Terebess
fűszerkalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
«
vissza az
Ausztrália oldalra
Terebess
Gábor: A pléhbogrács romantikája - Ausztrál billy tea
Terebess Gábor
AUSZTRÁL
FŰSZEREK
és a bozót gyümölcsei
Bár
a bozótélelem (bush tucker) és az ausztrál fűszerek egyelőre alig léptek túl Ausztrália
határain, "odalent" egyre nagyobb divat és megjósolható, hogy hamarosan
világszerte is népszerű lesz, mint pl. a cajun konyha. Az új ausztrál konyha részben
a farmerek, részben az őslakók tapasztalatán alapul, igazi lendületet azonban
az olaszok adtak neki, fűszeresebbé pedig az ázsiai bevándorlók mindenre nyitott
ízvadász konyhaművészete tette. Ma jóval fűszeresebb, mint elődeié, a farmereké,
az őslakóké vagy az olaszoké.
Amikor 1969-70-ben Ausztráliában éltem, úgy tekintettek
a vadon termékeire, mint a túlélés kényszerű zálogára, ha eltéved a bozótvidéken
az ember. Ma
az ausztrál konyha különleges ízvilágát a helyi vadhús (emu, kenguru, krokodil)
és a déli tengerek gyümölcsei mellett a vadonban gyűjtött vagy termesztésbe vont
őshonos élelmi- és fűszerek is gazdagítják. (Ráadásul
a mindig is kiváló ausztrál sörök után a borok is világszínvonalúak lettek.)
Néhány tipikus ausztrál vadhús:
Emu - Dromaius novaehollandiae
Az emu volt az első vadszárnyas, amelyet Ausztráliában tenyészteni kezdtek, ma már Magyarországon is foglalkoznak vele. Húsa emlékeztet a szarvaséra, de kevésbé vadízű. Koleszterinszegény, ugyanakkor gazdag ásványi anyagokban, például vasban. Többnyire szeletekben árulják. Sütni, párolni, grillezni és füstölni is lehet.
Afrodiziákum a tojáshéjban: szexuális serkentőszert fedeztek fel az emu tojásának héjában. A „tesztek” során kiderült, hogy az érettebb tojások héjában lakik nagyobb erő. Az emu egyes testrészeit már régóta használják gyógyászati célokra: az ausztrál őslakók az emuzsírt sérülések kezelésére használták. Az emuolaj gyulladáscsökkentő szer, de kopaszság ellen is ajánlják. Az emutojás héjából őrölt por potencianövelő hatása azonban a szakemberek számára is újdonság.Kenguru - Macropus spp.
A kenguru zsenge, puha húsa sovány és nagyon ízletes. Az állat minden része ehető, a fejétől a farkáig. Mint minden sovány hús, a kengurusteak is akkor a legízletesebb, ha angolosan vagy félig van megsütve. Hosszabb ideig tartó sütés során a hús kiszárad. Sütőben, olajban és parázson való sütésre, párolásra egyaránt alkalmas. (Ismertebb fogások: kangaroo tail soup = kengurufarok-leves, wallaby stew = kengurupörkölt)Krokodilhús - Crocodylidae spp.
Fehér húsa a csirkéére és a sertésére is emlékeztet, nem halízű. Állaga kissé viaszos, nem rágós, de rostos szerkezetű. Ízét pácolás során nyeri el. Csak rövid ideig sütik, mert a hosszabb hőkezelés során rágós lenne. Krokodilhúst pástétom formában is árulnak egyes helyeken.Oposszum vagy pézsmapatkány - Trichosurus spp.
