Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Fekete áfonya
Vaccinium myrtillus L.


Alacsonyan növő cserjeféleség, a hangafélék családjába tartozó. Magyarországon a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra, a Bükk, illetve a Bakony térségében a lejtős hegyek oldalán, valamint Győr-Sopron megye erdeiben, erdőszélein tömegesen előforduló növény. Levelei vékonyak 2-3 cm hosszúak, hegyes végűek, oldalai aprón fűrészesek. Amikor levelei elnyerték az élénkzöld színt, megkezdődhet a gyűjtése. Lehetőleg napfénytől mentesen kell szárítani, hogy értékes aromái a szárazanyagban is megőrződjenek. A levéllel együtt leszedhető a gyenge hajtás is, gyűjtésének ideje május és június hónap. A leszárított levélzetből ízletes tea főzhető. Ismeretesek olyan régi megfigyelések, hogy a tea fogyasztása kedvezően hat a cukor- és egyes vesebetegségekben szenvedőkre.

Az áfonya gyűjtésének ideje augusztus hónap. Bogyószerű termése 8-10 mm átmérőjű, kékesfekete színű, a felületét burkoló viaszrétegtől hamvas, több magvú. A gyümölcs leve sötét bíborszínű, a gyümölcs íze savanykásan édes, kellemes aromájú, A-, B- és C-vitaminban gazdag. A gyümölcsből készült főzeteket hasmenés ellen használják ősidők óta.

A gyümölcsből készült tea egyben kellemes ital is, mely kedvezően befolyásolja a bél működését.

A fekete áfonyának - és a vörösnek is - van nemzetközi piaca, ahol rendszerint nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Az egyik legnagyobb exportáló Lengyelország.

Észak-Amerikában az utóbbi évtizedekben az ott őshonos áfonya­fajokat kultúrnövényekké nemesítették. Ugyanez figyelhető meg napjainkban Nyugat-Európában is. A fekete áfonya nálunk legnépszerűbb felhasználási módjai és tartósító eljárásai közül ismertetünk most néhányat.

 

Áfonyaleves

Anyagszükséglet: 50 dkg áfonya, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 5 dkg cukor, tej, kevés só.

Az áfonyaszemeket megmossuk, megtisztítjuk, kevés vízben megfőzzük és szitán átpasszírozzuk. Az így nyert levet kevés só hozzáadásával megcukrozzuk, reszelt citromhéjjal, néhány szem szegfűszeggel ízesítjük. Kevés liszttel, 2 tojássárgájával, tejfölös habarékot készítünk, hozzáadjuk. Ha sűrűnek találjuk, tejjel hígítjuk, ízlés szerint cukorral utánízesítjük, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Áfonya nyersen

A 4 kg friss, válogatott és jól megmosott áfonyát szitára vagy vászonruhára helyezzük és lecsurgatjuk róla a vizet. A megszikkasztott áfonyát cukorban meghempergetjük, üvegekbe rakjuk. A gyümölcs fele súlyának megfelelő cukrot öntünk az üvegekbe, majd lezárjuk, s addig, míg a cukor el nem olvadt, illetve a gyümölcs levet nem enged, a napon hagyjuk, vagy meleg helyen tároljuk. Az üvegeket időnként megrázogatjuk, majd amikor a gyümölcs és a cukor egybeolvad, tetejét felnyitjuk, tartósítószerrel kezeljük és újra lezárjuk. Azután hűvös és száraz helyen tároljuk.

Áfonya üdítő ital

A megtisztított áfonyát - literenként 3 dl vizet adva hozzá - 20 percig főzzük. Levét sűrű szitán vagy vászonkendőn átszűrjük és letakarva néhány óráig pihentetjük, illetve hagyjuk kihűlni. Óvatosan leöntjük a levét, ügyelve arra, hogy az alul képződött üledék ne kerüljön a leöntött léhez, 50 dkg cukorral, kevés törött fahéjjal, 1 citrom levével és reszelt héjával, néhány szem szegfűszeggel ízesítve felforraljuk. Majd átszűrjük, és tartósítószert keverve bele teljesen kihűlve üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk, és hűvös helyen tároljuk.

