Terebess-kert különlap
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Ehető tengeri algák



1) Ascophyllum nodosum, 2) Laminaria saccharina, 3) Laminaria digitata, 4) Palmaria palmata,
5) Chondrus crispus, 6) Porphyra (Nori), 7) Ulva, 8) Enteromorpha

 

A moszatok, mint zöldségek
Barnamoszatok (Phaeophyta)
Vörösmoszatok (Rhodophyta)
Zöldmoszatok (Chlorophyta)

Külső linkek:
SEAWEEDS USED AS HUMAN FOOD
Seaweed Site
http://www.surialink.com/index.asp
Seavegetables for Food and Nutrition
algaebase.org
Sea Vegetable Primer
Méregtelenítő algák

 

Az összes moszat (vagy alga) csupán gyökér-, szár-, és levélszerű képződményekkel rendelkezik, melyek alakjukban nagyon hasonlítanak a virágos növények gyökerére, szárára, levelére, de funkció tekintetében jelentősen különböznek azoktól (pl. a moszatok gyökérszerű képződményei csak rögzítésre szolgálnak, a tápanyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel.)

A moszatok osztályozása a bennük található színanyagok alapján történik. A színanyagok (pigmentek) milyensége nemcsak a moszat színét határozza meg, hanem azt is, hogy a napfény különböző hullámhosszú összetevőiből melyeket tudják hasznosítani, vagyis milyen mélyre tudnak lejutni.

A moszatok gyakorlati szempontból igen fontosak, minthogy a tápláléklánc első elemei, a vizekben a legtöbb szerves anyagot és energiát adják; könnyen emészthetők, tápanyagokban és vitaminokban gazdagak, így emberi tápláléknak és állati takarmánynak egyaránt alkalmasak; a vízminőség megítéléséhez indikátorként szolgálnak, és a szennyvizek az általuk termelt oxigén révén tisztulnak; tömegtenyészetben fehérjeforrásként nélkülözhetetlenek. Az algákat felhasználják még kozmetikumok készítésében, műtrágya és különféle ipari nyersanyagok és adalékok gyártására.

Az ázsiai konyha egyik alapélelmiszere az alga. A sushi nori-algából készül. A sima dulse-algát spenótként készíthetjük el, a széles kombu-algát pedig levesbe főzve fogyaszthatjuk. Javítja a nyirokrendszer keringését. Kalóriatartala nagyon alacsony: 35 kcal/100g. Ennek ellenére telítettségérzést okoz. Jódot, vasat, magnéziumot tartalmaz.

Seaweed as a staple item of diet has been used in Japan and China since prehistoric times. In 600 BC, Sze Teu wrote in China, "Some algae are a delicacy fit for the most honoured guests, even for the King himself." Some 21 species are used in everyday cookery in Japan, six of them since the 8th century. Seaweed accounts for some 10% of the Japanese diet and seaweed consumption reached an average of 3.5 kg per household in 1973, a 20% increase in 10 years (Indergaard 1983).

The most important food species in Japan are Nori (Porphyra species), Kombu (Laminaria species), and Wakame (Undaria pinnatifida). In the west, seaweed is largely regarded as a health food and, although there has been an upsurge of interest in seaweed as food in the last 20 years, it is unlikely that seaweed consumption there will ever be more than a fraction of the Japanese.

Regulations for the gathering of Palmaria palmata (dulse, dillisk), a red seaweed, are mentioned in the Icelandic sagas of the 10th century. This edible seaweed has been used also in Ireland and Scotland for a very long time. Chondrus crispus (Irish Moss) was recommended as a health remedy in Ireland at the beginning of the 19th century (Mitchell & Guiry 1983), and its use would appear to be unknown before this. Various red algae have been used in the Mediterranean as sources of dying agents and as anthelmintic and other health remedies since pre-Christian times (Stein & Borden 1984).

