Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra
« vissza az Ausztrália oldalra
Terebess Gábor: A pléhbogrács romantikája - Ausztrál billy tea

 

Terebess Gábor

AUSZTRÁL FŰSZEREK
és a bozót gyümölcsei

Bár a bozótélelem (bush tucker) és az ausztrál fűszerek egyelőre alig léptek túl Ausztrália határain, "odalent" egyre nagyobb divat és megjósolható, hogy hamarosan világszerte is népszerű lesz, mint pl. a cajun konyha. Az új ausztrál konyha részben a farmerek, részben az őslakók tapasztalatán alapul, igazi lendületet azonban az olaszok adtak neki, fűszeresebbé pedig az ázsiai bevándorlók mindenre nyitott ízvadász konyhaművészete tette. Ma jóval fűszeresebb, mint elődeié, a farmereké, az őslakóké vagy az olaszoké.
Amikor 1969-70-ben Ausztráliában éltem, úgy tekintettek a vadon termékeire, mint a túlélés kényszerű zálogára, ha eltéved a bozótvidéken az ember.
Ma az ausztrál konyha különleges ízvilágát a helyi vadhús (emu, kenguru, krokodil) és a déli tengerek gyümölcsei mellett a vadonban gyűjtött vagy termesztésbe vont őshonos élelmi- és fűszerek is gazdagítják. (Ráadásul a mindig is kiváló ausztrál sörök után a borok is világszínvonalúak lettek.)

Néhány tipikus ausztrál vadhús:

Emu - Dromaius novaehollandiae
Az emu volt az első vadszárnyas, amelyet Ausztráliában tenyészteni kezdtek, ma már Magyarországon is foglalkoznak vele. Húsa emlékeztet a szarvaséra, de kevésbé vadízű. Koleszterinszegény, ugyanakkor gazdag ásványi anyagokban, például vasban. Többnyire szeletekben árulják. Sütni, párolni, grillezni és füstölni is lehet.
Afrodiziákum a tojáshéjban: szexuális serkentőszert fedeztek fel az emu tojásának héjában. A „tesztek” során kiderült, hogy az érettebb tojások héjában lakik nagyobb erő. Az emu egyes testrészeit már régóta használják gyógyászati célokra: az ausztrál őslakók az emuzsírt sérülések kezelésére használták. Az emuolaj gyulladáscsökkentő szer, de kopaszság ellen is ajánlják. Az emutojás héjából őrölt por potencianövelő hatása azonban a szakemberek számára is újdonság.

Kenguru - Macropus spp.
A kenguru zsenge, puha húsa sovány és nagyon ízletes. Az állat minden része ehető, a fejétől a farkáig. Mint minden sovány hús, a kengurusteak is akkor a legízletesebb, ha angolosan vagy félig van megsütve. Hosszabb ideig tartó sütés során a hús kiszárad. Sütőben, olajban és parázson való sütésre, párolásra egyaránt alkalmas. (Ismertebb fogások: kangaroo tail soup = kengurufarok-leves, wallaby stew = kengurupörkölt)

Krokodilhús - Crocodylidae spp.
Fehér húsa a csirkéére és a sertésére is emlékeztet, nem halízű. Állaga kissé viaszos, nem rágós, de rostos szerkezetű. Ízét pácolás során nyeri el. Csak rövid ideig sütik, mert a hosszabb hőkezelés során rágós lenne. Krokodilhúst pástétom formában is árulnak egyes helyeken.

Oposszum vagy pézsmapatkány - Trichosurus spp.
Az erszényes patkányok családjába tartozó rágcsáló Ausztráliában és Tasmania szigetén él. A hús íze emlékeztet az eukaliptuszra. Felhasználás előtt a négy pézsmazacskót el kell távolítani, különben a hús élvezhetetlen. Az ötödik kontinensen sütik, párolják, grillezik.

