Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Hálózatok Hinduizmus, jóga India Indonézia, Szingapúr Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Mélyadaptáció Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Horváth Boldizsárné
SRÍ-LANKA-I RECEPTEK
Húsz ország konyhája, Európa, 1985, 297-313. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Sokan azt mondják a szigetről, hogy az édenkert sem lehetett szebb, mint Srí Lanka, vagy ahogy egyesek nevezik, a "drágakövek szigete". Srí Lanka körte alakú sziget az Indiai-óceánban, csak egy keskeny tengerszoros választja el Indiától. Az ország délnyugati részén az esős zónába tartozó vidékeken sűrű, buja a növényzet, és nagyrészt itt találhatók a Srí Lanka-iak életében oly fontos szerepet játszó rizsföldek, tea- és pálmafaültetvények. A pálma különböző fajtái mindenhol megtalálhatók. A kókuszpálma gyümölcsének, a kókuszdiónak úgyszólván minden része felhasználható. A dió belsejében lévő fehér, húsos részt, mint a "Friss kókuszdióbél" receptből is kitűnik, sóval vagy anélkül, esetleg cukorral, nyersen fogyasztják. Kókuszdióból készül a távol-keleti ételek készítéséhez naponta használt kókusztej, az itthon is kedvelt kókuszreszelék. A dió fehér, húsos részét megszárítják, és kókuszolajat, margarint készítenek belőle. A borpálma virágából nyert nedvből párolják le a különös aromájú és közkedvelt arrakot.
A sziget lakosságának étkezési szokásait az itt élő három nagy és különböző kisebb törzsek vallási megoszlása alakította ki. Később a bevándorló európaiak és malájok, valamint a közeli nagy szomszéd, India gasztronómiai szokásai is gazdagították és befolyásolták. Így egy-egy ételt ki-ki szokásainak megfelelően készít, aszerint hogy buddhista, hindu, keresztény vagy mohamedán. Az ételek fűszerezése nagyjában hasonló, a különbség viszont a legszembetűnőbben a fogyasztott hús fajtájában mutatkozik meg: a szingalézek és bögözök gyakran készítik húsos curryjüket friss és füstölt disznóhússal. Hasonló a helyzet a szeszes itallal készült currykkel, amelyeket általában "szmor"-nak neveznek. Készítik disznó-, kacsa- és marhahúsból is, rendszerint ginnel vagy whiskyvel. Egyik legkedveltebb ünnepi eledelük.
Országszerte naponta többször is fogyasztják az "idi appi"-t, a gőzölt lisztből, tojás nélkül készült főtt tésztát, amely a spagettire hasonlít, s a cérnavékonytól a makaróni vastagságúig mindenféle nagyságban készítik. A Srí Lanka-i háziasszony a recepttől eltérően egyszerre több kiló lisztet gőzöl meg, majd megszárítja. Így a tésztaebéd elkészítése csak perceket vesz igénybe.
A szigetlakók étkezésének két legfontosabb alapanyaga a rizs és a hal. A rizst naponta több formában is fogyasztják.
Hasonlóan a többi ázsiai országhoz, itt sem használnak evőeszközt, ujjaikkal előbb összekeverik, majd összefogva, nagy szakértelemmel, csak egyik kezüket használva, végzik el a legkomplikáltabb műveleteket is, ügyesen és kecsesen fogyasztják ételeiket.
A trópusi gyümölcsökben bővelkedő országban kevésbé kedveltek a tésztadesszertek. Úgy gondoltam azonban, hogy a "Torta mandulaízű krémmel" című receptet érdemes volt feljegyeznem, mert könnyű elkészíteni, olcsó, ízletes és nem utolsósorban nagyon dekoratív. Az aluva, ez a kesudióval készült édesség az egyik legnépszerűbb Srí Lanka-i desszert. A kesudió helyett földimogyoróval is elkészíthető.
A teakedvelők körében ismert ceyloni fekete tea jégbe hűtve, fűszeresen elkészítve, azt hiszem, nálunk is sikerre számíthat meleg, nyári időben.

 

ELŐÉTELEK

Grillben sült grape-fruit

Hozzávalók:

3 grape-fruit keresztben kettévágva,
4 ek. cukor,
1 mk. őrölt gyömbér,
6 szem kandírozott piros cseresznye.