 

 


Barnamoszatok
Brown algae (Phaeophyta)

Legfőbb jellegzetességük, hogy méretük általában nagy, ritkán kisebbek 50 cm-nél, de akár a többszáz méter hosszúságot is elérhetik. Főleg a mérsékelt és hidegvízi környezetben élnek, és a vörösmoszatokkal együtt meghatározzák a sziklás tengerfenék algavegetációjának képét. Színük barna, mélyebbre tudnak lehúzódni, mint a zöldmoszatok, mivel nem a vörös sugarakat használják fotoszintézisükhöz. Kelet-Ázsiában kombu néven fogyasztják néhány fajukat (fontos emberi tápláléknak számítanak). Európában és Amerikában régebben a learatott kelperdőkből jódot, szódát, káliumot vontak ki, manapság trágyának használják ezeket az óriás barnamoszatokat.
http://www.surialink.com/HANDBOOK/Production/browns_country.htm

 

Arame - Eisenia bicyclis (Kjellman) Setchell
Széles leveleit hajszálvékonyra metélik. Emlékeztet a hijikire, amelyet azonban szélesebbre vagdosnak. Mindkettőt párolhatjuk, süthetjük olajban, vagy ehetjük nyersen, salátába keverve. Enyhe íze miatt legjobb, ha ezzel kezdjük megszokni a tengeri növények fogyasztását.


 

 

Aschophyllum, csomós moszat - Ascophyllum nodosum (Linnaeus) Le Jolis
knotted wrack
Norvég, vagy csomós moszat. Bár felbukkant már San Francisco partjainál is, de főleg Norvégia, Írország, Grönland közelében, az Atlanti-óceán mély, északi vizeiben él, így kevéssé van kitéve a partok közelében előforduló esetleges szennyeződéseknek. Tradicionális étele a parti településeknek. Gazdag természetes vitaminokban, és ásványi anyagokban és esszenciális nyomelemekben. Természetes formában tartalmaz magnéziumot, kalciumot, foszfort és vasat, A-, B2, C-, D-, E-vitaminokat, aminosavakat, és 60 féle ásványi anyagot, nyomelemet.


 

Algakaviár
Nem kell mindig kaviár? Dehogynem, a dánok szerint legalábbis igen. Az észak-európai országban a rendkívül drága csemegét helyettesítő műkaviár is igen népszerű. Jens Moller dán biológus addig kutatott, amíg rájött a receptre. A találmányt Cavi Artnak nevezte el. A Cavi-Art® termékeket 1994 óta gyártja a feltaláló cége. Az algát az Atlanti-óceán északi részén gyűjtik, a Golf-árammal érkező tiszta, meleg vízből. Az alga begyűjtése hatósági felügyelettel történik. Az algának kevesebb, mint 5%-át gyűjtik be évente, így nem kell tartani a készletek kimerülésétől.
A Cavi Art íze tökéletesen megegyezik a valódi kaviáréval, de még külsőleg sem lehetne megmondani, hogy hamisítványról van szó: a kaviárpótlék ugyanis szintén készül vörösben és feketében.
Csakhogy míg az igaziból egy kilogramm több ezer euróba kerül, addig a professzor algákból előállított, vegetáriánus készítményéért 20 eurót kell fizetni kilónként.
Nem igényel hűtést. Szobahőmésékleten több mint egy évig eltartható, felbontás után pedig a hűtőszekrényben hetekig friss marad. Fogyasztás előtt persze érdemes lehűteni, már csak hagyomány-tiszteletből is. Főzhető, süthető. Koleszterint nem tartalmaz. Sótartalma alacsony, akár a legjobb (malosol) kaviároknak. Nem avasodik, ezért antioxidánst nem tartalmaz. Mesterséges színezőanyagot sem tartalmaz.

1) A tengeri nyúlhal (lumpfish) típusú Cavi-Art®, fekete, vörös és natúr (=sárga) színben készül. A szemek jellemző átmérője 2 mm, és ugyanúgy ropognak, mint a kaviárszemek.
2) A lazac típusú Cavi-Art® nagyszemű (kb. 5 mm) és piros színű.
http://szarvasgomba.hu/caviart_main.html

 

 


Cochayuyo
- Durvillaea antarctica L.
Alga Dél-Amerikából (Chile, Peru, Argentína), szárítva hozzák forgalomba a piacokon.

