Terebess-kert
különlap
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Ehető tengeri algák
1)
Ascophyllum nodosum, 2) Laminaria saccharina, 3) Laminaria digitata, 4) Palmaria
palmata,
5) Chondrus crispus, 6) Porphyra (Nori), 7) Ulva, 8) Enteromorpha
A
moszatok, mint zöldségek
Barnamoszatok
(Phaeophyta)
Vörösmoszatok
(Rhodophyta)
Zöldmoszatok (Chlorophyta)
Külső
linkek:
SEAWEEDS
USED AS HUMAN FOOD
Seaweed
Site
http://www.surialink.com/index.asp
Seavegetables
for Food and Nutrition
algaebase.org
Sea
Vegetable Primer
Méregtelenítő
algák
Az összes moszat (vagy alga) csupán gyökér-, szár-, és levélszerű képződményekkel rendelkezik, melyek alakjukban nagyon hasonlítanak a virágos növények gyökerére, szárára, levelére, de funkció tekintetében jelentősen különböznek azoktól (pl. a moszatok gyökérszerű képződményei csak rögzítésre szolgálnak, a tápanyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel.)
A moszatok osztályozása a bennük található színanyagok alapján történik. A színanyagok (pigmentek) milyensége nemcsak a moszat színét határozza meg, hanem azt is, hogy a napfény különböző hullámhosszú összetevőiből melyeket tudják hasznosítani, vagyis milyen mélyre tudnak lejutni.
A moszatok gyakorlati szempontból igen fontosak, minthogy a tápláléklánc első elemei, a vizekben a legtöbb szerves anyagot és energiát adják; könnyen emészthetők, tápanyagokban és vitaminokban gazdagak, így emberi tápláléknak és állati takarmánynak egyaránt alkalmasak; a vízminőség megítéléséhez indikátorként szolgálnak, és a szennyvizek az általuk termelt oxigén révén tisztulnak; tömegtenyészetben fehérjeforrásként nélkülözhetetlenek. Az algákat felhasználják még kozmetikumok készítésében, műtrágya és különféle ipari nyersanyagok és adalékok gyártására.
Az ázsiai konyha egyik alapélelmiszere az alga. A sushi nori-algából készül. A sima dulse-algát spenótként készíthetjük el, a széles kombu-algát pedig levesbe főzve fogyaszthatjuk. Javítja a nyirokrendszer keringését. Kalóriatartala nagyon alacsony: 35 kcal/100g. Ennek ellenére telítettségérzést okoz. Jódot, vasat, magnéziumot tartalmaz.
Seaweed as a staple item of diet has been used in Japan and China since prehistoric times. In 600 BC, Sze Teu wrote in China, "Some algae are a delicacy fit for the most honoured guests, even for the King himself." Some 21 species are used in everyday cookery in Japan, six of them since the 8th century. Seaweed accounts for some 10% of the Japanese diet and seaweed consumption reached an average of 3.5 kg per household in 1973, a 20% increase in 10 years (Indergaard 1983).
The most important food species in Japan are Nori (Porphyra species), Kombu (Laminaria species), and Wakame (Undaria pinnatifida). In the west, seaweed is largely regarded as a health food and, although there has been an upsurge of interest in seaweed as food in the last 20 years, it is unlikely that seaweed consumption there will ever be more than a fraction of the Japanese.
Regulations for the gathering of Palmaria palmata (dulse, dillisk), a red seaweed, are mentioned in the Icelandic sagas of the 10th century. This edible seaweed has been used also in Ireland and Scotland for a very long time. Chondrus crispus (Irish Moss) was recommended as a health remedy in Ireland at the beginning of the 19th century (Mitchell & Guiry 1983), and its use would appear to be unknown before this. Various red algae have been used in the Mediterranean as sources of dying agents and as anthelmintic and other health remedies since pre-Christian times (Stein & Borden 1984).
