Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Különleges uborkák

A három faj egymástól merőben eltérő különlegességet képvisel. Az uborkatermések bordázottak, simák és horgos tüskéjűek, fehérek vagy zöldek, kicsinyek (5-6 cm) vagy nagy testűek (30-40 cm) lehetnek. Rendszertanilag a Cucumis nemzetségbe tartoznak.

Származásuk, elterjedésük. Keletről, Elő-Indiából származnak (a 3000 éves uborkatermesztés is onnan ered). Jelenleg az egész világon elterjedtek. Az ismertetésre kerülő fajok közül kettőt Európában szórványosan termesztenek, míg a harmadik az ázsiai földrészen honosodott meg. Nálunk egyik sem ismert.

Gazdasági és táplálkozási jelentőségük. A nagy testű uborkák termesztésre és mindennemű fogyasztásra alkalmasak. Bőtermőek (3-6 kg termés/m2). ízük kiváló, beltartalmi értékük: 0,6-1% fehérjét, 1,7-2,2% szénhidrátot, 4% szárazanyagot, A-, B1-, B2-, C-vitamint, ásványi anyagokat (Ca, P, Fe) tartalmaznak. Energiaértékük 50-42 J. A kis testű tüskés uborka savanyításra alkalmas, különleges étvágygerjesztő.

Növénytani jellemzőik. Egyéves, lágy szárú, kúszó indájú növények. Gyökérzetük fejlett főgyökér, erőteljes oldalágakkal. Száruk 2-3 m-re, ill. 1-2 m-re fut, serteszőrösek, kacsosak. Levélzetük kiterjedt, tenyeresen karéjos szórt állású, hosszú, szögletes nyelű levelekből áll. A kis testűekéi aprók, mélyen szabdaltak, görögdinnyeszerűek. Virágzatuk: általában váltivarúak, egylakiak, túlnyomó részben idegenmegporzó növények, sárga virágokkal. Termésük 25-30 cm hosszú, hengeres, lédús kabak, csíkos és sima, kevés tüskével és tüske nélkül, színük fiatalon is fehér. A kis testű uborka termése eltérő: kicsiny, 5-6 x 3,5-4 cm, vaskos, sűrű, görbült, lágy tüskékkel borított. Magjuk lapos, megnyúlt, fehér, szokványos és annál kisebb méretű. Ezermagtömegük 16-18 g. Csírázóképességük 70-92%-os, a magja 4-7 évig csírázik ki, 7-10 napra kel. Tenyészidejűk az első szedésig 50-60 nap, az utolsó szedésig kb. 100 nap.

Élettényezők iránti igényük. Fényigényük közepes, sétáló-árnyékban is kifejlődnek, a kis testű fényigényesebb. Hőigényük: meleget kedvelő növények, 25 °C körül fejlődnek jól. 10-14 °C-on nem növekszenek és nem kötnek, -0,5 °C-on elfagynak. Vízigényük: a nagy testűek vízigényesek, öntözve termesztjük őket. A kis testű szárazon tenyészik. Talajigényük: a nagy testűek humuszban, tápanyagban gazdag vályog-, homokos vályogtalajokon díszlenek szépen. A kis testű igénytelen. Tápanyagigényük: a nagy testűek 6-8 kg/m2 érett szerves trágyát, 40-50 g/m2 kiegészítő műtrágyát igényelnek, fészkes művelésben. A kis testű külön trágyázást csak igen sovány talajon igényel.

 

Banánuborka
Cucumis sativus
L. cv. Excellus

Indázata az ismert uborkáéhoz hasonló, termései ellenben nagyok, hengeresek, egyenesek, fehér színűek és hosszában bemélyedten csíkoltak. Az esetleg görbült termések a banánhoz hasonlítanak. Népies nevét valószínűleg innen kapta. íze kitűnő, éretten a sárgadinnyééhez hasonló. Érdemes termesztésbe venni. Helyi, tájjellegű típusa egy-két kertben megtalálható.

 

Fehér uborka
Cucumis sativus L. convar. paliidus Alef.

Az egész növény a termesztett salátauborkához hasonló. Szép üde, zsenge termései hosszúkásak, nagyok (25-30 cm), hengeresek. Színük a legnagyobb fényen is tiszta fehér (etiolált). Finom, jóízű, nem keserű. Házikerti, piaci termesztésre kiváló. Egy nemesített fajtáját ismerjük, ez a 'Mezzo lungo bianco' (Zorzi).

 

Nyugat-indiai uborka
Cucumis anguria
L.

Merőben eltérő a többi uborkától. 1-1,5 m-re futó indázata finom, levélzete apró, karéjosan, többszörösen tagolt (mint a görögdinnyéé), szürkészöld. A növény xerofita jellegű. Termése kicsiny (5-6 cm) hosszúkásan kerekded, felületét sűrűn borítják a vaskos, görbült, lágy tüskék. Színe sötétzöld, éretten sárga. Keserűanyagot tartalmaz. Fiatal, zsenge terméseit savanyítják.

Termesztésük. Fő kultúrában május 20. és szeptember 20. között tenyésznek. Elő- és utónövényeik a trágyázott kapások. Köztestermesztésük: a nagy testűek szeretik a sétáló árnyékot, nem kedvelik a szelet, ezért ültessünk közéjük (ritkásan) csemegekukoricát. Talaj-előkészítés: ásás, mélyszántás. A fészekkészítés megegyezik a felfutó tökökével. A kis testű uborkának a fészekkészítés szükségtelen. Tenyészterületük: a nagy testűeké 120 x 120 cm, a kis testűeké 100 x 100 cm. Helyrevetésük: május derekán esedékes, amikor a talaj 16 °C-ra felmelegedett, 3-4 cm mélyre fészkesen vetjük 6-8 maggal (ebből 2-3 szál növényt hagyunk meg). A vetőmagszükséglet elenyésző, 0,1 g/m2. Ápolásuk: talaj-porhanyítás, gyomirtás, a nagy testüeknek esetleges N-fejtrágyázás (10-20 g/m2 pétisó). Öntözés: a nagy testűeket szükség szerint, fonnya-dáskor, 20-25 mm-es csapadékkal. Szedés: igény szerinti méretben, hetenként egy-kétszer, a kis testűt havonta egy-kétszer. Ez utóbbit füzérbe köthetjük és hűvös, száraz helyen sokáig eltarthatjuk.

Feldolgozásuk, hasznosításuk. Házi-, haszon-, bemutató-, iskola-, hobbi- stb. kertbe ültethetők. A kis testű faj nagyobb edényekben, esetleg támaszra (alacsonyan) felfuttatva nagyon jól mutat.

A nagy testűek a közönséges uborkával egyezően használhatók fel. A kis testűt zsenge korában savanyítva fogyasztják; keserű ízénél fogva étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatású. A nagy testű fajok kímélő ételek készítésére alkalmasak, magjaik pedig bélféregűzők.

Elkészítésük

A szokásos módon uborkasalátát és savanyított terméket készíthetünk belőlük.

 

 

II.
Uborka

Cucumis sativus L.
Család: Cucurbitaceae (tökfélék)

A: cucumber;
F: cornichon, concombre;
S: pepino;
N: Salat-Gurke

Az Indiából származó uborka a tökfélék legszélesebb körben elterjedt haszonnövénye. A számtalan fajtában termesztett, földön kúszó vagy felkapaszkodó egyéves növény több mint 5 m hosszú, 4-5 szögletű, elálló serteszőrös szárakat fejleszt, amelyek tagolatlan, legfeljebb 30 cm hosszú, spirális kacsokat hordoznak. A levéllemez érdes szőrű, körvonala 3 szögletű vagy tojásdad, kihegyezett, 3-7 karéjú, fogazott szélű és mélyen szíves vállú, legfeljebb 20 x 15 cm, nyele akár 20 cm is lehet. A rendszerint egyivarú virágok egyesével (termősek) vagy 3-7 tagú csomókban (porzósak) 3-5 mm hosszú kocsányon nőnek a levélhónaljban. A csésze harang alakú, 5 cimpájú, tömötten szőrös, kb. 1 cm-es. A széles, harang alakú párta sárga, 5 széles cimpájú, legfeljebb 2 cm hosszú csövű.
Termése: nagyon változatos kabak: csüngő vagy a talajon heverő termései hengeres, elliptikus, tojás vagy gömbölyded formájúak, többé-kevésbé görbültek és különféle nagyságúak. Vékony vagy vaskos héjuk sima, érdes szőrű, szemölcsös, ráncos vagy tüskés, többnyire gyengén, hosszirányban hornyolt, és megérve halványzöld, zöldessárga vagy sárga színű. A szilárd, bő levű terméshús zöldes- vagy sárgásfehér, és enyhén édeskés-zamatos, olykor keserű ízű; nagyszámú lapos, hosszúkás tojás alakú, legfeljebb 1 cm-es magot zár magába, amelyet a vizenyős, üveges magköpeny vesz körül.
Felhasználása: a kedvelt, de kevéssé tápláló termést héjjal és maggal együtt nyersen eszik, vagy salátát készítenek belőle, illetve fűszerekkel ecetben elteszik vagy megfőzik. Rendszerint az éretlen, nem kifejlett terméseket használják fel, a trópusi piacokon azonban nemritkán érett, sárga uborkákat kínálnak.
Elterjedése: hazája feltehetően a Himalája déli lábánál van, ahol több mint 3000 éve termesztik. Világszerte ültetik a trópusokon és a szubtrópusokon, nagy méretekben a mérsékelt övben is nevelik egynyári növényként kertben vagy növényházban.
Termesztés, betakarítás: a fagyérzékeny, gyors növésű uborka magas hőmérsékleten, vízzel jól ellátott talajon tenyészik; a trópusokon egész évben ültetik és szedik. Az éretlen állapotban betakarított termések gyenge hűtéssel mintegy 2 hétig tárolhatók; a 10 °C alatti hőmérséklet megkárosítja őket.

 

 

III.
Tüskésuborka, kiwano

Cucumis metuliferus E. Mey.
Család: Cucurbitaceae (tökfélék)

A: horned cucumber;
N: Afrikanische Stachelgurke, Kiwano

Az uborkán kívül a Cucumis nemzetségből számos, Afrikában és Ázsiában honos uborka terméseit fogyasztják, de ezek csak helyi jelentőségűek. Megemlítjük az afrikai tüskésuborkát, amelynek bizarr, látványos terméseit újabban egzótaként Európában is árusítják. A lágy szárú növény hosszú, vékony, barázdás és elálló serteszőrös kocsányokon elliptikus, legfeljebb 15 cm hosszú és 700 g-os kabakterméseket fejleszt. A termés kezdetben kékeszöld, megérve világító narancssárga, és az apró, világos pettyekkel tarkított héjból nagy, erőteljes, kúp alakú tüskék merednek ki. A sárga terméshús legfeljebb 1 cm vastag, az uborka legnagyobb részét a nagyszámú fehér, 7 x 4 mm-es, tojás alakú lapos mag és azok üveges, méregzöld, lédús, édeskésen uborkaízű magköpenyei foglalják el. A tüskésuborkát az uborkától eltérően érett állapotban fogyasztják.

 

 

IV.
Uborka

Az uborkát szeljük fel hajszálvékonyra, adjunk hozzá borsot és ecetet, majd az egészet dobjuk ki a szemétbe – javasolja a XVIII. században Samuel Johnson, az Angol Nyelv Szótárának nagy tekintélyű szerzője, az angol kultúrtörténet egyik legnagyobb irodalomkritikusa. Az uborkáról egészen a viktoriánus kor legvégéig tartotta magát az a hiedelem, hogy mérgező, s még ma is élnek idős emberek, akik fogyasztás előtt „méregűzésnek” vetik alá.

Származásáról több elmélet létezik. Az egyik szerint a Himalája déli lejtőiről származik, egy másik szerint Afrika trópusi területeiről, ahonnan Egyiptomon át terjedt el a Földközi-tenger térségében. Így vagy úgy, ősidők óta eszszük, Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti 9750-ik évből is találtak uborkamagot. Különösen a forró éghajlatú területek lakói méltányolták a növényt: „vizes flaskának” tekintették, mert víztartalma a 97 százalékot is elérheti, a belsejében mért hőmérséklet akár 6 oC fokkal is hűvösebb lehet, mint a környező levegőé. A régi Egyiptomban szomjoltó uborkát kaptak a kőfejtő rabszolgák, Tiberius császár gyógyszerként fogyasztotta (akkoriban még sokkal keserűbb is volt az uborka, keserűségét hosszas nemesítéssel tüntették el). Termesztéséhez a császári kertekben a melegházak elődjét használták: szekérre ültették az ágyásokat, s ezeket – időjárástól függően – hol a napra gurították, hol mély gödrökbe, ahol csillámpalával fedték le őket. A hordozható ágyásokat Tiberius még hadjárataira is elvitte, mert orvosa az év minden napjára előírta neki egy darab uborka elfogyasztását. Az Újvilágba Kolumbusz Kristóf vitte át, 1494-ben már bőségesen ültetett belőle Haitin.