 

 

Hibamata, hólyagmoszat, hibatsunomata - Fucus vesiculosus
Fucus, Barrchonlach, Black tang, Black wrack, Bladder wrack, Blasentang, Bodelha, Casfheamainn, Dúlamán, Dyers Fucus, Feamainn bhoilgíneach, Flat wrack, Fucus vésiculeux, Höckertang, Horned wrack, Hummertang, Jelly bags, Lady wrack, Míoránach, Múrach dhubh, Paddy Tang
Japánban elterjedt étel, Európában élelmiszer-adalékként és ízesítőként is használják. Legfontosabb tulajdonsága jódtartalma, amely a pajzsmirigy normális működéséhez nélkülözhetetlen. A pajzsmirigy szabályozásán keresztül valamennyi kapcsolódó élettani funkcióra hatással van. Szájon át bevéve víz hozzáadásakor megdagad, egyfajta természetes dugaszt képezve a gyomorszájnál, emiatt előszeretettel használják recept nélkül kapható szerként gyomorégésre.


 

 

Hiziki, hijiki - Hizikia fusiformis (Harvey) Okamura
Chiau tsai, Hai ti tun, Hai toe din, Hai tsao, Hai tso, Hoi tsou, Nongmichae
Tengeri zöldség, leveshez és egyéb ételekhez használják, főleg Japánban és Koreában.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hijiki


 

 


Kombu
, konbu - Laminaria japonica
dashima (koreai], haidai [kínai], Japanese kelp [angol], laminaire du Japon [francia], laminaria del Japón [spanyol]
http://www.fao.org:80/fishery/culturedspecies/Laminaria_japonica/en
Kombucha >>>
Japánban kedvelik és termesztik, eszik nyersen és főve. Az íze édes, levesek és becsináltak feljavítására használják, a dashi-alaplé elengedhetetlen alkotórésze.
The use of kelps ("kombu" in Japan; "haidai" in China) dates back to at least the 5th century in China (Tseng 1981a, 1981b). The main species used is Laminaria japonica (Laminariales), but 8-11 other species are used also, mainly in Japan. Plants are dried after harvesting and either cut into strips or powdered. In Japan, kombu is used in the preparation of fish, meat dishes, soups and also as a vegetable with rice. Powdered kombu is employed either in sauces and soups or is added to rice in the same way as curry. Some kinds are used in making an infusion similar to tea. In 1976, about 176,000 wet tonnes of Laminaria spp. were collected from wild sources in Japan and about 22,000 t were cultivated. Laminaria is cultivated either by seeding blasted areas of rocky shores or by seeding ropes. In China, Laminaria japonica was imported from Japan from the 5th century until the founding of the People's Republic. In the early 1950s, the Chinese started to cultivate this species, which had been accidentally introduced from Japan to Dalian on the Yellow Sea. Today, in excess of 10 million tonnes of this kelp are grown in China.
Kombu is usually sold in thick, dried, nearly black strips. It softens when immersed in water and is commonly used to make dashi (soup stock). It can also be simmered with soy sauce, mirin (sweetened cooking sake) and other seasonings to flavor boiled dishes. Kombu-maki consists of wrapped herring or other fish simmered. Tororo-kombu is an olive-green treat made by softening pieces of kombu in vinegar and shredding them. Kombu is regarded as a "good luck" food and is used in New Year's dishes.


Ujjmoszat, kelp, kombu - Laminaria digitata (Hudson) J.V. Lamouroux
Ao-kombu, Atlantic Kombu, Barraí raice, Birodo-Kombu, Black kombu, Broadleaf kelp, Ceann a' tslat, Cha-kombu, Chai Tai, Chijimi-kombu, Cloudy kombu, Coirleach, Coirrleach, Cow's tail, Cupóg Na gCloch, Cut kombu, Cuvie, Cuvie, Dashi-Kombu, Dulse, Ebisume, Enaga-kombu, Feam, Feamnach bhuí
Az Atlanti-óceánban igen elterjedt algafaj. A kozmetikai iparban hidratáló, bőrtisztító, bőrnyugtató habfürdőként használják. Jód tartalma révén már az ezernyolcszázas években ismertté vált.


Cukormoszat - Laminaria saccharina
sugar kelp or sea belt [angol], kun-pu [kínai]
Főzeléknek készítik el. Megszárítva tárolható is. Főzés előtt beáztatják, hogy puhuljon. A növény fogysztását nagy jódtartalma miatt ajánlják a jódhiányban szenvedőknek. A duzzadásra hajlamos pálcikaszerű szárat korábban az orvosok értágításra használták. Mint latin neve is mutatja, édes mannitot (mannacukor) is tartalmaz, ez a
fehér cukorszerű anyag kristályosodik ki a felszínén száradáskor.

