Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
«
vissza a Terebess-kert főlapjára
Fizáliszfélék - Physalis spp.
földicseresznye
- Physalis pruinosa
kannibál paradicsom - Solanum uporo
Dun.
közönséges zsidócseresznye - Physalis alkekengi L.
milpero
- Physalis chenopodifolia Willd., Physalis philadelphica Lam.
mullaca
- Physalis angulata, Physalis pubescens L.
naranjilla,
lulo - Solanum quitoense
perui földicseresznye, poha
- Physalis peruviana, Physalis edulis
tomatillo -
Physalis ixocarpa Brotero
Feltűnő
- felfúvódott terméses csészéje skarlátpiros, belül a bogyó fényes piros, kedvelt
szobadísz. Száraz erdőkben, cserjésekben, néha nitrogéndús ligetekben is megtalálható.
A növény minden része, még az éretlen gyümölcse is mérgező! >>>Tovább
•
milpero
- Physalis chenopodifolia Willd., Physalis philadelphica Lam.
Mintha
a tomatillo mini-változata lenne, kissé más ízzel. Egynyáriként nevelhető.
•
mullaca
- Physalis angulata, Physalis pubescens L.
bolsa mullaca, camapu, winter cherry,
wild tomato
Dél-amerikai
paradicsomféle, nyersen fogyasztják. Nálunk egynyári növény.
szárítják is
•
naranjilla,
lulo - Solanum quitoense
M: narannyilla, quitói narancs;
A:
naranjilla;
F: morelle de Quito;
S: lulo, naranjilla; lulo, lulum (inka);
lulun (Mexikó)
P: lulo;
N: Quitotomate, Lulo
A tomatillo és poha (perui földicseresznye) rokona, használata is.
A narannyilla
dúsan elágazó, legfeljebb 2,5 m magas, gyengén fásodó szárú növény. Szórt állású,
elálló, lágy szőrű levelei tojásdad-elliptikusak, durván fogazott szélűek, hirtelen
kihegyezettek és szíves vállúak. A levélnyelet és a levélereket, éppúgy, mint
a fiatal levéllemezt és a szárat, lila csillagszőrök borítják, és hosszú, merev
tüskéket hordozhatnak. A virágok mintegy 3 cm átmérőjűek, és rövid kocsányon 1-10-esével
fejlődnek a levélhónaljban; a csésze lila-molyhos, az 5 cimpájú fehér párta alul
lila szőrű.
Termése: vastag kocsányú, gömbölyű, legfeljebb 6,5 cm nagyságú
bogyó, amelyen megmarad a nagy, kehely alakú, 5 cimpájú, molyhos csésze. Az érett
termés héja vastag-bőrnemű, vastagsága 4 mm-ig terjed, fényes narancsszínű, érdes,
világosbarna csillagszőrökből álló nemezes bevonatát letörölhetjük. A bogyó belseje
halvány narancsszínű, húsos vagy hártyaszerű hosszanti falakkal 4 üregre tagolt,
amelyet az üveges sárgásnarancs, nagyon bő levű, savanykás, zamatos pulpa tölti
ki. E termésfalak közül kettő a vele határos üregekbe benyúló 1-1 bordát hordoz,
amelyekhez a számos, lapos-gömbölyded vagy tojás alakú, zöldesfehér, 2-2,5 mm
nagyságú mag tapad.
Felhasználása: a bogyókból ízletes italok készülnek,
a külső nemezréteg eltávolítása után a bogyót pürésítik, édesítik és jeges vízzel
keverik. Dél-Amerikában a termés levéből bort állítanak elő. Desszertként a félbevágott
gyümölcs pulpáját cukorral megszórják, és kikanalazzák a héjból. A vastag héjat
banánnal vagy más hozzávalóval megtölthetik és megsüthetik. Lekvárt, zselét és
szirupot is készítenek narannyillából.
Elterjedése: az Andokban honos, és
Latin-Amerika hegyvidékein gyakran, az Óvilág trópusain ritkán termesztik.