Vékonycsőrű hojsza vagy vészmadár - Puffinus tenuirostris
Ezeket a Tasmania körül költő tengeri vándormadarakat (short-tailed shearwater, yolla, muttonbird) szüleik apróbb halakkal, rákokkal táplálják. Telepesen fészkel, kolóniája elérheti az 1 000 000 főt is. A helybeliek nagy számban gyűjtik be (‘muttonbirding’) az egy kilós súlyt is elérő fiókákat, de ez még nem befolyásolja a populációját. Nagyon zsírosak, húsuk sós ízű. Sütés vagy grillezés előtt háromszor is előfőzik, a vizet minden alkalommal frissre cserélik. Füstölt húsként és natúr lében eltéve is árulják.

Barramundi - Lates calcarifer
Sügérféle, Ausztrália nemzeti hala, az őslakók nyelvéből eredő név annyit jelent "nagypikkelyű ezüsthal". Minden barramundi hímnek születik, csak 3-4 éves korukban válnak nősténnyé, megtermékenyülni csak náluk fiatalabb hímektől tudnak. Sós vízben szaporodnak, de félsós és édes vízben élnek. Koruk a pikkelyek gyűrűin leszámolható. A kifejlett hal elérheti az 1,8 m testhosszúságot és ekkor a tömege mintegy 60 kg. Tenyésztik is halgazdaságokban, növényi táppal. Horgásztavakban is tartják. Importálják is, az ausztrál barramundi-igények kielégíthetetlenek!

*

Tasmán bors - Tasmannia lanceolata [Poiret] A.C. Smith (T. aromatica, T. insipida, Drimys lanceolata)
Tasmanian pepper, baillon, mountain pepper, native pepper, Tasmanian pepper berries, Tasmanian wild pepper.
Kisebb termetű (3-5 m) fa, eddig vadon gyűjtötték leveleit és bogyóit, ma már a bővülő kereslet hatására termesztik is. Egyre fontosabb szerepet játszik a helyi konyhában, emu hamburger, kenguru szték stb. borsozására vagy olajba keverve grillezés előtti pácolására. Megízlelve, először különleges aromáját érezni, csípőssége csak néhány másodperc után jelentkezik. (Mint a szaszafrász babér, az édeskömény, a szerecsendió, a kámforolaj, a csillagánizs, a tasmán bors is tartalmaz szafrolt, amely rákkeltő és mérgező a májra. A szafrol-mentes fajták nemesítése folyamatban van.)
http://www.newcrops.uq.edu.au/newslett/ncn10213.htm


tasmán hegyibors (= levélőrlemény)
Tasmanian mountain pepper
Úgy használják, mint a fehérborsot, csak kevesebbet. Frissen is, szárítva is.


tasmán borsbogyó (= szárított bogyótermés)
native pepperberries
Úgy használják, mint a feketeborsot, csak kevesebbet. Frissen, lefagyasztva, szárítva egyaránt jó. Tartósabb és erősebb ízű a levélnél. A hosszas főzés tönkreteszi aromáját, ezért csak annak vége felé adják az ételhez a tört bogyókat.

Cornish Pepper cheese: pasztőrizált tehéntejből készült friss sajt, tört borsbogyóba hempergetve.

 

 


Dorrigo-bors - Tasmannia stipitata
Dorrigo pepper
A Dorrigo-hegyvidéken (New South Wales északi részén) nő ez a csípős, borsízű levelű fa. Amely ételbe borsot használnánk a dorrigo levélőrleményt is kipróbálhatjuk. (Pl. sajt, pástétomok, saláta öntetek, levesek, mártások, mustárok stb.) Íze enyhébb, ha főzés közben adjuk az ételhez, erősebb, ha a végén.

havasi bors - Tasmannia xerophila
alpine or snow pepper
Szintén forgalmazzák fűszerként.

 

 


Citromillatú mirtusz
- Backhousia citriodora F. Muell.
lemon myrtle, citrommirtusz
Mélyzöld levelei csodás citromillatúak. Ma már ültetvényeken is termesztik. Illóolaja az ismert legnagyobb koncentrátumban tartalmaz citrált (90-98%). Fehér húsokhoz, halakhoz, a tenger gyümölcseihez ideális fűszer, természetesen italokhoz, desszertekhez is. A kaffir zöldcitrom-levél és az ázsiai citromfű helyett kiválóan alkalmazható az ázsiai konyhában. Az ausztrálok csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni róla, azt mondják citromízűbb a citromnál. Szárítva használják, egészben vagy porítva adják az ételhez, mint a babérlevelet. A teafűvel együtt egy-két egész mirtuszlevelet dobva a teáskannába, mindjárt kész citromos teát kapunk.