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=5707

 

 

Mozuku - Cladosiphon okamuranus Tokida
Cladosiphon okamuranus = Okinawa-mozuku; Nemacystis decipiens = Mozoku
Cladosiphon, Limu tanga'u (Tonga)
Cladosiphon has established use as a sea vegetable and, along with Nemacystus, is widely known commercially as "mozuku". These genera are also a source of the group of bioactive sulphated polysaccharides known as "fucoidan". Fucoidan is receiving attention in medical research circles because it appears to have anti-viral, anti-inflammatory and anti-coagulant properties.

 

 


Wakame
, tengeri mustár - Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar
Ao-wakame, Ito-wakame, Kizami-kombu, Kizami-wakami, Miyok, Nambu-wakame, Precious sea grass, Sea mustard, miyeok [koreai], qundaicai [kínai]
Ez is a japánok kedvencei közé tartozik. Lágyabb, mint a kombu, de hasonló módon használható.
Áztatás után a főerét ki kell vágni. Lehet 10 percig lassú tűzön főzni, de nyersen is fogyasztható, apróra vágva, salátában.


Overwhelmingly the main use of Undaria is as human food. It is essentially a staple of the Japanese and Korean diets and is also widely consumed in Japan.
Undaria pinnatifida (Laminariales), is widely used in Japan (where it is known as "wakame") and China ("qundai-cai") as food. In Japan this species is a more important crop than Laminaria both in value and production (Tseng 1981b). Natural production increases were achieved for many years by placing stones on the sea bottom and blasting rocky reefs to increase the area suitable for attachment. Artificial seeding is carried out on cleared areas using either zoospore suspensions or sporophylls (specialised leaflets which bear the zoosporangia). Annual production from natural habitats in 1960-69 was 40 - 60,000 wet tonnes. Rope cultivation has been carried out since 1955 and the ropes are seeded by attaching sporophylls. Hybrids with superior growth and nutritional characteristics have been developed in Japan. In 1976, about 20,000 wet t were collected from wild sources and 127,000 wet t were cultivated. The harvested algae are dried after washing in freshwater. After resoaking the plant material is used as an additive to soups (wakame soup is served with virtually every meal in Japan); toasted (Yaki-wakame); used half resoaked, with boiled rice; and coated in sugar and tinned (Ito-wakame).In China, Undaria pinnatifida was collected from natural habitats for centuries, mainly on the East China Sea coast. Plants are grown now on ropes in the Quingdao and Dalian areas (Yellow Sea), to where the algae were transplanted from Korea and, perhaps, Japan (Tseng 1982). Undaria is not as popular as Laminaria in China as a foodstuff and the growers find the plants difficult to manage. The annual production in China is, therefore, very low, amounting to no more than a few hundred tonnes in dry weight each year.


szézámmagos
wakame saláta


Szárnyas alaria -
Alaria esculenta (Linnaeus) Greville
Ainu-wakame, Bladderlochs, Chigaiso, Chishima-wakame, Dabberlocks,
winged kelp, Edible Kelp, Enaga-wakame, Ezo-wakame, Fruill, Henware, Honeyware, Horsetail kelp, Karafuto-wakame, Kauan, Kausam, Kelp meal, Kunashiri-wakame, Kutare, Láir, Láracha, Marinkjarni, Murlins, Oarweed, Oni-wakame

Emberi fogyasztásra, pl. levesekbe, hasonlóan használják a wakame-hez, állati takarmány és trágya adalék is.

 

Hosszú szálú alaria - Alaria marginata Postels & Ruprecht
A mendocinoi partok melletti algamező gazdagságával a világon csak kevés "tengeri növénykert" vetekedhet. Készítenek belőle levest, köretet, salátát. Kiváló hasznos anyag tartalma miatt táplálék-kiegészítő készítményekhez is felhasználják. Gazdag forrása a jódnak, B., B2, K-, C-vitaminoknak, kobaltnak és más nyomelemeknek.