A legtöbb érték a héjában van, ezért érdemes nem viaszolt, nem vegyszerezett uborkát keresni, amit elég lemosni. Japánban úgy is készítik az uborkasalátát, hogy nagyon éles késsel egyben levágják a héjpalástot, ezt hajszálvékony csíkokra vágják, s ezzel hintik meg a makaróniformára vágott uborkahúst. Az uborka ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen, de még reuma és köszvény ellen is. Jól hat a szervezet vízháztartására, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat, fölöslegessé tesz minden modern kori energiaitalt. A bőrt is tisztítja, külsőleg használva a fáradt arcot pillanatok alatt felfrissíti. (Elég a szeleteket felrakni az arcbőrre, de még jobban feszesít, ha az uborkát összeturmixoljuk, majd összekeverjük néhány csepp citrommal és egy tojás felvert habjával, ezt használjuk pakolásnak.) A cellulitisszel küzdő nőknek azt ajánlják, esténként egyenek citrommal ízesített uborkasalátát. Ez jót tesz a túlsavasodott szervezetnek, a bélflórát is regenerálja – például antibiotikum szedése után. Ilyenkor különösen ajánlott a kovászos uborka levét inni, ami meleg időben két-három nap alatt elkészül. Még gyorsabban előállíthatók a hideg uborkaitalok, íme néhány ötlet.

Gyömbéres uborkaüdítő (granita)
Meghámozunk egy kiló uborkát, a magját kivágjuk. Kétharmad részét durva reszelőn lereszeljük, lapos tepsibe tesszük. A maradék egyharmadot pürévé turmixoljuk, szitán lecsöpögtetjük, átnyomkodjuk. Csak a levet használjuk: ezt hígítsuk fel vízzel kb. 2,5 dl-re, keverjünk bele három evőkanál zöldcitromlevet, két evőkanál cukrot, másfél evőkanál frissen reszelt gyömbért. Ezzel a folyadékkal leöntjük a tepsiben lévő uborkát, s két órán át állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Ekkor mélyhűtőbe tesszük, s amint fagyni kezd (körülbelül egy óra múlva), villával alaposan felkeverjük, majd visszatesszük a mélyhűtőbe. Ezt rendszeres időközönként három-négy alkalommal megismételjük, míg olyan nem lesz az állaga, mint a hónak. Közbenső fogásként is szokták tálalni.

Tzatziki
3-5 fokhagymagerezdet nagyon finomra vágunk. Megsózzuk, kávéskanálnyi meleg vízzel meglocsoljuk, tíz percig állni hagyjuk. Egy kis kígyóuborkát meghámozunk, finom reszelőn lereszeljük. Enyhén besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd szitán lecsöpögtetjük. Végül erőteljesen kinyomkodjuk, s belekeverjük 2 dl zsíros joghurt (3,5%) és 1 dl félzsíros tejföl (10%) keverékébe. Hozzáadjuk a fokhagymát, belekeverünk még egy evőkanál fehérborecetet és két evőkanál extra szűz olívaolajat. Ha szükséges, sózzuk. Finomra vágott petrezselymet vagy kaprot is keverhetünk bele. Adható bármilyen nyers vagy sült zöldséghez, grillezett húshoz, esetleg egyszerű főtt burgonyához.

Uborkaital (avagy uborkaleves)
Meghámozunk és felkockázunk két uborkát. Összeturmixoljuk egy fokhagymagerezddel, 4 dl joghurttal és 1 dl tejjel (tejjel még hígíthatjuk). Sóval, borssal, késhegynyi cukorral ízesítjük, majd belekeverünk még egy maréknyi kaprot. Alaposan lehűtjük, majd tálalás előtt átszűrjük. Néhány csepp olívaolajjal, friss borssal ízesíthető. Még pikánsabb, ha teszünk bele néhány csepp citromot és fél kávéskanálnyi mustárt is. Kapor helyett készíthetjük mentalevéllel, bazsalikommal vagy korianderzöldjével.

 

 

V.
Uborka
eltevése

Akt uborka
Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, 5 literes üveghez számítva 3 dkg mustármagot és 3 kockacukrot ecetes vízzel felfőzünk, melegen az uborkára szűrjük, pár szál hosszában vágott tormát teszünk bele, és vizes hólyaggal lekötjük. Pár napig borogassuk vizes ruhával a hólyagot.

Alföldi csemegeuborka 1.
Tetszés szerinti mennyiségben, egészen apró, hibátlan uborkát langyos vízben megáztatunk, hogy a homok teljesen lejöjjön róla. Ezután váltott vízben, többször átmossuk, esetleg le is keféljük, végül lecsöpögtetjük. Tiszta üveg- vagy műanyagtálba tesszük, és annyi vízzel töltjük fel, amennyi bőven ellepi.
Az uborkát kivesszük a vízből, és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakjuk. A vizet elkeverjük ízlés szerinti ecettel. A léhez literenként 1 csapott ek. sót, 1.5 ek. kristálycukrot, 4 szem egész fekete borsot, 4 szem szegfűborsot, 2 szem szegfűszeget, 1 kk. őrölt gyömbért, 1 kk. köménymagot, 1 kk. nátrium-benzoikumot adunk, és felforraljuk. Az uborkával teli üvegekbe belerakunk 1-1 szál friss, megmosott és lecsurgatott kaporzöldet, 1-1 szál tárkonyzöldet, 1-1 kis darabka tisztított tormát. A forró levet ráöntjük, és csak lazán kötjük le. Langyos helyen (napon vagy konyhában, a tűzhely mellett) 1 hétig érleljük. Leapadt levét pótoljuk, végül szorosan, légmentesen lekötjük. Kis üvegekbe tegyük el, mert felbontás után hűtőben kell tartani!

Alföldi csemegeuborka 2.
5 l-es üvegbe kb. 5 kg friss, hibátlan, jól mosott, apró uborkát téve, pár sárgarépa- és tormakarikát tehetünk közé. 3 l ízlés szerint ecetes vízhez 2 ek. sót, 4 ek. cukrot, 0.5 kk. köményt, 10-12 szem feketeborsot, ugyanannyi szegfűborsot, mogyorónyi gyömbért, 1-2 szál csombort, 1 kk. szalicilt téve, felforraljuk, az uborkára öntjük. Ha a lé kihűlt, az üvegeket lazán lekötve, 1 hétig meleg helyen tartjuk. A maradék fűszeres-ecetes lét ráöntve, 1 kk. vászonba kötött mustármagot teszünk rá. Jól lekötve, hűvös helyre rakjuk.

Apró csemegeuborka
Hozzávalók: egészen apró, hibátlan uborka, tetszés szerinti mennyiségben, a levéhez literenként: 1 csapott evőkanál só, 1,5 evőkanál kristálycukor, 4 szem egész fekete bors, 4 szem szegfűbors, 2 szem szegfűszeg, 1 szál friss kaporzöld, 1 szál tárkonyzöld, kis darabka torma, késhegynyi őrölt gyömbér, késhegynyi köménymag, ízlés szerint ecet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum. Időigényes. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: Az uborkát langyos vízben megáztatjuk, hogy valamennyi homokszemcse lejöjjön róla, ezután váltott vízben többször átmossuk, esetleg le is keféljük, végül lecsöpögtetjük. Tiszta üveg- vagy műanyagtálba tesszük, és annyi vízzel töltjük fel, amennyi bőven ellepi. Az uborkát kivesszük a vízből, és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakjuk. A vizet elkeverjük az ecettel. A zöldfűszerek kivételével az összes fűszert beleszórjuk, majd a tartósítóval is összekeverve felforraljuk. Az uborkával teli üvegekbe beledugjuk a megmosott és lecsurgatott kaprot meg a tárkonyt és a megtisztított tormát. A forró levet ráöntjük, és csak lazán kötjük le. Langyos helyen (napon vagy konyhában, a tűzhely mellett) egy héten keresztül érleljük. Leapadt levét pótoljuk, végül szorosan, légmentesen lekötjük. Megjegyzés: Célszerű kisebb üvegekbe tölteni, mert felbontás után hűtőszekrényben kell tartani.

Az ugorka saláta
Elkészítése: Az ugorka salátának az íze, szaga, színe tökéletesen frissen s jól megmarad, ha a következő módon tesszük el: Miután a középnagyságú ugorkákat a héjától megtisztítottuk, vagdaljuk fel; (semmi esetre se gyaluljuk, mert úgy igen vékony lenne.). A felvagdalt ugorkát egy nagy tálban, ha egy óráig állt sóban kéz között csavarjuk lehetőleg jól ki. Egy bő szájú üvegbe legalul tegyünk egy ujjnyi vastagon darabos sót; aztán a sóra rakjunk egy rend kétujjnyi magasságú kicsavart ugorkát s ismét egy ujjnyi sót; ezt az eljárást mindaddig kell ismételni, amíg, az üveg tele lesz. Ha áll, megapad; de hetek múlva is szaporíthatjuk, mert az nem árt, ha nem egyszerre készül is; csak hogy legfelül mindég sóréteg legyen. (A sót nem kell sajnálni.) Az ugorkás edényt nem is kell bekötni, csak befedni szükséges; télen aztán a szükséges mennyiséget szedjük ki az üvegből és tegyük friss hideg vízbe. Ha délre szükséges, már reggel; ha estére, akkor délben kell be áztatni. Három, sőt négy léből is ki kell mosni, és pár óráig kell ázni-hagyni. A vizet mindaddig változtatni kell rajta, amíg csak a kellő jó sós izét meg nem kapja. (Néha úgy kiázik, hogy még meg is kell sózni.) Végül ecetet, borsot és fokhagymát tegyünk reá, mikor tálalni akarjuk. Az ily módon eltett ugorka olyan ízletes, hogy a ki nem tudja, könnyen azt hiheti, hogy a tövéről metszett ugorkát eszik. (Zilahy)

Boros uborka
Elkészítése: A nagyon apró uborkát üvegbe rakjuk, és forralunk egy rész bort, egy rész vizet, egy rész ecetet. Teszünk bele sót, és minden 3/4 literhez 1/4 kg cukrot. Felforraljuk, és teljesen kihűlve ráöntjük az uborkára. Lekötjük, kigőzöljük, de amint forrni kezd, levesszük, és pokróccal letakarva hagyjuk kihűlni.

Csemegeuborka 1.
Elkészítése: A legjobb minőségű, apró uborkákból készül. Az ecetes uborkánál ismertetett fajtákból, de lehetőleg abból is a kicsi, 3-12 cm-nél nem hosszabb és legfeljebb 3,5 cm átmérőjű darabokból a legjobb. Előnye még, hogy az ecetesnél lényegesen kevesebb ecetet, viszont cukrot is teszünk bele, ezáltal az íze sokkal harmonikusabb lesz. De éppen a kevesebb ecet és cukor miatt így nem tartható el, ezért csírátlanítani is kell. Többszöri alapos mosás, majd lecsöpögtetés után válogassuk ki az uborkát, minden hibás, rovarrágott sérült darabot vegyünk ki. A virág- és szármaradványokat is szedjük le, legfeljebb 2 mm-es szárrész maradjon az uborkán. Hogy jobban átjárja a felöntő-lé, rozsdamentes villával minden uborkát 1-2 helyen szurkáljunk meg. Mossuk át ismét, csöpögtessük le, majd szépen (az oldalára fektetett üvegekbe tudjuk legjobban), egyenletesen, hosszában rakjuk be az uborkákat. Jó, ha nagyság szerint osztályozzuk, mielőtt az üvegekbe rakjuk. Közben készítsük el a felöntő levet is. A zöldfűszereket jobb kifőzni, és úgy beleönteni a kivonatot, de a szemes fűszerek kifőzése is ajánlatos, mert így egyenletesebb lesz az íz. Durván számítva felöntő lé literenként vehetünk 1-2 meggylevelet, 1 szőlőlevelet, 1-2 ág kaprot (lehet virággal együtt), kis tárkonylevelet, 1-2 babérlevelet. Legjobb, ha ezeket tüll- vagy gézzacskóban előre kifőzzük a felöntő-lében, így kisebb a fertőzés veszélye, mint ha az üvegben maradnának. Külön tasakban főzzük ki a szemes fűszereket, ezeket a végén beletehetjük az üvegekbe is. Felöntő lé literenként vegyünk 1-2 szem szegfűszeget, 3-4 szem fekete borsot, 3-4 szem mustármagot, 2-3 szem koriandert, 1-2 szem szegfűborsot. Mindezt kb. 30 percig tartó forralással főzzük ki, majd a fűszereket kivéve, a felöntő levet szűrjük le. A zöld levélfűszereket kidobhatjuk, de a szemes fűszereket osszuk el egyenletesen az üvegekbe. Adjunk a fűszeres felöntő lébe 2-3% (literenként 2-3 dkg) sót, 3-4% cukrot, 1 g borkősavat. Ha jól felforrt, adjunk hozzá literenként 2-2,5 dl 10%-os ecetet. Ezzel már ne forraljuk, csak keverjük el és töltsük az üvegekbe. Fontos a légtelenítés, mert az uborka között a felöntéskor elég sok légbuborék marad. Mivel itt az ecet tartósító hatását hőkezeléssel is ki kell egészíteni, csavaros tetővel zárjuk, amelyet előbb - különös tekintettel az ecetre - feltétlenül béleljünk ki egy réteg celofánnal. Zárjuk légmentesen, majd tegyük előmelegített vízbe. Lassan - 10-15 perc alatt - melegítsük fel a vizet, majd az 1 kg-os üvegeket tartsuk 25 percen át erősen gyöngyöző forrásig, 80-85 C fokon. A csírátlanítási idő leteltével vegyük le a sterilező lábas tetejét, és még 15 percig hagyjuk lassan hűlni. Hűvös, fényszegény kamrába tároljuk. A csemegeuborkát nehézkes, nem is nagyon érdemes nagyobb üvegekbe rakni, azokat használjuk fel inkább az ecetes uborkához.