Ánizsmirtusz levél - Backhousia anisata
aniseed myrtle
Ánizsízű, édes utóízzel. Ecetek és olajok ízesítésére szolgál, de ehető díszként főételek mellé is odateszik levelét. Csokoládéba, fagylaltba kiváló.

Fahéjillatú mirtusz - Backhousia myrtifolia
cinnamon myrtle
Különösen almás süteményekbe, sült almához illik.

 

 


Makadámdió
-
Macadamia integrifolia >>>Tovább
Éplevelű makadámdiófa, sima héjú makadámdió, makadámia, ausztrál mogyoró, queenslandi dió;
Macadamia, Macadamia nut, Queensland nut, Maroochi nut;
az őslakók nyelvein: kindal kindal, jindilli
Az ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de nagyobb annál. Átmérője elérheti a 4 centimétert is, de általában nem haladja meg a 2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála. A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül. Nagy előnye ennek a fának, hogy szárazságtűrő és bőtermő. A héja nagyon kemény, speciális törő kell hozzá.
Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut" (Macadamia tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is alkotnak.


Macadamia tetraphylla, rough-shelled macadamia, rücskös héjú makadámdió

 

 


Bozótparadicsom – Solanum centrale
bush tomato, bush raisin, akudjura, akatjurra
Kis cserje Közép- és Kelet-Ausztrália sivatagos területein, mint sok növény itt, különösen a bozóttüzek nyomán hajt ki. Megérett gyümölcsét hagyják aszalódni, mielőtt leszüretelnék, mert így édesebbé és pikánsabbá válik. Az aboriginek évezredeken át gyűjtötték alaptápláléknak, napjainkra ugyan fűszernövény lett, de ma is ők gyűjtik. Mindenhez adhatjuk, amihez paradicsomot használnánk, de erős, kesernyés aromája miatt csak egy tized részig. Inkább a szárított paradicsomhoz vagy a mexikói tomatillóhoz áll közelebb, legtöbbször porított formában, fűszerként kerül forgalomba. Jól illeszkedik a mediterrán konyha stílusához is.

 

 


Akáciamag
– Acacia victoriae
elegant wattle, wattleseed, gundabluey (a leggyakrabban, legnagyobb mennyiségben gyűjtött akáciamag)
Ausztrália belső sivatagos vidékein nő, magját pörkölik, majd megőrlik. Egyszerre csokoládé-mogyoró-kávé ízű, kiválóan illik a tejtermékekhez, főleg fagylalthoz, süteményekhez, palacsintához. Tejjel vagy anélkül a kávéhoz/kakaóhoz hasonló forró ital is főzhető őrleményéből. Az ausztrál aboriginek évezredek óta fogyasztják, zölden, mint a zöldborsót, szárított magjaiból pedig lisztet őrölnek.


Különféle ehető akáciamagok az őslakosok gyűjtögetéséből
Acacia hakeoides (hakea wattle), Acacia ligulata (cooba), Acacia notabilis (notable wattle), Acacia papyrocarpa (western myrtle), Acacia pycnantha (golden wattle), Acacia retinodes (wirilda), Acacia saligna (golden wreath wattle)


Mulga
fák - Acacia aneura - a bozótvidéken; lisztőrlés őslakos módra

 

 

Ausztrál menták - Mentha spp.


Metélő menta - Prostanthera incisa, Prostanthera rotundifolia
native mint, cut-leaf mint bush
Észak-Kelet New South Wales-ben őshonos, másfél méteres bokrait régóta ültetik díszkertekbe, a virágjai ehetőek is. Ma leginkább a leveleit használják zöldfűszerként.


Folyóparti menta
- Mentha australis
river mint; aborigin név [és nyelv]: poang-gurk [djab wurung]
Vizenyős helyeken tenyészik. Erőteljesebben mentaízű, mint a bors- vagy fodormenta.


Sudár menta
- Mentha diemenica
slender mint
Talajtakaró növény, a legfelső ovális leveleit szedik, erős borsmentás aromája van. Nyári italok ízesítője, üdítő teát is főznek belőle.

