Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra
« vissza a Terebess-kert főlapjára

 

Fizáliszfélék - Physalis spp.


földicseresznye - Physalis pruinosa
kannibál paradicsom - Solanum uporo Dun.
közönséges zsidócseresznye - Physalis alkekengi L.
milpero - Physalis chenopodifolia Willd., Physalis philadelphica Lam.
mullaca - Physalis angulata, Physalis pubescens L.
naranjilla, lulo - Solanum quitoense
perui földicseresznye, poha - Physalis peruviana, Physalis edulis
tomatillo - Physalis ixocarpa Brotero

http://www.liseed.org/aa.html

 

 


földicseresznye
- Physalis pruinosa
hólyagcseresznye, földieper-paradicsom,
ground cherry, husk tomato, strawberry tomato, dwarf cape gooseberry


A perui földicseresznyéhez hasonló kinézetű, de kissé eltérő ízű: a paradicsom és az ananász elegye.

 

 


kannibál paradicsom
- Solanum uporo Dun.
Cannibal's tomato


A Fidzsi-szigetekről származik, úgy eszik, mint a paradicsomot. Leveleit is felhasználják salátának.

 

 


közönséges zsidócseresznye
- Physalis alkekengi L.
(= Physalis franchetii (Mast.), Physalis alkekengi L. var. franchetii (Masters) Makino)
japán (vagy kínai) lampionnövény,
piros zsidócseresznye, fizálisz, piros papmonya, ebből Diószegiéknél páponya; alkekengi, muharc, hólyag, koráll- v. kláris-cseresznye, kőrontófű, Venus köldöke, Halicacabon, a. m. hólyagcseresznye v. sócsepp, Physalis L., a burgonyafélék füve, mintegy 30 faja leginkább Amerikában (hazánkban 1) terem. Levele hasítatlan, öblös, ritkán szárnyas hasábú, virága a levél tövéből fakad, lila, sárgás v. szennyes fehér; gyümölcse gömbölyű bogyó s az éréskor vele nagyobbodó, végre színesedő kehely rejti. A Ph. alkekengi L. (boberella) többnyáréltű, bogyója cseresznye nagyságú. Mint vizeltető orvosság (bacca alkekengi v. halicacabi) ismeretes, az arabnak meg a spanyolnak csemegéje. (A Pallas nagy lexikona)Feltűnő - felfúvódott terméses csészéje skarlátpiros, belül a bogyó fényes piros, kedvelt szobadísz. Száraz erdőkben, cserjésekben, néha nitrogéndús ligetekben is megtalálható.
A növény minden része, még az éretlen gyümölcse is mérgező! >>>Tovább

 

 


milpero
- Physalis chenopodifolia Willd., Physalis philadelphica Lam.


Mintha a tomatillo mini-változata lenne, kissé más ízzel. Egynyáriként nevelhető.

 

 


mullaca
- Physalis angulata, Physalis pubescens L.
bolsa mullaca, camapu, winter cherry, wild tomato


Dél-amerikai paradicsomféle, nyersen fogyasztják. Nálunk egynyári növény.


szárítják is

 

 


naranjilla, lulo
- Solanum quitoense
M: narannyilla, quitói narancs;
A: naranjilla;
F: morelle de Quito;
S: lulo, naranjilla; lulo, lulum (inka); lulun (Mexikó)
P: lulo;
N: Quitotomate, Lulo

A tomatillo és poha (perui földicseresznye) rokona, használata is.

