Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Éplevelű
makadámdiófa
Macadamia
integrifolia Maiden & Betche (M. ternifolia F. Müller)
Család: Proteaceae
(próteafélék)
A:
Queensland nut, macadamia;
S: macadamia lisa;
N: Macadamianuss, Queenslandnuss
Az
ép levelű makadámdiófa örökzöld, legfeljebb 18 m magas, terebélyes koronájú fa.
Levelei hármas (3) örvökben állnak. A levéllemez fényes sötétzöld, keskeny visszás-tojásdad
vagy fordított lándzsa alakú, tompa csúcsú, 10-30(-50) cm hosszú és 2-4 cm széles,
kopasz, bőrnemű, széle hullámos, és a durván fogazottól a csaknem épig változhat.
A levélnyél 5-15 mm hosszú. A kis, krémfehér virágok 100-500 tagú, levélhónalji,
10-30 cm hosszú, csüngő fürtökben fejlődnek. A virágok 3-6 tagú örvökben állnak
a virágzati tengelyen, 3-4 mm hosszú kocsányúak, a virágtakaró csöves, 12 cm hosszú,
4 cimpájú.
Termése: a virágzatokban csak kevés virág hoz termést, amely gömbölyded,
1,5-4 cm átmérőjű és a csúcsa keskeny kúp alakú. Sima, világos zöldesbarna, rostos
héja mintegy 3 cm vastag; rendszerint egy gömbölyű magot zár körül, és megérve
felhasad. A maghéj gyengén ráncos, egyébként sima, világosbarna, fás és 2-5 mm
vastag. A bézs színű, gazdag zsírtartalmú mag dióbélszerű és kellemes ízű.
Felhasználása: a nagyon ízletes makadámdiómagokat nyersen vagy pörkölve fogyasztják,
valamint süteményekhez, édességekhez és jégkrémhez használják. Népszerűsége rövid
idő óta igen megnőtt a trópusokon kívül, ezért a betakarított termések nagy részét
exportálják.
Elterjedése: Észak-Ausztrália trópusi területeiről származik,
és az utóbbi időben fokozódó méretekben ültetik Hawaiin, Kelet-Afrikában, ritkábban
Délkelet-Ázsiában és a trópusi Amerikában.
Termesztése és betakarítása: viszonylag
szárazságtűrő, így a trópusokon és a szubtrópusokon a síkságoktól a hegyvidékig
többnyire ültetvényeken termeszthetik. A magoncokra rendszerint bőtermő fajtákat
oltanak. Egy-egy fa évente akár 50 kg termést produkálhat, amelyet lehullás után
gyűjtenek össze a talajról.
Rokon faj: azonos minőségű termést hozó, nagyon
hasonló faj a szintén észak-ausztráliai négylevelű makadámdiófa (M. tetraphylla
L. Johns.); de abban különbözik, hogy mindig fogazott szélű, legfeljebb 3 mm hosszú
nyelű levelei 4-es örvökben állnak, a virágok rózsaszínűek és a maghéj szőrös.
A két faj közötti hibridek a természetben és a termesztésben egyaránt elterjedtek.
II.
Makadámdió
Macadamia
integrifolia
Más
néven: sima héjú makadámdió, makadámia,
ausztrál mogyoró, queenslandi dió;
Macadamia, Macadamia nut, Queensland
nut, Maroochi nut;
az őslakók nyelvein: kindal
kindal, jindilli
Az
ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de
nagyobb annál. Átmérője elérheti a 4 centimétert is, de általában nem haladja
meg a 2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb
nála. A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva
igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül. Nagy előnye
ennek a fának, hogy szárazságtűrő és bőtermő. A
héja nagyon kemény, speciális törő kell hozzá.
Két ausztrál makadámdió
ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough
macadamia nut" (Macadamia
tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is
alkotnak.
Macadamia tetraphylla, rough-shelled macadamia, rücskös héjú makadámdió