Áfonyabefőtt készítése

A szemenként kiválogatott egészséges áfonyaszemeket alaposan megmossuk, és a vizet lecsurgatjuk róla. Egy fazékba 1 kg áfonyát, 50 dkg cukrot és 1 liter vizet téve, lassú tűzön főzni kezdjük. A főzéskor keletkezett habot leszedjük róla és állandóan keverjük. Az áfonyaszemek akkor kezdenek megfőni, amikor az egyes szemek héja felreped. Ekkor leszűrjük alóla a szirupot, az áfonyát üvegekbe rakjuk, a szirupot pedig ráöntjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, jól lekötjük és dunsztoljuk.

Citromos ízű áfonyabefőtt

A 4 kg jól megtisztított, megmosott áfonyát szitára téve lecsurgatjuk. 1 l vizet, 2 dkg citromsavat és 1 kg cukrot forralunk. Beletesszük az áfonyát, és rövid ideig együtt forraljuk. A léből kiszedjük a gyümölcsöt, előmelegített üvegekbe rakjuk, a szörpöt tovább forraljuk, és forrón az áfonyára merjük. Az üvegekbe helyezett befőtt tetejét tartósítószerrel kezeljük, majd lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk.

Áfonyabefőtt rummal

A 4 kg áfonyát megtisztítjuk, és hideg vízben megmossuk. Lecsurgatjuk a vizet, és amikor megszikkadt, üvegekbe helyezzük. Az 1,5 liter vizet az 1 kg cukorral felforraljuk. A kihűlt szörphöz literenként 1/2 dl rumot adunk, és egyenletesen elosztva az üvegekbe helyezett gyümölcsre öntjük. Tartósítószert adva hozzá az üvegeket lezárjuk. 85°C-on 25 percig gőzöljük, és kihűlésig a fazékban hagyjuk. Hűvös helyiségben tároljuk.

Áfonya saját levében

A 4 kg átválogatott áfonyát megmossuk, és fazékba téve addig főzzük, míg levet enged. Hozzáadunk 1 kg cukrot és további fél óráig forraljuk. Előmelegített üvegekbe merjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, és lekötözzük. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Áfonyaszörp I.

A kellően megtisztított áfonyát alaposan megmossuk hideg vízben. Kevés vízzel felöntve közepes tűzön puhára főzzük. Sűrű lyukú szitán áttörjük, a szűrt léhez literenként 60 dkg cukrot és fél dkg citromsavat alapul véve, kellő sűrűségűre főzzük. Előmelegített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hőkezelés után hűvös helyen lefektetett üvegekben tároljuk.

Áfonyaszörp II.

Az átválogatott és megmosott áfonyát jól szétnyomkodjuk, 4 kg gyümölcshöz 2 kg cukrot adva összekeverjük, és 4 napig naponként megkeverve hűvös helyen állni hagyjuk. Az így nyert masszát zománcozott főzőedény felett vászonra öntjük, és levét lassan lecsepegtetjük. A levet néhány percig főzzük, habját leszedjük, 2 dkg citromsavat adagolva hozzá előmelegített üvegekbe öntjük, légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Áfonyadzsem I.

Az áfonyaszemeket kiválogatjuk, dzsemnek csak a teljesen ép szemeket használjuk fel. Egy fazékba 3 kg cukrot, 1 liter vizet és fél liter fanyar vörös bort teszünk, és ezt sziruppá főzzük. Amikor megfőtt, 4 kg válogatott áfonyát teszünk bele, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük, és lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd hőkezeljük. Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

Áfonyadzsem II.

