Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Dísznapraforgó

 

- Helianthus annuus L. - Asteraceae 'Globosus Nanus' - (kerek törpe) csak csöves virágú fajta

'Zwerg-Sonnengold' - (törpe aranycsap) 40-90 cm-es

'Californicus' - (kaliforniai) csak nyelves (sugár-) virágú

'Herbstschönheit' - (őszi szépség) sárga, piros, bíbor virágú

- Helianthus argophyllus Torr. et Gray - Asteraceae kis tányérú, ezüstös levelű

- Helianthus cucumerifolius Torr. et Gray - Asteraceae színes levelű

Egyik legtalálóbb elnevezésű növényünk a dísznapraforgó, az egyébként is látványos napraforgó még díszesebb változata. Híven nevükhöz a Nap felé igyekeznek fordulni. Eltérően a gazdasági napraforgó olykor 2-3 m magasságától, a dísznapraforgó alig éri el az 50-70 cm-t, tehát törpe fajtatípus. Aránylag nagy levelei bókolnak, jóllehet csupán apró, olajtartalmú terméseit szemezgethetjük, különleges külleme szép kerti dísz.

A napraforgó származáshelye Észak-Amerika déli része. Az egész meleg égövön elterjedt. A dísznapraforgó újabb kori nemesítés eredménye. Egyéves, kissé fásodó szárú, bőséges napfényt, meleget kedvel. Csak ilyen helyre vessük. Magja olajtartalmú. Ezermagtömege 20-22 g, gyorsan, 7-10 nap alatt kikel. Május derekán állandó helyére vetjük 50-60 x 50-60 cm-es tenyészterületre, 4-5 cm mélyen, 5-6 maggal (növényt hagyunk meg). A talajápoláson kívül más gondozást nem kíván. Szárazon termeszthető.

Házi-, bemutató-, iskola-, dísz-, hobbi-, hétvégi és utcakertben jól mutat. Csoportosan, foltokba, ágyásos elrendezéssel célszerű nevelni. Bejáróutakhoz, elválasztó növénynek is alkalmas. Júliustól szeptemberig virít. Ekkor a „tányért" levágjuk, magját kiverjük, úgy fogyaszthatjuk (pirítás nélkül is), mint a tökmagot. A magból nyerhető olaj kedvezően befolyásolja a növekedést, a gyermeki szervezet kifejlődését. Reuma elleni szappanokat is készítenek belőle. Fészekvirágainak forrazata (pora) gyógyítja a felső légutak gyulladását. Baromfiaknak kitűnő takarmány. Jó mézelő növény.

 

II.
Napraforgó

A Közép-Amerikában még ma is sokfelé vadon élő napraforgót, olajban gazdag magvaiért, az indiánok már 3000 éve termesztették. Amerika őslakói imádott napistenük szimbólumaként tisztelték. A régi Mexikóban - a spanyol hajósok beszámolói alapján a napisten azték papnői napraforgó koronát kaptak, melyet mindenhová magukkal vittek, az arany ékszereiket pedig napraforgó motívumok díszítették. Miután a spanyol hódítók a 16. század elején visszatérve Európába magukkal hozták a növény magjait, a napraforgó világszerte elterjedt.
Egykoron - mivel állandóan követi a Nap útját az állhatatosság és a tisztelet szimbólumának tartották e növényt, míg a keresztények ugyanezért a vallásos engedelmességet látták benne. A többi közül kitűnő, kirívóan magasra nőtt egyedei viszont sokak szerint a dölyfösséget és az öntelt viselkedést jelképezték.
A napraforgó az ismert növények közül egyike a leghasznosabbaknak, magjának olaja használható salátákhoz, margarinhoz és főzéshez, valamint szappanok, gyertyák és festékek készítéséhez. Magjai megpirítva kávépótlók, finomra őrölve pedig sütemények és levesek alapanyagai. A növény száraiból nyert rostokból papír készíthető, az elégetett napraforgószárak hamuja - magas káliumtartalma miatt - talajjavítóként használható. Mocsaras területre ültetve magába szívja a vizet, és segít a talaj kiszárításában. A sziromlevelek főzetét valaha reumás-, valamint gyomor- és bélpanaszok esetén fogyasztották, de a maják szerint ez az ital ajzószerként is hatásos volt. A napraforgó magvakban lévő telítetlen zsírsav és az E-vitamin remek hatást gyakorol a szexualitásra. Amint ajánlották eleink, a friss sziromleveleket olajban megsütve, sóval, borssal ízesítve, aki elfogyasztja "nagyobb erőt biztosít a házasélethez".
Sokoldalú felhasználásával, hasznosságával összefüggésben számos pozitív hiedelem is kialakult a növénnyel kapcsolatban. Így például, ha az ember napnyugtakor levág egy napraforgófejet, és közben kíván valamit, másnapra teljesül a kívánsága. Aki napraforgóval az ágya alatt alszik, minden ügyben megismeri az igazságot. A nyak körül viselt napraforgómagok védelmet nyújtanak a himlő ellen, míg a kertben növő napraforgó jó szerencsét hoz a kertésznek.