A narannyilla dúsan elágazó, legfeljebb 2,5 m magas, gyengén fásodó szárú növény. Szórt állású, elálló, lágy szőrű levelei tojásdad-elliptikusak, durván fogazott szélűek, hirtelen kihegyezettek és szíves vállúak. A levélnyelet és a levélereket, éppúgy, mint a fiatal levéllemezt és a szárat, lila csillagszőrök borítják, és hosszú, merev tüskéket hordozhatnak. A virágok mintegy 3 cm átmérőjűek, és rövid kocsányon 1-10-esével fejlődnek a levélhónaljban; a csésze lila-molyhos, az 5 cimpájú fehér párta alul lila szőrű.
Termése: vastag kocsányú, gömbölyű, legfeljebb 6,5 cm nagyságú bogyó, amelyen megmarad a nagy, kehely alakú, 5 cimpájú, molyhos csésze. Az érett termés héja vastag-bőrnemű, vastagsága 4 mm-ig terjed, fényes narancsszínű, érdes, világosbarna csillagszőrökből álló nemezes bevonatát letörölhetjük. A bogyó belseje halvány narancsszínű, húsos vagy hártyaszerű hosszanti falakkal 4 üregre tagolt, amelyet az üveges sárgásnarancs, nagyon bő levű, savanykás, zamatos pulpa tölti ki. E termésfalak közül kettő a vele határos üregekbe benyúló 1-1 bordát hordoz, amelyekhez a számos, lapos-gömbölyded vagy tojás alakú, zöldesfehér, 2-2,5 mm nagyságú mag tapad.
Felhasználása: a bogyókból ízletes italok készülnek, a külső nemezréteg eltávolítása után a bogyót pürésítik, édesítik és jeges vízzel keverik. Dél-Amerikában a termés levéből bort állítanak elő. Desszertként a félbevágott gyümölcs pulpáját cukorral megszórják, és kikanalazzák a héjból. A vastag héjat banánnal vagy más hozzávalóval megtölthetik és megsüthetik. Lekvárt, zselét és szirupot is készítenek narannyillából.
Elterjedése: az Andokban honos, és Latin-Amerika hegyvidékein gyakran, az Óvilág trópusain ritkán termesztik.
Termesztése és betakarítása: az igényes növény tápanyagban gazdag talajon, árnyékos helyen, csapadékban gazdag trópusi hegységekben, 1000 és 2500 m között fekvő területeken, 18 °C körüli hőmérsékleten tenyészik. A virágok vetés után 4-5 hónap múlva jelennek meg, kb. egy év múlva kezdődik a betakarítás, amely 4 évig tarthat. A piaci árut röviddel érés előtt szedik, és 1 hétig, hűtve legfeljebb 1 hónapig tárolható; az érett bogyók gyorsan romlanak.
Rokon fajok: az Orinoco mentén és az Amazonas-medencében termesztet igen nagy levelű Orinoco-paradicsom (S. sessiliflorum Dunal, syn. S. topiro Humb. & Bonpl.) akár 10 cm nagyságú, gömbölyű, narancssárga vagy vörös, szőrös terméseket fejleszt ("barackparadicsom"), amelyek pulpája paradicsomízű. Számos más Solanum faj bogyóit fogyasztják, gazdasági jelentőségük viszonylag csekély.

http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/naranjilla_ars.html
http://www.tradewindsfruit.com/naranjilla.htm
http://www.hawaiifruit.net/lulo.jpg

 

 


perui földicseresznye, poha
- Physalis peruviana (= Physalis edulis)
ehető zsidócseresznye, ananászcseresznye
Afrika déli részén is meghonosodott, fokföldi egres néven termesztik.
cape gooseberry, ground cherry, golden berry, poha berry; japánul: kajitsu, kudamono


Az ehető földicseresznye legfeljebb 2 m magas, terebélyesen ágas, gyakran lilával futtatott, bordás szárú egyéves növény, amely tőállású mellékhajtásokat is hoz. A levelet, kocsányt, csészét elálló, részben kuszált, fehér, lágy, különböző hosszúságú, sűrűn elhelyezkedő szőrök borítják. Levelei szórt állásúak. A levéllemez szív alakú, zöld, 10-17 cm hosszú és széles, gyengén csipkés szélű és hullámos, színén a főér barna bordájú. A felső oldalán gyengén bordás levélnyél legfeljebb 10 cm hosszú. A bókoló virágok 2-4 cm hosszú kocsányon egyesével fejlődnek az elágazásokban és a levélhónaljakban. Forrt, harang alakú csészéjük középig 5 hegyes, 3 szögletű, gyengén szétálló cimpára hasadt, zöld színű, tövén és az ereken feketésbarna. A széles hosszredőjű pártacső karimája 5 széles, szétterülő cimpára tagolt, kb. 1,5 cm hosszú, 2 cm széles, sárga színű, a torokban 5 nagy, barna folttal. A párta torkában gyapjas sárga szőrgyűrű és szőrlécek találhatók, kívül rövid, tömött, a torok sötét foltjain hosszabb, lágy szőrök borítják. Virágzás után a csésze zárt köpennyé nagyobbodik, amely a növekedő bogyót magába zárja.
Termése: sárga vagy világosbarna, gömbölyű, 1-2 cm nagyságú bogyó, amelyet a megmaradó, megérve szalmasárga, felfúvódott csésze vesz körül. A sima, vékony, szilárd, áttetsző héj alatt a bő levű, narancssárgás terméshúsban számos nagyon kicsi, lapos, sárga mag van. Az érett termés íze édes vagy édeskésen savanyú, zamatos.
Felhasználása: a vitaminban gazdag bogyókat a csésze eltávolítása után a magokkal együtt nyersen fogyasztják, befőttnek, lekvárnak, zselének, chutneynak dolgozzák fel, vagy italokba teszik. A bogyó pudingok, gyümölcssaláták és jégkrémek nyersanyaga, vagy cukorral vagy mézzel párolva desszert. Az éretlen termések (és lampionszerű burka) mérgezők.
Elterjedése: szubtrópusi növény, amely az Andokban honos, és világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon. A fajt a meleg évszakban újabban Európában is termesztik.
Termesztése és betakarítása: a viszonylag hűvös, fagymentes klímán, tápanyagban gazdag, homokos talajon tenyészik; mindenütt nevelhető, ahol a paradicsomtermesztés lehetséges; a trópusokon inkább a hegyvidékeken termesztik. Magról szaporítják, a vetés után 3-4 hónap múlva kezdődik az érés, és sok hétig tart, mikor is egy növény több mint 300 bogyót hozhat. 10°C-on teleltetve egész télen át folyamatosan érleli a gyümölcseit. Fejlődésének első periódusában vízigényes, gyümölcsérlelés idején azonban kevés vizet kíván. A terméseket a csészével együtt szedik és tárolják, száraz, hűvös helyen több hónapig eltarthatók.