 

 

Eucalyptus
Az eukaliptusz (az ausztrál köznyelvben: gum tree = gumifa) a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjának legkiterjedtebb nemzetsége. Több mint 700 faja, néhány kivétellel, Ausztráliában honos. Az eukaliptuszok a Föld legmagasabb kétszikű fái, természetes élőhelyükön könnyen elérik a 100 méteres magasságot (Eucalyptus regnans), de akad köztük kisebb, cserje méretű faj is (Eucalyptus macrocarpa). Gyors növekedésű fák, kérgük a platánokhoz hasonlóan vékony lemezekben vagy hosszú szalagokban leválik.


Ausztrál borsosmenta - Eucalyptus dives
peppermint gum, broad-leaved peppermint, vad borsmenta
Elterjedt eukaliptuszfa-fajta, puha szürkés-zöld levelei erősen borsmenta ízűek, enyhe eukaliptusz beütéssel. Desszertekbe, süteményekbe való. De húsok páclevébe is használatos. Kevés kell belőle, intenzív fűszer.

 


Forestberry
, eperillatú eukaliptusz - Eucalyptus olida
strawberry gum, olida, forest berry herb
20 m magas fa, szárított, őrölt levele természetes metil-cinnamát tartalmú, eper- és fahéjillatú, jól megy a banánhoz és a kajszibarackhoz. Adalék szószokhoz, lekvárokhoz, csatnikhoz, fagylalthoz, joghurthoz, gyümölcsteákhoz.

 

Citromos vaskéregfa - Eucalyptus staigeriana
lemon ironbark, lemon-scented ironbark
Ausztrália észak-keleti részén vadon tenyésző durva kérgű fa. A levelei használatosak bozótfűszerként és gyógyteának: gyümölcsös-citromos íze van, enyhe rozmaringos aromával. Az 1990-es évektől ültetvényeken is termesztik.

 

Tasmán kék gumifa, ausztrál lázfa - Eucalyptus globulus
Tasmanian blue gum
Ausztrál lázfa néven vált ismertté, amikor 1840-ben Sydneyben kikötött francia hajó legénységén úrrá lett, magas lázzal járó betegséget az eukaliptuszfa leveléből készült teával kúrálták.
Néhány év múlva már a mediterrán vidékeken is alkalmazták a lázas betegségek, a malária és a váltóláz ellen közvetlenül és közvetve is.
Igen közvetve, azaz a mocsarakba, amelyekben a maláriát terjesztő szúnyogok éltek eukaliptusz fákat telepítettek, amelyek elszívták a vizet és kiszárították a mocsarakat. A moszkítók életterének megszűnésével a betegség végleg eltűnt a Földközi-tenger partjairól.
Az eukaliptuszolaj katéterolajként vált ismertté, ugyanis a XIX. században a brit kórházakban a húgyúti katéterek fertőtlenítésére használták. Később más orvosi eszközöket és sebeket is fertőtlenítettek vele. Az eukaliptusz mindenhol megél, ahol agyagos talaj és elegendő víz áll rendelkezésére, valamint a hőmérséklet nem csökken a fagypont alá. Maga körül azonban gyakran kipusztítja a vegetációt, rendkívül gyorsan nő, akár több métert is egy év alatt.
Hatóanyaga: illóolaj (cineol, eukaliptol), cserzőanyagok, triterpének, floroglucin származékok. Az illóolaj összetétele és aromája eukaliptuszfajonként változik.
Gyógyhatása: a megfázás és az influenza kezelésére kiváló. Légúti megbetegedések esetén inhalálásra használják, nyálkaoldó, köptető és nyugtató hatású. Sok köhögés elleni cukorkát is ízesítenek vele. Elpusztítja az influenzavírusokat, valamint a baktériumokat is. Így segít megelőzni a baktériumok által okozott hörghurutot is. Baktériumölő hatása miatt alkalmas kisebb sebek és karcolások kezelésére. Kiváló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Szájöblítésre is alkalmazható, hosszú időre biztosítja a friss lehelletet. Fontos hatása még, hogy elriasztja a bogarakat, különösen a csótányokat.
Inhaláláshoz: egy maréknyi levelet vagy néhány csepp illóolajat tegyünk forró vízbe és a gőzét lélegezzük be.
Teakészítés: 1-2 teáskanálnyi szárított, összetört levelet forrázzunk le 2 dl vízzel, majd 10 percig hagyjuk állni. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, naponta legfeljebb 2 csészével. Ha olajesszenciából készítjük az italt, akkor 2 cseppnél ne használjunk többet!
Ausztrál billy tea

