült krémes burgonyával
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg marhahátszín, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál frissen vágott tárkony, 2 dl olaj, só, őrölt bors; a krémes burgonyához: 8-10 közepes nagyságú burgonya, 2 db sárgarépa, 2-3 dl tej, 4 tojás fehérje habbá verve, 2 evőkanál frissen vágott tárkony, 7 dkg reszelt sajt, só, őrölt bors, a tepsi kikenéséhez vaj.
Ha szép formát akarunk adni a húsnak, kötözzük át zsineggel, bátran sózzuk, borsozzuk, végül kenjük át olajjal. Fóliába csavarva tegyük a hűtőbe és érleljük néhány órán át. Nagyobb serpenyőben forrósítsunk fel egy dl olajat, s abban pirítsuk át a hús minden oldalát, hogy vékony réteget kapjunk. Tegyük tepsibe az olajjal együtt, öntsünk alája egy kis vizet, és közepesen forró sütőben, kb. egy-másfél óra alatt süssük meg. A sütést tanácsos alufólia alatt kezdeni, majd a fóliát a sütés kétharmadánál eltávolítani. A kész sültet hagyjuk kihűlni, szeleteljük fel egészen vékonyra, s tálra helyezve a következő mártással öntsük le; a mézet, a mustárt, a finomra vágott tárkonyt keverjük össze, fokozatosan hozzáadva egy deci olajat. Tálalás előtt az egészet tegyük kis időre a hűtőbe. A megtisztított burgonyát és sárgarépát vékonyra lereszeljük, a tejjel elkeverjük, be- letesszük az apróra vágott tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd kis lángon öt percig főzzük. Amikor egy kicsit hűlt, hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, kivajazott tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk sajttal, és forró sütőben mintegy 15 perc alatt megsütjük.

Tárkonyos májragu
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 2 dl tejszín, 2 ecetes uborka, 2 paradicsompaprika, 2 tojás, 1 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál liszt, 1 teáskanál szárított tárkonylevél (vagy 1 szál friss tárkony), 1 mokkáskanál majoránna, kevés só, 3 evőkanál olaj.
Elkészítése: A csirkemájat vékony metéltre vágom, forró olajon, erős tűzön hirtelen lepirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd fél liter vízzel felöntöm, belemorzsolom a húsleveskockát, és fedő alatt felforralom. Közben a tojásokat habosra verem és összekeverem a liszttel, majd mokkáskanállal a forrásban lévő ételbe szaggatom. Ha a galuska megfőtt (feljött a lé tetejére), hozzákeverem a kis kockákra vágott paradicsompaprikát és az ecetes uborkát, valamint a tárkonyt és a majoránnát. Egy-két percnyi forrás után belekeverem a tejszínt, és még 5 percig forralom. Szalmaburgonyát kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 30 perc

Tárkonyos mártás
Hozzávalók: 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 10 dkg tehéntúró, 1 teáskanál tárkonyos ecet, 1 evőkanál finomra vágott friss tárkonylevél, mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, ugyanennyi só, kevés finomra vágott zöldpetrezselyem
A tehéntúrót villával áttörjük, belekeverjük a majonézbe, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Hűtve kínáljuk.

Tárkonyos ragu
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 2 db csirkemell. 40 dkg gomba, 2 db citrom leve, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor, 1 dl étolaj, 1/2 zacskó tárkony, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 poharas tejföl, pirospaprika, só, bors, Vegeta v. delikát
Az olajba tesszük a kockára vágott hagymát, gombát, sárgarépát, fehérrépát, alaposan összekeverjük, picit pirítjuk. Majd beletesszük a tárkonyt, a borsot, az ételízesítőt, sót, csirkemellet, majd felöntjük vízzel, és letakarva kb. 20 percig pároljuk. Majd összekeverjük a lisztet a tejföllel és a pirospaprikával, amibe beletesszük a cukrot, a citromlét, majd takaréklángon készre főzzük.

Tárkonyos raguleves
A tisztított és kockákra vágott vegyes leveszöldséget 1/2 fej finomra vágott vöröshagymával, 40 dkg szintén kockákra vágott sertéshússal félig puhára pároljuk. Sóval, törött borssal, egész kevés majoránnával ízesítjük, majd megszórjuk 2 evőkanál liszttel és feleresztjük 1,2 l vízzel. Beleteszünk egy csokor apróra vágott tárkonyt és átforraljuk. Ezután 1 tojásból galuskát készítünk, és azt beleszaggatjuk.
Tálaláskor tejföllel és citromlével ízesítjük.

