Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bence Vera
SZAÚD-ARÁBIAI KONYHA
Világkonyha, Minerva, 1979, 16-18. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Arab bárányleves

Hozzávalók:

2 evőkanál olaj,
3 nagy fej vöröshagyma szeletelve,
50-60 dkg báránycomb,
2 paradicsom darabokra vágva,
2 kávéskanál só,
1/2 kávéskanál törött bors,
5 dkg levestészta.

A forró olajban süssük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a húst, a paradicsomot, a sót és a borsot, öntsünk rá 2 l vizet, fedjük be, és főzzük 1-1,5 óra hosszat, míg a hús meg nem puhult. Ha a hús megfőtt, szedjük le a csontról, vágjuk apró darabokra, tegyük vissza a levesbe a tésztával együtt. Kb. 15 perc múlva, ha a tészta megfőtt, tálalhatjuk.

 

Uborkakrém leves

Hozzávalók:

3 közepes nagyságú uborka hámozva, kockákra vágva,
6 zöldhagyma szeletelve,
4 dkg liszt,
2 evőkanál citromlé,
só,
bors,
2 dl tejföl,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma,
1,2 l erőleves,
1 evőkanál apróra vágott fodormenta.

Az olajban pároljuk a hagymát kis lángon kb. 5 percig, tegyük rá a lisztet, és további 2-3 percig kevergessük, míg egy kissé meg nem barnult. Öntsük lassanként rá a levest, sózzuk, borsozzuk meg, tegyük bele az uborkát, citromlevet és mentát, és főzzük kb. 20-25 percig. Az uborkát törjük át szitán, majd tegyük vissza a levesbe. Hűtsük ki, és tálalás előtt keverjük bele a tejfölt és a metélőhagymát.

 

Sajtos padlizsán rántva

Hozzávalók:

2-3 padlizsán hámozva, 2 cm széles hosszúkás rudakra vágva,
1 kávéskanál apróra vágott kapor,
3 kávéskanál apróra vágott petrezselyemzöld,
3 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma,
1 kávéskanál pirospaprika,
1/2 gerezd zúzott fokhagyma,
20 dkg krémsajt,
20 dkg zsemlemorzsa,
3 egész tojás villával felverve,
olaj a sütéshez.

A padlizsánrudakat hosszában kettévágjuk (a párokat együtt tartjuk, mert ezeket kell tölteni), besózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Ezután szárazra töröljük, és olajban mindkét oldalukat 2-3 percig sütjük.
Elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot, a paprikát, a zöld fűszereket és a fokhagymát villával jól összekeverjük.
A kisütött padlizsánrudacskák egyik felét megkenjük a töltelékkel, ráragasztjuk a másik felét, megforgatjuk az egészet felvert tojásban, majd meghengergetjük zsemlemorzsában, és ismét forró olajban kisütjük mindkét oldalát. Forrón tálaljuk.

 

Töltött bárány (Kaburga)

Hozzávalók:

2-3 evőkanál olaj,
10 dkg rizs,
2 gerezd fokhagyma,
1 vöröshagyma apróra vágva,
1 paprika kimagozva, apróra vágva,
4-5 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
1 kávéskanál só,
1 csipet bors,
2 (egyenként 50 dkg-os) báránylapocka felnyitva, hogy tölteni lehessen,
2,5 dl paradicsomlé.

Egy közepes nagyságú lábosban forró olajban pirítsuk meg a rizst, a hagymát, a fokhagyma felét és a paprikát. Időnként keverjük meg. Ha a rizs barna már, tegyük bele a sót, borsot, petrezselymet. Öntsünk rá 2,5 dl vizet, és befedve pároljuk - takaréklángon -, míg a víz teljesen el nem főtt (kb. 10 perc). Ezzel a rizses töltelékkel töltsük meg a bárányt, a nyílást varrjuk be. A húst kívülről sózzuk, borsozzuk meg, és dörzsöljük be a maradék fokhagymával. Tegyük tepsibe, öntsük rá a paradicsomlevet és még kb. 5 dl vizet, és forró sütőben süssük kb. 2 óra hosszat, időnként locsolva a levével.

 

Kertész kedvence (Bahcsevan kebabi)

Hozzávalók:

1 kg birkacomb faggyútól megtisztítva, megmosva, apróra vágva,
16 szem ecetben eltett apró hagyma,
3 paradicsom meghámozva,
5 dl húsleves (lehet zacskóleves is),
1 kávéskanál pirospaprika,
3 ecetben, olajban eltett paradicsompaprika apróra vágva,
6 evőkanál vaj vagy margarin,
3 karotta meghámozva, szeletelve,
25 dkg friss vagy konzerv zöldborsó,
3 evőkanál apróra vágott kapor,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
só,
bors.

Ecetes ruhával töröljük át a húskockákat. A vajban pároljuk a húsdarabokat kb. 15 percig, állandóan forgatva. Adjuk hozzá először a karottát, forgassuk 1-2 percig, majd a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, ecetes paradicsompaprikát, zöldborsót; sózzuk, borsozzuk meg, és öntsük rá a leves harmadát. Másfél óra hosszat főzzük, minden félórában öntsünk rá levest, a legvégén hintsük rá a kaprot és a pirospaprikát.

 

Vagdalt bárány nyárson (Kofte)

Hozzávalók:

50 dkg sovány bárány háromszor darálva,
só,
bors,
paprika,
1 késhegynyi kakukkfű,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
2 tojás,
1 fej vöröshagyma reszelve (vagy hagymakrém),
2 evőkanál olaj,
nyársak.

A hozzávalókat az olaj kivételével jól keverjük össze. Olajos kézzel formáljunk a húsból kolbászkákat, olajozzuk meg a nyársat, és fűzzük rá a húsokat. Olajozzuk meg a hús külső részét, és grillen süssük meg. Forrón tálaljuk.