Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Árvamimóza
Leucaena leucocephala De Wit (L. glauca [Willd.] Benth.)
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)

A: leucaena;
F: macata;
S: leucaena;
N: Leucaena

Az árvamimóza legfeljebb 20 m magas, örökzöld fa vagy cserje. Szórt állású, legfeljebb 30 cm hosszú levelei kétszeresen szárnyaltak. A levélen 3-10 pár másodrendű gerinc található, mindegyiken 20-40 levélkével. A levélkék ülők, keskeny-tojásdadok vagy lándzsásak, világoszöldek, puhák, 8-16 x 1-3 mm nagyságúak. A virágok hosszú virágzati tengelyű, 2-3 cm átmérőjű, gömbölyded, fehéres fejecskékben, nagy számban fejlődnek. Hajtásvégi, bugásan elágazó virágzatokba tömörülnek. Az ülő virágoknak 5 cimpájú csészecsöve 2,5 mm hosszú, zöldesfehér, szőrös. 5 szirmuk keskeny, 5 mm hosszú, fehéres, szintén szőrös. A porzók kb. 10 mm hosszúak, nagyszámúak.
Termése: csomókban csüngő hüvely, legfeljebb 26 x 2 cm nagyságú, lapos, kissé sarló alakú vagy egyenes-szálas, kihegyezett, rövid kocsányba keskenyedő és a magok körül enyhén duzzadt. A hüvely héja sima és vékony, megérve barna, száraz és törékeny; mindkét oldalán hasad fel. A termés akár 22 lapos, kihegyezett tojás alakú, megérve fényes barna, 6-10 mm nagyságú magot tartalmazhat.
Felhasználása: fiatal, zöld hüvelyét és magját mint olcsó és tápláló zöldséget árusítják Délkelet-Ázsiában a piacokon. Párolva körítésként tálalják ételekhez, levest főznek belőle, a fiatal hajtások is alkalmasak zöldségnek.
A fa lombja takarmányként szolgál, de csak szarvasmarhák, juhok és kecskék számára; lónak, öszvérnek, szamárnak és sertésnek adva mérgezéseket okoz. Fáját tüzelő- és építőanyagként, bútorfának és papír előállításához használják. Az erős ágakból cölöpöket készítenek. Frissen vágva és beültetve gyorsan gyökeret ver, és élő sövényt képez. A nagyon gyors fejlődésű fajt árnyékot adó fának termesztik; a cserjének nevelt árvamimózát az erózió ellen, továbbá talajjavítóként ültetik.
Elterjedése: a karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részén honos; a trópusokon és szubtrópusokon világszerte nagy méretekben termesztik; könnyen elvadul.
Termesztése és betakarítása: a trópusokon fejlődik legjobban, a síkságoktól 1500 m magasságig, a talajban nem válogat, magról és dugványokkal könnyen szaporítható. A fák nagyon gyorsan nőnek, ezért termesztésüket takarmány- és fahiányban szenvedő területekre, valamint eróziós gondok megoldására igen javasolják. A papírgyártáshoz nagyon jó minőségű cellulózt szolgáltat, ezért ültetvényeken egyre fokozódóbb mértékben termesztik a trópusokon. Az egész éven át szedhető termések felhasználása másodlagos, de regionálisan, mint a szegények eledele mégis jelentős.
Rokon fajok: a Leucaena nemzetség néhány további fajtáját a trópusi Amerikában kisebb méretekben azonos módon használják.