Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Tarlórépa
Brassica rapa L. subsp. rapa
Brassica rapa L. convar. rapa conc. 'depressa' (DC.) Terpó

(más néven: fehér vagy kerek répa)

francia: navet, naveau, rave
német: Herbstrübe, Speiserübe
angol: turnip
spanyol: nabo colza
portugál: nabo, grelo, nabiça
svéd: majrova, rova

Földből kiemelkedő kerek, lapos répateste, szőrös zöld levelei különlegesek. Másodéves virágzó töve a szárvégeken ülő sárga virágokkal kedves látvány. Házikertünkben egész éven át termeszthetjük. Nagy előnye, hogy rövid idő alatt sokat terem, és télen is fogyasztható.

Származása, elterjedése. A Földközi-tenger vidékéről származik. Régi kultúrnövény, sokáig népeledel volt. Európa északi országaiban fontos takarmánynövény, egyes fajtáit azonban étkezésre is felhasználják. Hazánkban csupán szórványosan terjedt el.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Gazdaságos növényünk, mert tarló után, házikertben a korai növények felszabadult területére vethetjük, még a tél előtt megnő. Bőtermő, 3-7 kg/m2 gyökértermést ad. 10-11% szárazanyagot, 2-3% fehérjét, 5,5-7,2% szénhidrátot, továbbá C-, A-, B1-, B2-, PP-vitamint, ezenkívül ásványi anyagokat (Ca, P, Fe), íz-, aromaanyagokat, mustárolajat (ettől származik esetleges csípős íze) tartalmaz. Háziállatok részére nyersen és silózva értékes takarmány. Vadjaink kiegészítő etetésére ugyanígy számításba jöhet.

Növénytani jellemzői. Kétéves, lágy szárú növény. Répateste szárból és gyökérből fejlődött, fő- és gyönge oldalgyökérzettel. A répatest földben ülő és kiemelkedő, lapos, gömbölyű és karó formájú, fehér, zöld, sárga, lila színezetű lehet. Levélzete kevés, finom, változatos - karéjos, lantos, szőrözött - csípős mustárolajjal. Virágszára 60-80 cm magas, elágazó. Virágzata lapos fürtvirágzat, a virágok sárga színűek, szárvégeken ülők, idegenbeporzók. Termése becő. Magja apró, kerek, fekete. Ezermagtömege 2,5 g. Csírázóképessége 90-96%-os, a mag 4-5 évig csírázóképes, 5-7 nap alatt kel ki. Tenyészideje igen rövid, 45-90 nap közötti.

Élettényezők iránti igénye. Fényigénye közepes. Hőigénye: hidegtűrő, alacsony hőmérsékletet (12-15 °C) kíván. Vízigénye: csapadékos (és hűvös) klímában növekszik kielégítően. Nagy termést öntözéssel várhatunk tőle. Jó vízgazdálkodású talajban, magas talajvízállású helyeken vagy kellően csapadékos vidéken szárazon termeszthetjük. Talajigénye: minden jó erőben levő talajon megterem. Legkevésbé a homoktalajokat szereti. Közepesen tápanyagigényes. 3-5 kg/m2 termés eléréséhez 50, 20, 40 g N-, P-, K-műtrágyát adjunk számára.

Változékonysága, fajtái. Korai fajták (50-60 naposak): a 'Milan early white' levélzete nagyon finom, kevés. Gyökere lapos, fehér, 1/3-a a földből kiáll. A 'Horpácsi lila' finom megjelenésű, gyökere lapos, kerek, csúcsi része lila színeződésű, a földből kissé kiáll. A 'Tokyo cross' hibrid kevés, kis levelű, gyökere nagy, gömbölyded, sárgásfehér színezetű, gyors fejlődésű. A 'Szentesi lapos' (FJ) fehér, gyors fejlődésű. A 'Szentesi gömbölyű' (FJ) korai, szép formájú, jó ízű. Középérésűek (60-70 naposak): a 'Snow ball' középfinom megjelenésű. A gyökértest nagy, gömbölyded, színe fehér, bőtermő. A 'White stone' gyökérteste nagy, gömbölyded, színe zöldesfehér, sárgás színezettel. Kései fajták (70-90 naposak): a 'White fleshed Aubigny greentop' gyökérteste hosszú (24 x 8,5 cm), a földből a fele kiáll. Színe fehér, zöldes színeződéssel. A 'Champion' gyökgumója hosszú (18x9 cm), fele a földből kiáll, színe sárgás, föld feletti része lilás. A 'Navona' (Zorzi) korai, kerek, répateste fehér, közepes méretű, finom, zsenge.

