Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Különleges dinnyék

A sárga- és a görögdinnye megszokottól eltérő alakjai, eltérő formájuk, különlegességük mellett gazdaságilag is hasznosak. Többségükben étkezésre, de takarmányozásra is alkalmasak. Itt ismertetjük a parányi, befőzni való díszdinnyét, az új nemesítésű, guggonülő sárgadinnyét, fellelt tájfajtáinkat, az igen tetszetős csíkos telelőket, továbbá a ma már elfeledett, kiválóan zamatos gerezdes dinnyét és a tejhozamnövelő takarmándinnyét.

Származásuk, elterjedésük. A sárgadinnye származáshelye Elő- és Közép-Ázsia. Régi növény, 5000 év óta termesztik. A görögdinnye tropikus afrikai eredetű, ez is ősi kultúrnövény. Az egész világon elterjedtek. Hazánkban az ismertetésre kerülő változatokból néhányat fellelhetünk.

Gazdasági és táplálkozási jelentőségük. Beltartalmi értékük jelentős, 100 g nyers dinnyében (sárga-, görög) 6-9% szénhidrát, 0,5-0,7% fehérje, 8-10% szárazanyag, továbbá A-, B1, B2-, C- és PP-vitamin található. Ásványisó-tartalma is jelentős (Ca, P, Fe). Energiaértékük kb. 130 J. Magjuk nagy mennyiségű zsírt (45-50%) és fehérjét (30%) tárol. Terméshozamuk nagyon változó, a kis gyümölcsű befőződinnyéé 0,5-1 kg/m2, a nagy termésűeké 6-14 kg/m2.

Növénytani jellemzőik. Egyéves, lágy szárú növények. Gyökérzetük főgyökér sok gyökérággal. Száruk heverő, kúszó (100-350 cm), bordázott, serteszőrös. Levélzetük: hosszú levélnyelűek, a sárgadinnyék levéllemeze ép szélű, szíves vállú, tenyeresen karéjos, zöldessárga, a görögdinnyéké mélyen szabdalt, többszörösen tagolt, szürkészöld, viaszréteggel bevont. Virágaik egy- és kétivarúak, egylakiak, magányosak. A sárgadinnye virágai sárgák, termőjük a másod- és harmadrendű hajtásokon fejlődik. A görögdinnye virágai kicsinyek és zöldessárgák, magányosak, nővirágai a főhajtásokon fejlődnek. Terméseik változatos formájú kabakok. Az 5-7 cm (60-70 g) nagyságú csúcsos alaktól (díszdinnye) a 20 cm (4-7 kg) átmérőjű, gömbölyű gyümölcsig (takarmánydinnye) változó. A sárgadinnyék színe sárga vagy zöldessárga (telelő), sima vagy gerezdes (díszdinnye), a görögöké csíkos vagy zöldesfehér (szőke). Ez utóbbi mélyen gerezdes, a többi sima héjú. Magjuk sárgás, kihegyesedő, ill. barnás, lapított. Ezermagtömegük: a sárgadinnyéké 15-32, a görögdinnyéké 87-220 g. Csírázóképességük 75-90%-os, 6-7 évig csíráznak, 8-12 napra kelnek ki. Tenyészidejűk: a sárgadinnyéké a szedésig 70-120 nap, a görögdinnyéké 80-120 nap.

Élettényezők iránti igényük. Fényigényük: sok fényt kívánnak, különösen termésérlelés idején. Borús időben, árnyékos helyen fejlődésükben visszamaradnak, és termésük rossz minőségű (kevés cukor) lesz. Hőigényük: kielégítő fejlődésükhöz sok hőt (25 °C) kívánnak. Magjuk 14-16 °C-on kezd csírázni. Túl magas (35-40 °C) és túl alacsony (12-15 °C) hőmérséklet károsítja. Vízigényük: bár a legtöbb vizet fogyasztó zöldségfélék közé tartoznak, mégis szárazságtűrők és öntözés nélkül termeszthetők. Ennek oka xerofita jellegű indázatuk, levélzetük és sejtjeik nagy szívóereje, kiterjedt gyökérzetük. Talajigényük: középkötött, mély rétegű vályog- és homokos vályogtalajokon díszlenek a legjobban. Különben talajban nem válogatnak. Tápanyagigényük: a díszdinnye enyhén sovány talajon is kifejlődik, a többit fészkesen trágyázzuk. Kora tavasszal 30 x 30 x 30 cm-es gödör földjével 2-3 lapát (4-5 kg) érett istállótrágyát keverünk össze, s fészket készítünk, 30-50 g vegyes műtrágyával is kiegészíthetjük. A sok nitrogén nagy lombot nevel és a termés késik.

 

Változékonyságuk, fajtáik a következők:

Zsebdinnye (díszdinnye)
Cucumis melo L. convar. dudáim Alef.

