Terebess:
vadon termő zöldség-gyümölcs
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Parlagi
ligetszépe
Oenothera
biennis
Népies nevei. Csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér.
Leírása. Kétéves, az első évben csak a talajra fekvő levélrózsát fejleszt. Répaszerű, vastag karógyökere és sokszor 1 m-nél magasabb, felálló szára van. Tőlevelei tojás alakúak, a talajra nyomottak, hosszú nyelűek, a virágzáskor már hiányoznak. A szár levelei hosszúkás lándzsásak, ülők vagy igen rövid nyelűek, a középerek vörösek. Virágai nagyok, hosszú füzért alkotnak. A sziromlevelek 2-3 cm hosszúak, sárgák. Virágai este hirtelen nyílók. Júniustól szeptemberig virágzik.
Összetéveszthetősége. A hazánkban előforduló más ligetszépefajokkal téveszthető össze, különösebb következmény nélkül.
Előfordulása. Közönséges az egész országban. Parlagokon, bokros, száraz, gyomos helyeken, folyók mentén, homoki akácosokban, minden feltört területen, így kertekben is előfordul.
Felhasználása. A tisztítás során gyökere a feketegyökérhez hasonlóan nyálkás, ragacsos, ezért azt azonnal ecetes vízbe kell helyezni. Gyökere kissé édesebb, mint a feketegyökér. Ha főzeléket akarunk belőle készíteni, akkor zeller vagy feketegyökér módjára készíthetjük el.
Gyűjtési ideje. Az elsőéves növény gyökere gyűjthető. Ezeket ősszel, vagy a következő év tavaszán áshatjuk ki, még a növény szárbaindulása előtt. A mélyen lévő, és ezért nehezen kiásható gyökerek addig élvezhetők, amíg a levélrózsa a földre tapad.
Receptek
Ligetszépeleves. Apróra vágott hagymát (1 fej vöröshagymát) finomra vágott szalonna (100 g) zsírján megpirítjuk, a vékony szeletekre vágott ligetszépegyökereket (200 g) a forró, hagymás zsírban megforgatjuk, 2 evőkanál lisztet adunk hozzá, felöntjük, a lé arányában húsleveskockát teszünk bele, puhára főzzük.
Ligetszépe-főzelék. A gyökereket megmossuk, megtisztítjuk, ecetes vízbe mártjuk, sós vízben puhára főzzük, vékony szeletekre vágjuk. Világos rántást készítünk, a főzővízzel felöntjük, petrezselyemmel ízesítjük, sóval fűszerezzük.
Ligetszépe-saláta I. A gyökereket megmossuk, (kb. 200 g) letisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kihűtjük, ecettel, sóval, olajjal, borssal, késhegynyi rutával ízesítjük. Egyesek szerint a ligetszépe-saláta finomabb, mint a zellersaláta.
Ligetszépe-saláta II. A gyökereket (kb. 200 g) az előbbiek szerint előkészítjük. Apróra vágott, csapott evőkanálnyi hagymával és dióbéllel, esetleg almával, továbbá ecettel, olajjal, sóval ízesítjük. Gazdagon megszórjuk petrezselyem, vagy zamatos turbolya zöldjével.
II.
Ligetszépe,
parlagi
Oenothera
biennis L.
Család:
ligetszépefélék (Onagraceae, Oenotheraceae)
Népi
név: ligetúke, csúszekürt, idegen sárgaviola
Angol név: Evening Primrose
Német
név: Nachtkerze
Leírás
és előfordulás:
évelő növény. Nádasokban, árokpartokon, patakmenti magaskórós
társulásokban, láp- és ligeterdőkben, ártéri gyomtársulásokban helyenként tömeges.
Gyökere húsos, tarackoló. Szára robusztus, 2 méter magasságot is elérő, gazdagon
elágazó, hosszú szőröktől bozontos, néha szürkén molyhos. Levelei átellenes állásúak,
ülők, lándzsásak, hosszuk 3-12 cm, szélességük 1-3 cm, élük sűrűn fűrészes. Élénk
bíborpiros vagy sötét rózsaszínű, 2-4 cm átmérőjű virágai június-júliusban nyílnak.
Termése becő alakú tok. A parlagi ligetszépe mellett a vöröslő ligetszépét (O.
erythrosephala Borb.) is termesztik.
Felhasznált
részek:
mag (Oenotherae semen) és a magvakból kinyert zsíros olaj (Oleum oenotherae).
Hatóanyagok:
a magvak 15-20% zsíros olajat tartalmaznak. Főbb alkotórészei a linolénsav
és a gamma-linolénsav.
Hatások:
a zsíros olaj érelmeszesedést gátló, bőrápoló, bőrszárazságot enyhítő.
Alkalmazások:
a magvakból kinyert zsíros olajat gyógyszeripari nyersanyagként különböző
készítmények formájában érelmeszesedés ellen, emlőfájdalom (mastalgia) csökkentésére
a menstruációt megelőző tünetegyüttes (PMS), mozgásszervi panaszok, bőrbetegségek
valamint sclerosis multiplex kiegészítő kezelésére használják. A magvakból kinyert
olaj fontos vivő- ill. hatóanyaga a kozmetikai készítményeknek.
Ajánlott
napi adagok:
atopiás dermatitis esetén felnőtteknek 6-8, gyermekeknek 2-4,
emlőfájdalom kezelésére pedig 3-4 gramm, 8% gammalinolénsav-tartalomra standardizált
zsíros olaj.
Figyelmeztetések:
mellékhatások és ellenjavallatok nem ismertek.
Dr. Babulka Péter