Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Éplevelű makadámdiófa
Macadamia integrifolia Maiden & Betche (M. ternifolia F. Müller)
Család: Proteaceae (próteafélék)

A: Queensland nut, macadamia;
S: macadamia lisa;
N: Macadamianuss, Queenslandnuss

Az ép levelű makadámdiófa örökzöld, legfeljebb 18 m magas, terebélyes koronájú fa. Levelei hármas (3) örvökben állnak. A levéllemez fényes sötétzöld, keskeny visszás-tojásdad vagy fordított lándzsa alakú, tompa csúcsú, 10-30(-50) cm hosszú és 2-4 cm széles, kopasz, bőrnemű, széle hullámos, és a durván fogazottól a csaknem épig változhat. A levélnyél 5-15 mm hosszú. A kis, krémfehér virágok 100-500 tagú, levélhónalji, 10-30 cm hosszú, csüngő fürtökben fejlődnek. A virágok 3-6 tagú örvökben állnak a virágzati tengelyen, 3-4 mm hosszú kocsányúak, a virágtakaró csöves, 12 cm hosszú, 4 cimpájú.
Termése: a virágzatokban csak kevés virág hoz termést, amely gömbölyded, 1,5-4 cm átmérőjű és a csúcsa keskeny kúp alakú. Sima, világos zöldesbarna, rostos héja mintegy 3 cm vastag; rendszerint egy gömbölyű magot zár körül, és megérve felhasad. A maghéj gyengén ráncos, egyébként sima, világosbarna, fás és 2-5 mm vastag. A bézs színű, gazdag zsírtartalmú mag dióbélszerű és kellemes ízű.
Felhasználása: a nagyon ízletes makadámdiómagokat nyersen vagy pörkölve fogyasztják, valamint süteményekhez, édességekhez és jégkrémhez használják. Népszerűsége rövid idő óta igen megnőtt a trópusokon kívül, ezért a betakarított termések nagy részét exportálják.
Elterjedése: Észak-Ausztrália trópusi területeiről származik, és az utóbbi időben fokozódó méretekben ültetik Hawaiin, Kelet-Afrikában, ritkábban Délkelet-Ázsiában és a trópusi Amerikában.
Termesztése és betakarítása: viszonylag szárazságtűrő, így a trópusokon és a szubtrópusokon a síkságoktól a hegyvidékig többnyire ültetvényeken termeszthetik. A magoncokra rendszerint bőtermő fajtákat oltanak. Egy-egy fa évente akár 50 kg termést produkálhat, amelyet lehullás után gyűjtenek össze a talajról.
Rokon faj: azonos minőségű termést hozó, nagyon hasonló faj a szintén észak-ausztráliai négylevelű makadámdiófa (M. tetraphylla L. Johns.); de abban különbözik, hogy mindig fogazott szélű, legfeljebb 3 mm hosszú nyelű levelei 4-es örvökben állnak, a virágok rózsaszínűek és a maghéj szőrös. A két faj közötti hibridek a természetben és a termesztésben egyaránt elterjedtek.

 

II.
Makadámdió

Macadamia integrifoliaMás néven: sima héjú makadámdió, makadámia, ausztrál mogyoró, queenslandi dió;
Macadamia, Macadamia nut, Queensland nut, Maroochi nut;
az őslakók nyelvein: kindal kindal, jindilli

Az ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de nagyobb annál. Átmérője elérheti a 4 centimétert is, de általában nem haladja meg a 2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála. A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül. Nagy előnye ennek a fának, hogy szárazságtűrő és bőtermő. A héja nagyon kemény, speciális törő kell hozzá.
Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut" (Macadamia tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is alkotnak.


Macadamia tetraphylla, rough-shelled macadamia, rücskös héjú makadámdió