Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Karib-akác,
kurbaril
Hymenaea
courbaril L.
Család: Fabaceae (pillangóvirágúak)
A:
West-Indian locust;
F: courbaril;
S: guapinol, algarrobo de las Antillas,
nazareno;
P: jatobá
N: Courbaril, Antillen-Johannisbrot
A
Karib-akác legfeljebb 40 m magas fa, széles, ernyő formájú koronával. Fiatal ágai
barnán szőrösek. Levelei szárnyaltak, szórt állásúak, mintegy 2 cm hosszú nyelűek,
és mindenkor 2, nagyon rövid nyelecskéjű, széles sarló alakú, kihegyezett levélkéből
állnak. A levélkék lemeze ép szélű, vastag-bőrnemű, kopasz, színén erősen fényes,
fonákján fénytelen (7,5 x 4 cm-ig). A virágok hajtásvégi, 10-15 cm hosszú bugákban
fejlődnek; a virágtakarót 5 homorú, szürkészöld, vaskos, szőrös, kb. 1,5 cm hosszú,
fehér, mirigyes szirom alkotja.
Termése: csüngő, nagyméretű, vastag hüvelyei
enyhén ív alakúak, kissé lapítottak és a magok körül némileg megduzzadtak; nagyságuk
elérheti akár a 16 x 6,5 cm-t. Héjuk fás, legfeljebb 1 cm vastag, megérve kívül
sötétbarna és finoman hasadozottan erezett. Mindegyik hüvely 1-6 széles bab alakú
vagy elliptikus, kb. 2 cm-es magot tartalmaz, amelynek durván kemény, sima, vörösesbarna
héja van; a magbél fehéres. A magok lisztes, száraz, sárgászöld vagy világossárga
pulpába ágyazottak, amely éretten nagyon édes ízű és kellemetlen szagú.
Felhasználása:
a hüvelyek pulpája gazdagon tartalmaz keményítőt és fehérjét, ezért nagyon tápláló
élelmiszer, amelyet nyersen fogyasztanak, vagy megszárítva süteménybe, különféle
ételbe és levesbe tesznek. Vízzel keverve a pulpából levet készítenek, amelyet
frissen isznak vagy alkoholos itallá (atole) erjesztenek.
Elterjedése: a
karib-tengeri szigetektől és Dél-Mexikótól Amazóniáig.
Termesztése és betakarítása:
a forrótrópusi síkságok viszonylag szárazságtűrő növénye. Ültetett és vad fákról
egyaránt takarítanak be termést. Évente akár 1000 hüvelyt is teremhet egy-egy
fa, amelyből 10-12 kg ehető pulpa nyerhető.