Csemegeuborka 2.
Elkészítése: Az egészen apró, friss, hibátlan uborkákat megmossuk, és üvegbe rakjuk. Ízlés szerint ecetezett vizet forralunk. 3 liter léhez 2 evőkanál sót, 4 evőkanál cukrot, fél kávéskanál köménymagot, 10-12 szem borsot, ugyanennyi szegfűborsot, mogyoró nagyságú gyömbért, 1-2 szál csombort és egy kávéskanál szalicilt teszünk, és a felforrt, fűszerezett lét az uborkára öntjük. Az uborkák közé tehetünk néhány karika sárgarépát és tormát is. Mikor a lé kihűlt, az üvegeket lazán lekötjük, és egy hétig meleg helyen - pl. a konyhában - tartjuk. Ekkor a maradék fűszeres ecetes lét még ráöntjük, 1 kávéskanálnyi mustármagot vászonruhába kötve a tetejére teszünk, jól lekötözzük, és hűvös helyre rakjuk. Egy 5 literes üveghez kb. 5 kg apró uborka kell.

Csemege uborka 3.
Hozzávalók: uborka, torma, felöntőlé: 1 l vízhez 3 dl 10 %-os ecet, 3 dkg só, 20 dkg cukor, ízlés szerint koriander, fenyőmag, köménymag, babérlevél, tartósítószer.
Elkészítése: Az apró uborkát langyos vízbe beáztatjuk. Váltott vízben alaposan megtisztítjuk. Az üvegek aljára megtisztított és felszeletelt tormát teszünk. Elkészítjük a felöntőlevet, és felforraljuk. Tartósítószert teszünk bele. Amikor lehűlt, az uborkára öntjük. Másnap zárjuk le, ha szükséges, pótoljuk a levet.

Csemege uborka 4.
Hozzávalók: 1.6 l víz, 4 dl 20%-os ecet, 40 dkg cukor, 10 dkg só, 1 kk. szalicil, 1 kk. szódabikarbóna
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és hidegen öntjük az előzőleg alaposan megmosott, üvegekbe rakott uborkára. Ez a mennyiség egy 5 l-es üvegre elég. Gőzölni nem kell!

Ecetes mustáros uborka
Elkészítése: A nagyobb, magvasodó, de még nem üreges (10-12 cm) 2,5 kg uborkát mossuk, és hámozzuk meg. Az egyes uborkákat vágjuk ketté hosszában és keresztben is. A magokat karalábévájóval szedjük ki. Az így előkészített uborka felét kockázzuk fel, a másik felét daraboljuk hosszú csíkokra. Tegyük rozsdamentes tálba, hintsük meg kis sóval - kb. 30 g - és adjunk annyi vizet, hogy éppen elfedje az uborkát. Letakarva hagyjuk 24 órát állni. Ezután lecsöpögtetve vegyesen rakjuk üvegekbe. Rakjunk az uborka közé jól megmosott kaporleveleket. Készítsünk felöntő levet: 1 liter vizet, 1/4 liter ecetet (5%-os) felforralunk. Oldjunk fel benne 40 dkg cukrot, 2 dkg konyhasót, forraljunk vele 2 evőkanál mustármagot. A végén adjunk hozzá 1 g szalicilsavat vagy benzoesavas nátriumot. Töltsük forrón az üvegekbe rakott uborkára, ügyelve, hogy a mustármag egyenletesen oszoljék el az üvegekben, és a felöntő lé lepje el az uborkadarabokat. Zárjuk légmentesen. Tároljuk lehetőleg hűvös, sötét, kamrában. Kb. 4 hét alatt megérik és kellemes, harmonikus ízű lesz.

Ecetes uborka 1.
Elkészítése: A frissen szedett, apró uborkákat jól megmossuk, és leforrázzuk. 10-15 perc múlva a vizet leöntjük, és az uborkákat tiszta konyharuhára szétterítjük szikkadni. Az üvegek aljára megmosott meggyfalevelet teszünk, és erre rakjuk az uborkát. Az uborkák közé tormaszeleteket is tehetünk, a tetejére pedig szőlőlevelet rakunk. Ecetes-sós vizet forralunk, melybe néhány szem feketeborsot, 1-2 babérlevelet és egy kanál cukrot teszünk. Mivel a forgalomban levő ecetek különböző erősségűek, a keverési arány is változik, azt ízlésünknek megfelelően készítsük el, de az ecetes lé ne legyen túl gyenge, mert akkor az uborka könnyen megromlik. Az üveg tetejére egy mokkáskanálnyi szalicilt szórunk, és a forró ecetet ráöntjük. Dupla celofánnal lekötözzük, és száraz gőzbe tesszük.

Ecetes uborka 2.
Elkészítése: Apró uborkát megmosunk, levét lecsurgatjuk, üvegekbe rakjuk. Forraljunk jó erősen sózott borecetet fele vízzel. Azután tegyünk bele szemes borsot, babérlevelet. Jól megforraljuk, s kihűlve az üvegekbe rakott uborkára öntjük.

Ecetes uborka 3.
Elkészítése: Az apró, 6-8 cm-es, frissen szedett, egészséges uborkákat több vízben megmossuk, és üvegekbe helyezzük. Rakhatunk közé fűszereket: kaprot, tormát, gyömbért, meggyfalevelet, hosszú csöves paprikát, ízlés szerint 1 liter vízhez 3 dl 10 százalékos ecetet, 2 dkg sót és 4 dkg cukrot számítva, az ecetes vizet fölforraljuk, majd langyosra hűtjük, és az uborkára öntjük. Légmentesen celofánnal az üvegeket lezárjuk.

Ecetes uborka 4.
Elkészítése: Az árnyékos, száraz időben leszedett uborkát azon frissiben megmossuk, és mázas agyagedénybe rakjuk. Ízlés szerinti savanyúságban, ecetes vizet készítünk, sót adunk hozzá, felforraljuk, és leforrázzuk vele az uborkát. Megfelelő nagyságú üveg aljára meggyfalevelet, vasfüvet, borsfüvet teszünk. A teljesen kihűlt vízből kiszedjük az uborkákat, és átrakjuk az üvegbe, néhány borsszemet is dugva közéjük. A legtetejére egy csomó szőlőlevél inda jön. Leöntjük az ecetes vízzel, és légmentesen lekötjük.

Ecetes uborka 5.
Elkészítése: Szép, egészséges apró uborkákat válogatunk. Megmossuk, és tiszta ruhával szárazra töröljük. Egy liter tiszta gyümölcs-vagy borecetet elkeverünk egy liter sós vízzel. Beledobunk tíz-tizenkét szem borsot, egy borsószem nagyságú timsódarabot, és felforraljuk. Az üveg alját kibéleljük szőlőlevéllel és szőlőhajtással, meggylevéllel, vasfűvel, kaporral. Belerakjuk az uborkákat, és a tetejére az előbb felsorolt füveket tesszük, és még két-három szelet vékony tormát. Leöntjük langyos ecetes vízzel, jól lekötjük, és hűvös helyre tesszük.

Ecetes uborka 6.
Elkészítése: Zsenge, fejlődésben levő, friss, szabályos alakú, minél kisebb uborkát válasszunk ki, erre a célra. Vastagsága ne legyen több 2-3 cm-nél. Legjobbak a fürtös uborkafajták. Megfelelőek a nimbusz, a delikatesz apró uborkái, de jobbak a Rajnai fürtös, a Kecskeméti 113 F és a Budai csemege. Itt az első dolgunk legyen a válogatás és az áztatás bő vízben (kb. fél óra). Ezután bő vízben még egyszer alaposan mossuk meg. Szitára téve csepegtessük le. Igyekezzünk villával tetszetősen, rendezett sorokban elhelyezni a tiszta üvegekben az uborkát. Régen az uborka tetejére rakták a kaprot és az egyéb zöldfűszereket. Célravezetőbb azonban, éppen a fertőzések elkerülésére, ezeket is a felöntő lében kifőzni, és a leszűrt levet felhasználni. A felöntő lé: Minden liter vízhez adjunk 1 dkg kaprot, 1 meggyfalevelet, egy kis szál tárkonyt, szőlőlevelet, és kb. 10 percig jól forraljuk fel. Ezután szűrjük le és tegyünk bele literenként 3-4 dkg sót, 4-6 deka cukrot, 1 g borkősavat, 0,5 g timsót. Forráskor adjunk hozzá 1 kg uborkára számítva: 0,3 g fekete borsot, 0,3 g szegfűborsot, 0,4 g mustármagot, 0,3 g koriandert, 0,5 g babérlevelet, 1-2 szem szegfűszeget. Forralás után ismét leszűrjük és adjunk hozzá literenként 2,5-3,5 dl 10%-os ecetet. A szűrőn fennmaradt fűszereket egyenletesen osszuk el az üvegekben, rakjunk mindegyikbe 2-3 karika tisztított tormát, minden kilogramm uborkára számítva 1 g szalicilsavat vagy benzoesavas nátriumot, és forrón töltsük az uborkára. Ha lehűlt, a levet az uborkáról leöntve még egyszer forraljuk fel, lobogó forrásban töltsük az üvegekbe, hogy az uborkát jól lepje el. Azonnal zárjuk le kettős celofánnal vagy celofánnal bélelt csavaros tetővel. Tegyük száraz dunsztba (pokrócok közé), és csak lehűlés után, másnap vegyük ki és rakjuk végleges helyére, lehetőleg fényben szegény kamrába.

Ecetes uborka 7.
A friss, jól mosott, kis uborkákat leforrázva, 10-15 percig áztatjuk. A vizet leöntve, az uborkát konyharuhán szikkasztjuk. Az üvegekbe mosott meggylevelekre téve az uborkát, tormaszeleteket tehetünk közé. Szőlőlevelekkel fedve, 1 kk. szalicilt szórunk rá. Forralt, pár szem feketeborssal, 1-2 babérlevéllel, 1 kanál cukorral, sóval ízesített ecetet forrón ráöntve, dupla celofánnal lekötjük. Száraz gőzbe rakjuk. Az ecet erősségétől függően úgy készítsük, hogy ne legyen túl gyenge, mert az uborka könnyen megromlik.

Ecetes uborka Anyu módra
Hozzávalók: 3 liter víz, 40 dkg cukor, 2 ek. só, 2˝ dl 20 %-os ecet, 2 kk. szalicil.
Elkészítése: Összeforralni, még forrón ráönteni, és száraz dunsztba tenni. Az uborkát üvegbe tevés előtt sós vízzel leforrázni és hagyni, abban kihűlni.

Ecetes uborka, hordóban eltéve
Elkészítése: Az uborkákat nem mossuk, hanem szétteregetve megsózzuk, és kendővel fényesre törölgetjük, majd szitára téve egészen megszárítjuk. A hordó fenekére kaprot, szőlő- és meggyfalevelet, vasfüvet, tormaszeleteket rakunk. Utána belerakjuk az uborkákat, tetejére kapor következik kevés mustármaggal. Most megtöltjük a, hordót ízlés szerint hígított ecettel úgy, hogy teljesen ellepje az uborkát, amit kis farács segítségével lenyomunk. A hordót jól lezárjuk, és hűvös, levegős helyre tesszük. Három-négy hét. múlva jó az uborka, ekkor üvegekbe is átrakhatjuk. Ha az eredeti leve tiszta, akkor azzal, ha megzavarosodott, akkor új, felforralt és kihűtött ecetes oldattal leöntve, és az üvegeket jó lekötve, hűvös helyre állítjuk.

