Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Karambola
Averrhoa
carambola
A madársóskafélék (Oxalidaceae) családjába tartozó trópusi növény. A Maláj-félszigeten honos. Ma már Kínában, Indiában, Hawaiiban és Brazíliában is termesztik. Legfeljebb 9 m-esre növő fái szép dísznövények. Levele 2—8 pár hosszúkás-lándzsás levélkéből áll, ezek 3,5—8 cm hosszúak, csupaszok, világoszöld színűek. Kis fehér vagy rózsaszín 5 szirmú virágai a levélhónaljakban, virágzatokban fejlődnek. Ovális termése áttetsző sárga vagy aranybarna, 7—12 cm hosszú. 3—4—5 élű termésének keresztmetszete csillagszerű. Éretlenül egreshez hasonló ízű, fanyar, éretten finom, birsillatú csemege. Frissen és kompótként fogyasztják. Fehérje-, cukor- és zsírtartalma közepes. Trópusi meleg, nedves klímát igényel. Hidegtűrésének határa 0—1 °C. Hirtelen időváltozás, vagy a terméskötés időszakában lehullathatja leveleit, ilyenkor rövid idő után újra zöldül. Magvetéssel vagy a leveles hajtásokról szedett szemek szemzésével (fordított T) szaporítható. Általában folyamatosan, egész évben virágzik és terem.
II.
Karambola,
csillaggyümölcs
Averrhoa
carambola L.
Család: Oxalidaceae (madársóskafélék)
A,
S, P: carambola;
F: carambole;
N: Karambole, Sternfrucht
A
karambola kicsi, legfeljebb 12 m magas, örökzöld, de a hosszú száraz évszakokban
lombhullató, terebélyes ágrendszerű fa. Levelei szórt állásúak, legfeljebb 20
cm hosszúak és páratlanul szárnyaltak. A 7-11 levélke párosával, csaknem átellenesen
helyezkedik el, lemezük (8 x 3,7 cm) ép szélű, elliptikus-tojásdad, röviden kihegyezett,
színén sima és fényes, fonákján fénytelen. A virágok dúsan ágas, levélhónalji,
vörös bugavirágzatokban fejlődnek. A csésze és a párta 5 tagú, lila vagy rózsaszínű.
A csészelevelek a tövükön összenőttek, 4-5 mm hosszú, a szabad, teljes virágzás
idején hátratört szirmok mérete 7-10 mm. A virágoknak csupán egy kis része fejlődik
terméssé.
Termése: húsos, megérve zöldessárga vagy narancssárga bogyó, amely
hosszirányban csaknem a közepéig befűződik, ezáltal a termésen 5-6 szögletes szárny
alakul ki (keresztmetszete pedig csillag). A termés legfeljebb 15 x 9 cm nagyságú;
vékony, áttetsző külső héja sima és viaszosan fényes, a terméshús szilárd és lédús,
üveges sárga vagy narancssárga, a termés közepe felé fehéres. A bogyók magvatlanok
vagy lapos, hegyes-tojásdad vagy gyengén görbült elliptikus, legfeljebb 12 x 7
mm-es barna magokat tartalmaznak. A karambola termései savanyú vagy édeskésen
savanyú, üdítő ízűek.
Felhasználása: a bogyókat nyersen cukorral vagy anélkül
eszik, vagy gyümölcssalátába keverik. Ázsiában puhítva és sózva vagy cukrozva
főzeléknek vagy desszertnek készítik el, és gyakran főtt ételekhez körítésként
adják. A szeletekre vágott bogyókat kandírozzák, vagy cukorral befőzik, és konzervdobozban
árusítják. Éretlen termését is befőzik, cukorral vagy fűszerekkel zselé vagy chutney
készül belőle. A karambola levét üdítőként vagy más gyümölcslevekkel keverve isszák.
A terméseket gyakran exportálják Európába és Észak-Amerikába, ahol főként körítésként
és italként ismerik. A savanyú virágokat salátákhoz adják. Termését, levelét és
gyökerét láz, fejfájás, hasmenés, bárányhimlő és egyéb betegségek ellen alkalmazzák.
Elterjedése: Délkelet-Ázsiában honos, és a trópusokon, valamint a fagymentes
szubtrópusi területeken világszerte termesztik.
Termesztése és betakarítása:
a trópusokon legfeljebb 1200 m magasságig, tápanyagban gazdag talajon tenyészik.
A karambolát házikertekben és ültetvényeken nevelik; a fajtákat savanyú és édes
típusok szerint osztályozzák. Magról szaporítják, a magoncokra gyakran értékes
fajtákat oltanak. Klímától függően a fák évente 2-3-szor hoznak termést. Piacra
a terméseket félérett állapotban szedik, házi használatra hagyják teljesen beérni.
A korán betakarított termések legfeljebb 4 hétig hűtés nélkül eltarthatók.