Az erszényes patkányok családjába tartozó rágcsáló Ausztráliában és Tasmania szigetén él. A hús íze emlékeztet az eukaliptuszra. Felhasználás előtt a négy pézsmazacskót el kell távolítani, különben a hús élvezhetetlen. Az ötödik kontinensen sütik, párolják, grillezik.Vékonycsőrű hojsza vagy vészmadár - Puffinus tenuirostris
Ezeket a Tasmania körül költő tengeri vándormadarakat (short-tailed shearwater, yolla, muttonbird) szüleik apróbb halakkal, rákokkal táplálják. Telepesen fészkel, kolóniája elérheti az 1 000 000 főt is. A helybeliek nagy számban gyűjtik be (‘muttonbirding’) az egy kilós súlyt is elérő fiókákat, de ez még nem befolyásolja a populációját. Nagyon zsírosak, húsuk sós ízű. Sütés vagy grillezés előtt háromszor is előfőzik, a vizet minden alkalommal frissre cserélik. Füstölt húsként és natúr lében eltéve is árulják.Barramundi - Lates calcarifer
Sügérféle, Ausztrália nemzeti hala, az őslakók nyelvéből eredő név annyit jelent "nagypikkelyű ezüsthal". Minden barramundi hímnek születik, csak 3-4 éves korukban válnak nősténnyé, megtermékenyülni csak náluk fiatalabb hímektől tudnak. Sós vízben szaporodnak, de félsós és édes vízben élnek. Koruk a pikkelyek gyűrűin leszámolható. A kifejlett hal elérheti az 1,8 m testhosszúságot és ekkor a tömege mintegy 60 kg. Tenyésztik is halgazdaságokban, növényi táppal. Horgásztavakban is tartják. Importálják is, az ausztrál barramundi-igények kielégíthetetlenek!
*
•
Tasmán
bors -
Tasmannia lanceolata [Poiret] A.C. Smith (T. aromatica, T. insipida, Drimys lanceolata)
Tasmanian
pepper, baillon, mountain pepper, native pepper, Tasmanian pepper berries, Tasmanian
wild pepper.
Kisebb termetű (3-5 m) fa, eddig vadon gyűjtötték leveleit és
bogyóit, ma már a bővülő kereslet hatására termesztik is. Egyre fontosabb szerepet
játszik a helyi konyhában, emu hamburger, kenguru szték stb. borsozására vagy
olajba keverve grillezés előtti pácolására. Megízlelve, először különleges aromáját
érezni, csípőssége csak néhány másodperc után jelentkezik. (Mint a szaszafrász
babér, az édeskömény, a szerecsendió, a kámforolaj, a csillagánizs, a tasmán bors
is tartalmaz szafrolt, amely rákkeltő és mérgező a májra. A szafrol-mentes fajták
nemesítése folyamatban van.)
http://www.newcrops.uq.edu.au/newslett/ncn10213.htm
tasmán hegyibors (= levélőrlemény)
Tasmanian mountain pepper
Úgy használják, mint a fehérborsot, csak kevesebbet. Frissen is, szárítva is.
tasmán borsbogyó (= szárított bogyótermés)
native pepperberries
Úgy használják, mint a feketeborsot, csak kevesebbet. Frissen, lefagyasztva, szárítva egyaránt jó. Tartósabb és erősebb ízű a levélnél. A hosszas főzés tönkreteszi aromáját, ezért csak annak vége felé adják az ételhez a tört bogyókat.Cornish Pepper cheese: pasztőrizált tehéntejből készült friss sajt, tört borsbogyóba hempergetve.
•
Dorrigo-bors
- Tasmannia stipitata
Dorrigo pepper
A Dorrigo-hegyvidéken (New South Wales
északi részén) nő ez a csípős, borsízű levelű fa. Amely ételbe borsot használnánk
a dorrigo levélőrleményt is kipróbálhatjuk. (Pl. sajt, pástétomok, saláta öntetek,
levesek, mártások, mustárok stb.) Íze enyhébb, ha főzés közben adjuk az ételhez,
erősebb, ha a végén.
havasi bors - Tasmannia xerophila
alpine or snow pepper
Szintén forgalmazzák fűszerként.
•
Citromillatú
mirtusz - Backhousia citriodora F. Muell.
lemon myrtle, citrommirtusz
Mélyzöld
levelei csodás citromillatúak. Ma már ültetvényeken is termesztik. Illóolaja az
ismert legnagyobb koncentrátumban tartalmaz citrált (90-98%). Fehér húsokhoz,
halakhoz, a tenger gyümölcseihez ideális fűszer, természetesen italokhoz, desszertekhez
is. A kaffir zöldcitrom-levél és az ázsiai citromfű helyett kiválóan alkalmazható
az ázsiai konyhában. Az ausztrálok csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni róla,
azt mondják citromízűbb a citromnál. Szárítva használják, egészben vagy porítva
adják az ételhez, mint a babérlevelet. A teafűvel együtt egy-két egész mirtuszlevelet
dobva a teáskannába, mindjárt kész citromos teát kapunk.