Ecetes uborka kaporral (régi erdélyi recept)
Elkészítése: A szép, apró uborkát megmossuk, lecsurgatjuk és egy 5 literes üvegbe (vagy megfelelő arányban ízesítve kisebb üvegekbe) rakjuk. Rakunk közé száras kaprot, 2-3 babérlevelet, egy darab megtisztított vékony csíkokra vágott tormát. A tetejére szórunk 1 kávéskanál mustármagot, ugyanennyi egész borsot és 1 dkg szalicilt. Ízlés szerint hígított ecetet felforralunk 5 dkg sóval, 3-4 kockacukorral, belekeverünk fél dkg timsót, és forrón az uborkára öntjük. Azonnal lekötjük, és 24 órára száraz gőzbe hagyjuk. Ha az uborkák nem voltak túl nagyok, három, ha nagyobbak, akkor négy-öt hét múlva élvezhetők.

Ecetes ugorka üvegben
Elkészítése: Lehetőleg egyenlő, szép, kis ugorkákat rakjunk be üvegbe; borsfű, kapor, ánizs, babérlevél, meggyfa-gallyal és fekete borssal keverve egy kis darab cukrot és sót is lökjünk bele és töltsük tele gyönge (vizes) ecettel. Zöldpaprikát is lehet közé rakni. Az üveget kössük be hólyag-papírral, és úgy főzzük ki vízben, mint a befőttet szokás, azután tegyük kamrába.

Ecetes ugorka-saláta
Elkészítése: Középnagyságú ugorkákat vágjunk karikára héjastól együtt; sózzuk még jól és hagyjuk a sóban egy óráig állni, azután csavarjuk ki a levét, tegyük a szokott fűszer füvekkel üvegbe jól megnyomva, öntsük egészen tele, gyenge - sóval felforralt - forró ecettel; ennek a tetejére egy ujjnyi finom tábla-olajat öntsünk s főzzük ki vízben igen kevés ideig éppen úgy, mint a befőttet szokás. Miután kihűlt, kamarába kell tenni.

Édes-ecetes uborka paprikával
Elkészítése: Vegyünk 2 kg apró uborkát, mossuk meg, majd villával szurkáljuk meg. Ehhez 50 dkg beérett, piros étkezési paprikát is mossunk meg, vegyük ki a csumáját, és vágjuk 2 cm-es szeletekre. Fél liter borecetet és negyed liter vizet forraljunk fel, és öntsük az üvegekbe rakott paprikával kevert uborkára. Így tartsuk (húzassuk) letakarva 12 órán át. Ennek elteltével öntsük le a levet, és 1 kg cukorral, néhány szelet gyömbérrel, 4 szem csillagánizzsal, 2 darabka fahéjjal, 1 kávéskanál fekete borssal, 6 szem szegfűszeggel forraljuk fel és öntsük forrón az üvegekbe. Hagyjuk így 10 percig, majd leöntve ismét forraljuk fel, és töltsük azonnal az üvegekben lévő paprikára és uborkára. Zárjuk le az üvegeket celofánnal. A lét leöntve ezt három nap múlva ismételjük meg, de ekkor már az üvegeket celofánnal bélelt csavaros tetővel vagy dupla celofánnal zárjuk le, és rakjuk száraz gőzbe. Hűvös kamrában tároljuk.

Édesen sós-ecetes uborka
Elkészítése: Mossunk meg 2,5 kg apró (3-5 cm hosszú) uborkát, és két-három helyen rozsdamentes villával szurkáljuk meg. Oldjunk fel 10 dkg sót 3 liter vízben, rakjuk bele az uborkát, és hagyjuk benne 12 óra hosszat. Ezután öntsük le a sós vizet. A lecsöpögtetett uborkát 50 dkg tisztított, kicsi vöröshagymával (legjobb az apró gyöngyhagyma), 2 szelet fűszerpaprikával, 3 kaporvirággal rakjuk egy nagyobb üvegbe (kb. 3 kg-osba). Egy liter 5%-os borecetet, fél liter vizet, 22 dkg cukrot, 2,5 dkg sót forraljunk együtt fel és töltsük az üvegbe rakott uborkára. Két nap múlva leöntve forraljuk fel, ismét töltsük forrón újból az üvegbe. Azonnal zárjuk le celofánnal, tartsuk hűvös helyen. Ha a második forrázás előtt 1 mokkáskanál szalicilt vagy benzoesavas nátriumot is adunk hozzá, biztosabban eláll télen.

Édes-savanykás uborka
Sokan nem kedvelik, vagy egészségileg nem bírják az erősen ecetes savanyúságokat. Azok számára igen jó a következő uborkakonzerv.
Elkészítése: Mossunk meg 1 kg hámozatlan, salátának való uborkát és vágjuk karikákra. Forraljunk fel 1/2 liter borecetben (a borecet általában csak 5%-os ecetsavtartalmú) 37 dkg cukrot, egy kávéskanál sót, 1/2 kávéskanál fehérborsot, 2 szelet chili vagy más fűszerpaprikát, 1 egész mosott citromot héjával együtt karikára vágva és 2 fej közepes nagyságú, apróra vágott vöröshagymát. Amikor forr, a fölszeletelt uborkát adagolva, szűrőkanálban, 3-3 percig belemerítve előfőzzük. Lecsöpögtetve az uborkát rakjuk üvegekbe, az ismét felforralt előfőző levet töltsük rá, majd zárjuk az üvegeket. Két nap után kissé kinyomkodva öntsük le ismét a levet, forraljuk fel és töltsük újra forrón az uborkákra. Azonnal zárjuk celofánnal, tegyük száraz gőzbe. Nem egész télen, de 2-3 hónapig elálló kellemes saláta.

Fűszeres uborkaszeletek
Elkészítése: Kemény húsú, kisebb salátauborkából vegyünk 2 kg-ot. Alaposan mossuk, keféljük le, öblítsük át, és darabjait vágjuk fel hosszában nyolc szeletre. Vegyünk 50 dkg apró vöröshagymát, tisztítsuk meg, és mosás után vágjuk ketté. Készítsünk hozzá kis csomó, száráról letépett, megmosott kaporlevelet. Ez az egész négy üvegben jól elhelyezhető lesz. Az üvegek aljára tegyünk először az egyformán elosztott kaporból, hintsünk rá kevés, csíkokra vágott gyömbért és 8-10 szem mustármagot. Ezután rakjuk az üvegekbe hosszában a feldarabolt uborkát. Készítsünk 1/2 borecetből vagy fűszeres ecetből, 1 liter vízből 3 dkg sóval és 25 dkg cukorral felöntő levet. Ezt kevergetéssel addig melegítsük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor öntsük rá az üvegekbe rakott uborkára, légtelenítsük, zárjuk vagy patenttetővel és gumigyűrűvel, vagy csavaros tetővel. Süllyesszük 3/4 részükig előmelegített vízfürdőbe, és 90 fok hőmérsékleten, lassú forralással 60 percig csírátlanítsuk.

Gőzölt ecetes uborka
Elkészítése: A friss, kemény, apró uborkákat jól megmossuk, majd sós vízben egy napig állni hagyjuk. A sós vízből kiszedett uborkákat üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üveg aljára egy sor szőlő- és meggyfalevelet, kaprot, 1-2 db babérlevelet, néhány szem egész borsot, mustármagot teszünk. Ízlés szerint vízzel hígított ecetet forralunk, kevés sóval, cukorral ízesítve, és még forrón az uborkára öntjük. Az üvegeket celofánnal lekötjük, és egy nagyobb, vízzel telt edénybe rakva, a víz forrásától számítva 10-15 percig gőzöljük. Vízben hagyjuk kihűlni.

Hagymás uborka 1.
Elkészítése: Középnagyságú friss uborkákat leforrázunk, a vízben hagyunk kihűlni, majd hámozatlanul meggyalulunk. Az üvegbe egy sor gyalult uborkát, egy kávéskanálnyi sót, egy réteg karikára vágott vöröshagymát, majd ismét uborkát, sót, és hagymát teszünk, amíg az üveg meg nem telik. Közben tehetünk egy-egy sor metéltre vágott, szép piros színű paprikát is. Felforralt és kihűtött borecetet vagy hígított ecetet öntünk rá, amibe egy kevés cukrot és mustármagot is keverünk. Az üveget nem kötjük le, mert az ecet leapad. Két-három napon át az ecetet mindig pótoljuk, majd az üveget légmentesen lekötjük, és hűvös helyre tesszük.

Hagymás uborka 2.
Elkészítése: 1 kg uborkát alaposan megmosunk, majd óvatosan bevagdossuk, és megtűzdeljük hagymakarikákkal. Üvegekbe rakjuk, és az előírás szerint elkészített savanyúságtartósítóval felöntjük, hogy ellepje. Minden üvegbe teszünk 2-3 darabka krumplicukrot, nagyon finom ízt kap tőle

Házi csalamádé
Elkészítése: A nagyon alaposan megmosott uborkát legyaluljuk, vagy éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Ugyancsak legyaluljuk az uborka mennyiségével egyenlő fejes káposztát. A zöldparadicsomot negyedekbe - nyolcadokba vágjuk, a vöröshagymát vékony karikákra szeleteljük. A zöldpaprikát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, az így előkészített anyagokat külön-külön lesózzuk, és állni hagyjuk. Az uborka, a zöldparadicsom és a zöldpaprika kb. azonos mennyiségű legyen, a vöröshagymából ízlés szerint kevesebbet veszünk.
Egy óra múlva az alapanyagokat a sótól kicsavarjuk, és az üvegek aljára egy sor zöldpaprikát teszünk. Erre egy réteg vöröshagyma, majd uborka következik, rá egy sor zöldparadicsomot teszünk. A rétegeket meghintjük egy csipetnyi törött borssal.
Közben elkészítjük a salátaecetet. 1 l vizet 4 dl (10 százalékos) ecettel, 3 dkg sóval felforralunk. Lehűtjük, majd a csalamádéra öntjük.
Celofánnal jó erősen lekötözzük az üvegeket, és száraz, szellős helyen tároljuk.

Hideg páclé uborkára
Hozzávalók: 3 liter víz, 1 liter 10%-os ecet, 40 dkg. cukor, 4 evőkanál só, 6 késhegynyi szalicil, 2 mokkáskanál borkén, 4 babérlevél, 20 szem egész bors
Elkészítése: A hozzávalókat előző nap összekeverjük. Az uborkákat megtisztítjuk, és üvegekbe rakjuk, majd leöntjük a lével. A maradék lét későbbi felhasználásra hűtőszekrényben tároljuk.

Hordós ecetes uborka
Hozzávalók: uborka, szemes fekete bors, babérlevél,
Felöntő-lé: 30 liter vízhez 1, 8 liter 20 %-os ecet, 1,5 kg só, 3 kg cukor, 3 dkg borkén, 9 dkg citromsav, 9 dkg timsó, 10 dkg tartósítószer.
Ezt a tartósítási módot akkor alkalmazzuk, ha nagy mennyiségű, azonos ízben, és minőségben akarunk savanyúságot készíteni, de a hordó (vödör) nagyságától függően az alaplevet kisebb adaghoz is elkészíthetjük.
Elkészítése: A felöntő-léhez a vizet felforraljuk, lehűtjük, és kisebb mennyiségeket kivéve belőle a hozzávalókat külön-külön feloldjuk. Ezután az oldatokat összeöntjük, és hidegen a hordóba töltjük. Ízlés szerinti mennyiségben babérlevelet, szemes feketeborsot is beletesszük. Az alaposan megmosott uborkát az elkészített lépbe rakjuk, Ügyeljünk arra, hogy a felöntő-lé mindig ellepje az uborkát. Lefedve hűvös helyen tároljuk (nem igényel légmentes lezárást!). A harmadik héttől kezdve már folyamatosan fogyasztható. A felöntő-lé felhasználásával készíthetünk vegyes savanyúságot is. Az uborkán kívül tetszés szerint tehetünk bele rózsáira szedett karfiolt, negyedekbe vágott kisebb fejes káposztát, apró zöld görögdinnyét, zöldpaprikát, sárgarépát és almapaprikát.

Karácsonyi kovászos uborka
Elkészítése: Az üvegek aljára annyi evőkanál lisztet szórunk, ahány literes az üveg, és néhány szál kaprot fektetünk rá. A megmosott közepes nagyságú uborkákat az üvegbe rakjuk, közéjük 1-2 szelet tormát rakunk. Vizet forralunk, literjéhez 3 dkg sót adva, és ha kihűlt, az üvegeket feltöltjük vele. Az üvegeket lekötjük, és kistányért téve alájuk (kiforrhat) a végleges helyükre állítjuk. Karácsonyra lesz fogyasztható.

