Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Mogyoró
Corylus avellana L.

Cserjésekben, erdőszegélyekben gyakori, kertekben is ültetett egylaki cserje vagy kisebb fa.
A növény könnyen sarjad, az újulatból keletkezett vesszők, hosszú egyenes "ostorbotok". A levélnyél mirigyszőrös. Lomblevelei szíves vállúk, oválisak, kétszeresen fűrészes szélűek, a fonákukon lágy szőrűek, röviden kihegyesedő csúcsúak. Az 5-6 cm hosszú, sárgásbarna összetett porzós virágzatai 1-4 tagú csoportokban, már a tél végén nyílnak. A porzóvirágokban a porzók száma 4, a portokok sárgák. A porzós virágok lepellevelei hiányoznak. A porzós virágok kettősbogas virágzatai barkákba szerveződnek tovább. Női virágait rügypikkelyek veszik körül. A termős virágok kettősbogas virágzataiból a középső virág redukálódott. A lepellevelek száma 2. A rügypikkelyek közül a kétágú bibircses, piros bibeszálak (< 0,6 mm) virágzáskor hosszan, kinyúlnak. Alsó állású magházból kialakuló tojásdad makk termését, szabálytalanul tagolt fellevelekből keletkezett kupacslevél veszi körül. A mag fehérjékben és olajokban gazdag.
Legalább három különböző fajtát, vagy magoncot ültessünk egymás (kb. 50 m-es) közelébe a beporzás miatt.
Gyógynövény is. Hatóanyagai flavonoidok (miricitrin), szterolok, klorogénsav az epefunkciót előnyösen befolyásolja, bélhurut esetében is jó. Külsőlegesen ülőfürdőkben alkalmazzák.

 

 


II.
Mogyoró

Corylus avellana L.

Család: nyírfafélék (Betulaceae)

Népi név: mogyorófa, magyaró, olasz mogyoró
Angol név: Hazelnut
Német név: Haselnuß

Leírás és előfordulás:
cserje vagy soktörzsű bokorfa. Sík- és hegyvidéki lomberdeinkben eléggé gyakori az előfordulása. Magassága 4-8 m. Kérge pirosas vagy fehéresszürke, sima, fényes, rajta barna paraszemölcsök láthatók. Az egyéves vesszők vörösesbarnák, jellegzetes világos paraszemölcsökkel. Levelei rövidnyelűek, 7-10 cm hosszúak, 4-6 cm szélesek, visszástojásdadok, szívesvállúak, kétszeresen fűrészesek, az erek mentén szőrösek. Sárgás színű hím barkavirágzatai már kora tavasszal nyílnak, a nővirágok jelentéktelenek, csak a kiálló piros bibéjük feltűnő. Az 1 cm-nél nagyobb csonthéjas makk termését harang alakú, rojtosan hasogatott kupacslevelek ölelik körül.

Felhasznált részek:
a levél (Coryli folium) és a termés (Coryli fructus).

Hatóanyagok:
3-5% cserzőanyag, flavonoidok és kevés illóolaj.

Hatások:
összehúzó (adstringens), gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), fertőtlenítő (antiszeptikus) és szagtalanító.

Alkalmazások:
a népi gyógyászatban sebek, visszérgyulladás és aranyeres bántalmak kezelésére használják.
A modern terápiákban a leveleket teakeverékek és galenusi készítmények alkotórészeként hasmenések (diarrhoea) megszüntetésére, szájüregi kórfolyamatok (például fogínygyulladás - gingivitis), aranyér (nodus haemorrhoidalis), lábszárfekély (ulcus cruris) és visszeres bántalmak (varicositas) kezelésére használják.
Kozmetikai készítményekben a levelek összehúzó, fertőtlenítő, szagtalanító és sebgyógyító hatásait érvényesítik.

Ajánlott napi adagok:
belsőleg 6-9 gramm levél, ill. ezzel egyenértékű kivonat. Borogatásra, szájöblögetésre 2-3 gramm levélből 150 ml vízzel készült kivonat használandó, napi több alkalommal.

Figyelmeztetések:
mellékhatások és ellenjavallatok nem ismertek.

Dr. Babulka Péter