Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Fásalma
Limonia acidissima L. (Feronia elephantum Correa, F. limonia [L.] Swingle)
Család: Rutaceae (rutafélék)

A: wood apple, elephant apple;
F: pomme d'éléphant;
N: Holzapfel, Elefantenapfel

A fásalma száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 12 m magas fa. Felálló ágain 2-4 cm hosszú tövisek ülnek. Levelei (12 cm) szórt állásúak, páratlanul szárnyaltak; 5-7 levélkéjük sötétzöld, bőrnemű, aromás, hosszuk kb. 4 cm. A levélnyél és a levélgerinc keskeny-szárnyas. Zöld, fehér, vöröses vagy lila, 5 tagú virágai laza hajtásvégi vagy levélhónalji virágzatokban fejlődnek, átmérőjük kb. 1,3 cm.
Termése: gömbölyded, legfeljebb 10 cm nagyságú bogyó. Héja fás, szürkésbarna foltos, himlőhelyszerűen érdes, legfeljebb 5 mm vastag. A nagy termésüreget rózsaszínes barna, szívós, rostos-lisztszerű, kevéssé leveses pulpa tölti ki, amely erősen aromás szagú és savanyú vagy édeskésen savanyú, gyengén gyantás ízű; az éretlen bogyók összehúzó hatásúak. A terméshúsba ágyazva igen nagy számú világosbarna, lapos elliptikus vagy tojás alakú, mintegy 5,5 x 4,5 mm-es mag található.
Felhasználása: az ízletes, pektinben gazdag, friss pulpát cukorral megszórva kikanalazzák a felnyitott, érett termésből, és a magokkal vagy a nélkül fogyasztják. A pulpából szirup, ital vagy kókusztejjel keverve krém készül, zseléhez és chutneyhoz felhasználják. A termést gyógyszerként szív- és májbetegségek, hasmenés és nyaki fájdalmak ellen alkalmazzák.
Elterjedése: hazája India, Srí Lanka, Burma és Indokína; ezenkívül Délkelet-Ázsiában mindenfelé termesztik, dísznövényként ültetik.
Termesztése és betakarítása: a laza szerkezetű talajon tenyészik, 450 m magasságig, olyan forró, trópusi területeken, ahol a több hónapig tartó száraz évszak jellemző. Magról vagy dugvánnyal szaporítják, és kisparaszti gazdaságok gyümölcsöskertjeibe, házikertekbe és utcasorfának ültetik. A terméseket betakarítás után 1-2 hétig napos helyen kell utóérlelni.