 


Vörösmoszatok
Red algae (Rhodophyta)

Színük vörös, vagy kék (kékeszöld). Képesek a napfény mélyre lejutó kék összetevőjét fotoszintézisükhöz felhasználni, így jóval mélyebbre tudnak lehatolni, mint a zöld-, vagy a barnamoszatok. Általában a meleg tengereket kedvelik, de mérsékelt övi vizekben is előfordulnak. Hőmérséklet szempontjából szűk tűrésűek, egyes fajaik max. 5°C hőmérsékletváltozást tudnak csak elviselni. Közepes, vagy kis méretűek. Kelet-Ázsiában nori néven fogyasztják néhány fajukat.

 

Agar-agar - Pterocladia és Gelidium spp (jobb minőség), Gracilaria és Hypnea spp (kevésbé jó minőségű)
Tengeri vörösmoszatokból nyert, zselatin helyett édességek megkötésére használatos nyersanyag, vegetáriánusok is használhatják. Beszerezhető por vagy pehely formájában. A port könnyebb használni. Alaposan oldjuk fel forró vízben vagy más folyadékban, másképpen nem áll össze. Tegyünk 2 evőkanál agarport 6 dl forrásban levő vízhez, hogy finom zselatint nyerjünk.


Agar-agar más néven agar, ágármoszat, zselatinszerű anyag, amelyet elsősorban a Gelidium és Gracilaria vörösmoszatokból állítanak elő. Leginkább a bakteriológiában használt táptalaj kocsonyásító-szilárdító komponenseként ismert. Ezenkívül felhasználják hús, hal és baromfi konzerválására, kozmetikumokban, gyógyszerekben és fogászatban, derítőszerként a sörfőzésnél és a borászatban, sűrítőszerként a cukrászatban és salátaöntetek készítésében, valamint kenőanyagként a dróthúzásnál. Az agart az algákból amorf és áttetsző termékként vonják ki, amit aztán por, pehely vagy tömb alakban adnak el. Főként Japánban, Új-Zélandon, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Oroszországban termelik. Bár az agar hideg vízben oldhatatlan, saját tömegénél hússzor több vizet abszorbeál. Forró vízben könnyen oldódik; hígított oldata 42 °C-on még folyadék halmazállapotú, de 37 °C-on szilárd géllé kocsonyásodik. Természetes állapotban az agar olyan bonyolult sejtfalalkotóként fordul elő, amely összetett szénhidrátot (poliszacharid), valamint szulfátot és kalciumot, tartalmaz.

http://www.seaweed.ie/defaultsaturday.html > uses > agars
http://fr.wikipedia.org/wiki/Agar-agar

 

 

Carola - Callophyllis variegata
Chilében ehető moszatokat keresve találtak rá nemrég a Callophyllis variegata ("carola") algára. Fogyasztása 1995 és 1999 között nulláról 84 tonnára emelkedett.

 

 

Dulse, vörös pálmaalga - Palmaria palmata (L.) Kuntze (Rhodymenia palmata)
Crannogh, Darusu, Dulse, Dulce, Goéman a Vache, Neptune's Girdle, Raats, Red Kale, Saccha, Sea-grass, Sheep Dulse, Shelldulse, Sol, Sou Sol, Tellesk, Water Leaf, dillisk, creathnach
Az Atlanti-óceán északi részén terem; Írországban és New Englandben, továbbá Izlandon és Kanada egyes vidékein fogyasztják.
Nyersen is ehető. A szárított dulsét előáztatás után le kell öblíteni és újabb 10 percig áztatni, majd 30 percig lassan kell főzni. Sokfelé kapható, sötét, leveles zöldségféle, íze édeskés, jellegzetes szagú; különösen a főtt káposztába jó.
Az alga a napi szükséglet 100%-át képes nyújtani B-vitaminból, 66%-ot a B12-vitaminból. Jelentős a vas és fluor tartalma is. Segítséget jelent a salaktalanításban.

Az Atlanti-óceán európai és észak-amerikai partjai mentén megtalálható vörösmoszatfaj. Tenyér alakú, állománya vékony gumihoz hasonló. Ágainak száma változó, mérete 12-től 40 cm-ig terjed. Sziklákon, puhatestű állatokon vagy nagyobb moszatokon tapad meg lemezkék vagy rizómák segítségével.
A halászok többnyire - megszárítás után - nyersen fogyasztják; íze csak hosszabb rágás után válik érezhetővé. Az ehető algát fogyasztják halételhez, vajjal, elkészíthető tejjel és rozsliszttel főzve, de használják fűszerként is. A benne lévő kocsonyás anyag sűrítő hatású, a vele elkészített étel vöröses színű.