Kovászos uborka (nyári)
Elkészítése: Egyforma közepes nagyságú uborkákat megmosunk, végüket levágjuk, és közepén hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborka egészben maradjon. Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az elkészített uborkákat, tetejére ismét kaprot és egy szelet kenyeret teszünk. Ez után annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje. (Egy l vízhez 2-3 dkg sót adjunk.) Napon vagy meleg helyen 5-8 napig érleljük. Ha fokhagymásan szeretjük, egy-két gerezdet tehetünk bele. Ha az uborka már nem zöld, hanem színe sárgássá változott, tegyük át egy másik üvegbe, levét szűrjük rá, és tegyük a hűtőszekrénybe, mert ha tovább érleljük, az uborka megpuhul.

Kovászos uborka 1.
Elkészítése: A kovászos uborkát tejsavas erjesztéssel készítjük. Rövidebb időre tesszük el, mint a többi savanyúságot, éppen ezért a nagyobb, kissé érettebb uborkák is alkalmasak kovászolni, amelyek pl. ecetes uborkának már nem megfelelőek. Igen jók a Nimbusz, a Delikatesz, a Kecskeméti bőtermő fajták. Sárga, fonnyadt uborka azonban erre a célra nem használható. A hibás, ütődött, foltos darabokat válogassuk ki, majd következik a mosás. Kb. 20-30 percig áztassuk, hogy a rárakódott föld, homok, por fellazuljon. A tökéletes megtisztításhoz ajánlatos erre a célra külön rendszeresíteni egy új, eddig semmire nem használt nyeles háztartási mosogatókefét. Ezzel minden szennyeződést, főleg a homokot maradéktalanul el tudjuk távolítani. Sőt ezzel az uborka néha szúrós "szemölcsét" is lesúrolhatjuk. Bő vízben még egyszer alaposan mossuk meg. A gyors savanyítás feltétele, hogy a savanyítást végző tejsavképző baktériumok munkáját megkönnyítsük. Ehhez az uborkákat megszurkáljuk, vagy 3-4 helyen bevagdossuk. Így lehetővé tesszük, hogy a baktériumok behatoljanak az uborka sejtjeibe és meginduljon az erjedés. A szurkálás illetve vagdosás után még egyszer öblítsük le az uborkát, csöpögtessük le, majd rakjuk szorosan 2, 3 vagy 5 literes üvegekbe. Rétegesen rakjuk és tegyünk közé tisztára mosott kaprot, 1-2 gerezd fokhagymát és tüllzacskóban egy szelet kenyeret. Ezután elkészítjük a felöntő-levet. Minden liter vízhez 5-6 dkg sót és 0,5 g timsót adjunk, az oldatot forraljuk fel, és amikor kb. 40-50 C fokosra lehűl, öntsük rá az uborkára. (A timsótól ropogósabb lesz az uborka, nem puhul meg.) Az üvegeket tiszta tányérral letakarva tegyük napra. Általában 3-4 nap múlva fogyasztható. Az uborka cukortartalmából keletkezett tejsav kellemes savanykás ízt ad neki. Ekkor vegyük le a kenyeret, szűrjük le a levét, és úgy öntsük rá vissza. Ilyenkor már tartsuk hűvös helyen, lehetőleg hűtőszekrényben. A kovászos uborka csak rövid ideig, 8-10 napig, hűtőszekrényben is legfeljebb 2-3 hétig áll el.

Kovászos uborka 2.
Elkészítése: Alaposan megmosunk közepes nagyságú uborkákat, és egy nagy üvegbe állítgatjuk, az üveg aljára és az uborkákra 1-1 csokor kaprot, meg 4-5 gerezd fokhagymát téve. A tetejére még egy szelet barna kenyér is kerül, és az egészet leöntjük sós meleg vízzel, egy liter vízre egy evőkanál sót számítva. Lehetőleg napon, de mindenképpen meleg helyen addig érleljük, amíg az uborka színe zöldről sárgásra nem változott. Ekkor az uborkát - lehetőleg csavaros tetejű - kisebb üvegekbe átrakjuk, a levét rászűrjük, és gondosan lezárva, tálalásig a hűtőszekrénybe rakjuk. A legfinomabb, ha hámozva adjuk az asztalra.

Kovászos uborka 3.
Elkészítése: Gondosan megmosunk egyforma, közepes nagyságú uborkákat, és egy nagy üvegbe szorosan egymás mellé beleállítjuk. Közéteszünk egy csokor kaprot, két babérlevelet, egy szál tormát, 5 szem borsot. Felforralunk sós vizet - egy literre két deka sót véve - és ezzel leforrázzuk az uborkát. Tetejére egy vékony szelet kenyeret fektetünk, vagy rászórunk egy evőkanál lisztet, és az üveget tányérral lefedve, napos helyen érleljük 4-5 napig. Megkóstoljuk a tetején levőt, és ha már érett, hideg helyen tartjuk fogyasztásig. A kovászos uborka nagyon finom. Lehámozzuk a tálalásra szánt uborkát, jól záródó üvegbe rakjuk, rászűrünk annyi levet, hogy ellepje, és az üveget lezárva, a hűtőszekrényben alaposan behűtjük.

Kovászos uborka 4.
Hozzávalók: Uborka 1 kg. kapor 1 csomag, kenyér 0,1 kg. fokhagyma 0,05 kg. só 0,02 kg., víz kb. 1 l.
Elkészítése: Az azonos nagyságú uborkákat megmossuk, villával megszurkáljuk, és üvegbe rakjuk. a kaporral, és a fokhagymával. A kenyeret meg kell pirítani, és az üvegbe tenni. A vizet a sóval felforraljuk, és kevés hűlés után az üvegbe öntjük. Egy vászondarabbal lekötözzük, hogy szellőzzön, de a bogarak ne menjenek bele. Az egészet napos helyen érleljük kb. 3- 4 napig. Majd leszűrjük a levét, és az uborkára visszatöltve hűtőben tároljuk.

Kovászos uborka 5. (nyári)
Elkészítése: Egyforma közepes nagyságú uborkákat megmosunk, végüket levágjuk, és közepén hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborka egészben maradjon. Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az elkészített uborkákat, tetejére ismét kaprot és egy szelet kenyeret teszünk. Ez után annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje. (Egy l vízhez 2-3 dkg sót adjunk.) Napon vagy meleg helyen 5-8 napig érleljük. Ha fokhagymásan szeretjük, egy-két gerezdet tehetünk bele. Ha az uborka már nem zöld, hanem színe sárgássá változott, tegyük át egy másik üvegbe, levét szűrjük rá, és tegyük a hűtőszekrénybe, mert ha tovább érleljük, az uborka megpuhul.

Kovászos uborka 6.
Hozzávalók: egy db 5 literes befőttes üveg, 3,5 kg közepes nagyságú uborka, nagy csomag kapor, fekete bors egészben, esetleg meggyfalevél, só, darabka fél-szárazkenyér a tetejére. Elkészítése: Felfőzök 3 liter vizet, teszek bele három evőkanál sót. Közben az uborkát alaposan megsikálom, két végét levágom, ellenőrzöm, hogy nem keserű-e, és hosszában a két végénél merőlegesen félig bevágom! A befőttes üveg aljára teszem a jól megmosott kaprot, ráhelyezem az uborkát, teszek bele ízlés szerint egész fekete borsot, ráöntöm a langyosra hűlt sós vizet, tetejére teszem a félszáraz kenyér szeletet, majd kistányérral letakarva, napra teszem, lehetőleg, hogy a háziállatok ne férjenek hozzá. Mikor úgy látom (nap erősségétől függően 3-4 nap), hogy beérett, leveszem róla a kenyeret, szükség szerint átszűröm a levét, és visszaöntöm rá, majd hűvös helyre teszem.

Kovászos uborka 7.
Nagyon finom kovászos uborka receptem van. Ott kezdem, hogy én a nagymamámtól úgy tanultam, hogy ne üvegbe rakjuk az uborkát, hanem sértetlen zománcú fazékba, mert igy nem lesz olyan sápadt színű.
Elkészítése: Tehát egy megfelelő méretű edény aljára jó nagy csomó kaprot teszünk. Beledobunk néhány gerezd fokhagymát, aki szereti megszurkált, vagy félbevágott erős paprikát. Ezután belerakjuk a villával megszurkált uborkát. Az uborka tetejére szintén egy csokor kaprot teszünk. Az uborka mennyiségétől függően krumplit pucolunk. Én nem szoktam mérni, de megpróbálok helyes arányt mondani. Két kiló uborkához kb. 4-5 db. kisebb krumplit veszünk. Ezt vékony karikára vágva beterítjük az uborka tetejét. Az nem baj, ha két sor is kerül rá. A langyos sós vizet a szokásos módon kinek-kinek ízlése szerint elkészítve ontjuk ra. Két, esetleg három napig érleljük, utána az uborkát kisebb üvegekbe rakjuk. A levét átszűrjük egy tiszta edénybe, és felforraljuk. Ha kihűlt, ráöntjük az uborkás üvegekre, szalicilt, vagy nátriumbenzoátot teszünk rá, és berakjuk a spejzba.

Kovászos uborka 8.
Közepes vagy kisebb uborkákat alaposan megtisztítjuk, végeit levágjuk, közepét bevágjuk.
Üvegekbe rakjuk, (egy 5 literes üvegbe kb. 2 és 1/2 kg) Az üveg aljára teszünk 1-1 db meggy-, szőlő-, és fél tormalevelet, az uborkák alá.
Ezután 1 kiskanál köménymagot, 1 nagy csokor kaprot, 8-10 szem fekete borsot, 3 nagy babérlevelet, 3-4 szem szegfűborsot 2 nagy gerezd fokhagymát, 1 púpos evőkanál mustármagot, 3 púpos evőkanál sót és kb. 10-15 dkg cukrot. Vizet forralunk, és amikor már kissé lehűl, de még jó meleg fel önjük az uborkát, de még nem teljesen tele.
Félszeletnyi kenyeret szárazon megpirítunk, és a tetejére tesszük, és ezután színültig töltjük az üveget. Kistányérral letakarjuk, és lehetőleg napon 4-6 napig érleljük. (Ha már nincs meleg napsütés akkor a konyha legmelegebb része, pl. a tűzhely mellett is megteszi. Ha elkészült, kivesszük a kenyeret és egy kis kanál nátrium-benzoátot, és egy fél mokkáskanál borként szórunk a tetejére, majd lekötjük. Nem kell hűtőben tárolni, mert nem romlik meg. Télire a leve egy kicsit zavaros lesz, de az izét ez nem befolyásolja. Én ilyenkor (felbontáskor), szoktam kivenni a többi fűszert belőle, és sűrű ruhán átszűröm a levét.
Nyáron ugyanígy készítem, csak akkor nem teszek bele tartósítót.

Kovászos uborka Ilike módra
Elkészítése: 2 kg apró uborkát alaposan megmosok, a végeit 1 cm-re bevágom. Veszek egy jó nagy befőttes üveget, az aljára teszek egy kis csomag kaprot, rá az uborkákat, a tetejére egy kis darab barna kenyeret. 1 evőkanál só majd hideg vízzel teletöltöm az üveget. Lefedem, és a napra kiteszem. 2-3 nap alatt megérik. Leszűröm, kis üvegekbe kiadagolom, ráöntöm a fincsi levét, majd jól lehűtöm a hűtőszekrényben.

Kovászos uborka szőlővel 1.
Elkészítése: Langyos vízben fél óráig áztatva 3 kg kisebb, kovászolni való uborkát, váltott vízben mossuk, míg van rajta homok. Lecsöpögtetjük. 25 dkg éretlen, nagybogyójú szőlőt kis fürtökre vágunk, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevéllel együtt megmossuk. (Ha permetezett, ugyancsak áztatjuk, nehogy vegyszeres maradjon.) Ha tiszta, lecsöpögtetjük. Megmosunk 1 cs. kaporzöldet, lerázzuk, 4 gerezd fokhagymát megtisztítunk, gerezdenként 2-3 részre vágjuk. Tiszta, 5 l-es uborkásüveg aljára 5 ek. finomlisztet, 5 ek. sót szórunk.
Sorban beleállítjuk az uborkákat. Közészórva a szőlőfürtöket, a kaporszálakat, a fokhagymát, rárakjuk a szőlőleveleket. Az üveget hideg vízzel háromnegyedig megtöltve, tetejére kistányért helyezve, napos helyre rakjuk. 3-4 napig érleljük, lekötjük. A leve zavaros lesz. Az uborka, érés közben kiforrhat, ezért az üveg alá tegyünk egy mély tálat. A forrás, később abbamarad. Novemberben már felbontható. Felbontás után tegyük kisebb üvegekbe, levét szűrjük át, öntsük vissza az uborkára, és lefedve a hűtőszekrényben tároljuk.

