Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Tamarindusszilva
Dialium
indum L.
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)
A:
velvet tamarind, tamarind plum;
N: Kranji, Tamarindenpflaume, Schwarze Tamarinde
A
Dialium fajokban gazdag nemzetség a pillangósvirágúak családjába tartozó olyan
fákat foglal magában, amelyek hüvelye csak 1-2 magot tartalmaz. Kranji, tamarindusszilva
vagy bársonytamarindus néven több ehető hüvelyű délkelet-ázsiai fajt jelölnek,
képviselőjükként a Dialium indumot mutatjuk be, amelynek terméseit leggyakrabban
árusítják. A lassan fejlődő növény legfeljebb 40 m magas, örökzöld fává nőhet,
amely palánkgyökereket és oszlop alakú, gyakran csak 15 m felett elágazó törzset
és gömbölyded koronát fejleszt.
A szárnyalt, szórt állású levelek 5-9, rövid
nyelű, lándzsás vagy tojásdad, kopasz és ép szélű (6- 11 x 2,5-5 cm) levélkéből
állnak. A hímnős, nagyon kis virágok bugásan elágazó levélhónalji vagy hajtásvégi,
soktagú virágzatokban fejlődnek. A csészelevelek száma 5, a porzóké 2, a szirmok
hiányoznak.
Termése: 1 magvú hüvely, amely kissé aszimmetrikusan tojásdad
vagy elliptikus, 1,5-3 x 1-2 cm nagyságú. A héj érett állapotban feketésbarna
vagy fekete, rövid bársonyos szőrzetű, vékony és fás-merev szövetű. A barna, aszimmetrikus
mag kb. 1,5 x 1,2 x 0,5 cm-es; lisztes, megszárítva vattaszerű, fahéjszínű pulpa
veszi körül, amely enyhén bizsergető, üdítően savanykás vagy édeskésen savanyú
ízű.
Felhasználása: a termés ehető része a magot körülvevő pulpa. A terméseket
frissen vagy szárítva, olcsó csemegeként kínálják a piacokon és az utcai árusítóhelyeken.
A merev héjat ujjal könnyen feltörhetjük, hogy a terméshúst leszopogassuk a magról.
Nagy gazdasági jelentőségre a növény fája tett szert. A nemzetség több faja vált
az erdőirtás miatt többé-kevésbé veszélyeztetetté, amelyet a tamarindusszilvával
együtt nagyon értékes, rendkívül tömör és kemény, emiatt vízben elsüllyedő haszonfát
adnak.
Elterjedése: Thaiföldön, a Maláj-félszigeten, Szumátrán, Jáván és
Borneón.
Termesztése és betakarítása: a tamarindusszilva a síkvidéki esőerdők
fája, amely az égetéssel végzett erdőirtás után gyakran magányosan, hagyásfaként
marad meg a kultúrtájban. Kemény fája rosszul ég, és csak nehezen vágható ki.
A piacokon kínált termések jószerint mindig vadon növő fákról származnak, és a
talajról gyűjtik össze őket.
Rokon fajok: a nemzetség valamennyi faja ehető
termést hoz. Széles körben elterjedt, Burmától Vietnamig és Laosztól a Maláj-félszigetig
megtalálható faj a D. cochinchinense Pierre, amelynek terméseit gyakran árusítják,
és úgy fogyasztják, mint a tamarindusszilváét.