Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Tukumá
Astrocaryum aculeatum G. F. W. Meyer
Család: Arecaceae (pálmafélék)

A: star nut palm;
S: tukumá,
chambira, hericungo;
P: tucumä;
N: Tukumá

A tukumá legfeljebb 15 m magas pálma. Egyszerű, a levélripacsok által széles gyűrű alakban szelvényekre tagolódó törzse főként a felső részén tű alakú, fekete tüskéket hordoz. Az ugyancsak erősen tüskés levelek gerince 4-5 m hosszú, rajta nagyszámú keskeny, csüngő levélke helyezkedik el. A felálló, mintegy 1,5 m hosszú fürtös, torzsaszerű virágzat a levelek között kiszélesedik. Az ágacskák alján termős, közepén és végén porzós virágok fejlődnek. A virágzat buroklevele (spatha) 1,2-2,2 m hosszú, és felületét sűrűn sötétbarna vagy fekete tüskék borítják.
Termése: a felálló terméságazatokban nagyon nagy számú, gömbölyű vagy tojásdad csonthéjas termést fejleszt, amely 6 x 5 cm nagyságú, és egy legfeljebb 1 cm-es, keskeny-kúp alakú csúcsban végződik. A termés alapján megmarad az 1,2 cm-es keresztmetszetű, barna vacokserleg, amely a széles, 3 karéjú csészéből és a 4 cimpájú pártából áll. A termés vaskos, finoman szemölcsös, fényes héja megérve narancssárga; alatta a legfeljebb 5 mm vastag, narancsszínű terméshús puha, lisztes, többé-kevésbé rostos állagú, mérsékelten nedvdús, gyümölcsillatú és édeskés, kajszihoz hasonló ízű. A gömbölyded kőmag tövénél széles hegybe keskenyedik, és mintegy 4 cm nagyságú; kemény, fás, feketésbarna héjának szép textúráját finom rovátkák és ráncok okozzák. A kőmagon 3 mező látható, melyek egy-egy csillag alakú rajzolatot mutatnak.
Felhasználása: a tukumá tápláló és nagyon gazdag A-vitamin-tartalmú terméshúsát nyersen fogyasztják, továbbá kenyérre kenik, töltelékként fánkba és omlettbe teszik. A polírozott kőmagokból Amazóniában ékszert faragnak. A nagyon tartós levélrostokból függőágyat, táskát, kötelet és más egyebet készítenek.
Elterjedése: a két Guyanában, Brazíliában, továbbá Venezuela, Kolumbia és Peru amazónászi területén.
Termesztése és betakarítása: a trópusi síkvidékek növénye, amely sovány talajon is tenyészik. Az Amazonas-medence másodlagos esőerdőiben bőségesen fordul elő, ezekről az egyedekről éppúgy betakarítják a termést, mint a településeken és kultúrtájakon többnyire egyenként ültetett pálmákról. A terméseket éretten szedik, így csak néhány napig tarthatók el.