Kovászos uborka szőlővel 2.
Hozzávalók: 3 kg kisebb, kovászolni való uborka, 25 dkg éretlen, de már nagy bogyójú szőlő, fürtökben, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevél, 1 csokor kaporzöld, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál só.
Előkészítünk egy nagy, ötliteres uborkásüveget. Az uborkát langyos vízben addig mossuk, amíg csak egyetlen homokszem is található rajta. Lecsöpögtetjük. A szőlőt kis fürtökre vágjuk és megmossuk. (Ha permetezett, akkor ugyancsak áztatjuk, nehogy vegyszer maradjon rajta.)
Elkészítése: A már egészen tiszta szőlőt, szőlőlevelet is lecsöpögtetjük. A kaprot megmossuk, a vizet lerázzuk róla, a fokhagymát megtisztítjuk, és gerezdenként két-három részre vágjuk. Az üveg aljára szórjuk a lisztet és a sót, és sorban beállítjuk az uborkákat. Közészórjuk a szőlőfürtöcskéket, a kaporszálakat és a fokhagymát, tetejére tesszük a leveleket. Az üveget hideg vízzel háromnegyed részig megtöltjük, és a tetejére kis tányérkát vagy alufólia darabot helyezve napos helyre tesszük. Három-négy napig érleljük, majd lekötjük. A leve zavaros lesz, mint általában a kovászos uborka leve. Elképzelhető, hogy az uborka, érés közben kiforr, ezért az üveg alá tegyünk egy mély tálat. A forrás, később abbamarad. Megjegyzés: Novemberben már felbontható. Felbontás után tegyük kisebb üvegekbe, levét szűrjük át, öntsük vissza az uborkára, és lefedve a hűtőszekrényben tároljuk.

Kovászos uborka télire 1.
Elkészítése: Az egészséges, közepes nagyságú, egyforma uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, az uborkákat villával megszurkáljuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára és tetejére bőven tegyünk kaprot. Literenként 3 dkg sóval vizet forralunk és óvatosan, nehogy az üveg megrepedjen, az uborkára öntjük. Erre az uborkára nem teszünk kenyérdarabot, mint a nyárira, csak ízesítőül egy csipetnyi ánizst. Az üveget langyos helyre tesszük - de nem napra vagy tűzhelyre -, és ügyeljünk arra, hogy éjjelre se hűljön le. (Célszerű éjszakára meleg, de nem forró vízbe állítani.) Kb. 10 nap alatt érik meg. Ekkor szorosan lekötjük, és hűvös helyre tesszük.

Kovászos uborka télire 2.
Hozzávalók: 3 kg kovászolni való uborka, 1 csokor kapor, 2-3 babérlevél, 1 teáskanálnyi szemes bors, 3 evőkanál só, 5 ek. cukor, 1 vékony szelet kenyér, 1 mokkáskanál szalicil, 1 mokkáskanál borkénsav
Elkészítése: A megmosott uborkák végeit levágjuk, majd hosszanti irányban bevagdossuk. Egy nagy, 5 literes befőttesüveg aljára kaprot, borsot, sót, babérlevelet és cukrot teszünk, és beleállítjuk az uborkákat. Az uborkák közé is teszünk kaprot. Az üveget langyos vízzel teleöntjük, és a tetejére tiszta gézbe csavart kenyérszeletet teszünk. Celofánnal lekötjük, és 5 napig a napon érleljük. Akkor kivesszük a kenyérszeletet, a tetejére borkénsavat és szalicilt szórunk. Légmentesen lekötjük, lekötjük, és a kamra polcára állítjuk.

Kovászos uborka télire 3.
Hibátlan, közepes, egyforma, mosott uborkák végeit levágjuk. Üvegekbe bőven tegyünk kaprot, rakjuk rá a villával szurkált uborkát, tetejét bőven kaprozzuk. Literenként 3 dkg sóval vizet forralva, óvatosan az uborkára öntjük, nehogy az üvegek elrepedjenek. Kenyérdarab helyett 1 csipet ánizst rakjunk rá. Langyos helyre téve (nem napra vagy tűzhelyre), ügyeljünk arra, hogy éjjel se hűljön le. (Célszerű az üvegeket éjszakára meleg, de nem forró vízbe állítani.) Az uborka kb. 10 nap alatt érik meg. Ekkor szorosan lekötve, hűvös helyre tesszük.

Kovászos uborka télire, mikrohullámú sütőben
Elkészítése: Az uborkát a szokásos módon kovászoljuk, leszűrjük, literes üvegekbe rakjuk, a levet ráöntjük, és mikrohullámú sütőben a legnagyobb fokozaton másfél percig hevítjük (nem zárjuk le!). Utána kevés szalicilt teszünk rá, lekötjük, és száraz dunsztba tesszük. Télen is ugyanolyan, mint nyáron.

Kovászos ugorka télre
Elkészítése: Szép egyenlő, sem nagy, sem kicsi ugorkákat, rakjunk szépen egy nagyobbacska bő szájú üvegbe; az üveg fenekére tegyünk meggyfa-levelet, borsfüvet, kaprot, kevés ánizst és egy kis szelet zsemlyét. Forraljuk fel vízzel és sóval, azután tegyük hűlni; mikor langyos meleg lett, öntsük bele az ugorkás üvegbe, kössük be az üveg száját hólyaggal, tegyük árnyékos, de szabad s meleg helyre. Tetején folytonosan vizes vászon ruhadarabot tartsunk, hogy le ne apadjon a leve, mert akkor hamar elromlik. Naponta egyszer kissé rázogassuk meg az üveget, hogy vegyüljön a leve. Két hétig tartsuk így meleg szellős helyen, azután helyezzük hűvös kamrába. Vigyázni kell reá, mert télen felbontás után nem áll el sok ideig; ezért nem jó nagy edényben elrakni. Lehet ezt kis fahordócskába is így eltenni; csakhogy ez esetben minden egyes ugorkát szőlőlevélbe csomagoljunk, s egy mogyorónyi timsót lökjünk a levélbe. A hordóba zsemlyét semmi esetre ne tegyük. A hordó dugóját igen erősen verjük le, sőt a nyílásánál gyékénnyel szurkáljuk is körül. Két hétig kell a napon tartani s kétszer naponta meg kell hengergetni. A dugó körül mindig legyen víz, hogy a leve le ne apadjon; két hét múlva eresszük le a kútba, kis vékony láncon. Télen kitűnően eláll így az ugorka.

Kovászos ugorka, más módon
Elkészítése: Egy 5 literes tiszta ugorkás üvegbe tegyünk (legalul) egy szelet zsemlyét, a zsemlyére pedig vagy 6 meggyfa-levelet, egy szálacska kaprot, borsfüvet, szőlőindát és egy borsónyi timsót, végül ugorkával rakjuk tele az üveget, csinosan sorba igazítva. A kovászos ugorkához olyan ugorkát válogassunk, a melyek sem nagyok, sem kicsinyek ne legyenek, legjobbak a hosszú vékony un. kígyóugorkák. Általában inkább nagyobb fajta ugorkából szoktak készíteni a kovászos ugorkát. Miután az üveget nyakhajlásig tele raktuk, tegyünk bele 5 tele kávéskanálnyi sót. A kovászos ugorka mindig inkább sós legyen, mint sótalan. Az üveget öntsük tele langyos meleg vízzel, azután kössük be a száját (ti. az üvegnek) vízben megáztatott marhahólyaggal, igen jól szorosan, többszörösen reá csavarva a vékony zsineget. Egy nagy fazékba tegyünk egy összehajtogatott konyharuhát, arra tegyük reá a tele ugorkás-üveget, az után öntsünk a fazékba annyi langyos-meleg vizet, hogy az ugorkás-üveget lehetőleg magasan ellepje. Az ugorkás fazekakat tegyük tűzre és tartsuk ott mindaddig, míg az ugorka leve gyöngyözni kezd. A gyöngyözés annak a jele, hogy a víz a forrponthoz közeledik; de vigyázni kell, hogy fel ne forrjon. Arra is ügyeljünk, hogy sok ideig ne tartsuk az ugorkát melegen, mert akkor ellágyul. A tűzre tételtől kezdve a felmelegítésig legfeljebb egy óra teljen el. Ha tehát forró lett az ugorka, vegyük el a tűztől, tegyük a fazekat félre és terítsük be egy vastag, ruhával és hagyjuk a ruha alatt kihűlni. Hűlés után vegyük ki a vízből, tegyük a lehető leghűvösebb helyre, mert ha jó helye nincsen, az így készült kovászos ugorka igen hamar elromlik.

Mustármagos uborka
Elkészítése: A nagyobb uborkákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és miután magos részüket kikapartuk, tálba téve besózzuk. 24 óráig állni hagyjuk, majd a sóból kivéve szárazra töröljük. Ízlés szerint ecetezett vizet forralunk, és az uborkára öntjük, amit ismét egy napig állni hagyunk. Ekkor az uborkát üvegbe rakjuk, tetejére egy kávéskanálnyi mustármagot, késhegynyi szalicilt szórunk. Az ecetes levet felforraljuk fekete borssal, egy kevés szegfűszeggel, néhány vékony szelet tormával, 1-2 szál csomborral és vasfűvel. Mikor kihűlt, ráöntjük az uborkára, és az üveget légmentesen lekötjük.

Mustármagos uborka télire
Elkészítése: Az érett uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, belső, magvas részét kiszedjük, és még egyszer hosszában kettévágjuk. Ezután besózzuk, és huszonnégy órán át, állni hagyjuk. Kivéve a sóból szárazra töröljük. Vízzel hígított ecetes oldatot készítünk, ízlés szerinti savanyúságban. Felforraljuk, s mikor kihűlt, ráöntjük az uborkára. Másnap az ecetes oldatot újból felforraljuk, s amíg kihűl, az uborkát üvegbe rakjuk. Tíz-tizenkét szem borsot, egy-két szem szegfűszeget, pár vékony szelet tormát és még tíz-tíz szem fehér és fekete mustármagot, kevés vasfüvet adunk hozzá. A kihűlt levet ráöntjük, és légmentesen lekötjük.

Nagyanyó vizes uborkája
Hozzávalók: egy literes üvegbe kb. 600 g uborka, (6-8 cm-ek), kb. 1/4 liter sós víz (én a felöntőlé literenként 1.5 dkg tengeri sót tettem) ,fűszerek: egész bors, babérlevél, kapor, torma, gyöngyhagyma, tárkony, mustármag, szegfűbors, betakaráshoz permetszer mentes szőlőlevél, vagy tormalevél darab.
Elkészítése: A jól megmosott uborkát az üvegbe helyezzük, közé dugdossuk a tisztított tormagyökereket, gyöngyhagymát, felülre permetszermentes szőlőlevelet teszünk, és 5 cm-es légteret hagyunk.
A felöntőlevet a sóval felforraljuk, én bele szoktam tenni a fűszereket is és forrón ráöntöm az uborkára, majd azonnal lezárom. Meleg, de nem napos helyre rakjuk (20-25 Co) ott gyorsan erjedni kezd. Mikor a lé felszáll (3-4 nap) hűvösebb helyre állítjuk. Az üvegeket legalább 6 hétig tartsuk zárva, utána fogyasztható. Felbontás után hűtőben tárolandó.

Sós uborka
Hozzávalók: Egy ötliteres uborkásüveghez kb. 2,5 kg, ujjnyi hosszú, közepes vastagságú uborka kell.
Elkészítése: Az uborkát megmossuk, bő vízzel leforrázzuk, majd miután a vizet leöntöttük róla, megszikkasztjuk - azaz konyharuhán szétterítve hagyjuk megszáradni. Az üvegbe alul kaprot teszünk, majd uborkát, erre kaprot, így rétegezzük, amíg az üveg meg nem telik. A tetejére kaprot teszünk és rászórunk egy késhegynyi szalicilt. Két liter vizet 6 dkg sóval felforralunk, és az uborkára töltjük. Szorosan lekötjük, és 5-6 napra meleg helyre tesszük. Ez alatt felforr, zavaros lesz, majd később letisztul. Az üveg tetejére tegyünk kifacsart vizes ruhát, nehogy a lekötő papír - celofán - kirepedjen.