1 kg áfonyát megtisztítunk, megmosunk, zománcozott fazékban folytonos keverés mellett 15 percig forralunk. Hozzáadunk meghámozott és kockára vágott 1 kg almát, 1 kg körtét, és addig főzzük, míg az egész pépszerűvé nem válik, akkor hozzáöntjük a cukrot, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. 1 db citromot apró kockákra vágunk és 3 cl rumot keverünk a sűrűsödő dzsembe. Kis ideig még forraljuk, és előmelegített üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük. A hideg dzsemet lekötjük és elrakjuk.

Áfonyakocsonya

A bogyókat fazékba tesszük, és lassú melegítéssel addig hevítjük, míg az áfonya minden levét kiadja. Sűrű szitán a levet átszűrjük, és minden literre 80 dkg cukrot számítva főzzük. A főzés addig tartson, míg a lé kocsonyaszerű nem lesz. Ha ezt elértük, üvegekbe öntjük, és amikor kihűlt tartósítószert adva a tetejére, légmentesen lezárjuk, s mint a lekvárt, kigőzöljük.

Rumos áfonyakocsonya

A megtisztított, érett gyümölcsöt összezúzzuk, szétnyomkodjuk, és vászonruhán átszűrjük. A lecsurgó lé súlyát megmérjük, s ugyanannyi cukorral addig főzzük mérsékelt tűzön, folytonos kevergetés közben - literenként 3 cl rumot adva hozzá -, míg a tányérra cseppentett lé üvegszerűvé nem válik. Üvegekbe töltjük, tartósítószert teszünk rá, és légmentesen lezárjuk, felhasználásig pedig hűvös helyen tároljuk.

Áfonyaíz

A megtisztított és megmosott 2 kg áfonyát zománcozott lábasba tesszük, hozzáadunk 2 kg meghámozott és kockára vágott almát, és együtt puhára pároljuk. Amikor levét kiengedte és a gyümölcs megpuhult, a pépet lemérjük, és literenként 80 dkg cukorral összekeverjük, fahéjjal és citromlével ízesítjük, és addig főzzük állandó kevergetés közben, míg a cukor teljesen el nem olvadt, illetve be nem sűrűsödött. Üvegekbe rakjuk, tetejét tartósítószerrel kezeljük, s a kihűlés után lekötve hűvös helyen tároljuk.

Áfonyalekvár oroszosan

Az áfonyát kellően megtisztítjuk, megmossuk, és főzőedénybe helyezzük. 1 kg áfonyához fél kiló mézet számítva folytonos keverés közben felforraljuk. Hozzáadunk meghámozott, darabokra vagdalt almát - kilogrammonként 25 dkg-ot, 1 narancs kinyomott levét, 1 db citrom héját, kevés egész fahéjat és szegfűszeget, majd lassú tűzön összefőzzük. Az így nyert masszát átpasszírozzuk, üvegekbe merjük, s ha a teteje megkeményedett, tartósítószert szórunk rá, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk.

Áfonyalekvár rummal

A gondosan megtisztogatott, megmosott áfonyát nagyon kevés vízben megfőzzük, átpasszírozzuk, aztán - egy kilóhoz 50 dkg cukrot és fél dl 40%-os rumot véve alapul - addig főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri. Üvegekbe téve tartósítószerrel kezeljük a felületét, lekötözzük, és kigőzöljük, majd hűvös helyen tároljuk.

Áfonya borban

A 4 kg megtisztított és jól megmosott áfonyát 2 kg cukorral rétegezve nyersen berakjuk az előkészített üvegekbe. Tetejére darabos fahéjat, szegfűszeget teszünk. Felöntjük muskotályos borral, és tartósítószert adva a tetejére lezárjuk az üvegeket. Kigőzöljük, és a kihűlt üvegeket hűvös helyen tároljuk.

Áfonyalikőr készítése I.