Barnamoszatok
Brown
algae (Phaeophyta)
Legfőbb
jellegzetességük, hogy méretük általában nagy, ritkán kisebbek 50 cm-nél, de akár
a többszáz méter hosszúságot is elérhetik. Főleg a mérsékelt és hidegvízi környezetben
élnek, és a vörösmoszatokkal együtt meghatározzák a sziklás tengerfenék algavegetációjának
képét. Színük barna, mélyebbre tudnak lehúzódni, mint a zöldmoszatok, mivel nem
a vörös sugarakat használják fotoszintézisükhöz. Kelet-Ázsiában kombu néven fogyasztják
néhány fajukat (fontos emberi tápláléknak számítanak). Európában és Amerikában
régebben a learatott kelperdőkből jódot, szódát, káliumot vontak ki, manapság
trágyának használják ezeket az óriás barnamoszatokat.
http://www.surialink.com/HANDBOOK/Production/browns_country.htm
Arame
- Eisenia bicyclis (Kjellman) Setchell
Széles
leveleit hajszálvékonyra metélik. Emlékeztet a hijikire, amelyet azonban szélesebbre
vagdosnak. Mindkettőt párolhatjuk, süthetjük olajban, vagy ehetjük nyersen, salátába
keverve. Enyhe íze miatt legjobb, ha ezzel kezdjük megszokni a tengeri növények
fogyasztását.
Aschophyllum,
csomós moszat -
Ascophyllum nodosum (Linnaeus) Le Jolis
knotted wrack
Norvég, vagy
csomós moszat. Bár felbukkant már San Francisco partjainál is, de főleg Norvégia,
Írország, Grönland közelében, az Atlanti-óceán mély, északi vizeiben él, így kevéssé
van kitéve a partok közelében előforduló esetleges szennyeződéseknek. Tradicionális
étele a parti településeknek. Gazdag természetes vitaminokban, és ásványi anyagokban
és esszenciális nyomelemekben. Természetes formában tartalmaz magnéziumot, kalciumot,
foszfort és vasat, A-, B2, C-, D-, E-vitaminokat, aminosavakat, és 60 féle ásványi
anyagot, nyomelemet.
Algakaviár
Nem kell mindig kaviár? Dehogynem, a dánok szerint legalábbis igen. Az észak-európai országban a rendkívül drága csemegét helyettesítő műkaviár is igen népszerű. Jens Moller dán biológus addig kutatott, amíg rájött a receptre. A találmányt Cavi Artnak nevezte el. A Cavi-Art® termékeket 1994 óta gyártja a feltaláló cége. Az algát az Atlanti-óceán északi részén gyűjtik, a Golf-árammal érkező tiszta, meleg vízből. Az alga begyűjtése hatósági felügyelettel történik. Az algának kevesebb, mint 5%-át gyűjtik be évente, így nem kell tartani a készletek kimerülésétől.
A Cavi Art íze tökéletesen megegyezik a valódi kaviáréval, de még külsőleg sem lehetne megmondani, hogy hamisítványról van szó: a kaviárpótlék ugyanis szintén készül vörösben és feketében.
Csakhogy míg az igaziból egy kilogramm több ezer euróba kerül, addig a professzor algákból előállított, vegetáriánus készítményéért 20 eurót kell fizetni kilónként.
Nem igényel hűtést. Szobahőmésékleten több mint egy évig eltartható, felbontás után pedig a hűtőszekrényben hetekig friss marad. Fogyasztás előtt persze érdemes lehűteni, már csak hagyomány-tiszteletből is. Főzhető, süthető. Koleszterint nem tartalmaz. Sótartalma alacsony, akár a legjobb (malosol) kaviároknak. Nem avasodik, ezért antioxidánst nem tartalmaz. Mesterséges színezőanyagot sem tartalmaz.
1) A tengeri nyúlhal (lumpfish) típusú Cavi-Art®, fekete, vörös és natúr (=sárga) színben készül. A szemek jellemző átmérője 2 mm, és ugyanúgy ropognak, mint a kaviárszemek.
2) A lazac típusú Cavi-Art® nagyszemű (kb. 5 mm) és piros színű.
http://szarvasgomba.hu/caviart_main.html
Cochayuyo
- Durvillaea antarctica L.
Alga Dél-Amerikából (Chile, Peru, Argentína),
szárítva hozzák forgalomba a piacokon.
Hibamata,
hólyagmoszat,
hibatsunomata - Fucus vesiculosus
Fucus, Barrchonlach, Black tang, Black wrack,
Bladder wrack, Blasentang, Bodelha, Casfheamainn, Dúlamán, Dyers Fucus, Feamainn
bhoilgíneach, Flat wrack, Fucus vésiculeux, Höckertang, Horned wrack, Hummertang,
Jelly bags, Lady wrack, Míoránach, Múrach dhubh, Paddy Tang
Japánban elterjedt
étel, Európában élelmiszer-adalékként és ízesítőként is használják. Legfontosabb
tulajdonsága jódtartalma, amely a pajzsmirigy normális működéséhez nélkülözhetetlen.
