Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Durián
Durio
zibethinus Murr.
Család: Bombacaceae (majomkenyérfa-félék)
A:
doorian;
F, S, P: durian;
N: Durian
A
durián legfeljebb 40 m magas, terebélyes, örökzöld, sűrű lombú fa. Levelei szórt
állásúak. A bőrnemű és fényes levéllemez (20-30 x 7-15 cm) lándzsás, kihegyezett,
ép szélű, színén kopasz, fonákján aranysárga, szőrszerű pikkelyekkel fedett. A
virágok 3-30 tagú csomókban fejlődnek rövid, villásan elágazó, csüngő ágacskákon,
amelyek a törzsből és az erős ágakból erednek. A csésze forrt, harang alakú, 5
cimpájú, a 3 szirom lapát alakú, fehér, rózsaszín vagy aranysárgás barna és 5-7
cm hosszú. A virágzat tengelyrészeit és a csészéket fényes pikkelyek fedik. A
virágok csak éjszaka nyílnak, megporzásukat valószínűleg denevérek végzik.
Termése: 5 kopáccsal felnyíló, tojás alakú vagy gömbölyded tok, amely gyakran
aszimmetrikusan fejlődött és kissé görbült, 15-30 cm hosszú és súlya akár 8 kg.
A durián 10-20 cm hosszú kocsányon csüng. A külső, zöld terméshéj vastag, durván
rostos; felületét tömötten elhelyezkedő piramis alakú, 3-7 szögletű tüskék borítják.
A tok 5 rekeszében egy-egy 2-6 cm-es, fényes, halványsárga vagy vörösesbarna mag
található, amelyet vastag és krémszínű vagy különböző sárga árnyalatú, pudingpuhaságú
magköpeny vesz körül. Ez az ehető arillus sajt-vagy édes dióbélízű és összehasonlíthatatlan
zamatú. Az érett termés penetráns, sajátosan édeskés, rothadó szagot áraszt.
Felhasználása: a duriánt - a visszataszító bűz ellenére, ami a zárt térben való
tárolást kizárja - Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják. Az érett
durián nyers magköpenyei csemegének számítanak; a varratok mentén nyitják fel
a terméseket, a pulpát a magokkal együtt kiemelik a rekeszekből, és nyomban fogyasztják.
(A magburok és a terméshús gyorsan megsavanyodik oxigénnel érintkezve!) Indonéziában
az arillusból mentával fűszerezett mártást főznek, amelyet rizshez adnak. A malájok
a termésmasszát tartósítják, cukorral vagy sóval megfőzik. Konzervdobozokban a
duriánpulpát az idényen kívüli időszakban is árusítják, és a Közel-Keletre, sőt
Európába is exportálják. A duriánpüréből jégkrémet készítenek. Thaiföldön duriánból
és tökből szilárd, tartós pasztát főznek, amely kedvelt ételfűszer. Az éretlen
egész terméseket zöldségként párolják meg. A gyengén mérgező magokat pörkölve
vagy főzve fogyasztják. Burma királyainak állítólag a 16. században futárszolgálattal
hozták a romlékony gyümölcsöt, amely csak az ország legtávolabbi déli részén termet.
A fa leveleit, terméseit, kérgét és gyökereit a népi gyógyászatban láz és sárgaság
ellen alkalmazzák. Ázsiában a termés afrodiziákumnak számít.
Elterjedése:
Délkelet-Ázsia trópusi esőerdeiben honos. A Maláj-félszigeten és Indonéziában
gyakran, Dél-Indiában, Srí Lankán, Thaiföld déli részén, Indokínában és a Fülöp-szigetek
déli területein ritkábban termesztik. A fajt Kelet-Afrikában, nagyon ritkán Közép-
és Dél-Amerikában is ültetik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-trópusi
síkvidéki klímában tenyészik, 800 m magasságig. Számos fajtát leginkább kisparaszti
gazdaságok termesztenek, magról nevelik. A fák 7-15 éves korban fordulnak termőre.
A terméseket röviddel érés előtt szedik le, vagy miután a fáról lehullottak, összegyűjtik.
Szállítása nehéz, a tárolása is csak néhány napig lehetséges.
Rokon fajok:
a Délkelet-Ázsiában nagy fajgazdagságú Durio nemzetségbe további, nehezen megkülönböztethető
fajok is tartoznak, amelyeknek ehető és ugyancsak erős szagú a termése. Ezeket
- kis méretekben - elsősorban Borneón termesztik. Idetartozik például a D. oxleyanus
Griff. és a D. dulcis Becc.
http://www.noodlepie.com/blog/2005/05/index.html
Sós-édes tejkaramella ízű, de csatorna szagú
A durián leginkább hatalmas, tüskés ufótojásra hasonlít, és Délkelet-Ázsiában a gyümölcsök királyaként ismeretes, ehhez képest például a Szingapúri gyorsvasútról és középületekből a dohányzás, a gyúlékony anyagok és az étel-ital mellett külön ki van tiltva. Az ok a durián penetráns szaga, amit még a növény rajongói is a legváltozatosabb hasonlatokkal illetnek: van aki szerint egyszerű szennyvízszag, mások szerint az állott hányás szaga, de Anthony Bourdain sztárszakács szerint duriánt enni olyan, mintha az ember a halott nagyanyjával csókolózna. A felelős állítólag a záptojásszagú kén-hidrogén (H2S).