Tálalás előtt vágjuk körbe a grape-fruitot a héjánál belülről, és a húsát fejtsük le a héjáról. Egy kis ollóval vágjuk ki a hártyát a gerezdek közül. Szedjük ki a magokat. Szórjuk be a tetejét a cukorral és a gyömbérrel. Tegyük közepesen meleg grillsütőbe, és addig süssük, amíg a cukor kissé felolvad. Vegyük ki a sütőből. Rakjunk minden gyümölcs közepére egy szem kandírozott piros cseresznyét. Forrón tálaljuk.

 

Koktélrák

Hozzávalók:

9 dkg liszt,
1/2 tk. sütőpor,
1 mk. só,
1 tojás,
1 1/4 dl tej,
1 tk. vaj,
20 dkg tisztított, sós vízben megfőzött rák apróra vágva,
4 apróra vágott mogyoróhagyma,
1 ek. kissé csípős currypor,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.

Tegyük a lisztet, a sütőport, a sót és a vajat egy mély tálba. Adjuk hozzá a tejet, a tojássárgáját, a rákot, a hagymát, a curry-port és a petrezselymet. Keverjük jól össze, hagyjuk 2 percig állni. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és keverjük bele a rákos masszába. Rakjunk egy evőkanálnyit a masszából forró vajba, süssük minden oldalát aranybarnára. Forrón, előételként tálaljuk mártással vagy állófogadáson koktélpálcikára szúrva, hidegen.

 

Avokadósaláta

Hozzávalók:

1 hámozott, kimagozott avokadó,
3 hámozott és kimagozott paradicsom, mindkettő apró kockára vágva,
1/2 tcs. új zöldhagyma vékony karikákra vágva,
3 ek. salátaolaj,
2 ek. citromlé,
késhegynyi só és törött bors,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 tk. bazsalikom.

Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól lehűtve tálaljuk.

 

Zellerszívsaláta

Hozzávalók:

1 doboz zellerszívkonzerv,
1 citrom leve,
2 1/2 ek. zselatin,
2 dl forró víz,
1/2 dl hideg víz,
csipet só,
zöld ételfesték,
1 keresztbe vágott narancsnak vagy citromnak a fele,
1 olajbogyó,
1 kis tálka majonéz ízlés szerint.

Öntsük le a vizet a zellerszívről, majd hosszában vágjuk ketté mindegyiket. Tegyük tűzálló edénybe, csavarjuk rá a citromlevet, fedjük le, és hagyjuk állni 5-6 órát. Közben forgassuk a citromlében. Rakjuk fazékba a forró vizet az ételfestékkel együtt, keverjük össze a hideg vizet a zselatinnal és a sóval. Öntsük a forrásban lévő vízre. Közben keverjük. Ha a zselatin felolvad, vegyük le a tűzről. Öntsük lapos tálba, és hagyjuk kihűlni. Fogyasztásig tegyük a hűtőszekrénybe, hogy jól megkeményedjen. Vegyük ki a zellerdarabokat a citromléből, és tegyük lapos, kerek tálra. A zselatint éles késsel vágjuk 2x2 cm-es kockákra, és szórjuk be vele vastagon a zellerdarabok közti részeket. Rakjuk a saláta közepén kialakult üregbe a fél narancsot, és ennek a közepébe tegyük a fekete olajbogyót. Szórjuk körül a narancsot finomra vágott petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk. Ízlés szerint majonézt adhatunk mellé.

 

LEVES

Jégbe hűtött currys leves

Hozzávalók:

1 1/2 kg paradicsom,
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma,
1 áztatott zsemle,
1/2 ek. csípős curry-por,
késhegynyi porcukor és törött bors,
1 ek. citromlé,
3 ek. tejszín,
12 db jégkocka,
1 ek. finomra vágott zellerlevél.

A zellerlevél és a jégkocka kivételével minden hozzávalót keverjünk jól össze a keverőben, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt keverjük jól össze, öntsük magas fehér poharakba, rakjunk minden pohárba 2 jégkockát, és szórjuk be a tetejét a finomra vágott zellerrel. Azonnal tálaljuk.