Ánizsmirtusz levél - Backhousia anisata
aniseed myrtle
Ánizsízű, édes utóízzel. Ecetek és olajok ízesítésére szolgál, de ehető díszként főételek mellé is odateszik levelét. Csokoládéba, fagylaltba kiváló.Fahéjillatú mirtusz - Backhousia myrtifolia
cinnamon myrtle
Különösen almás süteményekbe, sült almához illik.
•
Makadámdió - Macadamia
integrifolia >>>Tovább
Éplevelű
makadámdiófa, sima héjú makadámdió, makadámia,
ausztrál mogyoró, queenslandi dió;
Macadamia, Macadamia nut, Queensland
nut, Maroochi nut;
az őslakók nyelvein: kindal
kindal, jindilli
Az ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió leginkább
a török mogyoróhoz hasonlít, de nagyobb annál. Átmérője elérheti a 4 centimétert
is, de általában nem haladja meg a 2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az
európai dió, viszont finomabb nála. A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek
kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba
többnyire pörkölve kerül. Nagy előnye ennek a fának, hogy szárazságtűrő és bőtermő.
A héja nagyon kemény,
speciális törő kell hozzá.
Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth
macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut"
(Macadamia
tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is
alkotnak.
Macadamia tetraphylla, rough-shelled macadamia, rücskös héjú makadámdió
•
Bozótparadicsom
– Solanum centrale
bush tomato, bush raisin, akudjura, akatjurra
Kis cserje
Közép- és Kelet-Ausztrália sivatagos területein, mint sok növény itt, különösen
a bozóttüzek nyomán hajt ki. Megérett gyümölcsét hagyják aszalódni, mielőtt leszüretelnék,
mert így édesebbé és pikánsabbá válik. Az aboriginek évezredeken át gyűjtötték
alaptápláléknak, napjainkra ugyan fűszernövény lett, de ma is ők gyűjtik. Mindenhez
adhatjuk, amihez paradicsomot használnánk, de erős, kesernyés aromája miatt csak
egy tized részig. Inkább a szárított paradicsomhoz vagy a mexikói tomatillóhoz
áll közelebb, legtöbbször porított formában, fűszerként kerül forgalomba. Jól
illeszkedik a mediterrán konyha stílusához is.
•
Akáciamag – Acacia victoriae
elegant
wattle, wattleseed, gundabluey (a leggyakrabban, legnagyobb mennyiségben gyűjtött
akáciamag)
Ausztrália belső sivatagos vidékein nő, magját pörkölik, majd megőrlik.
Egyszerre csokoládé-mogyoró-kávé ízű, kiválóan illik a tejtermékekhez, főleg fagylalthoz,
süteményekhez, palacsintához. Tejjel vagy anélkül a kávéhoz/kakaóhoz hasonló forró
ital is főzhető őrleményéből. Az ausztrál aboriginek évezredek óta fogyasztják,
zölden, mint a zöldborsót, szárított magjaiból pedig lisztet őrölnek.
Különféle ehető akáciamagok az őslakosok gyűjtögetéséből
Acacia hakeoides (hakea wattle), Acacia ligulata (cooba), Acacia notabilis (notable wattle), Acacia papyrocarpa (western myrtle), Acacia pycnantha (golden wattle), Acacia retinodes (wirilda), Acacia saligna (golden wreath wattle)
Mulgafák - Acacia aneura - a bozótvidéken; lisztőrlés őslakos módra
• Ausztrál menták - Mentha spp.
Metélő menta - Prostanthera incisa, Prostanthera rotundifolia
native mint, cut-leaf mint bush
Észak-Kelet New South Wales-ben őshonos, másfél méteres bokrait régóta ültetik díszkertekbe, a virágjai ehetőek is. Ma leginkább a leveleit használják zöldfűszerként.
Folyóparti menta - Mentha australis
river mint; aborigin név [és nyelv]: poang-gurk [djab wurung]
Vizenyős helyeken tenyészik. Erőteljesebben mentaízű, mint a bors- vagy fodormenta.
