Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Madársóskák
Oxalis spp.

Oxalis L. (1753)
Oxalis acetosella L. (1753) - erdei madársóska, kakukklóhere
Oxalis arracacha G. Don (1831)
Oxalis chiriquensis Woodson (1937)
Oxalis corniculata L. (1753) - szürke (vagy fürtös) madársóska
Oxalis corymbosa DC. (1824)
Oxalis crassicaulis Zucc. (1825)
Oxalis crenata Jacq. (1794) - oca, gumós madársóska
Oxalis debilis var. corymbosa (DC.) Lourteig (1980)
Oxalis deppei Lodd. (1829)
Oxalis dillenii - parlagi madársóska
Oxalis esculenta hort. ex A. Dietr. in Otto & Dietr. (1835)
Oxalis fontana - sárga (vagy lóherelevelű) madársóska
Oxalis gigantea - óriás (vagy fás) madársóska
Oxalis intermedia A. Rich. (1841)
Oxalis latifolia H.B.K. (1822)
Oxalis lilacina Klotzsch (1840)
Oxalis martiana Zucc. (1825)
Oxalis mauritiana Lodd. (1832)
Oxalis mucronata (Rose) Knuth (1919)
Oxalis pes-caprae - fokföldi madársóska
Oxalis pseudotetraphylla Knuth (1919)
Oxalis reinwardtii Zucc. (1830)
Oxalis repens Thunb. (1781)
Oxalis scopulorum (Rose) Knuth (1919)
Oxalis tetraphylla Cav. (1795)
Oxalis tuberosa Molina (1782) - oca, gumós madársóska
Oxalis violacea - ibolyás madársóska
Oxalis zonata Lejeune (1836)

 

 

Erdei madársóska
Oxalis acetosella

kakukklóhere

Madársóskák (Oxalis sp.) Apró, lóherére emlékeztető növények, fehér vagy sárga virágokkal. Zöld és bordó levelű fajai is megtalálhatók nálunk. Ez utóbbi nagyon mostoha körülményeket is elvisel, így betonrepedésekből is, tetőcserepek közül (ahol egy kis avart talál) gyakorta kinő. Savanykás ízű levelét fűszerezésre, ízesítésre használhatjuk, de csak kis mennyiségben, hiszen oxálsavtartalma miatt amellett hogy íze intenzív, nagy adagban káros lehet.

 

 

Peru: oca, gumós madársóska
Oxalis tuberosa Molina (syn.: Oxalis crenata Jacq.)


oqa v. ok'a [kecsua], papa roja [Mexikó], New Zealand yam [Új-Zéland]

Édes gumójában, az édesburgonya és az olluco ízei keverednek, a második legfontosabb tápláléknövény Peruban a burgonya után. Rendkívül vátozatos színű a héja ás belseje: fehér, sárga, vörös, fekete, változatos a "szemei"-nek száma és mélysége is.



Betakarítás után napra kitéve megédesednek, de szárítva is használják.