Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Keskenylevelű ezüstfa
Elaeagnus angustifoliaMás néven: olajfűz, (hamis) olajfa, ezüstfűz, oleaster, Russian olive

Az ázsiai sztyeppékről származik, fűzfaszerű levele és az olajbogyóra emlékeztető fanyar ízű termése miatt gyakran olajfűznek is nevezik. Gyors növekedésű nagy bokor, idővel görbe törzsű, középtermetű fává fejlődik. Május végén- június elején apró sárga virágai bóditó illatát messze viszi a szél. A mérsékelt égöv déli határán őshonos, főleg a szikes területeken. Csaknem mindent kibír: a szikes vagy homokos talajt és a magas talajvizet is. A szik- és homokfásításra kitűnően bevált, sőt a szikes réteken az egyik leggyakoribb cserjésedést okozó faj. Kertbe gyakran ültetik térhatárolónak, a cserjékhez hasonlóan sűrű kötésben. Nyírás nélkül hajlamos a felkopaszodásra (fává akar nőni), rendszeres nyírással viszont szép sövény nevelhető belőle.

Temése tojásdad, 1-1.6 cm hosszú csontár. Kezdetben szürke, pikkelyszőrös, érés után kopaszodó, sárgásbarna, burka fanyar ízű, lisztes állományú, a csontáron 8 hosszanti sáv található. A termés érés után a fán marad. Törökországban, Afganisztánban, Kína sivatagos északi részein eszik a bogyóját, szárítva kapható a piacokon. Nyersen csak teljesen megérve fogyasztható, a magja is megehető a gyümölccsel. Általában elteszik télire. Leveseket is fűszereznek vele, sörbetet is készítenek belőle.

A keskenylevelű ezüstfát vagy inkább cserjét, illatos virága miatt olajfűznek, olajfának is hívják. Ezüst színű levele, különleges alakja, kellemes illata miatt díszére válik a kerteknek. Nagyobb szerepe van a szikesek, homokos területek befásításában, só- és szárazságtűrő igénytelensége miatt mindenütt meg tud kapaszkodni. Ma már dolomit és mészkőkopárokat is fásítanak vele. A cserje az utóbbi egy-két évtizedben terjeszkedésbe kezdett, olyan élőhelyeket is kezd meghódítani (hegyi száraz legelők), ahol korábban ismeretlen volt. Terjesztésében valószínűleg az itt telelő énekesmadarak is részt vesznek. Összezáródó bozótjában az élővilág elszegényedik, még az avarbomlás és a talajélet is lelassul, nitrogénkötő sugárgombáival viszont eutrofizál, azaz tápanyagokban gazdagítja a talajt. Ez a fásítások esetében hasznos dolog, de a természetes növénytakaró megváltoztatásával jár. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, Nyugat- és Közép Ázsia az Altájig. A XVII. században hozták be Európába, kerti díszként az alföldi szikesek fásításával együtt terjedt el nálunk. (Dr. Barcsay László)

 

 

II.
Ezüstfafélék (Elaeagnaceae)

Ehető termésűek:

Keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia)
angol: Oleaster, Russian Silverberry or Russian-olive

Somtermésű ezüstfa (Elaeagnus multiflora)
angol: Cherry Silverberry or Gumi

Pirostermésű ezüstfa (Elaeagnus umbellata)
angol: Japanese Silverberry or Autumn-olive

Amerikai ezüstfa (Elaeagnus commutata)
angol: American Silverberry or Wolf-willow