A pajzsmirigy szabályozásán keresztül valamennyi kapcsolódó élettani funkcióra
hatással van. Szájon át bevéve víz hozzáadásakor megdagad, egyfajta természetes
dugaszt képezve a gyomorszájnál, emiatt előszeretettel használják recept nélkül
kapható szerként gyomorégésre.
Hiziki,
hijiki
- Hizikia fusiformis (Harvey) Okamura
Chiau tsai, Hai ti tun, Hai toe
din, Hai tsao, Hai tso, Hoi tsou, Nongmichae
Tengeri zöldség, leveshez és
egyéb ételekhez használják, főleg Japánban és Koreában.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hijiki
Kombu,
konbu
-
Laminaria japonica
dashima (koreai], haidai [kínai], Japanese kelp [angol], laminaire du Japon
[francia], laminaria del Japón [spanyol]
http://www.fao.org:80/fishery/culturedspecies/Laminaria_japonica/en
Kombucha
>>>
Japánban
kedvelik és termesztik, eszik nyersen és
főve. Az íze édes, levesek és becsináltak feljavítására használják, a dashi-alaplé
elengedhetetlen alkotórésze.
The
use of kelps ("kombu" in Japan; "haidai" in China) dates
back to at least the 5th century in China (Tseng 1981a, 1981b). The main species
used is Laminaria japonica (Laminariales), but 8-11 other species are used also,
mainly in Japan. Plants are dried after harvesting and either cut into strips
or powdered. In Japan, kombu is used in the preparation of fish, meat dishes,
soups and also as a vegetable with rice. Powdered kombu is employed either in
sauces and soups or is added to rice in the same way as curry. Some kinds are
used in making an infusion similar to tea. In 1976, about 176,000 wet tonnes
of Laminaria spp. were collected from wild sources in Japan and about 22,000
t were cultivated. Laminaria is cultivated either by seeding blasted areas of
rocky shores or by seeding ropes. In China, Laminaria japonica was imported
from Japan from the 5th century until the founding of the People's Republic.
In the early 1950s, the Chinese started to cultivate this species, which had
been accidentally introduced from Japan to Dalian on the Yellow Sea. Today,
in excess of 10 million tonnes of this kelp are grown in China.
Kombu is usually sold in thick, dried, nearly black strips. It softens when
immersed in water and is commonly used to make dashi (soup stock). It can also
be simmered with soy sauce, mirin (sweetened cooking sake) and other seasonings
to flavor boiled dishes. Kombu-maki consists of wrapped herring or other fish
simmered. Tororo-kombu is an olive-green treat made by softening pieces of kombu
in vinegar and shredding them. Kombu is regarded as a "good luck" food and is
used in New Year's dishes.
Ujjmoszat, kelp, kombu - Laminaria digitata (Hudson) J.V. Lamouroux
Ao-kombu, Atlantic Kombu, Barraí raice, Birodo-Kombu, Black kombu, Broadleaf kelp, Ceann a' tslat, Cha-kombu, Chai Tai, Chijimi-kombu, Cloudy kombu, Coirleach, Coirrleach, Cow's tail, Cupóg Na gCloch, Cut kombu, Cuvie, Cuvie, Dashi-Kombu, Dulse, Ebisume, Enaga-kombu, Feam, Feamnach bhuí
Az Atlanti-óceánban igen elterjedt algafaj. A kozmetikai iparban hidratáló, bőrtisztító, bőrnyugtató habfürdőként használják. Jód tartalma révén már az ezernyolcszázas években ismertté vált.
Cukormoszat - Laminaria saccharina
sugar kelp or sea belt [angol], kun-pu [kínai]
Főzeléknek készítik el. Megszárítva tárolható is. Főzés előtt beáztatják, hogy puhuljon. A növény fogysztását nagy jódtartalma miatt ajánlják a jódhiányban szenvedőknek. A duzzadásra hajlamos pálcikaszerű szárat korábban az orvosok értágításra használták. Mint latin neve is mutatja, édes mannitot (mannacukor) is tartalmaz, ez a fehér cukorszerű anyag kristályosodik ki a felszínén száradáskor.