Termesztése és betakarítása: az igényes növény tápanyagban gazdag talajon, árnyékos
helyen, csapadékban gazdag trópusi hegységekben, 1000 és 2500 m között fekvő területeken,
18 °C körüli hőmérsékleten tenyészik. A virágok vetés után 4-5 hónap múlva jelennek
meg, kb. egy év múlva kezdődik a betakarítás, amely 4 évig tarthat. A piaci árut
röviddel érés előtt szedik, és 1 hétig, hűtve legfeljebb 1 hónapig tárolható;
az érett bogyók gyorsan romlanak.
Rokon fajok: az Orinoco mentén és az Amazonas-medencében
termesztet igen nagy levelű Orinoco-paradicsom (S. sessiliflorum Dunal, syn. S.
topiro Humb. & Bonpl.) akár 10 cm nagyságú, gömbölyű, narancssárga vagy vörös,
szőrös terméseket fejleszt ("barackparadicsom"), amelyek pulpája paradicsomízű.
Számos más Solanum faj bogyóit fogyasztják, gazdasági jelentőségük viszonylag
csekély.
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/naranjilla_ars.html
http://www.tradewindsfruit.com/naranjilla.htm
http://www.hawaiifruit.net/lulo.jpg
•
perui
földicseresznye, poha -
Physalis peruviana (= Physalis edulis)
ehető zsidócseresznye, ananászcseresznye
Afrika
déli részén is meghonosodott, fokföldi egres néven termesztik.
cape
gooseberry, ground cherry, golden berry, poha berry; japánul: kajitsu, kudamono
Az
ehető földicseresznye legfeljebb 2 m magas, terebélyesen ágas, gyakran lilával
futtatott, bordás szárú egyéves növény, amely tőállású mellékhajtásokat is hoz.
A levelet, kocsányt, csészét elálló, részben kuszált, fehér, lágy, különböző hosszúságú,
sűrűn elhelyezkedő szőrök borítják. Levelei szórt állásúak. A levéllemez szív
alakú, zöld, 10-17 cm hosszú és széles, gyengén csipkés szélű és hullámos, színén
a főér barna bordájú. A felső oldalán gyengén bordás levélnyél legfeljebb 10 cm
hosszú. A bókoló virágok 2-4 cm hosszú kocsányon egyesével fejlődnek az elágazásokban
és a levélhónaljakban. Forrt, harang alakú csészéjük középig 5 hegyes, 3 szögletű,
gyengén szétálló cimpára hasadt, zöld színű, tövén és az ereken feketésbarna.
A széles hosszredőjű pártacső karimája 5 széles, szétterülő cimpára tagolt, kb.
1,5 cm hosszú, 2 cm széles, sárga színű, a torokban 5 nagy, barna folttal. A párta
torkában gyapjas sárga szőrgyűrű és szőrlécek találhatók, kívül rövid, tömött,
a torok sötét foltjain hosszabb, lágy szőrök borítják. Virágzás után a csésze
zárt köpennyé nagyobbodik, amely a növekedő bogyót magába zárja.
Termése:
sárga vagy világosbarna, gömbölyű, 1-2 cm nagyságú bogyó, amelyet a megmaradó,
megérve szalmasárga, felfúvódott csésze vesz körül. A sima, vékony, szilárd, áttetsző
héj alatt a bő levű, narancssárgás terméshúsban számos nagyon kicsi, lapos, sárga
mag van. Az érett termés íze édes vagy édeskésen savanyú, zamatos.
Felhasználása:
a vitaminban gazdag bogyókat a csésze eltávolítása után a magokkal együtt nyersen
fogyasztják, befőttnek, lekvárnak, zselének, chutneynak dolgozzák fel, vagy italokba
teszik. A bogyó pudingok, gyümölcssaláták és jégkrémek nyersanyaga, vagy cukorral
vagy mézzel párolva desszert. Az éretlen termések (és lampionszerű burka) mérgezők.
Elterjedése: szubtrópusi növény, amely az Andokban honos, és világszerte termesztik
a trópusokon és a szubtrópusokon. A fajt a meleg évszakban újabban Európában is
termesztik.