 

FŐÉTELEK

Currys disznóhús gorakával

Hozzávalók:

1-1 tk. csilipor vagy nagyon csípős paprika,
őrölt köménymag és édes kömény,
2 tk. őrölt koriandermag,
1 1/2 tk. őrölt bors,
6 szem szegfűszeg,
2-3 gerezd péppé zúzott fokhagyma,
ízlés szerint 2-3 currylevél,
csipetnyi citromfű,
2 tk. tengeri vagy egyéb só,
80 dkg apróra vágott disznócomb,
2 kis darab goraka,
2 1/2 dl forró víz (ha a goraka nem elérhető, 2-3 ek. borecettel és a megadott vízmennyiséggel helyettesíthető.)

Tegyük az első 10 fűszert egy vastag fenekű serpenyőbe. Pirítsuk 1-2 másodpercig, adjuk hozzá a húst és 5 evőkanál forró vizet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 10 percig. Rakjuk a gorakát 2 1/2 dl forró vízbe, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, egy fakanál hátsó lapjával nyomjuk szét, és öntsük a húshoz. Jól keverjük össze, és továbbra is lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Idi appival tálaljuk.

 

Currys disznóhús whiskyvel (Szmor I.)

Hozzávalók:

1-1 tk. nagyon csípős pirospaprika,
őrölt köménymag és édes kömény,
koriandermag,
4 kardamomi megrepesztve,
csipetnyi citromfű,
5 szem szegfűszeg,
3 gerezd péppé zúzott fokhagyma,
tamarind vagy 1-2 ek. borecet,
2 tk. só,
80 dkg apróra vágott disznócomb,
1/2 dl whisky.

Tegyük vastag fenekű serpenyőbe az első 8 fűszert, pirítsuk 1-2 másodpercig. Közben keverjük. Tegyük bele a húst, a tamarindot, a sót és annyi forró vizet, hogy félig ellepje a húst. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg megpuhul. Ha kész, öntsük bele a whiskyt, és főzzük továbbra is lassú tűzön 10-15 percig. Idi appival vagy spagettivel tálaljuk.

 

Currys disznóhús ginnel (Szmor II.)

Hozzávalók:

1-1 tk. őrölt köménymag és édes kömény,
1 tk. csípős pirospaprika,
1 1/2 tk. őrölt koriandermag,
1/2 tk. törött bors,
6 szem szegfűszeg,
5 cm hosszú fahéj,
3 cm hosszú friss gyömbér vékony szeletekre vágva,
1 tcs. apróra vágott vöröshagyma,
1 dl olaj,
1 mk. reszelt citromhéj,
1-1 1/2 tk. só,
80 dkg disznócomb apróra vágva,
1 1/2 tcs. kókusztej a második áztatásból,
3 ek. gin,
egy kis citromlé.

Pirítsuk 1-2 percig vastag fenekű lábosban a szegfűszeget és a fahéjat, közben rázzuk a lábost. Ezután adjuk hozzá az olajat és a pirospaprika kivételével az őrölt fűszereket. Pirítsuk pár másodpercig, közben keverjük, nehogy leégjen. Ha kész, rakjuk hozzá a gyömbért és a hagymát. Pirítsuk üvegesre. Tegyük hozzá a húst, pirítsuk még egy percet. Öntsük hozzá a kókusztejet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Ha kész, keverjük hozzá a gint és a citromlét. Pároljuk még 5 percig. Ízlés szerint még sózzuk meg. Idi appival vagy spagettivel, esetleg rizzsel tálaljuk.

 

Currys disznóhús Manyula módra

Hozzávalók:

1-1 tk. kömény- és koriandermag,
1/2 dl olaj,
1 1/2 tcs. apróra vágott vöröshagyma,
3 gerezd péppé zúzott fokhagyma,
2 tk. currypor,
1 1/2 tk. csípős pirospaprika,
3 kardamomi kissé szétnyomva,
só,
1 ek. paradicsompüré,
1 ek. citromlé vagy borecet,
késhegynyi gyömbérpor,
80 dkg apróra vágott disznócomb,
víz,
4 vékony szelet füstölt sonka,
3 kemény tojás vastag karikákra vágva.