Téli kovászos uborka
Olyan uborkából készítjük, amilyet az ecetes uborkához szoktunk használni. Végeiket levágjuk, hosszanti irányban bevágjuk, üvegekbe tesszük, majd (a 7 decis üvegbe 1 evőkanál) lisztet teszünk a tetejére, ezután felöntjük a sós vízzel. A csavaros üveget ne zárjuk le feszesen, hogy erjedéskor kinyomhassa a gázokat. Nem muszáj a napra tenni. Kb. 1 évig nem puhul meg.
Kb. 2 hét alatt kierjed, elkezd tisztulni, akkor kell a fedelet ráhúzni.
A felöntőlé: literenként 2,5 deka só, levet felforralni, majd langyos állapotban az uborkára önteni.

Téli kovászos uborka hagymadarabokkal
2 literes üveget félig töltünk uborkával, majd hagymakarikával vagy apró hagymával fejezzük be a feltöltést. 2 púpozott evőkanál liszt, felöntőlé, a sós vízzel. A csavaros üveget ne zárjuk le feszesen, hogy erjedéskor kinyomhassa a gázokat. Nem muszáj a napra tenni. Kb. 1 évig nem puhul meg.
Kb. 2 hét alatt kierjed, elkezd tisztulni, akkor kell a fedelet ráhúzni.
A felöntőlé: literenként 2,5 deka só, levet felforralni, majd langyos állapotban az uborkára önteni.

Téli sós uborka
Elkészítése: A kiválogatott, hibátlan, közepes nagyságú uborkákat többször váltott hideg vízben megmossuk. Egy nagy edénybe tesszük, és sós vízzel leforrázzuk, majd hűlni hagyjuk. Az uborkásüveg aljára kaprot, meggyfalevelet, szemes borsot rakunk, majd egymás mellé szorosan beleállítjuk az uborkákat. Tetejét tormaszeletekkel leszorítjuk. A sós vizet még egyszer felforraljuk, kihűtjük, és az uborkákra öntjük, majd az üvegeket légmentesen lezárjuk.

Téli sós-vizes uborka
Sokkal jobban kedvelik, mint az ecetes uborkát, főleg akinek érzékeny a gyomra, jobban tudja fogyasztani, mert csak minimális ecet kerül bele, a tartósságot nagyobb részben az erjedés biztosítja. Erre a célra már kisebb, nem üreges uborkákat használjunk, lehetőleg ne legyen az uborka 12-14 cm-nél hosszabb és 4 cm-nél vastagabb.
Elkészítése: A jól megmosott, lecsöpögtetett, kissé megszurkált uborkát, ugyanúgy, mint a kovászoláskor, 2-5 literes üvegekbe rakjuk. Az üvegek aljára tegyünk megmosott zöldkaprot, vasfüvet, zöld szőlőt, közé néhány szem egész fekete borsot, az uborka tetejére pedig vékony, hosszú szeletekre vágott tisztított tormát. A felöntő-lé: Minden liter vízhez adjunk 4-6 dkg sót, 0,5 g timsót, forraljuk fel és forrón töltsük az uborkára. A lé tetejére öntsünk literenként fél dl 10%-os háztartási ecetet és 1 g szalicilsavat vagy 1,5 g benzoesavas nátriumot. Így csak 0,5%-os lesz az ecetsavtartalma, szemben az ecetes uborkák 3-4%-os ecetsavtartalmával. A felöntés után két rétegbe hajtott celofánnal zárjuk le az üveget, nyomkodjuk be, ne legyen feszes, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne pukkasszák ki. Az erjedés alatt (3-5 hét) a celofánon tartsunk tiszta nedves ruhát, így jobban kibírja a gázok nyomását. Ha erjedés közben mégis megrepedne a celofán, azonnal kössük le újból. Az így eltett uborka sokkal lágyabb, harmonikusabb ízű, mint az ecetes, és 8-10 hónapig eláll.

Uborka hidegen Alásonyi Mama módra
Hozzávalók: 2 liter víz, Ľ liter ecet, 1 dkg szalicil, 16 dkg cukor, 8 dkg só, 1-2 szegfűszeg, babérlevél, egész bors.
Elkészítése: Összekeverjük, és az uborkára öntjük.

Uborka hidegen eltéve
Hozzávalók: 3 l. víz, 1 l. 10%-os ecet, 40 dkg cukor, 4 evőkanál só, 6 késhegynyi szalicil, 2 mokkáskanál borkén, 4 db babérlevél, 20 szem egész bors, uborka.
Elkészítése: A megtisztított uborkákat üvegbe rakjuk, a lét jól összekeverjük, és feltöltjük az üvegeket. A maradék lét később is felhasználhatjuk.

Uborkasaláta 1.
Hozzávalók: 2,5 kg salátauborka, 1 kg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg kristálycukor, 1 szál torma, 3 babérlevél, 0,5 dl 10%-os ecet, 1 csapott evőkanál mustármag, 1 teáskanál koriander 1 teáskanál őrölt fekete bors, literes üvegenként késhegynyi nátrium-benzoikum.
Elkészítése: Az uborkát megmossuk, le is dörzsöljük, majd langyos vízben fél óráig áztatjuk. Egyetlen homokszemnek sem szabad rajta maradnia. Ismételt mosás után lecsöpögtetjük. Héjastól legyaluljuk, vagy nagyon vékony karikára vágjuk. Hozzákeverjük a megtisztított, lemosott, és ugyancsak vékonyra karikázott vöröshagymát és besózzuk. Lefedjük, és másnapig állni hagyjuk. A visszamaradt sós léhez hozzákeverjük az ecetet, a cukrot és 5 dl vizet. Beleszórjuk a fűszereket (a torma, valamint a fokhagyma kivételével) és felforraljuk. Egy-két percnyi főzés után elzárjuk alatta a lángot és hagyjuk egy kissé lehűlni. Közben a megtisztított, megmosott és vékonyka hasábokra vágott tormát, a hámozott és forgácsokra vagdalt fokhagymát az üvegekbe dugdossuk, majd ráöntjük a nem túl forró salátalevet. Tetejére szórjuk a tartósítót, és légmentesen lekötözzük.

Uborkasaláta 2.
Hozzávalók: 2,5 kg salátauborka, 1 kg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg cukor, 0,5 dl 10%-os ecet, 1 tormagyökér, 1 csapott evőkanál mustármag, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 3 babérlevél
Elkészítése: Az uborkát gondosan megmosom, és ha szükséges, még kefével is megdörzsölöm. Egy homokszemcsének sem szabad rajta maradni. Meleg vízbe áztatom 30 percig, majd váltott vízben újból megmosom. Ha lecsurgott róla a víz, héjastul legyalulom, vagy nagyon vékony karikákra vágom. Hozzáteszem az ugyancsak vékonyra karikázott, tisztított vöröshagymát, majd a sót rászórom, és jól összekeverem. 12 órán át, állni hagyom a sóban, majd gyengén kicsavarva tiszta üvegekbe teszem. A visszamaradt sós léhez keverem az ecetet, cukrot és a 0,5 l vizet. Hozzáteszem a fűszereket, majd felforralom. Ha kihűlt, ráöntöm az uborkára. Közédugdosom a megtisztított, felszeletelt fokhagymagerezdeket. Tetejére késhegynyi benzoesavas nátriumot szórok, és légmentesen lekötöm.

Uborkasaláta 3.
Elkészítése: A meghámozott, meggyalult uborkát gyengén sózva üvegekbe rakjuk, majd felforralt és kihűtött, hígított borecettel leöntjük úgy, hogy teljesen ellepje. (Az üveget ne tömjük meg szorosan uborkával, hogy az ecet jól átjárhassa.) Az üveget lekötjük, és 10-15 percig gőzöljük.

Uborkasaláta 4.
Elkészítése: A salátának való uborkát lehámozzuk, finomra gyaluljuk, sózás nélkül üvegekbe rakjuk, azután felforralt, kihűlt sósvízzel leöntjük, légmentesen elzárjuk, és kigőzöljük, de a vizet ne hagyjuk forrni. (Kb. 70 fokig melegedhet a víz!)

Uborkasaláta 5.
Elkészítése: A salátának való uborkát lehámozzuk, finomra gyaluljuk, erősen besózzuk, 6 óráig állni hagyjuk, kinyomkodjuk, üvegbe tesszük, és felforralt hideg vizet öntve rá, lekötjük. Gőzölni nem kell.

Uborkasaláta 6.
Hozzávalók: 2,5 kg salátauborka, 1 kg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg kristálycukor, 1 szál torma, 3 babérlevél, 0,5 dl 10%-os ecet, 1 csapott evőkanál mustármag, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál őrölt fekete bors, literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: Az uborkát megmossuk, le is dörzsöljük, majd langyos vízben fél óráig áztatjuk. Egyetlen homokszemnek sem szabad rajta maradnia. Ismételt mosás után lecsöpögtetjük. Héjastól legyaluljuk, vagy nagyon vékony karikákra vágjuk. Hozzákeverjük a megtisztított, lemosott és ugyancsak vékonyra karikázott vöröshagymát és besózzuk. Lefedjük, és másnapig állni hagyjuk. Ezután gyengén kicsavarva tiszta üvegekbe rakjuk. A visszamaradt sós léhez hozzákeverjük az ecetet, a cukrot és 5 dl vizet. Beleszórjuk a fűszereket (a torma, valamint a fokhagyma kivételével), és felforraljuk. Egy-két percnyi főzés után lezárjuk alatta a lángot, és hagyjuk egy kissé lehűlni. Közben a megtisztított, megmosott és vékonyka hasábokra vágott tormát, a hámozott és forgácsokra vagdalt fokhagymát az üvegekbe dugdossuk, majd ráöntjük a nem túl forró salátalevet. Tetejére szórjuk a tartósítót, és légmentesen lekötözzük.
Megjegyzés: Nagyon finom saláta, amelyet akár magában, akár másik salátához keverve fogyaszthatunk. Leszűrve, tejföllel, tehéntúróval, kaporral összekeverve igazi ínyencség.

Uborkasaláta 7.
Salátát az ecetesnek vagy csemegének már túl nagyra nőtt uborkából készíthetünk. Alkalmasabbak a nagyobb, félhosszú fajták, amelyeket a kovászos uborkánál is említettünk. De ne legyen sárgás, fonnyadt vagy túl nagy magházú, üreges uborka.
Elkészítése: Az uborkát az alapos mosás után zöldséghámozó késsel hámozzuk meg. Szeleteljük háztartási szeletelővel 2-4 mm vastag karikákra. Mérjük le a szeletelt uborka tömegét, adjunk hozzá 3% konyhasót, és ezzel jól elkeverve hagyjuk 2-3 órát állni. Jól kinyomkodva töltsük üvegekbe. Öntsük fel 85 C fok hőmérsékletű, 2%-os cukros és 2-2,5%-os ecetes felöntő lével. Az uborkaszeletek nagyon lapulnak egymáshoz, így többször is légtelenítsük kis műanyag lapáttal, és mindig töltsük utána felöntő lével. Celofánnal és csavaros tetővel zárjuk le, majd csírátlanítsuk az 1 kg-os üvegeket 95 C hőmérsékleten (gyöngyöző forrásig), 25-30 percig. Ezt is hagyjuk aránylag gyorsabban kihűlni.

Uborkasaláta ecetben
Elkészítése: A meghámozott, meggyalult uborkát gyengén sózva üvegekbe rakjuk, majd felforralt és kihűtött, hígított borecettel leöntjük úgy, hogy az uborkát teljesen ellepje. (Az üveget ne tömjük meg szorosan uborkával, hogy az ecet jól átjárhassa.) Az üveget lekötjük, és 10-15 percig gőzöljük.

Uborkasaláta más módon
Hozzávalók: 2,5 kg salátauborka, 1 kg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg cukor, 0,5 dl 10%-os ecet, 1 tormagyökér, 1 csapott evőkanál mustármag, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 3 babérlevél
Elkészítése: Az uborkát gondosan megmosom, és ha szükséges, még kefével is megdörzsölöm. Egy homokszemcsének sem szabad rajta maradni. Meleg vízbe áztatom 30 percig, majd váltott vízben újból megmosom. Ha lecsurgott róla a víz, héjastul legyalulom, vagy nagyon vékony karikákra vágom. Hozzáteszem az ugyancsak vékonyra karikázott, tisztított vöröshagymát, majd a sót rászórom, és jól összekeverem. 12 órán át, állni hagyom a sóban, majd gyengén kicsavarva tiszta üvegekbe teszem. A visszamaradt sós léhez keverem az ecetet, cukrot és a fél liter vizet. Hozzáteszem a fűszereket, majd felforralom. Ha a lé kihűlt, akkor, ráöntöm az uborkára. Közédugdosom a megtisztított, felszeletelt fokhagymagerezdeket. Tetejére késhegynyi benzoesavas nátriumot szórok, és légmentesen lekötöm.

