Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára


A nők és az ázsiaiak lecsökkent alkohollebontása

A megváltozott táplálkozási öntudathoz társulnak a nyugati világban az alkoholkutatásból származó új biokémiai felismerések is. Így korábban azt feltételezték, hogy kizárólag a máj felelős az alkohol lebontásáért, ezzel szemben a legújabb kutatások kimutatták, hogy az alkohol bizonyos hányada (maximum 20 %-a) már a gyomorban részt vehet az anyagcserében. A nők egy részének gyomrában azonban csak korlátozott mértékben lelhető fel a megfelelő aldehid-dehidrogenáz enzim. Amiatt, hogy a gyomorban korlátozott mértékben - vagy egyáltalán nem - történik alkohollebontás, a következmény, hogy a nők szervezetében nagyobb és hosszabb ideig tartó véralkohol-koncentráció alakul ki, ami a nőket hajlamosabbá teheti a máj megbetegedéseinek kifejlődésére.
Sok ázsiai és indián származású dél-amerikai szervezetéből - örökletes módon hiányzik az aldehid-dehidrogenáz egy izoenzimje, ami az acetaldehid lebontását végzi a szervezetben. Ezen a mintegy 1 milliárd emberen már kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után egyértelmű részegségi tünetek észlelhetők. Legszembetűnőbb szimptómájáról, a bőrpírról ezt a túlérzékenységet, illetve összeférhetetlenséget "flushing-szindrómának" nevezik. További tünetei a vérnyomáscsökkenés, a pulzusszám megnövekedése, szívdobogás, izomgyengeség, fejfájás, rosszullét és hányás. Ma már bizonyítottnak vehető, hogy ezeknek a tüneteknek a tulajdonképpeni kiváltója az acetaldehid. Egy ALDH-I-deficiens - aldehid-dehidrogenáz izoenzim hiányban szenvedő - májában az aldehidoxidációs képesség a normál értéknek csak mintegy egyharmada. Az ázsiaiak mellett az európaiak egy kis hányadánál is jelentkeznek alkohol kiváltotta összeférhetetlenségi tünetek, amelyek a flushing-szindrómához hasonlítanak.
Azt, hogy ezt az alkohol-túlérzékenységet ugyancsak a megnövekedett aldehidszint okozza-e, és ez is öröklődik-e, még további kutatásoknak kell tisztázniuk.
Mindkét esetben a lényegesen kevesebb alkohol, és ennek következtében az alkoholszegény vagy alkoholmentes sörök fogyasztása javasolható, figyelembe véve a szervezet korlátozott alkohollebontó képességét, és azért, hogy az alkohol-összeférhetetlenség tüneteit elkerüljük.

Népcsoport Az ALDH-I-hiány gyakorisága (%-ban)

Japánok
Dél-koreaiak
Vietnamiak
Filippínók
Indonéziaiak
Thaiföldiek
Han-Kínaiak
Zhuang-Kínaiak
Mandzsu-Kínaiak
Mongolok
Shuarák (Ecuador)
Atacamenók (Chile)
Mapuchók (Chile)
Sziúk

44%
27%
53%
13%
39%
8%
45%
25%
25%
30%
42%
43%
41%
5%