Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Vadszázszorszép
Bellis perennis

Népies nevei. Boglár, bojtocska, kicsiny nadályvirág, murvai rózsa, pászkamorzsa, perevirág, rukerc, szikrai vagy szikrázó rózsácska, tavaszhozófű, tavaszifű, boglárka.

Leírása. Évelő, ferde gyöktörzses, tőlevélrózsás, 4-20 cm kopasz vagy szőrös növény. Virága a talajszintről kiinduló levéltelen száron ül, 1-3 cm széles, közepe sárgás a szélén lévő sugárzó virágai fehérek vagy piroslók. Április elejétől novemberig virít, de enyhe téli napokon is találunk virágzó példányokat.

Összetéveszthetősége. Nincs.

Előfordulása. Mindenki, akinek otthon szép gyepje van, vagy gyakran sétálgat parkokban, biztosan találkozott vele. Ezenkívül réteken, legelőkön, minden nitrogénben gazdag gyepes területen fellelhető.

Felhasználása. A fiatal leveleket más növényekkel (metélőhagyma, medvehagyma, hagyma, kakukkfű) vegyesen vajas kenyér ízesítésére és vegyeszöldség-leves készítésére (madársaláta, mezei sóska) használhatjuk. Salátaként ecetes, sós, cukros, tejfeles salátaöntettel leöntve vagy burgonyasalátával elegyítve fogyasztható. Főzeléket csalán és mezei sóska hozzáadásával készíthetünk belőle. A bimbóit hamis kapribogyóként tehetjük el tárkonyos ecetben.

Gyűjtési ideje. Egész évben gyűjthető.

 

Receptek

Százszorszépleves I. 1-1 maréknyi százszorszép, mezei sóska, csalán, csipetnyi cickafark és kerek repkény levelét megmossuk, összevágjuk, húslében felfőzzük. A levesbe 1-2 tojássárgáját és 15 ml tejet öntünk. Melegen tálaljuk. Újra nem melegíthető.

Százszorszépleves II. Rántást készítünk, húslével felöntjük. Erre az alapra megmosott, megtisztított, összevágott 100 g százszorszéplevelet teszünk. A levest felforraljuk. Metélőhagymával és sóval ízesítjük.

Százszorszépfőzelék. A növényeket (500 g) a fonnyadt részektől és a virágszártól megszabadítjuk, gondosan megmossuk, enyhén sós, forró vízben néhány percig leforrázzuk. Leszűrjük, de a szürletet nem öntjük ki. Finomra vágjuk. Lemérjük. 5:1 arányban vajat, apróra vágott hagymát és lisztet adunk hozzá. A vajat megolvasztjuk, a hagymát rádobjuk és végül a lisztet tesszük bele, elegyítjük a százszorszéppel. Rövid ideig pároljuk, majd azt a lét, amelyben főztük, hozzáöntjük. Lestyánnal ízesítjük.

Százszorszépfózelék mezei sóskával. Az 1:1 arányban gyűjtött százszorszép és mezei sóska leveleit megmossuk, megtisztítjuk, vajon puhára pároljuk, liszttel besűrűsítjük, húslével felengedjük. Ízlés szerinti mennyiségű tejszínnel dúsítjuk.

Százszorszépmártás. A megtisztított, megmosott, finomra vágott százszorszépleveleket világos hagymás rántásba tesszük, tejföllel felöntjük. Metélőhagymával és citromlével ízesítjük.

Százszorszép-pitypang saláta. Százszorszép- és zsenge pitypangleveleket olajból, citromléből, kevés sóból és borsból álló salátaöntettel összekeverjük. Apróra vágott, sovány füstölt szalonnát olajban vagy vajban ropogósra sütünk, röviddel a tálalás előtt a salátára szórjuk.

Százszorszépsaláta krinolinnal. 3 db keményre főtt és szétnyomott tojássárgát 3 evőkanál étolajjal, 2 evőkanál borecettel, késhegynyi őrölt borssal, csipet sóval, 1 evőkanál csípős mustárral, 2 db apróra vágott hagymával, néhány szétnyomott fokhagymagerezddel péppé keverjük. A salátaalaphoz 250 g-nyi megmosott, megtisztított százszorszéplevelet keverünk. Végezetül a megmaradt főtt tojásfehérjével és 200 g-nyi, vékony karikákra vágott krinolinnal gazdagítjuk salátánkat. Tálalás előtt órányit a hűtőgépben érleljük.

Sajtos százszorszépsaláta. 250 g-nyi megtisztított százszorszéplevelet lecsöpögtetünk. Közben 2 evőkanál tárkonyecettel, 2 evőkanál olajat, sóval, borssal salátaalapot készítünk. Összekeverjük a leszárított, összevágott százszorszéplevelekkel. 2 db karikára vágott kemény tojást a salátára szórunk. Csíkokra vágott ementáli sajttal díszítjük. Hűtőszekrényben 30 percig érleljük.

Százszorszép kapri módra. A százszorszépbimbókat 24 óráig sós vízben áztatjuk, majd tárkonyecettel felöntve kis üvegcsékben tartjuk felhasználásig.

Forró vajasmetélt százszorszépszirmokkal. 350 g metéltet főzzünk ki forró, lobogó vízben. Szűrjük le, és locsoljuk meg egy kávéskanál vajjal és citromlével. Adjunk hozzá evőkanálnyi friss, megtört bazsalikomlevelet, 50 g megtisztított diót, 1 kávéskanál százszorszépszirmot, fekete borsot és sót. Keverjük össze és melegen tálaljuk.

Százszorszépes piskóta. Ízletes, tetszetős sütemény délutáni teához. Bármilyen piskótarecept jó ehhez a süteményhez, használhatja ki-ki a sajátját, jól bevált receptjét vagy a következőt: 100 g vajat vagy margarint kikeverünk 100 g cukorral. A külön tálban fölvert 2 tojást lassan hozzáadjuk, majd 100 g liszttel összekeverjük. Kikent, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Ha megsült, kiborítjuk. Miután kihűlt, félbevágjuk, és vajkrémmel megtöltjük. Fehér sima cukormázzal beborítjuk, és friss vagy kandírozott százszorszépvirágokkal díszítjük.

 

 

II.
Százszorszép

Bellis perennis

Élőhelye: rétek, parkok, pázsitok

Felhasználása: a zsenge levelek főzelékként, salátaként, virága ecetben eltéve

Levele főzelék-alapanyag, virágaival pedig szinte bármilyen ételt díszíthetünk, de bimbóit előbb fűszeres ecetben áztassuk.