Tegyük serpenyőbe a köménymagot és a koriandert, pirítsuk 1-2 percig. Állandóan rázzuk az edényt, nehogy megégjenek a fűszerek. Ezután rakjuk félre. Tegyük az olajat vastag fenekű zománcozott lábosba. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, pirítsuk üvegesre. Tegyük hozzá a curryport és a gyömbért, pirospaprikát, citromlevet, a kardamomit és a húst. Pirítsuk még 2-3 percig. Adjunk hozzá 2-3 ujjnyi vizet a hús minőségétől függően, lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Rakjunk 2 szelet füstölt sonkát egy tűzálló edény aljára. Öntsük rá a currys húst, majd borítsuk be a tetejét a megmaradt sonkával. Fedjük be az edényt, és tegyük forró sütőbe. Süssük a tetején lévő sonkát ropogósra. Ha kész, díszítsük a kemény tojással. Rizzsel, burgonyapürével és salátákkal tálaljuk.

 

Szingaléz főtt tészta (Idi appi)

Hozzávalók:

1/2 kg kétszer szitált liszt,
1 nagy szalvéta,
1 hosszú nyelű fakanál,
forrásban lévő víz,
só,
6 kis lapos lószőrből vagy műszálból készült szita,
kis lyukú burgonyanyomó.

Tegyük a lisztet a szalvétába, kössük össze batyuszerűen. Húzzuk keresztül rajta a fakanál nyelét, akasszuk a forrásban lévő vízzel félig telt fazék fölé úgy, hogy csak a gőz érje a szalvétát és a fenne lévő lisztet. Gőzöljük 1 órát. Ezután öntsük szitába a még forró lisztet egy kis sóval. Szitáljuk át. Tegyünk a már átszitált liszthez annyi forró vizet, hogy közepesen lágy, de nem ragadós tészta legyen belőle. Rakjunk kis adagokat a burgonyanyomóba, és nyomjunk ki a masszából annyit a kis szitákra, hogy befedje azokat. Öntsünk 2 ujjnyi vizet egy nagy lábosba, forraljuk fel. Fedjük be a lábost egy nagy szitával, helyezzük bele a kis szitákat a tésztával, fedjük be a nagy szitát, és gőzöljük 5-6 percig. Tálaljuk a kis szitákon vagy kistányérokon. Magában is fogyasztható, vagy zöldséges és currys húsokhoz.

 

Ananásszal töltött csirke

Hozzávalók:

1 db 1 1/2 kg tölteni való csirke,
1 1/2 tcs. rizs,
1 ek. apróra vágott zeller,
1 ek. apróra vágott csípős hegyes paprika,
2 ek. olvasztott vaj,
1 tcs. darabolt ananász (konzerv),
1/4 tk. currypor,
só és olaj a sütéshez.

A csirke és a sütéshez való olaj kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Sózzuk meg a csirkét, töltsük meg a rizses masszával. Varrjuk össze a csirke bőrét, és tegyük mély tepsibe. Öntsünk rá annyi olajat, hogy félig ellepje. Rakjuk forró sütőbe, sütés közben locsoljuk. Süssük barnára. Csak akkor fordítsuk meg, ha az egyik oldala megsült. Süssük kb. 1 órát, vagy addig, amíg a hús megpuhul. Tálaljuk melegen vagy hidegen.

 

Rizses füstölt hal

Hozzávalók:

60 dkg füstölt tőkehal vagy hering,
2 ek. olaj,
1/4 kg rizs,
2 fej apróra vágott vöröshagyma,
2 tk. ceyloni currypor,
1 púpozott ek. vaj,
1 kemény tojás hatfelé vágva,
1 tk. finomra vágott friss korianderlevél vagy petrezselyem.

Öntsünk 2 liter forrásban lévő vizet a füstölt halra, lassú tűzön pároljuk (de ne forraljuk) 12-15 percig. Öntsük le róla a vizet. Húzzuk le a hal bőrét, és fejtsük le a húsát a csontról, majd szedjük szét kis darabokra. Olajozzunk be egy serpenyőt, tegyük a tűzre, és ha forró az olaj, tegyük bele a hagymát, és pirítsuk üvegesre. Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, rakjuk a hagymához a curryporral együtt, és pirítsuk 2-3 percet. Öntsünk hozzá 5 dl-t abból a forró vízből, amiben a halat áztattuk. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a víz elforr, és a rizs megpuhul. Ekkor keverjük bele a vajat és a haldarabokat. Díszítsük a tojással és a korianderlevéllel. Tálaljuk citromlével és csípős, fűszeres mártással.