Termesztése és betakarítása: a viszonylag hűvös, fagymentes klímán,
tápanyagban gazdag, homokos talajon tenyészik; mindenütt nevelhető, ahol a paradicsomtermesztés
lehetséges; a trópusokon inkább a hegyvidékeken termesztik. Magról szaporítják,
a vetés után 3-4 hónap múlva kezdődik az érés, és sok hétig tart, mikor is egy
növény több mint 300 bogyót hozhat. 10°C-on teleltetve egész télen át folyamatosan
érleli a gyümölcseit. Fejlődésének első periódusában vízigényes, gyümölcsérlelés
idején azonban kevés vizet kíván. A terméseket a csészével együtt szedik és tárolják,
száraz, hűvös helyen több hónapig eltarthatók.
II.
Mint
annyi más Dél-Amerikából származó növény, így a földicseresznye is hittérítők
és felfedezők révén került Európába. A szalmasárga, csúcsban végződő felfúvódott
burok élénksárga, csillogó héjú bogyót rejt. A gyümölcs mérete megegyezik a meggyével
vagy a cseresznyéével, míg a belsejében sok apró, sárgásfehér mag ágyazódik a
gyümölcshúsba. A bogyó íze édes és "trópusi" illatot áraszt. Idehaza
kis kosárkában, burokkal együtt árusítják nagyobb választékú csemegeboltokban.
Nevelése
nem ördöngösség annak, aki már nevelt paradicsomot: vetése és tartása ugyanis
megegyezik vele. A földicseresznye szubtrópusi vidékeken évelő növény ugyan, de
az a tapasztalatom, hogy egyévesként, ládába vagy cserépbe ültetve eredményesebb
nevelni, mert bővebb termést hoz.
Egy bogyóban annyi a mag, amennyi elegendő
egy hosszabb erkélyláda betelepítésére. A magvetést és a palántanevelést még a
lakásban kell elvégezni kora tavasszal, akárcsak a paradicsom vagy a paprika esetében.
A fagyosszentek múltával ki lehet ültetni ládába vagy 20 cm átmérőjű cserépbe.
Nagyobb cserépbe 3-4 tő is kerülhet. A földicseresznye laza, tápanyagban gazdag
földben fejlődik a legjobban. Kedveli a meleg, napos fekvésű helyeket, és a nyári
időszakban bőséges öntözést igényel.
A termés augusztustól folyamatosan szüretelhető,
és frissen vagy lekvárnak befőzve fogyasztható. A termésburkot csillag alakban
szét lehet hajtogatni, és a bogyót csokoládémázba meríteni: különleges csemege
válik belőle.
http://www.tradewindsfruit.com/cape_gooseberry.htm
http://www.crfg.org/pubs/ff/cape-gooseberry.html
http://www.hawaiifruit.net/poha/pohabush.html
•
tomatillo - Physalis ixocarpa
Brotero
M:
mexikói földicseresznye, tomatijjo;
A: Mexican husk tomato;
S: miltomate,
tomate de cáscara, tomate verde;
N: Mexikanische Erdkirsche
Ugyanúgy
palántáról
kell termeszteni a fagyok elmúltával szabadban, mint
nálunk a paradicsomot.
Nem öntermékeny, legalább két tövet kell ültetni ahhoz, hogy termést hozzon. Akkor
szüretelhető, mikor a burka megbarnul és felhasadozik. Két fő fajtája van, a pinponglabda
nagyságú nagy zöld, amit termesztenek és a kisebb méretű (padlizsán)lila, amit
Mexikóban vadon szedhető gyomnövény.
Az
aztékok a paradicsomot xitomatlnak hívták, a tomatillót pedig miltomatl-nak, az
európaiak mindkettőt tomatl-ra rövidítették. Emiatt a mai napig van egy kis keveredés
az elnevezésben. A tomatillo Európában sose lett népszerű, de az USA-ban a mexikói
bevándorlók révén nagyon is az.
Nyersen, grillezve vagy főzve fogyaszható.
A mexikói salsa (fűszerszósz) egyik alap összetevője, a többi hozzávaló
a paradicsom, a csili, a vöröshagyma és a fokhagyma. Van, hogy nyersen aprítják
a kész salsába, egyébként kevés vízben, lefedett serpenyőben mindössze
5-7 percig kell főzni, majd hozzáadni az ízesítőket. A salsa fűszerezése
területenként változik, de leggyakrabban borssal, szurokfűvel és némi korianderzölddel
ízesítik, sült hal-, és húsételekhez használják.
