Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Durián
Durio zibethinus Murr.
Család: Bombacaceae (majomkenyérfa-félék)

A: doorian;
F, S, P: durian;
N: Durian

A durián legfeljebb 40 m magas, terebélyes, örökzöld, sűrű lombú fa. Levelei szórt állásúak. A bőrnemű és fényes levéllemez (20-30 x 7-15 cm) lándzsás, kihegyezett, ép szélű, színén kopasz, fonákján aranysárga, szőrszerű pikkelyekkel fedett. A virágok 3-30 tagú csomókban fejlődnek rövid, villásan elágazó, csüngő ágacskákon, amelyek a törzsből és az erős ágakból erednek. A csésze forrt, harang alakú, 5 cimpájú, a 3 szirom lapát alakú, fehér, rózsaszín vagy aranysárgás barna és 5-7 cm hosszú. A virágzat tengelyrészeit és a csészéket fényes pikkelyek fedik. A virágok csak éjszaka nyílnak, megporzásukat valószínűleg denevérek végzik.
Termése: 5 kopáccsal felnyíló, tojás alakú vagy gömbölyded tok, amely gyakran aszimmetrikusan fejlődött és kissé görbült, 15-30 cm hosszú és súlya akár 8 kg. A durián 10-20 cm hosszú kocsányon csüng. A külső, zöld terméshéj vastag, durván rostos; felületét tömötten elhelyezkedő piramis alakú, 3-7 szögletű tüskék borítják. A tok 5 rekeszében egy-egy 2-6 cm-es, fényes, halványsárga vagy vörösesbarna mag található, amelyet vastag és krémszínű vagy különböző sárga árnyalatú, pudingpuhaságú magköpeny vesz körül. Ez az ehető arillus sajt-vagy édes dióbélízű és összehasonlíthatatlan zamatú. Az érett termés penetráns, sajátosan édeskés, rothadó szagot áraszt.

Felhasználása: a duriánt - a visszataszító bűz ellenére, ami a zárt térben való tárolást kizárja - Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják. Az érett durián nyers magköpenyei csemegének számítanak; a varratok mentén nyitják fel a terméseket, a pulpát a magokkal együtt kiemelik a rekeszekből, és nyomban fogyasztják. (A magburok és a terméshús gyorsan megsavanyodik oxigénnel érintkezve!) Indonéziában az arillusból mentával fűszerezett mártást főznek, amelyet rizshez adnak. A malájok a termésmasszát tartósítják, cukorral vagy sóval megfőzik. Konzervdobozokban a duriánpulpát az idényen kívüli időszakban is árusítják, és a Közel-Keletre, sőt Európába is exportálják. A duriánpüréből jégkrémet készítenek. Thaiföldön duriánból és tökből szilárd, tartós pasztát főznek, amely kedvelt ételfűszer. Az éretlen egész terméseket zöldségként párolják meg. A gyengén mérgező magokat pörkölve vagy főzve fogyasztják. Burma királyainak állítólag a 16. században futárszolgálattal hozták a romlékony gyümölcsöt, amely csak az ország legtávolabbi déli részén termet. A fa leveleit, terméseit, kérgét és gyökereit a népi gyógyászatban láz és sárgaság ellen alkalmazzák. Ázsiában a termés afrodiziákumnak számít.
Elterjedése: Délkelet-Ázsia trópusi esőerdeiben honos. A Maláj-félszigeten és Indonéziában gyakran, Dél-Indiában, Srí Lankán, Thaiföld déli részén, Indokínában és a Fülöp-szigetek déli területein ritkábban termesztik. A fajt Kelet-Afrikában, nagyon ritkán Közép- és Dél-Amerikában is ültetik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-trópusi síkvidéki klímában tenyészik, 800 m magasságig. Számos fajtát leginkább kisparaszti gazdaságok termesztenek, magról nevelik. A fák 7-15 éves korban fordulnak termőre. A terméseket röviddel érés előtt szedik le, vagy miután a fáról lehullottak, összegyűjtik. Szállítása nehéz, a tárolása is csak néhány napig lehetséges.
Rokon fajok: a Délkelet-Ázsiában nagy fajgazdagságú Durio nemzetségbe további, nehezen megkülönböztethető fajok is tartoznak, amelyeknek ehető és ugyancsak erős szagú a termése. Ezeket - kis méretekben - elsősorban Borneón termesztik. Idetartozik például a D. oxleyanus Griff. és a D. dulcis Becc.


http://www.noodlepie.com/blog/2005/05/index.html

 

 

Sós-édes tejkaramella ízű, de csatorna szagú

A durián leginkább hatalmas, tüskés ufótojásra hasonlít, és Délkelet-Ázsiában a gyümölcsök királyaként ismeretes, ehhez képest például a Szingapúri gyorsvasútról és középületekből a dohányzás, a gyúlékony anyagok és az étel-ital mellett külön ki van tiltva. Az ok a durián penetráns szaga, amit még a növény rajongói is a legváltozatosabb hasonlatokkal illetnek: van aki szerint egyszerű szennyvízszag, mások szerint az állott hányás szaga, de Anthony Bourdain sztárszakács szerint duriánt enni olyan, mintha az ember a halott nagyanyjával csókolózna. A felelős állítólag a záptojásszagú kén-hidrogén (H2S).