Sudár menta - Mentha diemenica
slender mint
Talajtakaró növény, a legfelső ovális leveleit szedik, erős borsmentás aromája van. Nyári italok ízesítője, üdítő teát is főznek belőle.
Eucalyptus
Az eukaliptusz
(az ausztrál köznyelvben: gum tree = gumifa) a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjának
legkiterjedtebb nemzetsége. Több mint 700 faja, néhány kivétellel, Ausztráliában
honos. Az eukaliptuszok a Föld legmagasabb kétszikű fái, természetes élőhelyükön
könnyen elérik a 100 méteres magasságot (Eucalyptus regnans), de akad köztük
kisebb, cserje méretű faj is (Eucalyptus macrocarpa). Gyors növekedésű fák,
kérgük a platánokhoz hasonlóan vékony lemezekben vagy hosszú szalagokban leválik.
• Ausztrál borsosmenta - Eucalyptus dives
peppermint gum, broad-leaved peppermint, vad borsmenta
Elterjedt eukaliptuszfa-fajta, puha szürkés-zöld levelei erősen borsmenta ízűek, enyhe eukaliptusz beütéssel. Desszertekbe, süteményekbe való. De húsok páclevébe is használatos. Kevés kell belőle, intenzív fűszer.
• Forestberry, eperillatú eukaliptusz - Eucalyptus olida
strawberry gum, olida, forest berry herb
20 m magas fa, szárított, őrölt levele természetes metil-cinnamát tartalmú, eper- és fahéjillatú, jól megy a banánhoz és a kajszibarackhoz. Adalék szószokhoz, lekvárokhoz, csatnikhoz, fagylalthoz, joghurthoz, gyümölcsteákhoz.
• Citromos vaskéregfa - Eucalyptus staigeriana
lemon ironbark, lemon-scented ironbark
Ausztrália észak-keleti részén vadon tenyésző durva kérgű fa. A levelei használatosak bozótfűszerként és gyógyteának: gyümölcsös-citromos íze van, enyhe rozmaringos aromával. Az 1990-es évektől ültetvényeken is termesztik.
• Tasmán kék gumifa, ausztrál lázfa - Eucalyptus globulus
Tasmanian blue gum
Ausztrál lázfa néven vált ismertté, amikor 1840-ben Sydneyben kikötött francia hajó legénységén úrrá lett, magas lázzal járó betegséget az eukaliptuszfa leveléből készült teával kúrálták.
Néhány év múlva már a mediterrán vidékeken is alkalmazták a lázas betegségek, a malária és a váltóláz ellen közvetlenül és közvetve is.
Igen közvetve, azaz a mocsarakba, amelyekben a maláriát terjesztő szúnyogok éltek eukaliptusz fákat telepítettek, amelyek elszívták a vizet és kiszárították a mocsarakat. A moszkítók életterének megszűnésével a betegség végleg eltűnt a Földközi-tenger partjairól.
Az eukaliptuszolaj katéterolajként vált ismertté, ugyanis a XIX. században a brit kórházakban a húgyúti katéterek fertőtlenítésére használták. Később más orvosi eszközöket és sebeket is fertőtlenítettek vele. Az eukaliptusz mindenhol megél, ahol agyagos talaj és elegendő víz áll rendelkezésére, valamint a hőmérséklet nem csökken a fagypont alá. Maga körül azonban gyakran kipusztítja a vegetációt, rendkívül gyorsan nő, akár több métert is egy év alatt.
Hatóanyaga: illóolaj (cineol, eukaliptol), cserzőanyagok, triterpének, floroglucin származékok. Az illóolaj összetétele és aromája eukaliptuszfajonként változik.
Gyógyhatása: a megfázás és az influenza kezelésére kiváló. Légúti megbetegedések esetén inhalálásra használják, nyálkaoldó, köptető és nyugtató hatású. Sok köhögés elleni cukorkát is ízesítenek vele. Elpusztítja az influenzavírusokat, valamint a baktériumokat is. Így segít megelőzni a baktériumok által okozott hörghurutot is. Baktériumölő hatása miatt alkalmas kisebb sebek és karcolások kezelésére. Kiváló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Szájöblítésre is alkalmazható, hosszú időre biztosítja a friss lehelletet. Fontos hatása még, hogy elriasztja a bogarakat, különösen a csótányokat.