Uborkasaláta másképpen
Elkészítése: Két-három kg uborkát jól megmosunk, héjával együtt felszeletelünk - nem gyaluljuk - és besózzuk. Ha kb. 3 órát állt, a sóból kifacsarjuk, tiszta konyharuhára tesszük, és szikkadni hagyjuk. Karikára vágott vöröshagymával, egy kevés elkapart fokhagymával, 1 kávéskanál mustármaggal és ízlés szerint porcukorral elkeverve üvegekbe rakjuk, enyhe gyümölcs- vagy borecettel felöntjük, hogy jól ellepje, lekötjük, és 2-3 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Bármikor kivehetünk belőle, a maradék nem romlik el. Vegyes salátákhoz friss uborka helyett is használhatjuk.

Uborkasaláta sóban
Elkészítése: Az uborkákat meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk. Ha levet eresztett, jól kicsavarjuk. Az üveg aljára egy ujjnyi sót teszünk, erre 5 ujjnyi uborkát, majd ismét sót, uborkát, és így megtöltjük az üveget. A tetején is só legyen. Ne kössük le azonnal az üveget, várjuk meg, míg kissé összeesik, és a tetejére még egy réteg sót tehetünk. Lekötve száraz, hűvös helyen tartsuk. Használat előtt néhány órával az uborkát hideg vízben ki kell áztatni, majd átmosni. Utána ugyanúgy használjuk, mint a friss uborkát.

Uborkasaláta télire 1.
Elkészítése: A meghámozott, legyalult, kicsit megsózott uborkát üvegbe rakjuk és felforralt, hígított, kihűtött borecettel leöntjük úgy, hogy a lé teljesen ellepje. Ne tömjük túlságosan szorosra az uborkát az üvegbe, hogy az ecet jól átjárhassa. Légmentesen lekötözzük, és tizenöt percig kigőzöljük. A hűvös időben szedett uborka jobban eláll!

Uborkasaláta télire 2.
Elkészítése: Az uborkákat meghámozzuk, legyaluljuk, és megsózza, Tíz perc múltán kicsavarjuk, és üvegekbe rakjuk úgy, hogy üveg aljára kétujjnyi sót teszünk, erre három-négyujjnyi uborkát, és így tovább, amíg az üveg megtelik. A tetején só legyen. Ne kössük le rögtön, hanem várjuk meg, míg az uborka lesüllyed, s aztán rakjunk a tetejére még sót. Hólyaggal lekötjük, és hűvös, szellős helyre tesszük. Használat előtt ajánlatos már fél nappal előbb kiáztatni. Inkább úgy mossuk ki, hogy újra kelljen sózni, mint hogy sós maradjon.

Vegyes saláta
Hozzávalók: Uborka, apró görögdinnye, zöld paradicsom, sárga csöves-paprika, só, babérlevél, bors, ecet, hagyma.
Elkészítése: Az elsoroltakat jól megmossuk, levét lecsorgatjuk, mindegyiket külön-külön vékony karikákra vágjuk, a hagymát szintén, besózzuk, 2 órán át, állni hagyjuk, azután a levétől jól kinyomkodjuk, rétegenként üvegekbe rakjuk, teszünk bele szemes borsot, babérlevelet, és öntünk rá ecetes vizet. 3-4 napig ne kössük le, és naponta mindig friss ecetes vizet öntünk utána, hogy az üveg mindig tele legyen. Tegyünk rá kevés szalicilt, majd 3-4 nap után szorosan kössük le.

Vizes uborka 1.
Elkészítése: A megmosott és megszáradt uborkákat üvegbe rakjuk. Előzőleg az üveg aljára egy-egy adag vasfű - kapor - meggylevél keveréket teszünk. Egy-két vékony szelet tormát, s pár szem mustármagot adhatunk még közé. Mikor az üveg tele van uborkával, megismételjük a tetejére is az alsó fűkeveréket. Aztán teletöltjük felforralt és kihűtött, elég erősen sós vízzel. Egy kicsi darabka timsót is tegyünk bele. Hólyaggal kötjük le, és vizes ruhával a tetején szintén napon erjesztjük. Utána hűvös helyen tartjuk.

Vizes uborka 2.
Elkészítése: Szép, egészséges, hosszúkás uborkákat gyengén timsós vízzel leforrázunk. A vizet néhány perc után leöntjük, és az uborkát száraz, tiszta konyharuhára rakjuk. A már megszikkadt uborkákat üvegbe rakjuk. Az üveg aljára kaprot, tormát, meggyfalevelet, egész borsot rakunk, és erre tesszük az uborkákat. Literenként 5 dkg sóval vizet forralunk, és a forrásban levő vizet lassan az uborkára öntjük, vigyázva, nehogy az üveg elpattanjon. Ezután vászondarabbal és pergamenpapírral (ha lehet, marhahólyaggal) erősen lekötjük, és szellős helyre rakjuk. Két nap múlva zavaros lesz, forrni kezd, majd fokozatosan tisztul. A vizes uborka leve 1-2 hét múlva leapad, ezt sóval felfőzött, hideg vízzel pótolhatjuk.

Vizes uborka 3.
Hozzávalók: uborka, torma, éretlen szőlőfürt, víz, fokhagyma, kapor, felöntőlé literenként 3 dkg só.
Elkészítése: A közepes nagyságú, hibátlan uborkákat alaposan megmossuk. Az üvegek aljára megmosott és megtisztított tormát, éretlen szőlőfürtöt, fokhagymát és kaprot teszünk. Erre szépen egymás mellé állítjuk az uborkát, ügyelve rá, hogy minél több beleférjen az üvegbe. Annyi vizet, amennyi az uborkát ellepi, megfelelő mennyiségű sóval felforralunk és leforrázzuk vele az uborkát. Másnap a levet leszűrjük, felforraljuk, és ismét leforrázzuk vele az uborkát. Az üveget lefedjük. Az uborka leve megzavarosodik, csak néhány nap múlva ülepedik le. Ekkor zárjuk le. Az uborka ízesítéséhez tetszés szerint használhatunk még feketeborsot, mustármagot, köménymagot, babérlevelet, erős pirospaprikát, cseresznyepaprikát, koriandert, tárkonyt, bazsalikomot, borsikafüvet, rozmaringot stb.

Vizes uborka erjesztőedényben
Hozzávalók: kb.5-6 kg uborka /közepes nagyságú 10-12 cm. / 10 literes edényre, kb. 4 liter sós víz /25 g tengeri só/1 liter víz / vöröshagyma, tormadarabkák, kapor, tárkony, mustármag, koriander, szegfűbors, szegfűszeg, ízlés szerint 2-3 fokhagymagerezd, betakaráshoz szőlő, vagy tormalevél.
Elkészítése: Jól bevált a középnagy szabadföldi uborka, de a kis fürtös-vagy kemény kígyóuborka is- hámozás nélkül- savanyíthatjuk. Az uborka középhosszú és kemény legyen, mivel az érett hamar megpuhul és üregesedik. Az uborkát jól mossuk meg, keféljük le, és tiszta ruhával szárítsuk le. A nagyobb uborkát hegyes késsel szurkáljuk meg. A sós vizet forraljuk fel, majd hűtsük le kézmelegre.
Az edénybe rakjuk be az uborkát, a fűszereket, majd öntsük le a felöntőlével úgy, hogy a sós víz teljesen borítsa el. 8 napig erjesztjük szobahőmérsékleten, aztán hűvös helyre visszük. Az edényt 4 hétig zárva tartjuk.

Vizes uborka Julika módra
Elkészítése: egyliteres üvegbe kb.600 g uborka, kb.1/4 liter sós víz /15 g tengeri só 1 liter felöntőléhez / fűszerek: vöröshagyma, tormadarabkák, kapor, tárkony, mustármag, koriander, szegfűbors, köménymag, bors, vagy borsikafű. szőlő, vagy tormalevél a betakaráshoz.
Az uborkát a torma darabkákkal, hagymával és kaporral szorosan az üvegbe rétegezzük, felülre permetszer-mentes szőlőlevelet teszünk és kb. 5 cm-es légteret hagyunk. A felöntőlét felforraljuk a sóval / én a száraz fűszereket is beleteszem / és én legalábbis / forrón rámerem az uborkára, utána jól lezárom a lapkával. Meleg helyre rakom, 1-2 nap után elkezd forrni, mikor a lé felszáll, /pár nap / hűvösebb helyre rakom, és ott tárolom. 6 hétig tartsuk zárva, addig érik, utána fogyasztható, de felbontás után tartsuk hűtőben, mert ebben nincs tartósítószer.

Vizes uborka üvegben
Hozzávalók: egy literes üvegbe kb. 600 g uborka, kb. 1/4 liter sós víz /15 g tengeri só 1 liter vízhez / fűszerek, mint az erjesztő edénynél.
Elkészítése: A megmosott uborkát a fűszerekkel szorosan az üvegbe helyezzük, felülre permetszermentes szőlőlevelet tegyünk, és 5 cm-es légteret hagyunk az üveg tetejétől. A sós vízzel felöntjük, szorosan lezárjuk, majd meleg, 20-25 C-os helyiségbe rakjuk. Ott gyorsan erjedni kezd. Amikor a lé forrni kezd, hűvösebb helyre állítjuk. Az üveget legalább 6 hétig tartsuk zárva. Ekkortól fogyasztható, de felbontás után tartsuk hűtőszekrényben.

Vizes uborka (nyárra)
Elkészítése: Teljesen úgy készül, mint a téli, csak timsót, szalicilt, tormát nem teszünk bele, nem kötözzük le, és a tetejére kenyérbelet, vagy kovászt teszünk.

Vizes uborka (télre)
Elkészítése: Középnagyságú uborkát ruhával megmosunk, a rosszát kiválogatjuk, a többit lecsorgatjuk. Az üveg fenekére megmosott szőlőlevelet, tormát, meggyfalevelet, kaprot teszünk, az uborkával félig rakjuk az üveget, utána egy sort, azokból, amit az üveg fenekére tettünk, azután az üveg szájáig uborkát rakunk. Ennek a tetejére új tormát, kaprot, mustármagot rakunk, és forró, sós vízzel leöntjük. Szalicilt teszünk rá, és először ruhával, azután dupla hólyagpapírral lekötjük. Ha azt akarjuk, hogy az uborka zöld maradjon, akkor egy 5 literes üvegbe tegyünk egy maroknyi timsót. Míg meg nem forr, addig napra állítjuk, de tetejére naponként többször váltott vizes-ruhát teszünk.

Vizes uborka télire 1.
Elkészítése: A megmosott és teljesen megszáradt uborkát, melynek szárából egy darabot rajta hagyunk, üvegekbe rakjuk, és leöntjük felforralt és kihűtött sós vízzel. Elég erősen sós lehet. Az üvegeket hólyaggal lekötjük, és vastag vizes ruhát téve a tetejére, erős napra állítjuk. Addig hagyjuk ott, míg a lé jól megerjed. A ruha a tetején mindig vizes legyen, mert szárazon a hólyag megrepedhet. Mikor már tovább nem forr, akkor tegyük száraz, hűvös helyre!

Vizes uborka télire 2.
Elkészítése: A teljesen ép, egészen frissen szedett uborkákat megmossuk, és szárazra töröljük. A nagy uborkásüveget hideg vízzel telt lábasban a tűzre tesszük, és a vizet jól felmelegítjük. Ekkor belerakjuk az üvegbe az uborkákat úgy, hogy középen rés maradjon, amelyet hosszú szárú kaporral töltünk ki. Három-négy vékony szelet tormát is teszünk az uborka közé, és aztán lobogva forró és állandóan forrásban lévő sós vízzel merőkanalanként megtöltjük az üveget. Egy-két kanál ecetet is teszünk bele. Marhahólyaggal kötjük le, és hűvös, száraz, levegős helyen tartjuk.

Vizes uborka, hordóban
Elkészítése: A kemény, teljesen ép, szép zöld, középnagyságú uborkákat - szárukból egy keveset rajtuk hagyunk - megmossuk, és egy egész napig vízben áztatjuk. Aztán hordóba rakjuk őket, de közben egy-egy réteg vegyes uborkafüvet: kaprot, meggyet és babérlevelet, vasfüvet, szőlőindát, szeletekre vágott tormát és kevés mustármagot teszünk. Egy liter vízre öt deka sót számítva sós vizet forralunk, lehűtjük, és ráöntjük az uborkára úgy, hogy egészen ellepje. Az uborkát fával leszorítjuk, és pár napig melegen tartjuk. Amint kellően megérett az uborka, hűvös helyre tesszük. Hat-nyolc hét múlva vagy másik hordóba, vagy üvegekbe átrakjuk. A leszűrt levet felforraljuk, szalicilt teszünk bele - egy literre egy késheggyel -, és langyosan ráöntjük az uborkára. Az üvegeket lekötjük, és hűvös helyen tartjuk.