Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü
V W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Libanoni
receptek
Forrás: http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=1935
A libanoni konyha gyökereit az arab világ népeinek életmódjában kell keresni. A nomád lét miatt fontos szerep jutott a szárítható, könnyen eltartható, egyszerű élelmiszer- alapanyagoknak, a tenyésztett állatok húsának.
Így
jellemző például a rizs és a datolya, a teve- és bárányhús használata, de említhetnénk
az olajbogyót, vagy a koriandert, a szezámmagot is. A kecsketej és belőle készített
tejtermékek fontos elemei a libanoni konyhának, csakúgy, mint a zöldségek.
Az ételeknek sokféle változatuk van, mivel sohasem írták le őket, csak szájhagyomány
útján terjedtek. Ráadásul a libanoni területeken sokat kereskedtek, ezért más
népek konyhájának hatásai is érezhetők ételeiken, mint ahogy a libanoni hatás
is észrevehető a környező és a távolabbi népek ételein.
Az arab, így a libanoni vendégszeretet felülmúlhatatlan, a vendégjog szent és
sérthetetlen. Minden újonnan érkezettet teával vagy kávéval kínálnak, még akkor
is, ha teljesen ismeretlen.
Mindennapi étkezésük elengedhetetlen eleme a kenyér és a különböző kalácsfélék,
amelyeknek sokféle változata létezik, és egyiket-másikat az európai fogalmak
szerint nem is neveznénk kenyérfélének.
Az édességek között jellegzetesek a sziruppal leöntött különböző gyümölcsök,
magvak.
Aki megkóstolja ételeiket, nem mindennapi élményben lesz része.
Libanoni sárgarépakrém
leves
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 szál zellerzöld, 5 evőkanál olaj, egy pohár tejföl, babérlevél, só, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1-1,5 liter erőleves
Elkészítése: Az olajban megpároljuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, a hagymát meg a zellerzöldet. Az erőlevest a fűszerekkel felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és puhára főzzük. Leszűrjük, a zöldségeket összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe. Ha szükséges, egy kis kukoricaliszttel besűrítjük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejfelt, vagy mindenki a tányérjában szedett tejfölre merheti a levest.
Tejszínes csirkemell
Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 3 dl csirkehúsleves, 2 dl tejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, só, bors
Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, feldaraboljuk, besózzuk. A vajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a csirkemellet, megborsozzuk, majd ha már megpirult a hús, felöntjük a leveslével. Lefedve puhára pároljuk, majd ráöntjük a tejszínt, felforraljuk. Főtt rizzsel tálaljuk.
Tonhalsaláta
Hozzávalók:
1 nagyobb fej saláta, 10 dkg főtt zöldbab, olajbogyó, 30 dkg főtt tonhalfilé,
2 db marinált paradicsompaprika, 40 dkg paradicsom, 10 dkg főtt zöldborsó, 2
keményre főtt tojás, 3 db savanyú uborka,
A salátaöntethez: só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál
mustár, 2 kávéskanál snidling, 7 kávéskanál olaj, 1 dl száraz fehérbor
Elkészítése: A salátaöntethez valókat összekeverjük. Egy salátástálat kibélelünk a megtisztított salátalevelekkel, majd a felaprított hozzávalókat rétegezve belerakjuk, minden réteg közé öntetet csorgatva. Végül a kész tálat a hűtőben érleljük néhány órát.
Almadesszert
(Baalbek)
Hozzávalók: 1 kg édes alma, 5 dkg margarin, 10 dkg cukor, fahéj, gyömbér, vaníliás cukor
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a csutkájukat kiszedjük. Az olvasztott vajban megpároljuk őket, vigyázva, hogy ne törjenek össze. Miután megpirultak, kis tálkákra halmozzuk őket, és megszórjuk a cukros, vaníliacukros, fahéjas, gyömbéres keverékkel. Még melegen tálaljuk.