Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Pompás
dillénia,
elefántalma
Dillenia
indica L.
Család: Dilleniaceae (dilléniafélék)
A:
chalta, indian roseapple;
S: hondapara;
N: Indischer Rosenapfel
A
pompás dillénia örökzöld, legfeljebb 40 m magas, terebélyes, zárt koronájú, narancsbarna,
sima, pikkelyesen leváló kérgű és palánkgyökereket fejlesztő fa. Levelei szórt
állásúak. A levéllemez színén fényes zöld, fonákján molyhos, kemény szövetű, visszás
tojásdad-lándzsás, röviden kihegyezett, gyengén vagy kifejezetten fogazott szélű,
a 30-40 oldalérpár között erősen kiemelkedik, nagysága 15-30 x 6-12 cm. A szőrös,
barázdás levélnyél 5-10 cm hosszú. Nagy virágai erőteljes kocsányon magánosan
fejlődnek a hajtások csúcsán, átmérőjük 20 cm. A virágtakaró 5 zöld, domború,
kerekded, vastag csészelevélből és 5 fehér, zöld erű, tojásdad sziromból áll.
Termése: sajátos, alma alakú, 7-15 cm átmérőjű zöld álbogyó. Virágzás után
a csészelevelek megnagyobbodnak, húsossá válnak, alapjuknál a vastagságuk meghaladhatja
a 3 cm-t, és a fejes káposzta leveleihez hasonlóan átfedik egymást. A csésze beburkolja
a 12, egymással össze nem nőtt, üveges zöld, lapos bab alakú termőlevelet, amelyek
lamellaszerűen rendeződnek el a vacok körül. A termőlevelek szövete éréskor nyálkásan
feloldódik úgy, hogy a lapos magok az üregekben vizenyős pépben úsznak. A nagyszámú
mag világos sárgásbarna színű, méretük körülbelül 7 x 5 mm. A termés kellemes,
az almához hasonló illatú.
Felhasználása: a termés ehető részei a rostos-húsos,
lédús, savanyú-aromás, kissé keserű csészelevelek, amelyeket zöldségként megfőzve,
fűszeres körítésként adnak currykhez, édes ételekhez, chutneyhoz és mártásokhoz,
vagy zselét készítenek belőlük. Püréjéből vízzel és cukorral ízletes italt kevernek.
Elterjedése: Dél- és Délkelet-Ázsiában honos; ott gyakran, más trópusi régiókban
ritkán, dísznövényként termesztik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-forró
trópusi klímában, mély rétegű, tápanyagban gazdag talajon tenyészik. Gyökérsarjakkal
vagy magról szaporítják. A magok kizárólag a termésen belül csíráznak, ehhez több
hónapig a talajon kell feküdniük. A fák nagyon bőségesen teremnek, a terméseket
érett állapotban takarítják be.
II.
Fülöp-szigeteki
dillénia
Dillenia
philippinensis Rolfe
Család: Dilleniaceae (dilléniafélék)
A:
Philippine roseapple;
N: Philippinischer Rosenapfel
A
Fülöp-szigeteki dillénia az előbb bemutatott fajhoz hasonló. Elliptikus vagy lándzsás,
bőrnemű levéllemeze hullámos és fogazott szélű, 1-16 x 7-12 cm nagyságú, az 5
cm hosszú levélnyél szélesen szárnyas. A hajtásvégi virágok mintegy 25 cm átmérőjűek;
a kerekded, zöld, domború csészelevelek 3 cm-esek, az 5 tojásdad, nagy szirom
fehér; a számos porzó sötétlila, a tövén sárga, a 12 bibeág keskeny-szálas és
vörös színű.
Termése: gömbölyded álbogyó, érett állapotban is zöld színű,
gyakran foltos és mintegy 6 cm átmérőjű. Szerkezete az előző fajéval lényegében
megegyezik; a kevésbé vastaggá duzzadó, alapjukon összenőtt csészelevelek tökéletesen
körülzárják a termőt. Az egymással össze nem nőtt 12 termőlevél a Fülöp-szigeteki
dilléniánál csavar alakban elfordulva rendeződik el, és szorosan tömörülve kúp
alakú képződményt alkot. A termőlevélspirál centrumából kiemelkednek a hosszú,
maradó bibeágak, amelyek csillag alakúan terülnek szét a termőlevelek körül.
Felhasználása: érett állapotban az egész termést nyersen fogyasztják, vagy mint
a pompás dillénia csészeleveleit, puhára főzve készítik el, továbbá zselévé, lekvárrá
és italokká dolgozzák fel.
Elterjedése: a Fülöp-szigeteken honos, Délkelet-Ázsiában
gyümölcstermő és dísznövényként egyaránt kiterjedten termesztik.
Rokon fajok:
a mintegy 60 fajt számláló nemzetség néhány további, Madagaszkáron és Ázsiában
elterjedt képviselője szintén ehető terméseket fejleszt.