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=5707
Mozuku
- Cladosiphon okamuranus Tokida
Cladosiphon okamuranus = Okinawa-mozuku;
Nemacystis decipiens = Mozoku
Cladosiphon, Limu tanga'u (Tonga)
Cladosiphon
has established use as a sea vegetable and, along with Nemacystus, is widely known
commercially as "mozuku". These genera are also a source of the group of bioactive
sulphated polysaccharides known as "fucoidan". Fucoidan is receiving attention
in medical research circles because it appears to have anti-viral, anti-inflammatory
and anti-coagulant properties.
Wakame,
tengeri mustár - Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar
Ao-wakame, Ito-wakame,
Kizami-kombu, Kizami-wakami, Miyok, Nambu-wakame, Precious sea grass, Sea mustard,
miyeok [koreai], qundaicai [kínai]
Ez is a japánok kedvencei közé tartozik.
Lágyabb, mint a kombu, de hasonló módon használható.
Áztatás után a főerét
ki kell vágni. Lehet 10 percig lassú tűzön főzni, de nyersen is fogyasztható,
apróra vágva, salátában.
Overwhelmingly
the main use of Undaria is as human food. It is essentially a staple of the Japanese
and Korean diets and is also widely consumed in Japan.
Undaria pinnatifida
(Laminariales), is widely used in Japan (where it is known as "wakame")
and China ("qundai-cai") as food. In Japan this species is a more important
crop than Laminaria both in value and production (Tseng 1981b). Natural production
increases were achieved for many years by placing stones on the sea bottom and
blasting rocky reefs to increase the area suitable for attachment. Artificial
seeding is carried out on cleared areas using either zoospore suspensions or sporophylls
(specialised leaflets which bear the zoosporangia). Annual production from natural
habitats in 1960-69 was 40 - 60,000 wet tonnes. Rope cultivation has been carried
out since 1955 and the ropes are seeded by attaching sporophylls. Hybrids with
superior growth and nutritional characteristics have been developed in Japan.
In 1976, about 20,000 wet t were collected from wild sources and 127,000 wet t
were cultivated. The harvested algae are dried after washing in freshwater. After
resoaking the plant material is used as an additive to soups (wakame soup is served
with virtually every meal in Japan); toasted (Yaki-wakame); used half resoaked,
with boiled rice; and coated in sugar and tinned (Ito-wakame).In China, Undaria
pinnatifida was collected from natural habitats for centuries, mainly on the East
China Sea coast. Plants are grown now on ropes in the Quingdao and Dalian areas
(Yellow Sea), to where the algae were transplanted from Korea and, perhaps, Japan
(Tseng 1982). Undaria is not as popular as Laminaria in China as a foodstuff and
the growers find the plants difficult to manage. The annual production in China
is, therefore, very low, amounting to no more than a few hundred tonnes in dry
weight each year.
szézámmagos wakame
saláta
Szárnyas alaria - Alaria esculenta (Linnaeus) Greville
Ainu-wakame, Bladderlochs, Chigaiso, Chishima-wakame, Dabberlocks, winged kelp, Edible Kelp, Enaga-wakame, Ezo-wakame, Fruill, Henware, Honeyware, Horsetail kelp, Karafuto-wakame, Kauan, Kausam, Kelp meal, Kunashiri-wakame, Kutare, Láir, Láracha, Marinkjarni, Murlins, Oarweed, Oni-wakame
Emberi fogyasztásra, pl. levesekbe, hasonlóan használják a wakame-hez, állati takarmány és trágya adalék is.
Hosszú szálú alaria - Alaria marginata Postels & Ruprecht
A mendocinoi partok melletti algamező gazdagságával a világon csak kevés "tengeri növénykert" vetekedhet. Készítenek belőle levest, köretet, salátát. Kiváló hasznos anyag tartalma miatt táplálék-kiegészítő készítményekhez is felhasználják. Gazdag forrása a jódnak, B., B2, K-, C-vitaminoknak, kobaltnak és más nyomelemeknek.