Inhaláláshoz: egy maréknyi levelet vagy néhány csepp illóolajat tegyünk forró vízbe és a gőzét lélegezzük be.
Teakészítés: 1-2 teáskanálnyi szárított, összetört levelet forrázzunk le 2 dl vízzel, majd 10 percig hagyjuk állni. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, naponta legfeljebb 2 csészével. Ha olajesszenciából készítjük az italt, akkor 2 cseppnél ne használjunk többet!
Ausztrál billy tea
• Kéklevelű eukaliptusz-cserje - Eucalyptus polybractea
Blue-leaved mallee
Köhögéscsillapító cukorkák adaléka, ízesítő.
• Tasmániai havasi eukaliptusz - Eucalyptus gunnii
Tasmanian cider gum
Nedvét a juharsziruphoz hasonlóan használják.
•
Quandong - Santalum
acuminatum, Eucarya acuminata
desert quandong, native peach, sandalwood, katunga, burn-burn, mangata
Ausztrália legismertebb
sivatagi gyümölcse. Őszibarackra emlékeztető savanykás ízű, mérete változó,
2-4 cm. Csonthéjas magja feltörve ehető bélű, de nem mindegyike finom. Termesztik
is. Fája félparazita,
mint a fagyöngy. Használják szószokban, kompótnak, lekvárnak,
csatninak. Aszalják is, mint az őslakók.
Santalum spicatum - szantálfa, Nyugat-Ausztráliában őshonos, az akáciák (elsősorban az Acacia acuminata) gyökerén élősködik. Ültetvényen 2-3-szor több gazdanövény szükséges a szantálfa jó fejlődéséhez. Fája, illóolaja keresett termék. Bőrszerű, barna gyümölcse azonban nem ehető. Kerek magjának héja kemény, fehér magbele a mandulához hasonlóan felhasználható.
• Bunya
dió, bunya-bunya
fenyő, ausztráliai araukária - Araucaria bidwillii
bunya-bunya tree, false
monkey puzzle tree
Ezt
a gesztenyeízű fenyőmagot általában lefagyasztják, hogy friss maradjon, még Ausztráliában
is így kapható. Felhasználás előtt héjastul 20-30 percig főzik.
Az idős fák
furcsa kettős piramis alakúak.
Az araukáriafélék (Araucariaceae) családjába
tartozó, nagy, örökzöld fenyő, amely Ausztráliában őshonos, de csemetéjét sok
helyen megtaláljuk a házak körül. Queensland délkeleti nedves területein a fa
30 m-nél is magasabbra nő, szimmetrikusan elhelyezkedő ágairól és hatalmas, kupola
alakú leveles koronájáról nevezetes. A fa nagy, édes ízű magvait az őslakók pörkölve
fogyasztották. Vastag, gyantás kéreggel borított, krémszínű fáját furnérlemez
és láda készítésére használják.
•
Kakaduszilva
- Terminalia ferdinandiana
Ovális alakú, zöld színű, savanykás, nem magbaváló,
valószínűleg a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs a világon. Íze a köszmétére
emlékeztet, márciustól májusig érik Ausztrália legészakibb területein, de fagyasztva
egész évben kapható.
•
Ausztrál zöldcitrom - Eremocitrus
glauca
Australian desert lime, desert lemon, native kumquat, limebush
Queensland
bozótvidékén nő. Apró (15 mm), ízes, leves és nagyon savanyú kis citrom. Nem kell
hámozni, vágni, egészben használható. Kiváló szószok, salátaöntetek stb. ízesítésére
is.
http://www.newcrops.uq.edu.au/newslett/ncn10211.htm
Termesztett hibridek (Citrus x Microcitrus)
zöldcitrom: 'Australian Desert Lime'
vércitrom: 'Australian Blood' P.B.R. lime
sárgacitrom: 'Australian Sunrise' P.B.R. lime (Microcitrus australasica x (Fortunella sp. x Citrus reticulata 'Calamondin')
• Tengerparti
petrezselyem
- Apium prostratum
sea parsley
Főleg a tengerparti fövenyen nő. Fényes
levelei egyszerre emlékeztetnek a petrezselyem és a zeller ízére, egy csöpp sós-keserű
utóízzel.
