Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Libanoni receptek
Forrás: http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=1935

A libanoni konyha gyökereit az arab világ népeinek életmódjában kell keresni. A nomád lét miatt fontos szerep jutott a szárítható, könnyen eltartható, egyszerű élelmiszer- alapanyagoknak, a tenyésztett állatok húsának.

Így jellemző például a rizs és a datolya, a teve- és bárányhús használata, de említhetnénk az olajbogyót, vagy a koriandert, a szezámmagot is. A kecsketej és belőle készített tejtermékek fontos elemei a libanoni konyhának, csakúgy, mint a zöldségek.

Az ételeknek sokféle változatuk van, mivel sohasem írták le őket, csak szájhagyomány útján terjedtek. Ráadásul a libanoni területeken sokat kereskedtek, ezért más népek konyhájának hatásai is érezhetők ételeiken, mint ahogy a libanoni hatás is észrevehető a környező és a távolabbi népek ételein.

Az arab, így a libanoni vendégszeretet felülmúlhatatlan, a vendégjog szent és sérthetetlen. Minden újonnan érkezettet teával vagy kávéval kínálnak, még akkor is, ha teljesen ismeretlen.

Mindennapi étkezésük elengedhetetlen eleme a kenyér és a különböző kalácsfélék, amelyeknek sokféle változata létezik, és egyiket-másikat az európai fogalmak szerint nem is neveznénk kenyérfélének.

Az édességek között jellegzetesek a sziruppal leöntött különböző gyümölcsök, magvak.

Aki megkóstolja ételeiket, nem mindennapi élményben lesz része.


Libanoni sárgarépakrém leves

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 szál zellerzöld, 5 evőkanál olaj, egy pohár tejföl, babérlevél, só, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1-1,5 liter erőleves

Elkészítése: Az olajban megpároljuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, a hagymát meg a zellerzöldet. Az erőlevest a fűszerekkel felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és puhára főzzük. Leszűrjük, a zöldségeket összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe. Ha szükséges, egy kis kukoricaliszttel besűrítjük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejfelt, vagy mindenki a tányérjában szedett tejfölre merheti a levest.


Tejszínes csirkemell

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 3 dl csirkehúsleves, 2 dl tejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, só, bors

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, feldaraboljuk, besózzuk. A vajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a csirkemellet, megborsozzuk, majd ha már megpirult a hús, felöntjük a leveslével. Lefedve puhára pároljuk, majd ráöntjük a tejszínt, felforraljuk. Főtt rizzsel tálaljuk.


Tonhalsaláta

Hozzávalók: 1 nagyobb fej saláta, 10 dkg főtt zöldbab, olajbogyó, 30 dkg főtt tonhalfilé, 2 db marinált paradicsompaprika, 40 dkg paradicsom, 10 dkg főtt zöldborsó, 2 keményre főtt tojás, 3 db savanyú uborka,
A salátaöntethez: só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál mustár, 2 kávéskanál snidling, 7 kávéskanál olaj, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése: A salátaöntethez valókat összekeverjük. Egy salátástálat kibélelünk a megtisztított salátalevelekkel, majd a felaprított hozzávalókat rétegezve belerakjuk, minden réteg közé öntetet csorgatva. Végül a kész tálat a hűtőben érleljük néhány órát.


Almadesszert (Baalbek)

Hozzávalók: 1 kg édes alma, 5 dkg margarin, 10 dkg cukor, fahéj, gyömbér, vaníliás cukor

Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a csutkájukat kiszedjük. Az olvasztott vajban megpároljuk őket, vigyázva, hogy ne törjenek össze. Miután megpirultak, kis tálkákra halmozzuk őket, és megszórjuk a cukros, vaníliacukros, fahéjas, gyömbéres keverékkel. Még melegen tálaljuk.