Vörösmoszatok
Red
algae (Rhodophyta)
Színük vörös, vagy kék (kékeszöld). Képesek a napfény mélyre lejutó kék összetevőjét fotoszintézisükhöz felhasználni, így jóval mélyebbre tudnak lehatolni, mint a zöld-, vagy a barnamoszatok. Általában a meleg tengereket kedvelik, de mérsékelt övi vizekben is előfordulnak. Hőmérséklet szempontjából szűk tűrésűek, egyes fajaik max. 5°C hőmérsékletváltozást tudnak csak elviselni. Közepes, vagy kis méretűek. Kelet-Ázsiában nori néven fogyasztják néhány fajukat.
Agar-agar
- Pterocladia és Gelidium spp (jobb minőség), Gracilaria és Hypnea
spp (kevésbé jó minőségű)
Tengeri
vörösmoszatokból nyert, zselatin helyett édességek megkötésére használatos nyersanyag,
vegetáriánusok is használhatják. Beszerezhető por vagy pehely formájában. A port
könnyebb használni. Alaposan oldjuk fel forró vízben vagy más folyadékban, másképpen
nem áll össze. Tegyünk 2 evőkanál agarport 6 dl forrásban levő vízhez, hogy finom
zselatint nyerjünk.
Agar-agar más néven agar, ágármoszat, zselatinszerű anyag, amelyet elsősorban a Gelidium és Gracilaria vörösmoszatokból állítanak elő. Leginkább a bakteriológiában használt táptalaj kocsonyásító-szilárdító komponenseként ismert. Ezenkívül felhasználják hús, hal és baromfi konzerválására, kozmetikumokban, gyógyszerekben és fogászatban, derítőszerként a sörfőzésnél és a borászatban, sűrítőszerként a cukrászatban és salátaöntetek készítésében, valamint kenőanyagként a dróthúzásnál. Az agart az algákból amorf és áttetsző termékként vonják ki, amit aztán por, pehely vagy tömb alakban adnak el. Főként Japánban, Új-Zélandon, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Oroszországban termelik. Bár az agar hideg vízben oldhatatlan, saját tömegénél hússzor több vizet abszorbeál. Forró vízben könnyen oldódik; hígított oldata 42 °C-on még folyadék halmazállapotú, de 37 °C-on szilárd géllé kocsonyásodik. Természetes állapotban az agar olyan bonyolult sejtfalalkotóként fordul elő, amely összetett szénhidrátot (poliszacharid), valamint szulfátot és kalciumot, tartalmaz.http://www.seaweed.ie/defaultsaturday.html > uses > agars
http://fr.wikipedia.org/wiki/Agar-agar
Carola
- Callophyllis variegata
Chilében ehető moszatokat keresve találtak rá nemrég
a Callophyllis variegata ("carola") algára. Fogyasztása 1995 és 1999
között nulláról 84 tonnára emelkedett.
Dulse,
vörös pálmaalga - Palmaria palmata
(L.) Kuntze (Rhodymenia palmata)
Crannogh, Darusu,
Dulse, Dulce, Goéman a Vache, Neptune's Girdle, Raats, Red Kale, Saccha, Sea-grass,
Sheep Dulse, Shelldulse, Sol, Sou Sol, Tellesk, Water Leaf, dillisk, creathnach
Az
Atlanti-óceán északi részén terem; Írországban és New Englandben, továbbá Izlandon
és Kanada egyes vidékein fogyasztják.
Nyersen is ehető. A szárított dulsét
előáztatás után le kell öblíteni és újabb 10 percig áztatni, majd 30 percig lassan
kell főzni. Sokfelé kapható, sötét, leveles zöldségféle, íze édeskés, jellegzetes
szagú; különösen a főtt káposztába jó.
Az alga a napi szükséglet 100%-át képes
nyújtani B-vitaminból, 66%-ot a B12-vitaminból. Jelentős a vas és fluor tartalma
is. Segítséget jelent a salaktalanításban.
Az Atlanti-óceán európai és észak-amerikai partjai mentén megtalálható vörösmoszatfaj. Tenyér alakú, állománya vékony gumihoz hasonló. Ágainak száma változó, mérete 12-től 40 cm-ig terjed. Sziklákon, puhatestű állatokon vagy nagyobb moszatokon tapad meg lemezkék vagy rizómák segítségével.
