Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Medvetalp
Heracleum sphondylium

 

Népies nevei. Császárgyökér, kapuvirág, medveköröm, medvelapu, mestergyökér, tápsir, tehénpaszternák.

Leírása. Kétéves vagy évelő. Vaskos, húsos tőkéje elágazó. Rendkívül változatos növény. Csöves, barázdált szára 2 m magasra is megnőhet, fehér szőröktől borzas. Levelei igen változók. Minden levél 3-5, ritkán 7 levélkéből áll. Az alsó levelek nagyok, 10-60 cm hosszúak, nyelesek, a felsők ülők. A virágzata nagy, kb. 20 cm átmérőjű, fehér vagy zöldessárga színű. Júniustól októberig virágzik.

Összetéveszthetősége. Termete és jellegzetes alakja miatt nem téveszthető össze más növénnyel. Figyeljünk mindig nagy leveleire. Azonban mint minden ernyős virágzatú növénnyel, legyünk óvatosak.

Előfordulása. Az ország minden hegyvidékén, erdők szélén, cserjésekben, kaszálókon, réteken, kertekben, kivált olyan helyeken, ahol trágya fekszik a közelben.

Felhasználása. Vegyes salátához, leveshez és főzelékhez adhatjuk. Közömbös, lágy zamata teszi erre alkalmassá, így kitöltő, terjedelmet növelő, erős fűszeres ízt semlegesítő hatása miatt fontos növény. Egyesek szerint kellemetlen szagú és illatú. Ennek az lehet az oka, hogy különböző alfajok élnek az ország különböző tájain, valamint az eltérő ökológiai tényezők eltérő erősségű ízhatást idéznek elő. Furocumarin-tartalma bőrgyulladást és allergikus reakciókat válthat ki.

Gyűjtési ideje. A fiatal levelek és levélnyelek április és október között gyűjthetők.

 

Receptek

Medvetalpsaláta. A fiatal leveleket és hajtásokat megmossuk, megtisztítjuk, forró, sós vízbe tesszük, puhára főzzük, lecsepegtetjük. A nagy leveleket hosszabb ideig kell főznünk, mint a fiatalabbakat. Olaj, ecet, mustár, só, bors, cukor, szerecsendió, joghurt komponensekből salátaöntetet készítünk. Az öntettel bepácoljuk az időközben felaprított leveleket. Cickafarkkal és kerek repkénnyel ízesíthetjük, néhány szelet paradicsommal díszítjük.

Medvetalpas csontleves. 5-6 db félbevágott velőscsontot hideg vízbe teszünk, két és fél óra hosszat közepes tűzön főzünk. Medvetalpat (300 g), pongyola pitypangot (50 g), csalánt (100 g), labodát (50 g) összevágunk és egy kis csomóba kötött kakukkfű, valamint szurokfű társaságában a levesbe szórjuk. További 20 percig főzzük, fűszerezzük. Ha kész a leves, a kakukkfüvet és a szurokfüvet eltávolítjuk.

Medvetalpmártás. Két apróra vágott hagymát, 2 db fokhagymagerezdet vajban megpirítunk, liszttel megszórjuk, vízzel elkeverjük. 500 g-nyi medvetalp-, mezeisóska-, tyúkhúrlevelet összevágunk és a hagymás lébe tesszük, sózzuk és kb. 15 percig pároljuk, citromlével és szerecsendióval ízesítjük.

Medvetalpas vegyes főzelék. Medvetalpat (250 g), pásztortáskát (50 g), pongyola pitypangot (50 g), útifüvet (50 g), mezei sóskát (50 g), libatopot (50 g), kakukkfüvet (néhány leveles hajtás) gyűjtünk, megmossuk, megtisztítjuk, apróra vágjuk. Hagymával vajon megpároljuk, kevés víz hozzáadásával 30 percig pároljuk, sózzuk. 1 kanálnyi reszelt sajttal és korpával megkötjük.

Paradicsomos medvetalpfőzelék. 500 g megmosott, megtisztított medvetalplevelet ujjnyi széles metéltre vágunk, és forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük. Ha a megfőtt medvetalpnak sok a leve, lemerünk belőle, beleöntünk 150 g paradicsompürét. Világos rántást készítünk, apróra vágott medvehagymát (5-6 fej rövid szárral) egy kissé megfonnyasztunk benne, majd a főzeléket berántjuk. Ízlés szerint megcukrozzuk, és jól felforraljuk. Párolt marhahúsfeltéttel tálaljuk.

Medvetalpsaláta tárkonnyal. 500 g megmosott, megtisztított medvetalplevelet leforrázunk, apró darabokra vágjuk. Páclevet készítünk ecet, só, bors, három evőkanál olaj és egy kis kávéskanál apróra vágott tárkonylevél és 2 dl tejszín hozzáadásával. Mindezt könnyedén összekeverjük, és a tálra halmozott salátára öntjük.

Medvetalpsör. Egy liternyi apróra vágott lédús medvetalphajtást 21 vízben felfőzünk. A főzetet üvegbe öntjük és 20 g pékélesztő hozzáadása után meleg helyre állítjuk. 3-7 nap múlva, ha az erőteljes forrás abbamarad, akkor leszűrjük, csatos üvegekbe fejtjük és hidegen fogyasztjuk.