 

Kéklevelű eukaliptusz-cserje - Eucalyptus polybractea
Blue-leaved mallee
Köhögéscsillapító cukorkák adaléka, ízesítő.

 

Tasmániai havasi eukaliptusz - Eucalyptus gunnii
Tasmanian cider gum
Nedvét a juharsziruphoz hasonlóan használják.

 

 


Quandong - Santalum acuminatum, Eucarya acuminata
desert quandong, native peach, sandalwood, katunga, burn-burn, mangata
Ausztrália legismertebb sivatagi gyümölcse. Őszibarackra emlékeztető savanykás ízű, mérete változó, 2-4 cm. Csonthéjas magja feltörve ehető bélű, de nem mindegyike finom. Termesztik is. Fája félparazita, mint a fagyöngy. Használják szószokban, kompótnak, lekvárnak, csatninak. Aszalják is, mint az őslakók.

Santalum spicatum - szantálfa, Nyugat-Ausztráliában őshonos, az akáciák (elsősorban az Acacia acuminata) gyökerén élősködik. Ültetvényen 2-3-szor több gazdanövény szükséges a szantálfa jó fejlődéséhez. Fája, illóolaja keresett termék. Bőrszerű, barna gyümölcse azonban nem ehető. Kerek magjának héja kemény, fehér magbele a mandulához hasonlóan felhasználható.

 

 


Bunya dió, bunya-bunya fenyő, ausztráliai araukária - Araucaria bidwillii
bunya-bunya tree, false monkey puzzle tree
Ezt a gesztenyeízű fenyőmagot általában lefagyasztják, hogy friss maradjon, még Ausztráliában is így kapható. Felhasználás előtt héjastul 20-30 percig főzik.
Az idős fák furcsa kettős piramis alakúak.
Az araukáriafélék (Araucariaceae) családjába tartozó, nagy, örökzöld fenyő, amely Ausztráliában őshonos, de csemetéjét sok helyen megtaláljuk a házak körül. Queensland délkeleti nedves területein a fa 30 m-nél is magasabbra nő, szimmetrikusan elhelyezkedő ágairól és hatalmas, kupola alakú leveles koronájáról nevezetes. A fa nagy, édes ízű magvait az őslakók pörkölve fogyasztották. Vastag, gyantás kéreggel borított, krémszínű fáját furnérlemez és láda készítésére használják.

 

 


Kakaduszilva - Terminalia ferdinandiana
Ovális alakú, zöld színű, savanykás, nem magbaváló, valószínűleg a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs a világon. Íze a köszmétére emlékeztet, márciustól májusig érik Ausztrália legészakibb területein, de fagyasztva egész évben kapható.

 

 


Ausztrál zöldcitrom - Eremocitrus glauca
Australian desert lime, desert lemon, native kumquat, limebush
Queensland bozótvidékén nő. Apró (15 mm), ízes, leves és nagyon savanyú kis citrom. Nem kell hámozni, vágni, egészben használható. Kiváló szószok, salátaöntetek stb. ízesítésére is.
http://www.newcrops.uq.edu.au/newslett/ncn10211.htm


Termesztett hibridek
(Citrus x Microcitrus)
zöldcitrom: 'Australian Desert Lime'
vércitrom: 'Australian Blood' P.B.R. lime
sárgacitrom: 'Australian Sunrise' P.B.R. lime (Microcitrus australasica x (Fortunella sp. x Citrus reticulata 'Calamondin')

 

 


Tengerparti petrezselyem - Apium prostratum
sea parsley
Főleg a tengerparti fövenyen nő. Fényes levelei egyszerre emlékeztetnek a petrezselyem és a zeller ízére, egy csöpp sós-keserű utóízzel.