A halászok többnyire - megszárítás után - nyersen fogyasztják; íze csak hosszabb rágás után válik érezhetővé. Az ehető algát fogyasztják halételhez, vajjal, elkészíthető tejjel és rozsliszttel főzve, de használják fűszerként is. A benne lévő kocsonyás anyag sűrítő hatású, a vele elkészített étel vöröses színű.La Dulse est récoltée en partie basse a mi-marée. Algue de couleur rouge brun, rouge violacé, elle se présente sous forme de longs rubans fins. Facilement reconnaissable a mi-marée. Elle se consomme toute l'année, mais la période la plus favorable est l'hiver, d'octobre a janvier. Couper cette derniere 2 a 3 cm au-dessus de sa base; ne récolter que les especes aux couleurs vives et sur pied. Personnellement je la préfere crue.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dulse
Ír
moha -
Chondrus crispus Stackhouse
karragénmoszat, koronás pálmamoszat,
Alga
perlada, Bejin Gwenn, British agar, Carrageen, Carrageenan, Carragheen Moss, Carraigín,
Chondrus, Gristle Moss, Curly Moss, Dorset weed, Ezo-tsunomata, Irish Moss
A
hideg és barátságtalan ír tengerben élő alga mindennapos az Atlanti-óceán partjainál
Norvégiától Gibraltárig éppúgy, mint Amerika partjainál ugyanezen szélességi foknál.
A népi orvoslásban gyulladáscsökkentőként használt növény hatékonyságát az újabb
kori kutatások is bizonyítják. A kozmetikai iparban előszeretettel használt alkotóelem
protein, vitamin, ásványi só, nyomelem tartalma miatt. Tápláló és könnyen emészthető,
az emésztési zavarok kezelésére is jó. A húgyúti gyulladásokra enyhülést ad.
Írországban
szívesen fogyasztják, leggyakrabban karragén pudingot vagy édes tejes rumos zselét
készítenek belőle. Áztassunk 10-15 g szárított moszatot 15 percig vízben. Szűrjük
és öblítsük le, öntsünk rá 6 dl tejet, forraljuk fel és lefödve, lassan főzzük
20-30 percig. Szűrjük át, kissé hűtsük le, édesítsük meg ízlés szerint, öntsük
ki vizezett formába és hagyjuk megkötni.
Jiguancai
- Meristotheca papulosa (szinonimák: M. japonica és Eucheuma papulosa)
kedvelt étkezési alga Taiwanon (jiguancai) és Japánban (tosaka-nori)
http://www.fao.org:80/fishery/culturedspecies/Eucheuma_spp/en
Nori
-
Porphyra
spp. (főleg: Porphyra yezoensis)
Amanori, Ana-amanori,
Asakusa nori, Beni-tasa, California laver, purple laver, Casóg, ce
caj, Chi Choy, Chi Tsai, Chishima Kuro-nori,
haitai [kínai], kim, gim [koreai]
Szárított, lapokká préselt tengeri moszat
(hoshi-nori). Fogyasztás előtt nyílt láng
fölött néhányszor elhúzzuk, így a színe megváltozik, és kellemes illata lesz.
Már időszámítás szerinti hatodik században fogyasztották Kínában. A Szung-dinasztia
idejéből, mint az uralkodónak szánt ajándékot említik Fucsien tartomány tisztelgéseként.
Az egyik különlegessége a sejtfalának alacsony cellulóz tartalma, ami által könnyen
emészthető. Az alga nagy koncentrátumban tartalmaz proteint, vitaminokat, ásványi
anyagokat, ezenfelül nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a friss narancs.
A-vitamin tartalma vetekszik a spenóttal, jelentős B-vitamin készlete is. Aminosav
tartalma hasonló a zöldségekéhez. Olyan anyagok is kimutathatók benne, melyek
a máj működését segítik, és karbantartják a vér koleszterin szintjét. Hatékony
méregtelenítő. Emellett számos ásványi anyag van benne melyek a sejtfunkciókhoz
nélkülözhetetlenek, például cink, mangán, réz, szelén.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nori
Nori is seaweed that is laid out in the sun in thin sheets to dry on wooden frames. It is usually sold in crispy sheets which have to be kept perfectly dry or the nori will go limp. Nori is often used in a breakfast to dip in soy sauce and wrap around bits of rice. If it's wrapped around rice and fish or vegetables it's called norimaki-zushi. O-chazuke is a bowl of rice and shredded nori that has been doused in hot tea.