Termesztése. Kiskertben egész éven át április 1-től augusztus 20-ig, másodnövényként július 15. és augusztus 20. között vetjük rónára, 1-2 cm mélyen. Előnövényének korán lekerülő zöldségféléket, utónövényének pedig ugyancsak rövid tenyészidejű vagy hidegtűrő, későn érő, áttelelő zöldségeket vessünk (ültessünk). Elovetemenyei a jól trágyázott kapások (paprika), kalászosok, mustár, repce, borsó, bab, tarló. Utána kalászos, paprika terem szépen. Nagyobb térségű növények között köztesként megnő. Talaj-előkészítése: őszi ásás (mélyszántás); vetés előtt ülepedett, porhanyós, nedves talajt kíván. Tenyészterülete 30 x 10-15 cm (beállott növény). Vetőmagszükséglete: 2-3 cm-re ejtjük a magvakat, ez 110-170 mag/m2 (0,3-0,4 g/m2). Ápolása: egyelés, gyomirtás, talajporhanyítás, gyönge fejlődéskor pétisóval (20-30 g/m2) fejtrágyázzuk. Öntözésére csapadékszegény vidéken három-négyszer (10-15 mm) kerül sor. Szedése: szükség szerint a konyhára, piacra, takarmánynak. Általános szedése október hónapban, a nagyobb fagyok beállta előtt. Kapával, répakiemelővel, ásóval emeljük ki. Tisztítjuk, 5 cm-es levélnyélcsonk meghagyásával lelevelezzük. Tárolása fedett vagy födeles veremben, prizmázva vagy silózva. Magja a második évben, július hónapban érik.

Feldolgozása, hasznosítása. Házikerti díszparcellának, előtérnövénynek, bemutató-, iskolakertbe, csoportos ültetésre alkalmas. Virágzó táblában háttérnövényként, virágja és becős szára pedig vágottan díszcsokorba, padlóvázába is használható.

Főzelékként, rántva, nyers salátaként, savanyúságként, szárítva és retek helyett fogyaszthatjuk. A téli, kora tavaszi hiányidőszakban friss vitaminforrás. Kímélő ételnek is kiváló. A háziállatokkal nyersen etetjük, de kukoricaszárral értékes silót készíthetünk belőle a tejtermelés növelésére. Levele is etethető. Birkalegelőnek, vadetetésre is alkalmas.

Elkészítése

Felhasználásakor legyünk figyelemmel az esetleges csípős mustárolaj ízére (öntözéssel ez eltűnik), erőteljesebb, célszerű fűszerezéssel ezt csökkenthetjük.

Fehérrépa- (tarlórépa-) főzelék. 1 kg tarlórépát megtisztítunk, hosszúkás szeletekre vágjuk, negyedóráig főzzük. A vizet leöntjük róla és forró zsíron sárga színig pároljuk, majd vízzel felöntjük és puhára főzzük. Világos rántást adunk hozzá, sóval, köménymaggal, gyömbérrel vagy borssal ízesítjük. ízletesebb, ha hús- vagy csontlével eresztjük fel, vagy füstölt kolbászt, füstölt húst főzünk benne. Tálaláskor tejföllel is ízesíthetjük. A főzeléket készíthetjük savanyított tarlórépából is.

Tarlórépa kirántva. 80 dkg középméretű (6-8 cm-es) gyökérterméseket meghámozunk, 1 cm vastagságúra felszeleteljük, 5-10 percig tejben áztatjuk, majd felfövésig előfőzzük, leszűrjük, kihűlés után liszt, bors, tojás és zsemlemorzsa keverékében kisütjük.

Tarlórépa-saláta. 1 kg tarlórépagyökeret meghámozunk, sós vízben puhára főzzük. Kihűlve vékony szeletekre vágjuk. Hideg felöntőlébe helyezzük. Egy óra múltán fogyaszthatjuk.

• Szentesi hordós tarlórépa. A gyökeret megtisztítjuk, felszeleteljük, fahordóba rakjuk, kézzel lenyomkodjuk és 20 cm-es rétegenként fűszerezzük (szemes bors, köménymag, babérlevél, piros fűszerpaprika, mustármag). A megtelt hordót lezárjuk, majd 2%-os sós, hideg felöntőlevet adunk hozzá úgy, hogy a záródeszkát 10 cm-re ellepje. Erjedésig (3-4 hétig) 20-25 °C-os hőmérsékleten tartjuk. A habját időnként leszedjük, a fedődeszkát letakarítjuk. Erjedés után hűvös, 5 °C körüli, száraz helyiségben tartjuk. Jól elkészítve, tisztán kezelve, egész télen kitart. Nyersen és főzeléknek fogyaszthatjuk.

• Gyors tarlórépa-savanyítás. A megtisztított, szeletekre vágott répát 5 l-es üvegekbe helyezzük. Alulra kaprot, felülre fűszereket (szemes bors, köménymag, mustármag) és kaprot, majd egy szelet kenyeret teszünk. 2%-os sós felöntőlével teleöntjük. Lefedjük és meleg (napsütéses) helyre (25-30 °C) állítjuk. 7-10 nap múlva fogyasztható.