Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára


A nők és az ázsiaiak lecsökkent alkohollebontása

A megváltozott táplálkozási öntudathoz társulnak a nyugati világban az alkoholkutatásból származó új biokémiai felismerések is. Így korábban azt feltételezték, hogy kizárólag a máj felelős az alkohol lebontásáért, ezzel szemben a legújabb kutatások kimutatták, hogy az alkohol bizonyos hányada (maximum 20 %-a) már a gyomorban részt vehet az anyagcserében. A nők egy részének gyomrában azonban csak korlátozott mértékben lelhető fel a megfelelő aldehid-dehidrogenáz enzim. Amiatt, hogy a gyomorban korlátozott mértékben - vagy egyáltalán nem - történik alkohollebontás, a következmény, hogy a nők szervezetében nagyobb és hosszabb ideig tartó véralkohol-koncentráció alakul ki, ami a nőket hajlamosabbá teheti a máj megbetegedéseinek kifejlődésére.
Sok ázsiai és indián származású dél-amerikai szervezetéből - örökletes módon hiányzik az aldehid-dehidrogenáz egy izoenzimje, ami az acetaldehid lebontását végzi a szervezetben. Ezen a mintegy 1 milliárd emberen már kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után egyértelmű részegségi tünetek észlelhetők. Legszembetűnőbb szimptómájáról, a bőrpírról ezt a túlérzékenységet, illetve összeférhetetlenséget "flushing-szindrómának" nevezik. További tünetei a vérnyomáscsökkenés, a pulzusszám megnövekedése, szívdobogás, izomgyengeség, fejfájás, rosszullét és hányás. Ma már bizonyítottnak vehető, hogy ezeknek a tüneteknek a tulajdonképpeni kiváltója az acetaldehid. Egy ALDH-I-deficiens - aldehid-dehidrogenáz izoenzim hiányban szenvedő - májában az aldehidoxidációs képesség a normál értéknek csak mintegy egyharmada. Az ázsiaiak mellett az európaiak egy kis hányadánál is jelentkeznek alkohol kiváltotta összeférhetetlenségi tünetek, amelyek a flushing-szindrómához hasonlítanak.
Azt, hogy ezt az alkohol-túlérzékenységet ugyancsak a megnövekedett aldehidszint okozza-e, és ez is öröklődik-e, még további kutatásoknak kell tisztázniuk.
Mindkét esetben a lényegesen kevesebb alkohol, és ennek következtében az alkoholszegény vagy alkoholmentes sörök fogyasztása javasolható, figyelembe véve a szervezet korlátozott alkohollebontó képességét, és azért, hogy az alkohol-összeférhetetlenség tüneteit elkerüljük.

Népcsoport Az ALDH-I-hiány gyakorisága (%-ban)

Japánok
Dél-koreaiak
Vietnamiak
Filippínók
Indonéziaiak
Thaiföldiek
Han-Kínaiak
Zhuang-Kínaiak
Mandzsu-Kínaiak
Mongolok
Shuarák (Ecuador)
Atacamenók (Chile)
Mapuchók (Chile)
Sziúk

44%
27%
53%
13%
39%
8%
45%
25%
25%
30%
42%
43%
41%
5%