Nori is a red alga, Porphyra spp. (Bangiophyceae) (typically Porphyra yezoensis). Since the 17th century Japanese fishermen have planted either bamboo or brushwood ("hibi") in shallow waters to increase the substratum for nori. The hibi were placed in rocky areas in the autumn where the Porphyra spores settled and were then moved to sandy areas for the growth of the leafy plants in the winter. The discovery, in 1949, of the filamentous Conchocelis-phase in the life history of Porphyra umbilicalis by the British phycologist, Kathleen Drew (Drew, 1949), led to the seeding of ropes from artificially-cultivated Conchocelis-phases. In 1977, some 300,000 t wet weight of Porphyra spp. were harvested in Japan and the production volume increased by 25% per annum in the 1970s. Nori is sold in sheets that may be toasted to give a green colour and then flaked and added to sauces, soups and broths. Sometimes it is just soaked and eaten. Small, dry nori sheets are used to wrap cold rice balls, which make a popular lunch-time snack for Japanese children. The food value of nori lies in its high protein content (25-35% of dry weight), vitamins and mineral salts, especially iodine. Its vitamin C content is about 1.5 times that of oranges and 75% of the protein and carbohydrates are digestible by humans, which is very high for seaweeds.
Furikake
Japán fűszersó: fekete és fehér szezámmag, nori alga, vörös shiso levél felhasználásával készül. Sokféle összetételben létezik, főleg rizsre hintik.
Sel de Guérande aux algues, algával kevert francia tengeri só
Laverbread - Porphyra purpurea (Roth) C. Agardh
Walesben eszik, szaga a káposztáéra emlékeztet, külseje a spenótra.
Laverbread (mainly Porphyra dioica and P. purpurea) is picked on the rugged coastline of Wales from rocks when the tide has gone out. Laverbread has an excellent nutritional content, mainly of protein, carbohydrate, vitamin B, B2, A and C and lots of trace elements and minerals, most prominent of these is iodine. Another plus is that they are low in calories and re suitable for the ever-increasing vegetarian market. Walk into any health shop in Wales and you will find it in tablet form and tinned. When the seaweed arrives at the welsh factories, it is inspected and goes through a series of washes. It is then cooked for several hours with only a little salt added; this produces a very dark, dense spinach-like pureé.
Many chefs are discovering the culinary assets of laverbread, adding new dimensions to their repertoires. Traditionally, it has been enjoyed very simply spread on thin toast with oatmeal or malted vinegar and accompanied by fried or grilled welsh cured bacon. More recent it has been served with pasta dishes, in spicy batter with mushrooms, and seafood pizzas. There are recipes available on the internet. You can buy laverbread here and here. Laverbread is also added to cheeses.
Laverbread cheese: Dél-Wales-i sajt (Porphyra umbilicalis) moszattal
http://www.teddingtoncheese.co.uk/acatalog/de327.htm
http://www.laverbread.org/
Ogo,
ogonori - Gracilaria spp.
sea moss
Zöldmoszatok
Green
algae (Chlorophyta)
Már a nevükből is kitűnik, hogy zöld színűek, vagyis főleg a vörös, nagy hullámhosszú, de kis energiájú sugarakat tudják hasznosítani. Emiatt a zöldmoszatok csak a tengerek felső régióiban élnek, 5 méternél mélyebbre általában nem hatolnak le. Legtöbb fajuk (kb. 90%) édesvízi, csupán 10%-uk él tengerekben. Méretük általában kicsi, max. 10-20 cm.
Aonori
- Monostroma spp. és Enteromorpha spp.
green laver
Klorella
- Chlorella pyrenoidosa és Chlorella
vulgaris
kurorera [japán]
Zöld
algaféle, először Japánban került az érdeklődés középpontjába. Igen magas a DNS-
és RNS-tartalma, ezért ez az egysejtű az egész szervezetre igen jótékony hatással
van. Erősíti az immunrendszert, rendbe hozza a bélműködést, vírusölő hatású, javítja
a test méregtelenítő funkcióit, legfontosabb tulajdonsága azonban a szervezetünkben
tárolt mérgek, nehézfém-szennyeződések (stroncium, kadmium, plutónium, bárium)
eltávolításában rejlik.
