Terebess
konyhakert
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Különleges dinnyék
A sárga- és a görögdinnye megszokottól eltérő alakjai, eltérő formájuk, különlegességük mellett gazdaságilag is hasznosak. Többségükben étkezésre, de takarmányozásra is alkalmasak. Itt ismertetjük a parányi, befőzni való díszdinnyét, az új nemesítésű, guggonülő sárgadinnyét, fellelt tájfajtáinkat, az igen tetszetős csíkos telelőket, továbbá a ma már elfeledett, kiválóan zamatos gerezdes dinnyét és a tejhozamnövelő takarmándinnyét.
Származásuk, elterjedésük. A sárgadinnye származáshelye Elő- és Közép-Ázsia. Régi növény, 5000 év óta termesztik. A görögdinnye tropikus afrikai eredetű, ez is ősi kultúrnövény. Az egész világon elterjedtek. Hazánkban az ismertetésre kerülő változatokból néhányat fellelhetünk.
Gazdasági és táplálkozási jelentőségük. Beltartalmi értékük jelentős, 100 g nyers dinnyében (sárga-, görög) 6-9% szénhidrát, 0,5-0,7% fehérje, 8-10% szárazanyag, továbbá A-, B1, B2-, C- és PP-vitamin található. Ásványisó-tartalma is jelentős (Ca, P, Fe). Energiaértékük kb. 130 J. Magjuk nagy mennyiségű zsírt (45-50%) és fehérjét (30%) tárol. Terméshozamuk nagyon változó, a kis gyümölcsű befőződinnyéé 0,5-1 kg/m2, a nagy termésűeké 6-14 kg/m2.
Növénytani jellemzőik. Egyéves, lágy szárú növények. Gyökérzetük főgyökér sok gyökérággal. Száruk heverő, kúszó (100-350 cm), bordázott, serteszőrös. Levélzetük: hosszú levélnyelűek, a sárgadinnyék levéllemeze ép szélű, szíves vállú, tenyeresen karéjos, zöldessárga, a görögdinnyéké mélyen szabdalt, többszörösen tagolt, szürkészöld, viaszréteggel bevont. Virágaik egy- és kétivarúak, egylakiak, magányosak. A sárgadinnye virágai sárgák, termőjük a másod- és harmadrendű hajtásokon fejlődik. A görögdinnye virágai kicsinyek és zöldessárgák, magányosak, nővirágai a főhajtásokon fejlődnek. Terméseik változatos formájú kabakok. Az 5-7 cm (60-70 g) nagyságú csúcsos alaktól (díszdinnye) a 20 cm (4-7 kg) átmérőjű, gömbölyű gyümölcsig (takarmánydinnye) változó. A sárgadinnyék színe sárga vagy zöldessárga (telelő), sima vagy gerezdes (díszdinnye), a görögöké csíkos vagy zöldesfehér (szőke). Ez utóbbi mélyen gerezdes, a többi sima héjú. Magjuk sárgás, kihegyesedő, ill. barnás, lapított. Ezermagtömegük: a sárgadinnyéké 15-32, a görögdinnyéké 87-220 g. Csírázóképességük 75-90%-os, 6-7 évig csíráznak, 8-12 napra kelnek ki. Tenyészidejűk: a sárgadinnyéké a szedésig 70-120 nap, a görögdinnyéké 80-120 nap.
Élettényezők iránti igényük. Fényigényük: sok fényt kívánnak, különösen termésérlelés idején. Borús időben, árnyékos helyen fejlődésükben visszamaradnak, és termésük rossz minőségű (kevés cukor) lesz. Hőigényük: kielégítő fejlődésükhöz sok hőt (25 °C) kívánnak. Magjuk 14-16 °C-on kezd csírázni. Túl magas (35-40 °C) és túl alacsony (12-15 °C) hőmérséklet károsítja. Vízigényük: bár a legtöbb vizet fogyasztó zöldségfélék közé tartoznak, mégis szárazságtűrők és öntözés nélkül termeszthetők. Ennek oka xerofita jellegű indázatuk, levélzetük és sejtjeik nagy szívóereje, kiterjedt gyökérzetük. Talajigényük: középkötött, mély rétegű vályog- és homokos vályogtalajokon díszlenek a legjobban. Különben talajban nem válogatnak. Tápanyagigényük: a díszdinnye enyhén sovány talajon is kifejlődik, a többit fészkesen trágyázzuk. Kora tavasszal 30 x 30 x 30 cm-es gödör földjével 2-3 lapát (4-5 kg) érett istállótrágyát keverünk össze, s fészket készítünk, 30-50 g vegyes műtrágyával is kiegészíthetjük. A sok nitrogén nagy lombot nevel és a termés késik.
Változékonyságuk, fajtáik a következők:
Zsebdinnye
(díszdinnye)
Cucumis melo L. convar. dudáim Alef.
