Terebess:
vadon termő zöldség-gyümölcs
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Közönséges
cickafark
Achillea
millefolium
Népies
nevei. Cickafarkkóró, cicfark, cickóró, csontvirág, egérfarkkóró, egérfarkúfű,
kakastejvirág, pézsmatő, pulykafű.
Angol: Yarrow, Bloodwort, Knight's milfoil,
Military herb, Nose bleed, Old man's pepper, Sanguinary, Soldier's woundwort,
Staunchweed.
Leírása. Évelő, 20-80 cm magas, fűszeres illatú növény. Gyökere vízszintesen kúszik, lefelé bojtos gyökereket, felfelé levélrózsát, hajtásokat növeszt. Szára felálló, többnyire egyszerű, csak a felső részében ágas, dúsan leveles, gyengén gyapjas szőrű, sokszor kopaszodó. Levelei fiatal korukban kevésbé gyapjasodók. Levelei igen szépek, áttört csipkeszerűek, körvonalában hosszú lándzsás kerületűek. 2-4 cm szélesek. A levél gerince 1 mm széles. Virágai apró fészkekbe egyesültek, az egész sátor alakban foglal helyet a szár csúcsán. Virágszíne fehér.
Összetéveszthetősége. A sziki cickafarkkal téveszthető össze, de annak piros-rózsaszín virágai vannak. A két faj azonosan használható fel.
Előfordulása. Minden füves helyen megtalálható többféle változatban, több alfajban. Mint gyomnövény homokon, szikes pusztákon, réteken, legelőkön gyakori és közönséges, de utak mentén, parlagokon, töltéseken, kertekben, udvarokban, utcákon, szőlőkben, parkokban stb. tömeges lehet.
Felhasználása. Főzeléknek való felhasználása esetén leggyakoribb társnövénye a mezei sóska és az útifű. Salátának is alkalmas, természetesen lédús növényekkel keverve. Szóba jöhető kombinációk: pongyola pitypang, csalán, salátaboglárka, kerek repkény. Az idős levelek íze kesernyés lehet. A fiatal leveleket nyersen is felhasználhatjuk. Nemcsak salátába, hanem pl. vajas kenyér díszítésére, vagy sajtokba keverve, ízesítés céljából. Széles körű gyógyászati hasznosítása is.
Gyűjtési ideje. Korán tavasszal, a vegetáció megindulásakor az egész fiatal, világoszöld hajtásokat gyűjthetjük. Ezek képezik a legjobb minőségű alapanyagot. Jó még a virágzást közvetlenül megelőző levelek minősége is. Néha késő ősszel, napos időjárásban az ismételten fejlődésnek indult levelek alkalmasak felhasználásra.
Receptek
Vegyeszöldség-leves cickafarkkal. Cickafark, bakszakáll, mezei sóska, pongyola pitypang (összesen 200 g-nyi), esetleg 2-3 db repkény levelét megtisztítjuk, megmossuk, nagy darabokra vágjuk. A keveréket kevés zsiradékon, apróra vágott hagymával megpároljuk, majd kevés lisztet szórunk rá. Vízzel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. Tálalás előtt szitán átszűrjük, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tormás cickafarkkocsonya. Fél evőkanál frissen reszelt tormát és néhány apróra vágott cickafarklevelet negyedliter tejjel összekeverünk, ecettel, sóval, cukorral fűszerezzük. Két evőkanál zselatint 4 evőkanál langyos vízben csomómentesen feloldunk. A zselatint hozzáadjuk a tormás cickafarkhoz, tojástartókba, vagy hasonló formákba töltjük. Megszilárdulás után a formából kiütve tálaljuk. Hideg húsokhoz adjuk.
Cickafarkkrém. Néhány késhegynyi finomra vágott fiatal levelet vajjal, apróra vágott hagymával, ízlés szerinti köménnyel, tehéntúróval összekeverünk. Friss, ropogós kenyérre kenve, paradicsommal, paprikával fogyasztjuk.
Májpástétom cickafarkkal. 50 dkg sertésmájat lekaparunk, 1 1/2 áztatott zsemlét, 2 egész tojást, zsírban pirított hagymát, sót, 2 csipetnyi apróra vágott cickafarklevelet keverünk hozzá. Befőttesüvegbe tesszük, szorosan lekötve 2 órán át gőzöljük. Hidegen tálaljuk.
Cickafarkas rizssaláta. 25 dkg főtt rizshez hozzákeverünk 1 apróra vágott almát, 2-3 db apróra vágott kemény tojást és csemegeuborkát, 3 csipetnyi cickafarklevéllel, olajjal és citromlével ízesítjük.
Tavaszi erőleves gyomász módra. Tavaszi kirándulásunk során összegyűjtünk megfelelő mennyiségű szagosmüge-, fiatal százszorszép-, pimpóleveleket, szederhajtásokat, ibolyavirágokat, szamóca-, cickafarkleveleket, fekete ribizli fiatal hajtásait. Mindezt meglocsoljuk jóféle asztali pecsenyeborral. 4-5 órát állni hagyjuk. Szűrletéből ki-ki vérmérsékletének megfelelő mennyiség elfogyasztása után erőre kaphat tavaszi fáradtságából.