II.
Mint annyi más Dél-Amerikából származó növény, így a földicseresznye is hittérítők és felfedezők révén került Európába. A szalmasárga, csúcsban végződő felfúvódott burok élénksárga, csillogó héjú bogyót rejt. A gyümölcs mérete megegyezik a meggyével vagy a cseresznyéével, míg a belsejében sok apró, sárgásfehér mag ágyazódik a gyümölcshúsba. A bogyó íze édes és "trópusi" illatot áraszt. Idehaza kis kosárkában, burokkal együtt árusítják nagyobb választékú csemegeboltokban.
Nevelése nem ördöngösség annak, aki már nevelt paradicsomot: vetése és tartása ugyanis megegyezik vele. A földicseresznye szubtrópusi vidékeken évelő növény ugyan, de az a tapasztalatom, hogy egyévesként, ládába vagy cserépbe ültetve eredményesebb nevelni, mert bővebb termést hoz.
Egy bogyóban annyi a mag, amennyi elegendő egy hosszabb erkélyláda betelepítésére. A magvetést és a palántanevelést még a lakásban kell elvégezni kora tavasszal, akárcsak a paradicsom vagy a paprika esetében. A fagyosszentek múltával ki lehet ültetni ládába vagy 20 cm átmérőjű cserépbe. Nagyobb cserépbe 3-4 tő is kerülhet. A földicseresznye laza, tápanyagban gazdag földben fejlődik a legjobban. Kedveli a meleg, napos fekvésű helyeket, és a nyári időszakban bőséges öntözést igényel.
A termés augusztustól folyamatosan szüretelhető, és frissen vagy lekvárnak befőzve fogyasztható. A termésburkot csillag alakban szét lehet hajtogatni, és a bogyót csokoládémázba meríteni: különleges csemege válik belőle.

http://www.tradewindsfruit.com/cape_gooseberry.htm
http://www.crfg.org/pubs/ff/cape-gooseberry.html
http://www.hawaiifruit.net/poha/pohabush.html

 

 


tomatillo
- Physalis ixocarpa
Brotero
M: mexikói földicseresznye, tomatijjo;
A: Mexican husk tomato;
S: miltomate, tomate de cáscara, tomate verde;
N: Mexikanische Erdkirsche


Ugyanúgy palántáról kell termeszteni a fagyok elmúltával szabadban, mint nálunk a paradicso
mot. Nem öntermékeny, legalább két tövet kell ültetni ahhoz, hogy termést hozzon. Akkor szüretelhető, mikor a burka megbarnul és felhasadozik. Két fő fajtája van, a pinponglabda nagyságú nagy zöld, amit termesztenek és a kisebb méretű (padlizsán)lila, amit Mexikóban vadon szedhető gyomnövény.
Az aztékok a paradicsomot xitomatlnak hívták, a tomatillót pedig miltomatl-nak, az európaiak mindkettőt tomatl-ra rövidítették. Emiatt a mai napig van egy kis keveredés az elnevezésben. A tomatillo Európában sose lett népszerű, de az USA-ban a mexikói bevándorlók révén nagyon is az.
Nyersen, grillezve vagy főzve fogyaszható. A mexikói salsa (fűszerszósz) egyik alap összetevője, a többi hozzávaló a paradicsom, a csili, a vöröshagyma és a fokhagyma. Van, hogy nyersen aprítják a kész salsába, egyébként kevés vízben, lefedett serpenyőben mindössze 5-7 percig kell főzni, majd hozzáadni az ízesítőket. A salsa fűszerezése területenként változik, de leggyakrabban borssal, szurokfűvel és némi korianderzölddel ízesítik, sült hal-, és húsételekhez használják.