 

 


Nyárfa-citrom
, nyárcitrom - Acronychia acidula
citromtermésű rezgő nyárfa, lemon aspen
Apró (20-25 mm) halványsárga gyümölcsei a grépfrút és zöldcitrom intenzív keverékére emlékeztetnek. Héja-húsa ehető, a csutkája nem. Felhasználható mindenhez, amihez erős citromillat és -íz illik. Szezonja áprilistól júliusig tart, de fagyasztva egész évben kapható. Eltehető cukorszirupban vagy édesített ecetben. Kis mennyiségben használják, más citrusfélékkel nem keverik össze.

 

 


Ujjas citrom
- Citrus australasica
finger lime
http://members.aol.com/agrumivos2/faust.jpg
http://members.aol.com/agrumivoss/austsang.jpg
http://members.aol.com/agrumivoss/finglime.jpg
http://www.fingerlimes.org/fingerlimes-dream/finger-limes-dream-frameset.html
http://mysite.wanadoo-members.co.uk/homecitrusgrowers/photos/FingerLimeCluster.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Finger_Lime

 

 


Munthari bogyó
, muntries - Kunzea pomifera
Ízre olyan, mintha egy kisssé fűszeres Granny Smith alma lenne. Színe a zöldtől a pirosig terjed, mérete zöldborsónyi. Párolható hagymával-gombával köretnek vagy tehető édességekbe. Fagyasztva árulják, egészben marad hosszas főzés után is. Dél-Ausztráliában vadon terem. Magyar neve "borsalma" lehetne.

 

 

Illawarra szilva - Podocarpus elatus
Szőlőszem nagyságú gyümölcs, nem túl édes. Gyantaszerű íze a főzés során még erősebbé válik. Fagyasztva is Csilivel és fokhagymával ízesítve kitűnő mártás készül belőle.kapható.

 

 

Davidson szilva - Davidsonia pruriens
Davidson's plum (Aboriginal name: ooray)
Vörös húsú, savanyú szilva.

 

 

Midyim - Austromyrtus dulcis
Homokos talajon élő cserje kellemes ízű, enyhén illatos bogyója, akkora mint a kökény.

 

 

Ausztrál gardéniafa, sárga mangosztán - Randia fitzalanii
yellow mangosteen, native gardenia
Magyarországon
edényben könnyen nevelhető, szép formájú, örökzöld fácska, rendkívül aromás, zamatos gyümölcsökkel. Nagy, fényes, viaszos, sötétzöld, ovális leveleivel hasonlít a gardéniára. Apró hófehér virágai mandula illatúak. Rózsaszínű, erősen aromás, illatos gyümölcseit egész évben folyamatosan hozza, igen bőségesen. A virágzást és a terméskötését nem befolyásolja a tél sem, mesterséges beporzásra nincs szükség, minden virágból termés lesz. Nem kényes, mediterrán növény 10°C-on is áttelel. Félárnyékot, szórt fényt kedveli.

 

 

Cedar Bay cseresznye - Eugenia reinwardtiana
beach cherry
Másfél centis cseresznye-szerű finom gyümölcs, egy vagy két magja van, frissen fogyasztják.

 

 

Riberry - Syzygium luehmannii
small leafed lillypilly, clove lilli pilli, cherry satinash
Fahéjas-szegfűszeges ízű és illatú bogyós gyümölcs, körtealakú, kb. 1 cm hosszú. Muffinok és más sütemények tésztájába keverik, vagy mártást, befőttet, fagylaltot készítenek belőle. Főzés során eltűnik a vöröses színe. Fagyasztva kerül kereskedelmi forgalomba. Jobban kedvelik a mag nélküli fajtáját.

 

 

Bolwarra, ausztrál guáva - Eupomatia laurina
native guava
http://en.wikipedia.org/wiki/Eupomatia_laurina

 

 


Vegemite
, szendvicskrém
Kifejezetten sós, kissé kesernyés élesztőkivonat, a sörgyártás mellékterméke, kenyérre vagy pirítósra kenik vajjal vagy anélkül, néha egy szelet sajttal, amit rá is lehet olvasztani.
Azt mondják, csak az ausztrálok tudják megenni (meg az új-zélandiak), nemzeti ételüknek tekintik, a világ többi részén azonban nem sikerült meghonosítani.
Dr. Cyril P. Callister találta fel 1923-ban sörélesztő felhasználásával.