Finom megjelenésű. Indázata 1-1,5 m-re fut, termése kicsiny, két végén csúcsos, díszes, sárgán barna csíkos. Fészkenként 10-20 díszdinnye is megteremhet. A termés illatos, befőzésre igen alkalmas. Fajtája a 'Szentesi zsebdinnye' (FJ) nagyon jó ízű, illatos és díszes.
Guggos
sárgadinnye
Cucumis melo L. convar. reticulatus Alef.
Új sárgadinnyefajta a 'Dixi' indázata nem fut. Egy csokorban kedvező esetben 4-6 db 0,3-0,6 kg-os kabak is terem. Igen korai, a vetéstől 60-70 napra szedhető.
Pocok
telelő sárgadinnye
Cucumis melo L. convar. melitensis Alef.
convar. zord
Dús, üde zöld lombozat, közepesen (1,2-1,5 m) futó indázat jellemzi. Két végén csúcsosodó, 14-20 cm nagyságú, sötétzöld termései földön lapuló pockokra emlékeztetnek (innen a neve). Éretten a kabakok sárgászöld színt öltenek. Húsa zöldesfehér, jóízű. Jelentősége: télire eltartható. Búzában, árpában az őszi fagyok előtt leszedett termés újévig is eláll.
Szőke
héjú gerezdes görögdinnye
Citrullus
lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai convar. caffer (Schrad.) Mansf.
Finom jellegű, 1,5 m-es kúszó indázata van, termései gyöngén lapítottak, erőteljesen bemélyedt gerezdekkel, zöldesfehéres (szőke) héjjal. A termés 1,5-3 kg-os. Húsa élénksárga, rendkívül lédús, omlós és édes. Igen korai, 70-80 napos. Az üde szürkés indából kibukkanó dinnyetermések igen díszesek.
Csíkos
telelő görögdinnye
Citrullus
lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai convar. caffer (Schrad.) Mansf.
A sárga telelőhöz hasonlóan eltartva termését egész télen fogyaszthatjuk. A növény indázata finom jellegű, de mégis erőteljes fejlődésű. Termése nagyra (4-8 kg) fejlődik, ovális, a zöldesfehér alapon petrezselyemszerű hosszanti csíkozás nagyon tetszetőssé teszi. Húsa halványsárga, tömör, éretten nagyon ízletes, édes. Közvetlenül a fagyok előtt szedjük le, ezért júniusban is vethetjük.
Görögdinnye
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai (A. vulgaris Schrad.)
Család: Cucurbitaceae (tökfélék)A: water melon;
F: melon d'eau;
S: sandia, melón de agua;
P: melancia;
N: WassermeloneA görögdinnye egyéves, egylaki, a földön kúszó szárú növény. Szárai vékonyak, szögletesek és barázdásak, hosszú fehér és lágy szőrűek, 1,5-5 m hosszúak; a csomókon 2-3-szorosan elágazó, spirális kacsokat fejleszt. Levelei szórt állásúak, nyelük 1-14 cm-es. A levéllemez (5-20 x 3-15 cm) tojásdad körvonalú, mélyen, szárnyasan osztott, a 3-7 osztat szárnyasan hasadt vagy még egyszer osztott. Az egyivarú virágok hosszú, szőrös kocsányokon magánosan nőnek a levélhónaljban. A csésze 5 keskeny-lándzsás fogú, a halványsárga pártacső hosszú és tompán 5 cimpájú, 1-1,5 cm hosszú és 2,5-3 cm széles.
Termése: gömbölyded kabak, mérete a 70 cm-t elérheti. Héja kopasz, ritkán szőrös, vastag-húsos, a felszíne teljesen zöld vagy sárgás, illetve széles világos sárgászöld és zöld hosszirányú sávok tarkázzák, esetleg pettyezett. A szilárd, nagyon bő levű, édeskés-vizenyős terméshús többnyire piros, ritkán rózsaszín, narancsszín, sárga vagy fehér, és szemcsés vagy rostos struktúrájú; több száz lapos, tojás alakú, sima, feketés, barna, vörösesbarna vagy sárgás színű maggal (6-15 x 5-7 mm).
Felhasználása: az érett termés lédús húsát nyersen, szomjat oltó gyümölcsként fogyasztják, vagy lének és szirupnak dolgozzák fel. A zsenge görögdinnye párolva zöldségként használható, az egészen kicsiket ecetes savanyúságként teszik el. Délkelet-Ázsiában az érett termések héját kockára vágva, sóban vagy édeskésen savanyú lében konzerválják. A tápláló, olajban és proteinben gazdag magokat héj nélkül pörkölve és sózva rágcsálják, vagy darálva süteményekbe keverik. A fiatal levelek zöldségként fogyaszthatók.