A mexikói földicseresznye Mexikóban és Guatemalában nagyra becsült, évezredek óta termesztett rokona az ehető földicseresznyének. A dúsan elágazó, felálló, a tövén fásodó szárú növény magassága elérheti az 1,5 m-t. Elliptikus, kihegyezett, ferde ékvállú levelei csaknem kopaszak, hullámos szélűek és legfeljebb 6 x 3 cm nagyságúak. A virágok rövid kocsányokon magánosan fejlődnek az elágazásokban és a a levélhónaljakban; a csésze zöld, 5 cimpájú, a legfeljebb 25 mm átmérőjű párta széles cimpái szétterülő-tölcséresek, sárgák, a torokban barna foltokkal.
Termése: széles-gömbölyded bogyó, kb. 5,5 x 6,5 cm nagyságú. Érésig körülzárja a szalmasárga, papírszerű, hosszirányban bordás csésze; a bogyó teljesen kitölti a csészeköpenyt, olyannyira, hogy szét is szakíthatjaä sima, fényes, kívül némileg ragacsos héja kb. 2 mm vastag, megérve zöld, sárga, kék vagy ibolyaszínű. A pulpa szivacsos, lédús, érett állapotban üveges zöldes vagy halványsárga, és savanykás, édes, zamatos, köszmétéhez hasonló ízű; nagyszámú lapos, kerekded vagy elliptikus, bézs színű, legfeljebb 3 mm átmérőjű magot zár magába.
Felhasználása: az ízletes, C-vitaminban gazdag tomatijjót zölden vagy érett állapotban főzve vagy párolva zöldségként vagy lekvárként készítik el. Az érett bogyókat friss állapotban nyersen is fogyasztják, vagy salátákhoz keverik. Mexikóban a pulpából csilipaprikával fűszerezett mártást készítenek, amelyet húshoz fogyasztanak. JA termés levéből üdítőital készül.
Elterjedése: Észak-Amerika déli részén honos, Mexikóban és Közép-Amerikában, valamint Kelet-Afrika hegyvidékein gyakran termesztik, ritkábban Indiában, Kelet-Ázsiában, Ausztráliában és Afrika megfelelő részein is ültetik.
Termesztése és betakarítása: szubtrópusi-trópusi klímájú, napos helyeken, tápanyagban gazdag talajon tenyészik, hűvösebb régiókban a fagyérzékeny növény egynyáriként nevelhető. A bogyókat zölden vagy éretten szedik; hűvös és száraz helyen, csészeköpenyükben több hónapig tárolhatók.

Planting Instructions
Tomatillo plants should be grown in a warm areas and receive plenty of sunlight. Tomatillos grow very similar to tomatoes, but grow more quickly. Relocate your tomatillo plants in different parts of your garden each year to avoid diseases. Optimum temperatures for growing tomatillos are between 65 F and 85 F. Plant your seeds indoors 1", 3 to 6 weeks before setting outside. Germination is 7 to 14 days at 70 F to 85 F. Tomatillos will germinate better at 80 F. When seedlings are 4" tall, transplant them in larger pots. Plant them at least 36" apart, in rows 48" apart outside in garden. Plants should be at least 10" tall before transplanting outdoors. Place plants outdoors in shady area several days before transplanting outdoors. Shelter the transplants to prevent sunburn, wilting, and rain damage. Spring planting should occur when soil is warm, at least 3 weeks after last frost, and when temperatures remain above 70 F. You can plant early if you use water towers. To protect plants use 4 to 5 ft tall cages.

Tomatillo-fajták
(Physalis ixocarpa spp.)


Lila 'De Milpa' Tomatillo


Zöld 'Verde' Tomatillo


Ananász Tomatillo


'Toma Verde' Tomatillo


'Verde Puebla' Tomatillo


Óriás 'Cisineros' Tomatillo


Green Husk Tomatillo


Purple Tomatillo