Tárkonyos sertés-raguleves
Hozzávalók 6 személyre: 40 dkg sertéscomb vagy - lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 dl tejszín, 15 dkg zöldborsó, 1 evőkanál liszt, 1 csapott kiskanál só, 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, 20 dkg apró csiperkegomba (lehet szegfűgomba is). 1 húsleveskocka (vagy 1 kiskanál ételízesítő por), fél citrom leve, késhegynyi őrölt bors, fél mokkáskanál majoránna, 1 kiskanál mustár 1 kis csokor friss vagy 1 csapott kiskanál szárított tárkonylevél
A sertéscombot megmossuk, leszárogatjuk, és egy centis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra szeljük. az olajon kevergetve, közepes lángon 4-5 percig, ill. fehéredésig sütjük. A babérlevelet beledobjuk, megsózzuk, kevés vizet öntünk alá, majd lefödve, kis lángon kb. 50 perc alatt teljesen puhára pároljuk, végül fedő nélkül zsírjára sütjük.
Amíg a hús puhul, megtisztítjuk a zöldséget. a sárgarépát és a gyökeret akkora kockákra vágjuk, mint a húst, a gombát cikkekre szeleteljük. Mindezt a hússal összekeverjük, és 3-4 percig pirítjuk. 1 liter vízzel fölöntjük, a zöldborsót beleszórjuk, az ételízesítőt is hozzáadjuk. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük, amíg meg nem puhul minden.
A mustárt a citrom levével, a borssal, a majoránnával és kevés vízzel összekeverjük (így jól oldódik) és a levesbe öntjük. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára dolgozzuk. Kevés forró levest merünk rá, ami azért kell, hogy a hideg habarást a forró leves nehogy összekapja. Ha csomósnak tűnik, a biztonság kedvéért szűrjük át! Utána egyszerre a kis lángon fövő levesbe töltjük, és 2-3 percig forraljuk, hogy a leve kissé besűrűsödjön. A tárkonyt megmossuk, a leveleket a száráról lecsipkedjük, finomra vágjuk. A levesbe szórjuk, és 1-2 percig forraljuk benne.
Jó tudni! A tárkonyt 1-2 percnél tovább ne forraljuk, mert akkor elvész a markáns íze. Ha nincs friss tárkonyunk, akkor is inkább szárastul megszárítottat vegyünk, mint őröltet, mert ez adja a leves különleges ízét.

Tárkonyos sertéssült
Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertéslapocka, 1 csokor friss tárkonylevél, 4 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl paradicsom ivólé, só (ízlés szerint).
A sertéshúst megmossuk, leszárítjuk, és minden oldalán sóval bedörzsöljük. A felforrósított olívaolajon a hagymát és a fokhagymát megfuttatjuk, majd a húst körülsütjük rajta, és tepsibe fektetjük. Ráöntjük a bort és a paradicsomlevet, meghintjük a finomra vágott tárkonnyal, és locsolgatva szép pirosra megsütjük. 15 percnyi pihentetés után felszeleteljük, és a saját pecsenyelével körülöntve tesszük az asztalra.

Tárkonyos töltött burgonya
Hozzávalók: Kb. 16-18 közepes burgonya, fél csomag szójagranulátum, 1 fej hagyma, 10 dkg gomba, 2 db zsemle, 2 db tojás, fél csokor petrezselyem, 1 kávéskanál tárkonyfűszer 1 kávés- kanál olaj, 5 dkg parmezán sajt, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál vaj, késhegynyi őrölt bors, Vegeta.
Elkészítése: A burgonyát héjastól megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A szójára vizet engedünk, lecsöpögtetjük. A zöldséget megtisztítjuk, apróra vágjuk. A beáztatott, kinyomkodott zsemléket egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a fűszereket. A szóját, a gombát és a hagymát az olajon jól megpároljuk, és a masszához adjuk. A burgonyát megtisztítjuk, kb. 1 cm-re levágjuk az egyik végét, és a belsejét kivájjuk. A kivett rész felét összetörve a töltelékhez adjuk. Megtöltjük a burgonyákat, tetejükre reszelt sajt kúpokat teszünk. Kivajazott tepsiben, forró sütőben, kb. 20 percig sütjük.

Tárkonyos töltött paprika
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 8 dkg rizs, 1 db tojás a töltelékhez, 1 db citrom, 8 db zöldpaprika, 2 dl tejföl, 6 dkg liszt, 1 db tojássárgája a mártáshoz, 1 dl tejszín, tárkonylevél, só.
A sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk a félig párolt rizst, és a tojást. Sóval, törött borssal ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. Egy edényben 1-2 liter vizet forralunk, kevés reszelt citromhéjat, szűrt citromlevet, apróra összevágott friss tárkonyt teszünk bele és megsózzuk. Az elkészített hústölteléket a megmosott, kicsumázott, zöldpaprikákba töltjük, majd a paprikákat egy-két helyen villával megszurkáljuk és a tárkonyos lébe téve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Ekkor a paprikákat szűrőkanállal a mártásból kiemeljük. Tejfölből és lisztből habarást készítünk és szűrőn keresztül, állandó keverés közben a mártásba öntjük, és 4-5 percig forraljuk. A mártást a tűzről levesszük, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a tojássárgájával elkevert tejszínt. A töltött paprikákat tálra rendezzük, a tárkonyos mártással leöntjük és megszórjuk vágott, friss tárkonnyal.
Főtt burgonyát adunk mellé.
Elkészítési idő: 70 perc

Tárkonyos uborkasaláta
Hozzávalók: 4 nagy kovászos vagy ecetes uborka, 2 dl sűrű tejföl, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 csokor friss tárkonylevél, csipetnyi só és csipetnyi cukor
A tejfölbe belekeverem a finomra vágott, tisztított zöldhagymát és a tárkonylevelet, csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, beleöntök 1-2 evőkanál uborkalevet, és a legyalult uborkára öntöm. Jól összekeverem és azonnal tálalom.

Tárkonyos vaj
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 2 kg tárkonylevél, tárkonyecet, só.
A tárkonylevelet megmossuk, szűrőkanálba téve kb. 1 percre forrásban lévő vízbe merítjük. Folyó hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhával szárazra itatjuk.
Ezután vágódeszkán apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a simára kikevert vajhoz, megsózzuk, ízlés szerint 1-2 csepp tárkonyecettel ízesítjük.
Vadhúsokból készült pecsenyékhez, angolos húsokhoz egyaránt adhatjuk.