Elterjedése: a trópusi és szubtrópusi Afrika száraz területein honos, és a trópusi, szubtrópusi klímában világszerte termesztik; egynyári növényként a mérsékelt övben is nevelik.
Termesztése és betakarítása: a száraz-meleg klímát és a tápanyagban gazdag talajt kedveli. Magról szaporítják, az első terméseket a vetés után körülbelül 3 hónap múlva hozza. A görögdinnyét érett állapotban takarítják be. Hűtve (de nem 10 °C alatt) mintegy 2 hétig tárolható. Akkor érett igazán, ha a dinnyék megkopogtatva kongó hangot adnak.
Takarmánydinnye
Citrullus
colocynthus (L.) Schrad.
Rendkívül egészséges, erőteljes fejlődésű növény. Levelei valamivel szélesebbek, vaskosabbak a görögdinnyéénél. Termései nagyok (5-7 kg), hasonlítanak az előbbi görögdinnyéhez. Húsa fehéressárga, tömör, íztelen, takarmányozásra kiváló. Etetésével különösen a tejhozam növelhető eredményesen. Nagyon bőtermő, 10-14 kg/m2 termést is adhat, emellett igénytelen, szárazon nevelhető. Fajtája a 'Szentesi szőrös' (FJ), fiatal termései igen szőrösek. Bőtermő.
Termesztésük. A dinnyét főkultúrában (V. 15., VI. 7.-X. 15.) termesztjük. Elő- és utónövényként a kapáskultúra megfelelő. Talaj-előkészítésük: őszi ásás, mélyszántás. Tény észterületük: 1-1,2 x 1-1,2 m, a görögdinnyéé 1,2-1,5 x 1,2-1,5 m. Fészkesen vetjük (6-8 mag) 3-4 cm mélyen, a vetésre 1 cm-es komposztot (tőzeget) szórunk és lapoljuk. Vetőmagszükséglet: díszdinnyéből 0,1 g/m2, sárgadinnyéből 0,3 g/m2, görögdinnyéből 0,7-2 g/m2. Ápolásuk: talajlazítás, gyomirtás. Szárazon termesztjük, öntözésük szükségtelen. Szedésük szakértelmet kíván. A díszdinnyét akkor szedjük, amikor szép narancssárgára érett és jó illata van, de még kemény a húsa. A guggos sárgadinnye éretten szép sárga és jó illatú. A telelőt későn, lehetőleg a fagyok előtt, nem teljesen éretten (sötétzöldes, sárgás színnél, teljesen kifejlett állapotban) szedjük. Hideg, száraz helyen, lehetőleg búzában, árpában tartsuk el. A szőke héjú görögdinnye éretten kopogtatásra kongó hangot ad és színe világosabb. A telelő görögdinnye kopogtatásra kissé tömörebb hangot ad. A takarmánydinnyét igény és érettsége szerint szedjük. Száraz, hideg, fagymentes helyen ez is sokáig eltartható.
Feldolgozásuk,
hasznosításuk. Díszítő jellegük sokféleképpen érvényesülhet. Ágyasokban, előtér-,
szegélynövénynek, házi-, bemutató-, iskola-, mindenekelőtt azonban haszonkertekbe
vessük.
Idényben
mindennapos felhasználású a friss gyümölcs. A díszdinnyét ízletes befőttnek tartósítjuk.
A telelőket pedig hidegen (de nem fagyos helyen) tárolva télen fogyasztjuk.
Üdítő,
frissítő, gyomor-, emésztésserkentő és vesetisztító hatásúak. Takarmányozásra
kiváló.
Elkészítésük
A
dinnyéket általában nyersen fogyasztjuk, de ízletes tartósított termékek is előállíthatok
belőlük.
• Zsebdinnyebefőtt rumosan. A kis beérett, de kemény húsú dinnyécskéket kettévágjuk, magházát kivesszük, meghámozzuk és cukros szirupban (40 dkg cukor 1 l vízben) felforraljuk. Üvegbe rakjuk és literenként 0,5 dl rumot adunk hozzá. Kevés szalicilt teszünk az üvegbe, lezárjuk és száraz dunsztba helyezzük.
• Dinnyesajt. Jól érett sárgadinnyéket megtisztítunk, apró kockára vágva ledaráljuk és sűrűre főzzük. A sűrítményhez literenként 50 dkg cukrot adunk, felforraljuk és kevés zselatint és dióbelet keverünk hozzá. Ezután melegen formákba öntjük, kihűlés után alufóliába csomagolva tároljuk.
• Dinnyesavanyúság. Kisebb görögdinnyéket szedünk, megmosva üvegbe, kádba helyezzük. Mustármagot, szemesborsot, köménymagot, babérlevelet, tormát adunk hozzá és a cukros, ecetes hideg páclével felöntjük. Pár nap múlva utánaöntjük és lezárjuk.