Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Torzsakáposzta
Brassica oleraceae L. convar. acephala (DC.) Alef. conc. 'exaltata' (RCHB.) Terpó

 

(más néven: pocakos káposzta)

Méteresnél magasabbra növő, megvastagodott, húsos szára mint növényi „pocak" mutatja magát. Találóan innen a neve is. Ugyancsak húsos, vaskos, nyeles legyezőszerű levelei impozánssá, díszessé teszik a növényt. „Pocakja", torzsája finom csemege, nyersen a gyermekek kedvence. Igen értékes tél előtti zöldtakarmányunk.

Származása, elterjedése. A Földközi-tenger vidékén őshonos. Széles körben elterjedt, nálunk kisebb mértékben termesztik nyúlánk változatát.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Rendkívül nagy hozamú, 6-10 kg/m2 zöldtömeget ad. Beltartalmi értéke nagy. Vitaminokat, karotint, fehérjét, cukrot, savat tartalmaz. Szárazanyaga 12-16%, ezenkívül ásványi anyagai, íz-, zamatanyagai jelentősek. Másodéves alakja jó mézelő.

Növénytani jellemzői. Kétéves káposztaféle, húsos állományú, fejet nem képez. Gyökérzete mélyre hatoló főgyökér, dús oldalgyökerekkel. Szára 80-120 cm, oszlopszerű, derekán megvastagodott. Levélzete nagy, sima, húsos, levélnyele hosszú. Virága sárga, keresztes. Termése felnyíló, hosszú becő. Magja kerek, feketés, közepes méretű. Ezermagtömege 4-6 g. Csírázóképessége 85-95%-os, a mag 4-5 évig használható, 5-7 napra kel ki. Tenyészideje 110-130 nap.

Élettényezők iránti igénye mint a fodroskelé, de kevésbé fagytűrő, ritkán telel át. Az öntözést jobban igényli.

Változékonysága, fajtái. A takarmánykáposzta egy sajátos típusa tartozik ide. A 'Littm. Stabil' (pocakos káposzta) levele nagy, szürkészöld, húsos szára 6-10 cm vastag, 80-120 cm magas. Másodvetésre alkalmas. Tenyészterülete 70 x 30-50 cm (díszzöldségnek 50-70x50-70 cm). Az 'Óvári' szára egyenletesen 2-8 cm vastag, 120-170 cm magas, húsos állományú.
Termesztése a fodroskelével alapjában megegyezik.

Feldolgozása, hasznosítása. Háttérnövénynek, egyedi, csoportos ültetésre, útszegélynek, iskola-, bemutató-, hobbi- és házikertbe való. Másodéves virágzó alakja is díszít.

Torzsáját (pocakját, húsos szárát) nyersen, salátának, savanyított terméknek és különféle ételek készítésére használhatjuk fel. Meg is száríthatjuk. Étvágyfokozó hatású, kímélő, diabetikus étkezésre kitűnően alkalmas. Minden háziállattal etethető zölden és más takarmánynyal keverve (tej- és tojáshozamnövelő). Tél előtti vadeleségnek is kiváló.

Elkészítése
Nyersen a káposztatorzsához hasonlóan fogyasztható, igen ízletes, egészséges. Étkezésünkben többféleképpen felhasználhatjuk.

Torzsasaláta. A torzsát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kissé megsózzuk. Egyórai állás után a levét leöntjük. Cukros, ecetes, kapros páclébe helyezve rövid idő után fogyaszthatjuk.