Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Gnétum
Gnetum gnemon L.
Család: Gnetaceae (gnétumfélék)

A: melinjo;
S: manindio;
P: ituá;
N: Meerträubel, Melinjo

A gnétum örökzöld, alacsonyan és sűrűn elágazó, legfeljebb 10 m magas fa vagy karcsú növekedésű cserje. Törzse félhold alakú, bordákként kiemelkedő levélripacsaival tűnik fel. Levelei szórt állásúak. A levéllemez vékony, bőrszerűen durva, sötétzöld, mindkét oldalán fényes, ép szélű, lándzsás, kihegyezett és 20 x 8 cm nagyságú. A nagyon kicsi, jelentéktelen virágok és a termések legfeljebb 10 cm hosszú, levélhónalji fürtökben 5-8 tagú örvökben ülnek.
Termése: csonthéjas, méretben és alakban az olajbogyóhoz hasonló; eleinte zöld, érett állapotban sárga vagy sötétvörös, sima, gyengén fényes, és legfeljebb 3,5 x 1,8 cm nagyságú; a kemény-bőrnemű külső héj kb. 1 mm vastag. Az ehető mag a világosbarna maghéj alatt fehér, strukturálatlan, kemény, dióbélszerű állagú és enyhén keserű ízű.
Felhasználása: a keményítőben és ásványi anyagokban, valamint A- és C-vitaminban gazdag gnétummagokat a héj nélkül megfőzve zöldségként készítik el. Délkelet-Ázsiában a magokat lassan pörkölik, majd végül megőrlik; a lisztből kis, vékony lepényeket formálnak, amelyeket a napon megszárítva, végül olajban megsütve ropogós falatkákként eszegetnek.
A fiatal levelek és virágzatok főzelékként használhatók. A rostos kéregből értékes köteleket, spárgát, hálókat és horgászzsinórokat készítenek.
Elterjedése: a Himalájától Kelet- és Délkelet-Ázsián át a Fidzsi-szigetekig elterjedt; Délkelet-Ázsiában gyakran termesztik.
Termesztése és betakarítása: egyaránt jól fejlődik a tartósan nedves trópusi klímában, valamint monszunterületeken; különböző nagy termésű kultúrváltozatait házi- és gyümölcsöskertekbe ültetik. A melegigényes növények a talaj tekintetében igénytelenek; magról szaporítják őket, és 5-8 éves korban fordulnak termőre.
Rokon fajok: a nemzetség számos más fajának is ehető a termése, amelyet Délkelet-Ázsiában, a trópusi Amerikában és Afrikában felhasználnak.