La Dulse est récoltée en partie basse a mi-marée. Algue de couleur rouge brun, rouge violacé, elle se présente sous forme de longs rubans fins. Facilement reconnaissable a mi-marée. Elle se consomme toute l'année, mais la période la plus favorable est l'hiver, d'octobre a janvier. Couper cette derniere 2 a 3 cm au-dessus de sa base; ne récolter que les especes aux couleurs vives et sur pied. Personnellement je la préfere crue.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dulse


 

Ír moha - Chondrus crispus Stackhouse
karragénmoszat, koronás pálmamoszat,
Alga perlada, Bejin Gwenn, British agar, Carrageen, Carrageenan, Carragheen Moss, Carraigín, Chondrus, Gristle Moss, Curly Moss, Dorset weed, Ezo-tsunomata, Irish Moss

A hideg és barátságtalan ír tengerben élő alga mindennapos az Atlanti-óceán partjainál Norvégiától Gibraltárig éppúgy, mint Amerika partjainál ugyanezen szélességi foknál. A népi orvoslásban gyulladáscsökkentőként használt növény hatékonyságát az újabb kori kutatások is bizonyítják. A kozmetikai iparban előszeretettel használt alkotóelem protein, vitamin, ásványi só, nyomelem tartalma miatt. Tápláló és könnyen emészthető, az emésztési zavarok kezelésére is jó. A húgyúti gyulladásokra enyhülést ad.
Írországban szívesen fogyasztják, leggyakrabban karragén pudingot vagy édes tejes rumos zselét készítenek belőle. Áztassunk 10-15 g szárított moszatot 15 percig vízben. Szűrjük és öblítsük le, öntsünk rá 6 dl tejet, forraljuk fel és lefödve, lassan főzzük 20-30 percig. Szűrjük át, kissé hűtsük le, édesítsük meg ízlés szerint, öntsük ki vizezett formába és hagyjuk megkötni.




 

 

Jiguancai - Meristotheca papulosa (szinonimák: M. japonica és Eucheuma papulosa)
kedvelt étkezési alga Taiwanon (jiguancai) és Japánban (tosaka-nori)
http://www.fao.org:80/fishery/culturedspecies/Eucheuma_spp/en

 


Nori
- Porphyra spp. (főleg: Porphyra yezoensis)
Amanori, Ana-amanori, Asakusa nori, Beni-tasa, California laver, purple laver, Casóg,
ce caj, Chi Choy, Chi Tsai, Chishima Kuro-nori, haitai [kínai], kim, gim [koreai]



Szárított, lapokká préselt tengeri
moszat (hoshi-nori). Fogyasztás előtt nyílt láng fölött néhányszor elhúzzuk, így a színe megváltozik, és kellemes illata lesz.
Már időszámítás szerinti hatodik században fogyasztották Kínában. A Szung-dinasztia idejéből, mint az uralkodónak szánt ajándékot említik Fucsien tartomány tisztelgéseként. Az egyik különlegessége a sejtfalának alacsony cellulóz tartalma, ami által könnyen emészthető. Az alga nagy koncentrátumban tartalmaz proteint, vitaminokat, ásványi anyagokat, ezenfelül nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a friss narancs. A-vitamin tartalma vetekszik a spenóttal, jelentős B-vitamin készlete is. Aminosav tartalma hasonló a zöldségekéhez. Olyan anyagok is kimutathatók benne, melyek a máj működését segítik, és karbantartják a vér koleszterin szintjét. Hatékony méregtelenítő. Emellett számos ásványi anyag van benne melyek a sejtfunkciókhoz nélkülözhetetlenek, például cink, mangán, réz, szelén.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nori

Nori is seaweed that is laid out in the sun in thin sheets to dry on wooden frames. It is usually sold in crispy sheets which have to be kept perfectly dry or the nori will go limp. Nori is often used in a breakfast to dip in soy sauce and wrap around bits of rice. If it's wrapped around rice and fish or vegetables it's called norimaki-zushi. O-chazuke is a bowl of rice and shredded nori that has been doused in hot tea.

