Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Libatopfélék
Chenopodiaceae

A föld mérsékelt és meleg éghajlatú területein előforduló vagy kozmopolita jellegű, lágy szárú vagy kissé fás növények. Levelük változó állású, kissé húsos (vagy pozsgás), magasra törő, nitrogénkedvelő, díszes. Többségüket régóta fogyasztják (spenót módjára készítik el), emellett takarmányozási, gyógyászati, díszítő és egyéb célokat szolgáltak. Egy részük jelentősége megmaradt, s helye van a kiskertek különleges díszzöldséggyűjteményében. Általában igénytelenek, egyszerűen, többnyire szárazművelésben termeszthetők, könnyen gyomosítanak.

 

Fehér libatop
Chenopodium album
L. >>>Tovább

 

 

Parajlibatop
Chenopodium bonus-henricus L.
>>>Tovább

 

 

Mirrhalibatop
Chenopodium ambrosioides L.

(más néven: rubianka libatop, jezsuita tea)

Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein és Észak-Amerikában őshonos. Termesztett, egyéves, díszes, illatos, gyógyhatású növény orvosi célokra. Teája erősítő, étvágyjavító és diuretikus hatású. A népi gyógyászatban meghűlésre, ideg-, gyomor- és bélbántalmakra használják. Ezzel konzerválták az inkák a múmiákat. 1-3% (kevés aszkaridol-tartalmú) illóolajat és szaponinokat tartalmaz.

 

 

Mirigyes libatop
Chenopodium botrys
L.

A mediterrán éghajlatú vidékeken és Közép-Ázsiában honos. Szárazságtűrő, melegkedvelő. Egyes kertekben még föllelhető. Olaja éterikus, húsételeket fűszereztek vele. A népi gyógyászatban teafőzete görcsoldó. Jellegzetes, erős aromatikus illata miatt a rovarok kerülik, ezért szárítva csótányok ellen és molyirtónak használják.

 

 

Hegyes levelű libatop
Chenopodium polyspermum
L.

Európában és Ázsiában kiterjedten használatos horgászcsali.

 

 

Óriás libatop
Chenopodium giganteum D. Don >>>Tovább