Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Erdei málna
Rubus idaeus L.

Minden természetjáró ember kedveli a zamatos, ízletes erdei málnát. Országunk valamennyi hegyvidékén, a hegyek lábánál elterülő fás, bokros részeken, a nagy folyók árterein mindenütt megterem. Kedveli az erdőirtásos parlagon levő térségeket. A bokrosán termő növény szára tüskés, és a bőrfelületen keltemetlen égő nyomokat hagy. Májusban és júniusban virágzik, virágai fehérek, finom termése pedig júliusban jelenik meg a legnagyobb tömegben.

A növény értékes része a levele, melyet a virágzás időszakában - amikor a levél színe a legélénkebb zöld - a legkedvezőbb gyűjteni. A begyűjtött leveleket árnyékban kell szárítani, mert a napon történő szárítással veszít értékes anyagaiból. A málna levélben levő zamatanyagok emlékeztetnek a kínai teára. A málna gyümölcse ízletes, vitamindús, kellemes ízű.

 

Málnaparfé

A megmosott, megtisztított 1 kg málnát sűrű szitán átnyomjuk, és a levet elkeverjük 30 dkg cukorral. 1 dl tejszínből habot verünk és elvegyítjük a málnás cukros lével. Jégre helyezzük, és tálalás előtt gyümölccsel díszítjük.

Málnadzsem

4 kg egészséges szemű málna felét szitán áttörjük, míg másik felét cukorral meghintve tálba tesszük. 3 kg cukorból és kevés vízből szirupot főzünk, és hozzáadjuk a kifacsart málna levét. Folyton keverve sűrűre főzzük, majd hozzátéve a cukrozott szemes málnát 1-2 percig forraljuk, s utána előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejét tartósítószerrel kezeljük, és ha a dzsem kihűlt, lezárjuk az üvegeket. Hűvös helyen tároljuk.

Málnalekvár

A 4 kg málnát megmossuk, szemenként tisztítjuk, és szitán áttörjük. A pépet összekeverjük 3 kg cukorral. Addig kevergetjük, míg a cukor elolvad, majd közepes tűzön főzzük. Előmelegített üvegekbe öntjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, amikor teljesen kihűlt, lekötjük, és hideg helyen tároljuk.

Málnaszörp

A 4 kg málnát porcelán vagy zománcozott edénybe téve alaposan összenyomkodjuk, és néhány napig középlangyos helyiségben állni hagyjuk. A málna erjedni kezd, és meghabosodik. Amikor a leve tisztul, ruhán átcsurgatjuk, átnyomkodjuk. A literenként számított 75 dkg cukrot egy-két dl vízben felfőzzük és forraljuk, majd ruhán keresztül átszűrjük. Utána összekeverjük a málna levével, és újra felfőzzük. A keletkező habot a tetejéről eltávolítjuk, majd az egészet ismét ruhán átszűrjük, és amikor félig kihűlt, palackozzuk. Jól ledugaszolva hűvös helyen hosszú ideig tárolhatjuk.

Málnaszörp citromosan

A 4 kg érett, megmosott málnát összenyomkodjuk, zománcozott vagy porcelán edénybe tesszük, és a konyhában vagy más langyos hőmérsékletű helyen néhány napig letakarva erjedni hagyjuk. 5 nap múlva a habzás megszűnik, és a lé tisztulni kezd. A levet ruhán átcsurgatjuk. Minden liter léhez 70 dkg cukrot adunk. A cukrot kevés vízzel felfőzzük, és 10-15 percig forraljuk. Közben a felszínre jövő habot eltávolítjuk. A cukorhoz hozzáadjuk a málnalevet, s lassú, egyenletes forrás mellett fél óráig főzzük, hozzáadva a 3 db citrom levét és néhány fahéjat. A szörpöt ruhán ismét átszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Üvegekbe töltve hűvös helyen tároljuk.