Nori is a red alga, Porphyra spp. (Bangiophyceae) (typically Porphyra yezoensis). Since the 17th century Japanese fishermen have planted either bamboo or brushwood ("hibi") in shallow waters to increase the substratum for nori. The hibi were placed in rocky areas in the autumn where the Porphyra spores settled and were then moved to sandy areas for the growth of the leafy plants in the winter. The discovery, in 1949, of the filamentous Conchocelis-phase in the life history of Porphyra umbilicalis by the British phycologist, Kathleen Drew (Drew, 1949), led to the seeding of ropes from artificially-cultivated Conchocelis-phases. In 1977, some 300,000 t wet weight of Porphyra spp. were harvested in Japan and the production volume increased by 25% per annum in the 1970s. Nori is sold in sheets that may be toasted to give a green colour and then flaked and added to sauces, soups and broths. Sometimes it is just soaked and eaten. Small, dry nori sheets are used to wrap cold rice balls, which make a popular lunch-time snack for Japanese children. The food value of nori lies in its high protein content (25-35% of dry weight), vitamins and mineral salts, especially iodine. Its vitamin C content is about 1.5 times that of oranges and 75% of the protein and carbohydrates are digestible by humans, which is very high for seaweeds.


Furikake

Japán fűszersó: fekete és fehér szezámmag, nori alga, vörös shiso levél felhasználásával készül. Sokféle összetételben létezik, főleg rizsre hintik.

 


Sel de Guérande aux algues, algával kevert francia tengeri só

 

Laverbread - Porphyra purpurea (Roth) C. Agardh
Walesben eszik, szaga a káposztáéra emlékeztet, külseje a spenótra.

Laverbread (mainly Porphyra dioica and P. purpurea) is picked on the rugged coastline of Wales from rocks when the tide has gone out. Laverbread has an excellent nutritional content, mainly of protein, carbohydrate, vitamin B, B2, A and C and lots of trace elements and minerals, most prominent of these is iodine. Another plus is that they are low in calories and re suitable for the ever-increasing vegetarian market. Walk into any health shop in Wales and you will find it in tablet form and tinned. When the seaweed arrives at the welsh factories, it is inspected and goes through a series of washes. It is then cooked for several hours with only a little salt added; this produces a very dark, dense spinach-like pureé.
Many chefs are discovering the culinary assets of laverbread, adding new dimensions to their repertoires. Traditionally, it has been enjoyed very simply spread on thin toast with oatmeal or malted vinegar and accompanied by fried or grilled welsh cured bacon. More recent it has been served with pasta dishes, in spicy batter with mushrooms, and seafood pizzas. There are recipes available on the internet. You can buy laverbread here and here. Laverbread is also added to cheeses.



Laverbread cheese: Dél-Wales-i sajt (Porphyra umbilicalis) moszattal
http://www.teddingtoncheese.co.uk/acatalog/de327.htm
http://www.laverbread.org/

 

Ogo, ogonori - Gracilaria spp.
sea moss

 

 


Zöldmoszatok
Green algae (Chlorophyta)

Már a nevükből is kitűnik, hogy zöld színűek, vagyis főleg a vörös, nagy hullámhosszú, de kis energiájú sugarakat tudják hasznosítani. Emiatt a zöldmoszatok csak a tengerek felső régióiban élnek, 5 méternél mélyebbre általában nem hatolnak le. Legtöbb fajuk (kb. 90%) édesvízi, csupán 10%-uk él tengerekben. Méretük általában kicsi, max. 10-20 cm.

 

Aonori - Monostroma spp. és Enteromorpha spp.
green laver

 

 

Klorella - Chlorella pyrenoidosa és Chlorella vulgaris
kurorera [japán]


Zöld algaféle, először Japánban került az érdeklődés középpontjába. Igen magas a DNS- és RNS-tartalma, ezért ez az egysejtű az egész szervezetre igen jótékony hatással van. Erősíti az immunrendszert, rendbe hozza a bélműködést, vírusölő hatású, javítja a test méregtelenítő funkcióit, legfontosabb tulajdonsága azonban a szervezetünkben tárolt mérgek, nehézfém-szennyeződések (stroncium, kadmium, plutónium, bárium) eltávolításában rejlik.


