Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Kínai ördögcérna, lícium, goji-bogyó
Lycium chinense


Angol: Chinese wolfberry, goji berry, bocksdorn, Duke of Argyll's tea tree, matrimony vine, Tibetan goji, Himalayan goji
Kínai: gouqi, magyar átírásban: koucsi (Lycium barbarum = ningxia gouqi)
Japán: kuko, kuko no mi, kuko no kajitsu
Koreai: gugija
Thai: găo gee
Tibeti: dretsherma a.m. "szellemtövis"

"3-4 m közötti magasra nő. Intenzív növekedésű, akár a 2.-3. évben teremhet. Bármilyen talajon megél, nem kell trágyázni, tápoldatozni, mert a gyümölcsök nagyságára, mennyiségére, mínőségére hat illetve rontja. Idősebb példány esetén ritkítást kell végezni, hogy ezzel növekedését serkentsük. Teljesen télálló. Szereti a félárnyékot. Szaporítása dugványról, vagy magvetéssel. Gyümölcsök érése augusztus, szeptember körül. Fogyasztása leginkább aszalva ajánlott. Fantasztikus mennyiségű vitamint tartalmaz. Aszalvány esetén reggel és este 15 szemet el kell szopogatni, akkor a leghatékonyabb."

*

"A tibeti goji-bogyó 18 aminosavat tartalmaz és 12x több fehérjét, mint az alma, narancs vagy eper, s a Földön ismert valamennyi táplálék közül a legmagasabb a béta-karotin tartalma, amit a máj enzimjei A-vitaminná alakítanak, ezért szemünk és látásunk hálás. Poliszacharidjait (pl. LBP1, -2, -3, -4) mester molekuláknak is nevezik. Goji segít a rák megelőzésében, semlegesíti a sugárkezelést, kemoterápia mellékhatásait, normalizálja a vérnyomást, kiegyenlíti a vércukor-szintet, harcol az autoimmun betegségekkel, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő hatású, viszont növeli a természetes kálcium felszívódását."

*

"Goji bogyó
Amerikában sztárokkal reklámozták ezt a tibeti eredetű élelmiszert. Ázsiában vágyfokozóként is ismerik, Európában pedig az egészséges étkezés hívei között terjedt el. Jelentős antioxidánsnak tartják, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, de ami a „férfias” ételek közé illesztette ezt a csodaélelmiszert, az tesztoszteron fokozó hatása."

*

"Az ördögcérna a burgonyafélékhez tartozó, kicsiny, piros bogyót bőven termő Lycium barbarum (neve még: sefűsefa, elevengát, szopóka, folyó fűzfa, boszorkányheg) nem hivatalos gyógynövény, igen gyakori sövénynövény, apró lila virágaiból fejlődnek tojásalakú piros bogyói. Kínából származik, akárcsak rokona, a kínai ördögcérna (Lycium chinense).

Dísznövényként kapható (katalógusok hirdetik). Aszalt termését „goji-bogyó” néven ismerik és müzlibe is ajánlják. A reklámszöveg szerint hosszú életet és jó közérzetet biztosít, immunerősítő, erőt adó, kitartóképességet növelő, fiatalságot és szépséget megőrző, „a boldogság bogyója”, „csodabogyó a Himalájából”.

Mindkét ördögcérna zöld hajtásai (a nem érett bogyó is) atropin-mérgezést okozhatnak. Nincsenek teljesen megbízható adatok arra vonatkozóan, hogy a „jó közérzetet, boldogságot” mi okozza, a gyanú a kissé kábító alkaloid jelenlétére terelődik. Az ördögcérna formájában sem alszik!"

Dr. Szabó László Gyula

 

http://www.edenkert.hu/cikkek/elet-mod/csodabogyo-goji-lycium-licium
http://macikonyha.blogspot.com/2008/05/csodabogy-goji.html
http://azsia.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=9650
http://www.rubygoji.com