Finom megjelenésű. Indázata 1-1,5 m-re fut, termése kicsiny, két végén csúcsos, díszes, sárgán barna csíkos. Fészkenként 10-20 díszdinnye is megteremhet. A termés illatos, befőzésre igen alkalmas. Fajtája a 'Szentesi zsebdinnye' (FJ) nagyon jó ízű, illatos és díszes.

 

Guggos sárgadinnye
Cucumis melo
L. convar. reticulatus Alef.

Új sárgadinnyefajta a 'Dixi' indázata nem fut. Egy csokorban kedvező esetben 4-6 db 0,3-0,6 kg-os kabak is terem. Igen korai, a vetéstől 60-70 napra szedhető.

 

Pocok telelő sárgadinnye
Cucumis melo
L. convar. melitensis Alef. convar. zord

Dús, üde zöld lombozat, közepesen (1,2-1,5 m) futó indázat jellemzi. Két végén csúcsosodó, 14-20 cm nagyságú, sötétzöld termései földön lapuló pockokra emlékeztetnek (innen a neve). Éretten a kabakok sárgászöld színt öltenek. Húsa zöldesfehér, jóízű. Jelentősége: télire eltartható. Búzában, árpában az őszi fagyok előtt leszedett termés újévig is eláll.

 

Szőke héjú gerezdes görögdinnye
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai convar. caffer (Schrad.) Mansf.

Finom jellegű, 1,5 m-es kúszó indázata van, termései gyöngén lapítottak, erőteljesen bemélyedt gerezdekkel, zöldesfehéres (szőke) héjjal. A termés 1,5-3 kg-os. Húsa élénksárga, rendkívül lédús, omlós és édes. Igen korai, 70-80 napos. Az üde szürkés indából kibukkanó dinnyetermések igen díszesek.

 

Csíkos telelő görögdinnye
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai convar. caffer (Schrad.) Mansf.

A sárga telelőhöz hasonlóan eltartva termését egész télen fogyaszthatjuk. A növény indázata finom jellegű, de mégis erőteljes fejlődésű. Termése nagyra (4-8 kg) fejlődik, ovális, a zöldesfehér alapon petrezselyemszerű hosszanti csíkozás nagyon tetszetőssé teszi. Húsa halványsárga, tömör, éretten nagyon ízletes, édes. Közvetlenül a fagyok előtt szedjük le, ezért júniusban is vethetjük.

Görögdinnye
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai (A. vulgaris Schrad.)
Család: Cucurbitaceae (tökfélék)

A: water melon;
F: melon d'eau;
S: sandia, melón de agua;
P: melancia;
N: Wassermelone

A görögdinnye egyéves, egylaki, a földön kúszó szárú növény. Szárai vékonyak, szögletesek és barázdásak, hosszú fehér és lágy szőrűek, 1,5-5 m hosszúak; a csomókon 2-3-szorosan elágazó, spirális kacsokat fejleszt. Levelei szórt állásúak, nyelük 1-14 cm-es. A levéllemez (5-20 x 3-15 cm) tojásdad körvonalú, mélyen, szárnyasan osztott, a 3-7 osztat szárnyasan hasadt vagy még egyszer osztott. Az egyivarú virágok hosszú, szőrös kocsányokon magánosan nőnek a levélhónaljban. A csésze 5 keskeny-lándzsás fogú, a halványsárga pártacső hosszú és tompán 5 cimpájú, 1-1,5 cm hosszú és 2,5-3 cm széles.
Termése: gömbölyded kabak, mérete a 70 cm-t elérheti. Héja kopasz, ritkán szőrös, vastag-húsos, a felszíne teljesen zöld vagy sárgás, illetve széles világos sárgászöld és zöld hosszirányú sávok tarkázzák, esetleg pettyezett. A szilárd, nagyon bő levű, édeskés-vizenyős terméshús többnyire piros, ritkán rózsaszín, narancsszín, sárga vagy fehér, és szemcsés vagy rostos struktúrájú; több száz lapos, tojás alakú, sima, feketés, barna, vörösesbarna vagy sárgás színű maggal (6-15 x 5-7 mm).
Felhasználása: az érett termés lédús húsát nyersen, szomjat oltó gyümölcsként fogyasztják, vagy lének és szirupnak dolgozzák fel. A zsenge görögdinnye párolva zöldségként használható, az egészen kicsiket ecetes savanyúságként teszik el. Délkelet-Ázsiában az érett termések héját kockára vágva, sóban vagy édeskésen savanyú lében konzerválják. A tápláló, olajban és proteinben gazdag magokat héj nélkül pörkölve és sózva rágcsálják, vagy darálva süteményekbe keverik. A fiatal levelek zöldségként fogyaszthatók.
Elterjedése: a trópusi és szubtrópusi Afrika száraz területein honos, és a trópusi, szubtrópusi klímában világszerte termesztik; egynyári növényként a mérsékelt övben is nevelik.
Termesztése és betakarítása: a száraz-meleg klímát és a tápanyagban gazdag talajt kedveli. Magról szaporítják, az első terméseket a vetés után körülbelül 3 hónap múlva hozza. A görögdinnyét érett állapotban takarítják be. Hűtve (de nem 10 °C alatt) mintegy 2 hétig tárolható. Akkor érett igazán, ha a dinnyék megkopogtatva kongó hangot adnak.