• Nyárfa-citrom,
nyárcitrom - Acronychia acidula
citromtermésű
rezgő nyárfa,
lemon aspen
Apró (20-25 mm) halványsárga gyümölcsei a grépfrút és zöldcitrom
intenzív keverékére emlékeztetnek. Héja-húsa ehető, a csutkája nem. Felhasználható
mindenhez, amihez erős citromillat és -íz illik. Szezonja áprilistól júliusig
tart, de fagyasztva egész évben kapható. Eltehető cukorszirupban vagy édesített
ecetben. Kis mennyiségben használják, más citrusfélékkel nem keverik össze.
•
Ujjas citrom
- Citrus australasica
finger lime
http://members.aol.com/agrumivos2/faust.jpg
http://members.aol.com/agrumivoss/austsang.jpg
http://members.aol.com/agrumivoss/finglime.jpg
http://www.fingerlimes.org/fingerlimes-dream/finger-limes-dream-frameset.html
http://mysite.wanadoo-members.co.uk/homecitrusgrowers/photos/FingerLimeCluster.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Finger_Lime
• Munthari bogyó,
muntries - Kunzea pomifera
Ízre olyan, mintha egy kisssé fűszeres Granny Smith
alma lenne. Színe a zöldtől a pirosig terjed, mérete zöldborsónyi. Párolható hagymával-gombával
köretnek vagy tehető édességekbe. Fagyasztva árulják, egészben marad hosszas főzés
után is. Dél-Ausztráliában vadon terem. Magyar neve "borsalma" lehetne.
•
Illawarra
szilva - Podocarpus elatus
Szőlőszem nagyságú gyümölcs, nem túl
édes. Gyantaszerű íze a főzés során még erősebbé válik. Fagyasztva is Csilivel
és fokhagymával ízesítve kitűnő mártás készül belőle.kapható.
•
Davidson
szilva - Davidsonia pruriens
Davidson's plum (Aboriginal name: ooray)
Vörös húsú, savanyú szilva.
•
Midyim
- Austromyrtus dulcis
Homokos talajon élő cserje kellemes ízű, enyhén illatos
bogyója, akkora mint a kökény.
•
Ausztrál gardéniafa,
sárga mangosztán - Randia fitzalanii
yellow mangosteen, native gardenia
Magyarországon
edényben könnyen
nevelhető, szép formájú, örökzöld fácska, rendkívül aromás, zamatos gyümölcsökkel.
Nagy, fényes, viaszos, sötétzöld, ovális leveleivel hasonlít a gardéniára. Apró
hófehér virágai mandula illatúak. Rózsaszínű, erősen aromás, illatos gyümölcseit
egész évben folyamatosan hozza, igen bőségesen. A virágzást és a terméskötését
nem befolyásolja a tél sem, mesterséges beporzásra nincs szükség, minden virágból
termés lesz. Nem kényes, mediterrán növény 10°C-on is áttelel. Félárnyékot, szórt
fényt kedveli.
•
Cedar
Bay cseresznye - Eugenia reinwardtiana
beach cherry
Másfél centis
cseresznye-szerű finom gyümölcs, egy vagy két magja van, frissen fogyasztják.
•
Riberry
- Syzygium luehmannii
small leafed lillypilly, clove lilli pilli, cherry satinash
Fahéjas-szegfűszeges
ízű és illatú bogyós gyümölcs, körtealakú, kb. 1 cm hosszú. Muffinok és más sütemények
tésztájába keverik, vagy mártást, befőttet, fagylaltot készítenek belőle. Főzés
során eltűnik a vöröses színe. Fagyasztva kerül kereskedelmi forgalomba. Jobban
kedvelik a mag nélküli fajtáját.
•
Bolwarra,
ausztrál guáva - Eupomatia laurina
native guava
http://en.wikipedia.org/wiki/Eupomatia_laurina
• Vegemite,
szendvicskrém
Kifejezetten sós, kissé kesernyés élesztőkivonat, a sörgyártás
mellékterméke, kenyérre vagy pirítósra kenik vajjal vagy anélkül, néha egy szelet
sajttal, amit rá is lehet olvasztani.