 

Spirulina, csavarmoszat - Spirulina platensis


Blue-green algae (Cyanobacteria)
Spirál formájú, kékeszöld algafajta. Fejlettségi szintjüket tekintve közelebb állnak a baktériumokhoz, mint a többi algához. A világ sok részén vadon terem, de a folyamatosan növekvő igények miatt már a termesztésével is foglalkoznak. A világ legnagyobb spirulina-termelői Kalifornia és Hawaii. (A Hawaii-szigeteken termesztett jobb minőségű).
Rendkívül gazdag fehérjeforrás, tartós fogyasztása sem terheli meg a szervezetet, mivel sejtfala nem emészthetetlen cellulózból épül fel, hanem mucopoliszacharidból.
Tartalmaz egy sor, a szervezet számára nélkülözhetetlen makro- illetve nyomelemet, többek között vasat, kalciumot, nátriumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént. Különösen jó jód- és káliumforrások.
A pajzsmirigynek jódra van szüksége az emésztést segítő tiroxin nevű hormon termeléséhez, hiszen megfelelő mennyiségű tiroxin nélkül az élelem nagy része zsírrá válik, emellett a jódhiány nehézkes felfogást, illetve különböző fokú értelmi fogyatékosságot is okozhat. Vashiányban és vashiányos vérszegénységben is előnyös, mert a vasat szerves kötésű, komplex formában tartalmazza.
Megtalálható benne valamennyi B-vitamin - különösen B-12 vitaminban gazdag, aminek a sejtépítésben van szerepe -, valamint C- és E-vitamin tartalma is jelentős; az antioxidáns béta-karotin pedig fontos védelmet nyújt sejtjeinknek, és erősíti a szervezet védekezőrendszerét. (A Spirulina a sárgarépánál tízszer nagyobb koncentrációban tartalmaz béta-karotint). Meg kell említeni még nukleinsav-, valamint V-linolénsavtartalmát is - ez utóbbi elősegíti a prosztaglandin képződését, aminek a vérnyomás szabályozásában, a sejtszaporodásban, a gyulladásos folyamatok, a szív- és cukorbetegség megelőzésében van szerepe.
Ezen kívül az alga csökkenti a koleszterin- és a triglicerinszintet, és megelőzi a szív-koszorúér elmeszesedést, és végül, de nem utolsó sorban lassítja az öregedést.

Egyes elképzelések szerint a Mars-utazók egyik tápláléka lehet a "spirulina-galuska", ez a vitaminban és fehérjében gazdag mikroalga.
Sanyar körülmények között is termeszthető, pl. a Tibeti-felföldön.

Spirulina, összeállította: Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy.

 

Tengerisaláta - Ulva lactuca
si csun [kínai]
Általában a dagály és az apály vízszintje közötti sziklás tengerparti sávban, ill. a félsós, szerves anyagban vagy szennyvízben gazdag brakkvizekben élő növényfaj. Telepteste, mely emlékeztet a fejes saláta levelére, két sejtréteg vastagságú, hossza elérheti a 30 cm-t, és egy ellenálló zselatinszerű hüvely borítja; darabjait a hullámverés messze sodorhatja a partoktól. Életciklusa az egymáshoz hasonló diploid sporofiton és haploid gametofiton szakaszok váltakozásából áll. Ivartalan szaporodása vagy a teleptest vé
letlenszerű feldarabolódásával, vagy egyes mozgó spóraként viselkedő ivarsejtek révén történik.


A frissen gyűjtött levélszerű részt eszik meg salátaként, a kiszáradt növény erre már nem alkalmas. Ásványianyag-tartalma értékes tápnövénnyé teszi. Sok jódot, tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és kétszer annyi A-vitamint, mint a káposzta.
A kozmetikumokban hidratáló, relaxáló, anyagként használják, emellett a bőrt érő stresszhatások közömbösítésére képes tulajdonságait is hasznosítják. Hatékonyan segíti a zsírszövetben lerakodott méreganyagok kiürítését szervezetünkből.

 

 

Zöld ikra - Caulerpa lentillifera (C. racemosa)
sea grapes, green caviar
Borsos íze van, Indonéziában fogyasztják frissen vagy kandírozva. Cebu-n tenyésztik fülöp-szigeteki felhasználásra és exportra Japánba.