A vegemite ikonikusnak számító, sós, fekete lekvárféle, melyet a sörgyártás melléktermékeként, erjesztőanyagok kivonatából készítenek. Magas B-vitamin tartalma miatt tökéletes gyógyír egy nagy sörözés után. A vegemite a háborús élelmiszercsomagokban is megtalálható volt, egy híres, 1954-ben készült reklámban pedig a babák "boldog kicsi vegemite-oknak" nevezték magukat. 1982-ben aztán világhírre tett szert a Men at Work együttes slágerének, a "Down under"-nek köszönhetően: “I said, do you speak-a my language? He just smiled and gave me a Vegemite sandwich.” (Kérdeztem: beszéled a nyelvemet? Mire mosolygott, és adott egy vegemite szendvicset).

 

 


Kurrajong
- Brachychiton populneus
bottle tree, yam tree; palo borracho [Paraguay]
A fiatal fák gyökere ehető; a magok ízletesek, különösen pörkölve, táplálók: kávé helyett is használhatók. A magokat, amelyek irritálóan szőrösek, kesztyűben kell szedni.

 

 

Új-zélandi spenót - Tetragonia tetragonoides (Tetragonia expansa) >>>Tovább
warrigal spinach, warrigal greens, NZ spinach
Ausztráliában is őshonos. Az oldható oxalát eltávolítására 3 percig blansírozzák, majd a főzőlevet kiöntik.

 

 

Vadrozella - Hibiscus heterophyllus
rosella
Leveleit és fiatal hajtásait, de a virágát és virágbimbóit is fogyasztják nyersen vagy főzve. Enyhe ízű, helyettesíti a spenótot, savasságát főzéssel elveszíti.

Wild rosella (Hibiscus sabdariffa), vadrozella
Native rosella (Hibiscus heterophyllus), őshonos rozella

 

 

Keserédes szárcsafű - Smilax glyciphylla
sweet sarsaparilla
gyógynövény, tea

 

 


T
eafa - Melaleuca alternifolia
Az Ausztráliában honos kisméretű fa ágaiból, leveleiből nyert halványsárga illóolaj friss, fűszeres, kámforos illatú. Tudományos kísérletek is bebizonyították a teafa illóolaj baktériumok, vírusok és gombák fejlődését gátló hatását. Illóolaját kedvező tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar is alkalmazza szappanokban, fogkrémekben, dezodorokban, borotválkozás utáni készítményekben. Megfázás, meghűlés, köhögés esetén párologtatáshoz, inhaláláshoz, bedörzsölésre és fürdővízbe alkalmazva ajánljuk. Lábgombásodás és rovarcsípések kezelésére is kiváló. Segíti az égési sebek gyógyulását.
Az ausztrál őslakosok által széles körben használt teafa-fajok élvezeti szerként és „gyógyszerként” történő használatát az európaiak közül először feltehetően James Cook kapitány és legénysége ismerte meg az 1770-es években. Ők figyelték meg azt, hogy az ausztrál őslakosok az egyik fa (a Melaleuca alternifolia) leveleiből teát, ill. fűszeres söritalt készítettek. Miután a leveleket a tea helyettesítésére használták, az angolok a növényt teafának (tea tree-nek) nevezték el.
Melaleuca quinquenervia (paperbark tea tree, papírkérgű teafa): (gyógy)tea.

http://www.aromax.hu/hu/?p=productMore&iProduct=24
http://www.aromax.hu/hu/?p=showArticle&iArticle=120
http://www.pharmateam-online.com/hu/kozmetik.htm

 

 


Tasmán bőrfaméz
- Eucryphia lucida (leatherwood) honey
Ikrásodó, különlegesen fűszeres ízű, magas glükóztartalmú méz. Ha megszilárdul, 30 percre meleg vízbe állítva folyékonnyá tehető. Főzéshez ajánlott.
A leatherwood fa csak Tasmania szigetén él vadon, ennek illatos virágjait járják az Európából az 1820-as években betelepített méhek; évente mindössze 6-700 tonna mézet tudnak termelni. A bőrfák, bár 10-20 éves korukban kezdenek virágot hozni, csak 70 éves korukra érik el "kereskedelmi" méretüket. A bőrfaméz kb. kétszer annyiba kerül, mint az átlag mézek.
További ausztrál mézek:
Blue gum, Karri, Yapunyah (Eucalyptus thozetiana), Lucerne, Yellow box, Salvation Jane, Stringy bark, Ti-tree, White clover.