A
mexikói földicseresznye Mexikóban és Guatemalában nagyra becsült, évezredek óta
termesztett rokona az ehető földicseresznyének. A dúsan elágazó, felálló, a tövén
fásodó szárú növény magassága elérheti az 1,5 m-t. Elliptikus, kihegyezett, ferde
ékvállú levelei csaknem kopaszak, hullámos szélűek és legfeljebb 6 x 3 cm nagyságúak.
A virágok rövid kocsányokon magánosan fejlődnek az elágazásokban és a a levélhónaljakban;
a csésze zöld, 5 cimpájú, a legfeljebb 25 mm átmérőjű párta széles cimpái szétterülő-tölcséresek,
sárgák, a torokban barna foltokkal.
Termése: széles-gömbölyded bogyó, kb.
5,5 x 6,5 cm nagyságú. Érésig körülzárja a szalmasárga, papírszerű, hosszirányban
bordás csésze; a bogyó teljesen kitölti a csészeköpenyt, olyannyira, hogy szét
is szakíthatjaä sima, fényes, kívül némileg ragacsos héja kb. 2 mm vastag, megérve
zöld, sárga, kék vagy ibolyaszínű. A pulpa szivacsos, lédús, érett állapotban
üveges zöldes vagy halványsárga, és savanykás, édes, zamatos, köszmétéhez hasonló
ízű; nagyszámú lapos, kerekded vagy elliptikus, bézs színű, legfeljebb 3 mm átmérőjű
magot zár magába.
Felhasználása: az ízletes, C-vitaminban gazdag tomatijjót
zölden vagy érett állapotban főzve vagy párolva zöldségként vagy lekvárként készítik
el. Az érett bogyókat friss állapotban nyersen is fogyasztják, vagy salátákhoz
keverik. Mexikóban a pulpából csilipaprikával fűszerezett mártást készítenek,
amelyet húshoz fogyasztanak. JA termés levéből üdítőital készül.
Elterjedése:
Észak-Amerika déli részén honos, Mexikóban és Közép-Amerikában, valamint Kelet-Afrika
hegyvidékein gyakran termesztik, ritkábban Indiában, Kelet-Ázsiában, Ausztráliában
és Afrika megfelelő részein is ültetik.
Termesztése és betakarítása: szubtrópusi-trópusi
klímájú, napos helyeken, tápanyagban gazdag talajon tenyészik, hűvösebb régiókban
a fagyérzékeny növény egynyáriként nevelhető. A bogyókat zölden vagy éretten szedik;
hűvös és száraz helyen, csészeköpenyükben több hónapig tárolhatók.
Planting Instructions
Tomatillo plants should be grown in a warm areas and receive plenty of sunlight. Tomatillos grow very similar to tomatoes, but grow more quickly. Relocate your tomatillo plants in different parts of your garden each year to avoid diseases. Optimum temperatures for growing tomatillos are between 65 F and 85 F. Plant your seeds indoors 1", 3 to 6 weeks before setting outside. Germination is 7 to 14 days at 70 F to 85 F. Tomatillos will germinate better at 80 F. When seedlings are 4" tall, transplant them in larger pots. Plant them at least 36" apart, in rows 48" apart outside in garden. Plants should be at least 10" tall before transplanting outdoors. Place plants outdoors in shady area several days before transplanting outdoors. Shelter the transplants to prevent sunburn, wilting, and rain damage. Spring planting should occur when soil is warm, at least 3 weeks after last frost, and when temperatures remain above 70 F. You can plant early if you use water towers. To protect plants use 4 to 5 ft tall cages.Tomatillo-fajták
(Physalis ixocarpa spp.)
Lila 'De Milpa' Tomatillo
Zöld 'Verde' Tomatillo
Ananász Tomatillo
'Toma Verde' Tomatillo
'Verde Puebla' Tomatillo
Óriás 'Cisineros' Tomatillo
Green Husk Tomatillo
Purple Tomatillo