Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Namnam
Cynometra cauliflora L.
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)

A, F, S, P: nam-nam;
N: Namnam, Froschfrucht

A namnam kis termetű, örökzöld, alacsonyan elágazó, 5-15 m magas fa vagy cserje, melynek ágai (egyik levéltől a másikig) cikcakkban nőnek. A levelek 1 pár levélkéből állnak, nyelük 2-8 mm hosszú. A csaknem ülő levélkék lemeze nagyon aszimmetrikus, megnyúlt tojásdad, tompán kihegyezett, ép szélű, kopasz, fényes sötétzöld 5-16 cm hosszú és 1,5-5,5 cm széles. A jelentéktelen virágok 4-5 tagú csoportokban a törzs csomóin fejlődnek, kb. 3 cm-es a kocsányuk; 4 csészelevelük 2-4 mm hosszú és vörösesfehér színű, az 5 szirom fehér, hosszuk 3-4 mm.
Termése: 1 magvú, lapított félkör vagy vese alakú hüvely, amely a fa törzsén csüng. Héja legfeljebb 8 mm vastag, kemény, külső oldalán durván ráncos, gyengén molyhos, barnászöld, fénytelen. A hüvelyek egy része kis, felfelé irányuló csőrben végződik (9 x 6 x 4 cm nagyságúak). Az egyetlen mag lapos, bab alakú (3-6 x 2-4 cm), barnás héjú, magbele szilárd állagú, zöldesfehér. A magok fajtától függően savanyú vagy édeskés zamatúak.
Felhasználása: az érett namnam tápláló magjait nyersen eszik, de rendszerint főzve vagy pörkölve, továbbá cukros vízben puhítva vagy befőzve kompótként tálalják. Délkelet-Ázsiában az ételek fűszerezésére szolgál, és csípős fűszermártások (sambal) alkotórésze. A fiatal hüvelyek nagyon savanyúak; cukorral és fűszerekkel ecetes savanyúságként teszik el.
Elterjedése: Délkelet-Ázsiában honos, de a csendes-óceáni és a karib-tengeri szigeteken, valamint Közép-Amerikában is termesztik.
Termesztése és betakarítása: a trópusi területeken éppúgy tenyészik az állandóan nedves klímában, mint azokon a területeken, ahol hosszabb száraz évszakok is vannak. A lassan növekedő fát magról szaporítják, és gyümölcsös-, valamint házikertekben nevelik. A hüvelyeket többnyire éretten szedik, mihelyt barnászöldre színeződtek; hosszú ideig tárolhatók.