Új-zélandi mézek:
http://www.paramedica.hu/200902/10_termeszet2/index.htm
http://www.rsnz.org/publish/nzjb/1995/94.pdf
http://www.honeyhivetaupo.com/NZNativeHoneys.asp


Manuka
[maori]
Sűrű, sötét méz a szapora új-zélandi teafa (Leptosperum scoparium) virágából. Erős aromája miatt főzésre való.
Rokon teafa még a kanuka [maori] (Kunzea ericoides, korábban: Leptospermum ericoides).


Pohutakawa

Ritka, új-zélandi, egyedülállóan sós ízű méz. A Metrosideros excelsa fa méze.

 

 


Witchetty-lárva
- Endoxyla leucomochla (Turner, 1915) (korábban: Xyleutes leucomochla)
witjuti, witchedy, wichetty, witchety, witchjetti, witchetty grub
A húsos lárva gazdag fehérjékben és egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Közép-Ausztráliában, a witchetty-cserje (Acacia kempeana) gyökerén élő, többfajta éjjeli pillangó, különösen a cossid moth (Endoxyla leucomochla) kb. 7 cm-es lárvája. Nyersen is fogyasztható, de grillezve sokkal ízletesebb. Lisztes állagú, enyhe mandulaízű. Az őslakók alaptápláléka volt, az anyatej után a csecsemők első tápja.
Készül belőle leveskonzerv (Witjuti Grub Soup) fokhagymával, mogyoróvajjal, hagymakarikával, zellerszárral. Finom.

 

Alma "RS103-130" - Malus x domestica Borkh.
Hónapokig friss marad az ausztrál szuperalma! Ellenáll a betegségeknek és gombáknak, és hűtőben akár hónapokig is eláll, ez az RS103-130, ami az ausztrál nemesítők szerint forradalmasítani fogja a világ almatermelését. És még az íze is jó állítólag.
Húsz évnyi nemesítés és keresztezés után ausztrál kutatók előálltak az egyelőre csak RS103-130 kódnévvel illetett új almafajtával, amit szerényen a világ legjobb almájának neveznek. A különlegessége, hogy szobahőmérsékleten egy gyümölcsöstálban két hétig, hűtőben pedig akár hónapokig megőrzi a frissességét, nem aszalódik össze, nem puhul meg.
Az ausztrál kormány megbízásából dolgozó queenslandi kutatók különösen büszkék arra, hogy ezt hagyományos eljárásokkal, génsebészeti manipulációk nélkül érték el. A nemesítés alapja egyébként a betegségeknek különösen ellenálló, kelet-ázsiai eredetű Dúsvirágú díszalma (Malus floribunda) volt.
A szuperalma azon felül, hogy az emberek szívesen veszik, mert nem kell attól félniük, hogy rájuk rohad, egyéb előnyökkel is rendelkezik, például a raktárakban és áruházakban is sokkal tovább lehet tárolni, és a szokásosnál sokkal kevesebb permetezést és utólagos kezelést igényel, mivel ellenáll a legtöbb betegségnek és gombafajtának. És mindezek tetejébe még finom is: az ausztrál kutatók által szervezett vaktesztben a kóstolók ötből a második helyre tették az RS103-130 ízét. Ausztrália nem tartozik a világ almanagyhatalmai közé, az ország termelése nagyjából fele a magyarnak, és százada a világelső kínainak, de még így is évente kétmilliárd forintnak megfelelő kárt okoznak az iparnak az almát megtámadó betegségek. Az első RS103-130 almák 2010 tavaszán kerülnek kereskedelmi forgalomba, és az ausztrálok szerint az almatermelés gondjainak nagy részét megoldja, vagy legalábbis enyhíti majd, ha elterjed a fajta.