A likőr főzéséhez az áfonyát szemenként válogatjuk ki, mert csak az érett, egészséges szemek alkalmasak erre a célra. A kiválogatott szemeket egy bővebb szájú üvegbe rakjuk, s leöntjük tiszta szesszel. 1 kg áfonyához 1 liter szeszt öntünk, majd az üvegeket bedugaszoljuk, és langyos helyen - lehet napra is kivinni - tartjuk kb. 1 hétig, míg a bogyók elveszítik eredeti színüket, és zamatuk feloldódik a szeszben. Utána a szeszt leöntjük róla, és minden literhez fél kg cukorból és 3 dl vízből szirupot főzünk. Amikor a szirup kihűlt, összekeverjük a szesszel, és megint állni hagyjuk kb. egy hétig, de minél tovább áll, annál finomabb zamatú.

Áfonyalikőr készítése II.

Kellően megtisztított, érett áfonyát szétnyomkodunk, 1 kg zúzott gyümölcsöt 1 liter 96%-os tiszta alkoholban, befedett üvegekben 4-5 hétig a napon tartunk, időközönként megrázogatva az üveget. Az érlelés befejeztével sűrű szitán áttörjük az alkoholos gyümölcsöt. 5 dl víz és 50 dkg cukorral szirupot főzünk, amikor kihűlt összekeverjük a szitán áttört és vászonruhán átszűrt áfonyás alkohollal, 3 dl sárgabaracklikőrt adunk hozzá, és amikor elvegyült, palackokba töltjük és lezárjuk. Minél tovább hagyjuk állni, annál érettebb ízű és zamatú likőrt fogyaszthatunk.

Aszalt áfonya

Az áfonyát jól átválogatjuk, és az egészséges szemeket szétteregetve vászonruhára a napra helyezzük. Időnként megforgatjuk, hogy az áfonya egyenletesen száradjon. Ha valamilyen okból a napon történő aszalás nem lehetséges, elvégezhetjük tepsiben, alacsony hőfokú sütőben is. Száraz helyen vászonzacskóban tároljuk.

 

 

II.
Fekete áfonya

Fekete áfonya latinul: Vaccinium myrtillus egy gyümölcstermő növény, termését és levelét a népi gyógyászatban is felhasználjuk. Népies nevei: havasi meggy, kukajsza, molabogyó, afinya.
A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él.

A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódóképességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan vizsgálni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják.

A fekete áfonya sok hasznos összetevője mellett tartalmaz "neomirtillint", úgynevezett "növényi inzulint", valamint olyan karotinoid vegyületeket, melyek javítják az éjszakai látást. Bélhurut, enyhe hasmenés elleni háziszer. Fogyasztása javasolható diabetes-, felső légúti megbetegedések-, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, pszoriázis, ateroszklerozis, vérnyomásproblémák esetén.

A vadon élő fajok termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Az áfonyák festékanyagai az antioxidánsok, amelyeknek védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák valamint a szív-és érrendszeri betegségek. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedoen magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Baktériumölő hatással is rendelkezik.
A fekete áfonya leveleit, terméseit valamint a vörös áfonya leveleit a népi gyógyászatban ma is használják. A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatásuk van. A leveleket teának elkészítve a termést pedig frissen, vagy szárítva esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve, fogínygyulladás, gyomorbajok, epe-és hólyagproblémák valamint hasmenések esetén isszák. A vörös áfonya leveleiből készített főzet húgyúti fertőtlenítő, valamint vesetisztító hatással rendelkezik. A fekete áfonya levele, akár nyersen fogyasztva enyhe vércukorszint-csökkentő hatása miatt, jó a cukorbetegségre. Vigyázzunk, mert a levelek túlzott fogyasztása a fekete áfonya esetében mérgezést, a vörösnél pedig gyomorirritációt okozhat. Az áfonya kivonatos formában a gyógyszertárakban beszerezhető.

Mivel a fekete áfonyában található antiocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkeringés. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam. Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.

Nincs ismert mellékhatása, még azoknál sem, akik hosszú ideig szedik.