Azt mondják, csak az ausztrálok tudják
megenni (meg az új-zélandiak), nemzeti ételüknek tekintik, a világ többi részén
azonban nem sikerült meghonosítani.
Dr. Cyril P. Callister találta fel 1923-ban
sörélesztő felhasználásával.
A vegemite ikonikusnak számító, sós, fekete lekvárféle, melyet a sörgyártás melléktermékeként, erjesztőanyagok kivonatából készítenek. Magas B-vitamin tartalma miatt tökéletes gyógyír egy nagy sörözés után. A vegemite a háborús élelmiszercsomagokban is megtalálható volt, egy híres, 1954-ben készült reklámban pedig a babák "boldog kicsi vegemite-oknak" nevezték magukat. 1982-ben aztán világhírre tett szert a Men at Work együttes slágerének, a "Down under"-nek köszönhetően: “I said, do you speak-a my language? He just smiled and gave me a Vegemite sandwich.” (Kérdeztem: beszéled a nyelvemet? Mire mosolygott, és adott egy vegemite szendvicset).
•
Kurrajong
- Brachychiton populneus
bottle tree, yam tree; palo borracho [Paraguay]
A
fiatal fák gyökere ehető; a magok ízletesek, különösen pörkölve, táplálók: kávé
helyett is használhatók. A magokat, amelyek irritálóan szőrösek, kesztyűben kell
szedni.
•
Új-zélandi spenót
- Tetragonia tetragonoides (Tetragonia expansa) >>>Tovább
warrigal spinach, warrigal greens, NZ spinach
Ausztráliában is őshonos. Az
oldható oxalát eltávolítására 3 percig blansírozzák, majd a főzőlevet kiöntik.
•
Vadrozella
- Hibiscus heterophyllus
rosella
Leveleit és fiatal hajtásait,
de a virágát és virágbimbóit is fogyasztják nyersen vagy főzve. Enyhe ízű, helyettesíti
a spenótot, savasságát főzéssel elveszíti.
Wild rosella (Hibiscus sabdariffa), vadrozella
Native rosella (Hibiscus heterophyllus), őshonos rozella
• Keserédes
szárcsafű - Smilax glyciphylla
sweet sarsaparilla
gyógynövény, tea
• Teafa
- Melaleuca alternifolia
Az Ausztráliában honos kisméretű fa ágaiból, leveleiből nyert halványsárga illóolaj
friss, fűszeres, kámforos illatú. Tudományos kísérletek is bebizonyították a
teafa illóolaj baktériumok, vírusok és gombák fejlődését gátló hatását. Illóolaját
kedvező tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar is alkalmazza szappanokban, fogkrémekben,
dezodorokban, borotválkozás utáni készítményekben. Megfázás, meghűlés, köhögés
esetén párologtatáshoz, inhaláláshoz, bedörzsölésre és fürdővízbe alkalmazva
ajánljuk. Lábgombásodás és rovarcsípések kezelésére is kiváló. Segíti az égési
sebek gyógyulását.
Az ausztrál őslakosok által széles körben használt teafa-fajok élvezeti szerként
és „gyógyszerként” történő használatát az európaiak közül először feltehetően
James Cook kapitány és legénysége ismerte meg az 1770-es években. Ők figyelték
meg azt, hogy az ausztrál őslakosok az egyik fa (a Melaleuca alternifolia) leveleiből
teát, ill. fűszeres söritalt készítettek. Miután a leveleket a tea helyettesítésére
használták, az angolok a növényt teafának (tea tree-nek) nevezték el.
Melaleuca quinquenervia (paperbark tea tree, papírkérgű teafa): (gyógy)tea.
http://www.aromax.hu/hu/?p=productMore&iProduct=24
http://www.aromax.hu/hu/?p=showArticle&iArticle=120
http://www.pharmateam-online.com/hu/kozmetik.htm
• Tasmán bőrfaméz
- Eucryphia lucida (leatherwood) honey
Ikrásodó, különlegesen fűszeres ízű,
magas glükóztartalmú méz. Ha megszilárdul, 30 percre meleg vízbe állítva folyékonnyá
tehető. Főzéshez ajánlott.