 

Takarmánydinnye
Citrullus colocynthus (L.) Schrad.

Rendkívül egészséges, erőteljes fejlődésű növény. Levelei valamivel szélesebbek, vaskosabbak a görögdinnyéénél. Termései nagyok (5-7 kg), hasonlítanak az előbbi görögdinnyéhez. Húsa fehéressárga, tömör, íztelen, takarmányozásra kiváló. Etetésével különösen a tejhozam növelhető eredményesen. Nagyon bőtermő, 10-14 kg/m2 termést is adhat, emellett igénytelen, szárazon nevelhető. Fajtája a 'Szentesi szőrös' (FJ), fiatal termései igen szőrösek. Bőtermő.

Termesztésük. A dinnyét főkultúrában (V. 15., VI. 7.-X. 15.) termesztjük. Elő- és utónövényként a kapáskultúra megfelelő. Talaj-előkészítésük: őszi ásás, mélyszántás. Tény észterületük: 1-1,2 x 1-1,2 m, a görögdinnyéé 1,2-1,5 x 1,2-1,5 m. Fészkesen vetjük (6-8 mag) 3-4 cm mélyen, a vetésre 1 cm-es komposztot (tőzeget) szórunk és lapoljuk. Vetőmagszükséglet: díszdinnyéből 0,1 g/m2, sárgadinnyéből 0,3 g/m2, görögdinnyéből 0,7-2 g/m2. Ápolásuk: talajlazítás, gyomirtás. Szárazon termesztjük, öntözésük szükségtelen. Szedésük szakértelmet kíván. A díszdinnyét akkor szedjük, amikor szép narancssárgára érett és jó illata van, de még kemény a húsa. A guggos sárgadinnye éretten szép sárga és jó illatú. A telelőt későn, lehetőleg a fagyok előtt, nem teljesen éretten (sötétzöldes, sárgás színnél, teljesen kifejlett állapotban) szedjük. Hideg, száraz helyen, lehetőleg búzában, árpában tartsuk el. A szőke héjú görögdinnye éretten kopogtatásra kongó hangot ad és színe világosabb. A telelő görögdinnye kopogtatásra kissé tömörebb hangot ad. A takarmánydinnyét igény és érettsége szerint szedjük. Száraz, hideg, fagymentes helyen ez is sokáig eltartható.

Feldolgozásuk, hasznosításuk. Díszítő jellegük sokféleképpen érvényesülhet. Ágyasokban, előtér-, szegélynövénynek, házi-, bemutató-, iskola-, mindenekelőtt azonban haszonkertekbe vessük.
Idényben mindennapos felhasználású a friss gyümölcs. A díszdinnyét ízletes befőttnek tartósítjuk. A telelőket pedig hidegen (de nem fagyos helyen) tárolva télen fogyasztjuk.
Üdítő, frissítő, gyomor-, emésztésserkentő és vesetisztító hatásúak. Takarmányozásra kiváló.

Elkészítésük
A dinnyéket általában nyersen fogyasztjuk, de ízletes tartósított termékek is előállíthatok belőlük.

Zsebdinnyebefőtt rumosan. A kis beérett, de kemény húsú dinnyécskéket kettévágjuk, magházát kivesszük, meghámozzuk és cukros szirupban (40 dkg cukor 1 l vízben) felforraljuk. Üvegbe rakjuk és literenként 0,5 dl rumot adunk hozzá. Kevés szalicilt teszünk az üvegbe, lezárjuk és száraz dunsztba helyezzük.

Dinnyesajt. Jól érett sárgadinnyéket megtisztítunk, apró kockára vágva ledaráljuk és sűrűre főzzük. A sűrítményhez literenként 50 dkg cukrot adunk, felforraljuk és kevés zselatint és dióbelet keverünk hozzá. Ezután melegen formákba öntjük, kihűlés után alufóliába csomagolva tároljuk.

Dinnyesavanyúság. Kisebb görögdinnyéket szedünk, megmosva üvegbe, kádba helyezzük. Mustármagot, szemesborsot, köménymagot, babérlevelet, tormát adunk hozzá és a cukros, ecetes hideg páclével felöntjük. Pár nap múlva utánaöntjük és lezárjuk.