Spirulina, csavarmoszat - Spirulina platensis
Blue-green
algae (Cyanobacteria)
Spirál
formájú, kékeszöld algafajta. Fejlettségi szintjüket tekintve közelebb állnak
a baktériumokhoz, mint a többi algához. A világ sok részén vadon terem, de a folyamatosan
növekvő igények miatt már a termesztésével is foglalkoznak. A világ legnagyobb
spirulina-termelői Kalifornia és Hawaii. (A Hawaii-szigeteken termesztett jobb
minőségű).
Rendkívül gazdag fehérjeforrás, tartós fogyasztása sem terheli meg
a szervezetet, mivel sejtfala nem emészthetetlen cellulózból épül fel, hanem mucopoliszacharidból.
Tartalmaz egy sor, a szervezet számára nélkülözhetetlen makro- illetve nyomelemet,
többek között vasat, kalciumot, nátriumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket,
foszfort, szelént. Különösen jó jód- és káliumforrások.
A pajzsmirigynek jódra
van szüksége az emésztést segítő tiroxin nevű hormon termeléséhez, hiszen megfelelő
mennyiségű tiroxin nélkül az élelem nagy része zsírrá válik, emellett a jódhiány
nehézkes felfogást, illetve különböző fokú értelmi fogyatékosságot is okozhat.
Vashiányban és vashiányos vérszegénységben is előnyös, mert a vasat szerves kötésű,
komplex formában tartalmazza.
Megtalálható benne valamennyi B-vitamin - különösen
B-12 vitaminban gazdag, aminek a sejtépítésben van szerepe -, valamint C- és E-vitamin
tartalma is jelentős; az antioxidáns béta-karotin pedig fontos védelmet nyújt
sejtjeinknek, és erősíti a szervezet védekezőrendszerét. (A Spirulina a sárgarépánál
tízszer nagyobb koncentrációban tartalmaz béta-karotint). Meg kell említeni még
nukleinsav-, valamint V-linolénsavtartalmát is - ez utóbbi elősegíti a prosztaglandin
képződését, aminek a vérnyomás szabályozásában, a sejtszaporodásban, a gyulladásos
folyamatok, a szív- és cukorbetegség megelőzésében van szerepe.
Ezen kívül
az alga csökkenti a koleszterin- és a triglicerinszintet, és megelőzi a szív-koszorúér
elmeszesedést, és végül, de nem utolsó sorban lassítja az öregedést.
Egyes elképzelések
szerint a Mars-utazók egyik tápláléka lehet a "spirulina-galuska", ez a vitaminban
és fehérjében gazdag mikroalga.
Sanyar körülmények között is termeszthető, pl. a Tibeti-felföldön.
Spirulina,
összeállította: Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy.
Tengerisaláta
- Ulva lactuca
si csun [kínai]
Általában a dagály és az apály
vízszintje közötti sziklás tengerparti sávban, ill. a félsós, szerves anyagban
vagy szennyvízben gazdag brakkvizekben élő növényfaj. Telepteste, mely emlékeztet
a fejes saláta levelére, két sejtréteg vastagságú, hossza elérheti a 30 cm-t,
és egy ellenálló zselatinszerű hüvely borítja; darabjait a hullámverés messze
sodorhatja a partoktól. Életciklusa az egymáshoz hasonló diploid sporofiton és
haploid gametofiton szakaszok váltakozásából áll. Ivartalan szaporodása vagy a
teleptest véletlenszerű
feldarabolódásával, vagy egyes mozgó spóraként viselkedő ivarsejtek révén történik.
A frissen gyűjtött
levélszerű részt eszik meg salátaként, a kiszáradt növény erre már nem alkalmas.
Ásványianyag-tartalma értékes tápnövénnyé teszi. Sok jódot, tízszer több C-vitamint
tartalmaz, mint a narancs és kétszer annyi A-vitamint, mint a káposzta.
A
kozmetikumokban hidratáló, relaxáló, anyagként használják, emellett a bőrt érő
stresszhatások közömbösítésére képes tulajdonságait is hasznosítják. Hatékonyan
segíti a zsírszövetben lerakodott méreganyagok kiürítését szervezetünkből.
Zöld
ikra
- Caulerpa lentillifera (C. racemosa)
sea grapes, green caviar
Borsos íze
van, Indonéziában fogyasztják frissen vagy kandírozva. Cebu-n tenyésztik fülöp-szigeteki
felhasználásra és exportra Japánba.