A
leatherwood fa csak Tasmania szigetén él vadon, ennek illatos virágjait járják
az Európából az 1820-as években betelepített méhek; évente mindössze 6-700 tonna
mézet tudnak termelni. A bőrfák, bár 10-20 éves korukban kezdenek virágot hozni,
csak 70 éves korukra érik el "kereskedelmi" méretüket. A bőrfaméz kb.
kétszer annyiba kerül, mint az átlag mézek.
További ausztrál mézek: Blue
gum, Karri, Yapunyah (Eucalyptus thozetiana), Lucerne, Yellow box, Salvation Jane,
Stringy bark, Ti-tree, White clover.
Új-zélandi mézek:
http://www.paramedica.hu/200902/10_termeszet2/index.htm
http://www.rsnz.org/publish/nzjb/1995/94.pdf
http://www.honeyhivetaupo.com/NZNativeHoneys.asp
Manuka [maori]
Sűrű, sötét méz a szapora új-zélandi teafa (Leptosperum scoparium) virágából. Erős aromája miatt főzésre való.
Rokon teafa még a kanuka [maori] (Kunzea ericoides, korábban: Leptospermum ericoides).
Pohutakawa
Ritka, új-zélandi, egyedülállóan sós ízű méz. A Metrosideros excelsa fa méze.
• Witchetty-lárva
- Endoxyla leucomochla (Turner, 1915) (korábban: Xyleutes leucomochla)
witjuti, witchedy, wichetty, witchety, witchjetti, witchetty grub
A húsos lárva gazdag fehérjékben és egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Közép-Ausztráliában,
a witchetty-cserje (Acacia kempeana) gyökerén élő, többfajta éjjeli pillangó,
különösen a cossid moth (Endoxyla leucomochla) kb. 7 cm-es lárvája. Nyersen
is fogyasztható, de grillezve sokkal ízletesebb. Lisztes állagú, enyhe mandulaízű.
Az őslakók alaptápláléka volt, az anyatej után a csecsemők első tápja.
Készül belőle leveskonzerv (Witjuti Grub Soup) fokhagymával, mogyoróvajjal,
hagymakarikával, zellerszárral. Finom.
• Alma "RS103-130" - Malus x domestica Borkh.
Hónapokig friss marad az ausztrál szuperalma! Ellenáll a betegségeknek és gombáknak,
és hűtőben akár hónapokig is eláll, ez az RS103-130, ami az ausztrál nemesítők
szerint forradalmasítani fogja a világ almatermelését. És még az íze is jó állítólag.
Húsz évnyi nemesítés és keresztezés után ausztrál kutatók előálltak az egyelőre
csak RS103-130 kódnévvel illetett új almafajtával, amit szerényen a világ legjobb
almájának neveznek. A különlegessége, hogy szobahőmérsékleten egy gyümölcsöstálban
két hétig, hűtőben pedig akár hónapokig megőrzi a frissességét, nem aszalódik
össze, nem puhul meg.
Az ausztrál kormány megbízásából dolgozó queenslandi kutatók különösen büszkék
arra, hogy ezt hagyományos eljárásokkal, génsebészeti manipulációk nélkül érték
el. A nemesítés alapja egyébként a betegségeknek különösen ellenálló, kelet-ázsiai
eredetű Dúsvirágú díszalma (Malus floribunda) volt.
A szuperalma azon felül, hogy az emberek szívesen veszik, mert nem kell attól
félniük, hogy rájuk rohad, egyéb előnyökkel is rendelkezik, például a raktárakban
és áruházakban is sokkal tovább lehet tárolni, és a szokásosnál sokkal kevesebb
permetezést és utólagos kezelést igényel, mivel ellenáll a legtöbb betegségnek
és gombafajtának. És mindezek tetejébe még finom is: az ausztrál kutatók által
szervezett vaktesztben a kóstolók ötből a második helyre tették az RS103-130
ízét. Ausztrália nem tartozik a világ almanagyhatalmai közé, az ország termelése
nagyjából fele a magyarnak, és százada a világelső kínainak, de még így is évente
kétmilliárd forintnak megfelelő kárt okoznak az iparnak az almát megtámadó betegségek.
Az első RS103-130 almák 2010 tavaszán kerülnek kereskedelmi forgalomba, és az
ausztrálok szerint az almatermelés gondjainak nagy részét megoldja, vagy legalábbis
enyhíti majd, ha elterjed a fajta.