 

Sült csirke currys mártással

Hozzávalók:

1 kg-os grillben sült csirke,
3 fej reszelt vöröshagyma,
2 ek. vaj,
1 tk. porrá zúzott kurkuma,
1 tk. garam masala,
1 ek. kókuszreszelék,
1/2 kg hámozott, apróra vágott paradicsom,
1-1 ek. finomra vágott petrezselyem és zellerlevél,
1 mk. porrá zúzott, szárított paprikamag,
1 dl joghurt,
1/2 ek. citromlé.

Pirítsuk üvegesre a vajban a hagymát. Húzzuk le a csirke bőrét, és vágjuk tízfelé. Tegyük rá a kurkumát, garam masalát, a kókuszreszeléket, a porrá zúzott paprikamagot. Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk 1-2 percig, majd rakjuk bele a paradicsomot, petrezselymet és a zellert. Pároljuk tovább lefedve 10 percig. Ezután öntsük a csirkéhez a joghurtot, vigyázva keverjük össze, és anélkül hogy felforralnánk, pároljuk még 2-3 percet. Vegyük le a tűzről. Öntsük bele a citrom levét, és főtt rizzsel tálaljuk.

 

MÁRTÁSOK, KÖRETEK

Fűszerezett paradicsommártás

Hozzávalók:

1 kg hámozott, érett paradicsom kettévágva,
3 gerezd fokhagyma,
1-1 cm fahéj és gyömbérgyökér,
1/2 dl borecet,
só,
1 tk. porcukor.

Lassú tűzön, lefedve pároljuk a paradicsomot az ecettel, amíg megpuhul. Szitán törjük át, tegyük félre. Mozsárban zúzzuk össze a gyömbért, fahéjat és a fokhagymát. Keverjük össze a félretett paradicsommal és a cukorral, öntsük vissza az edénybe, és addig főzzük, amíg a mártás meg nem sűrűsödik. Hidegen fogyasszuk.

 

Colombói mazsolás rizs

Hozzávalók:

2 tcs. jó minőségű rizs,
4 tcs. forró víz,
1 ek. vaj,
1 mk. porrá zúzott kurkuma,
5 szegfűszeg,
1 tk. köménymag,
kis darab fahéj,
1 1/2 tk. só,
3 ek. mazsola.

Mossuk meg jól folyó víz alatt a rizst, majd hideg vízben áztassuk 1 óráig. Szűrőben csurgassuk le. Rakjuk a vajat egy zománcozott edénybe. Tegyük bele a kurkumát, a szegfűszeget, a köménymagot és a fahéjat. Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Keverjük hozzá a rizst, a mazsolát és a sót. Pirítsuk még 2-3 percig. Öntsük rá a forró vizet. Forraljuk fel. Fedjük le, és közepesen meleg sütőben pároljuk 30-35 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Erősen csípős curryhez adjuk.

 

Grillben sült paradicsom

Hozzávalók:

6 paradicsom, mindegyik kettévágva,
6 tk. olvasztott vaj,
késhegynyi reszelt szerecsendió
és nagyon csípős pirospaprika,
só,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Tegyük közepesen meleg grillsütőbe a fél paradicsomokat a magos oldalukkal felfelé. Keverjük össze a vajat a szerecsendióval és a pirospaprikával, és ezzel locsoljuk a paradicsomot, amíg majdnem egészen megsül. Vegyük ki a sütőből, szórjuk be a sóval és a petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk. Sült húsok mellé adjuk.

 

Sárga sült burgonya

Hozzávalók:

1 1/2 ek. vaj,
1-1 mk. reszelt fokhagyma és vöröshagyma,
2 mk. porrá zúzott kurkuma,
1/2 kg hámozott, főtt, apró újburgonya,
késhegynyi frissen őrölt bors,
só,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.

Pirítsuk üvegesre a hagymát, fokhagymát a vajban. Adjuk hozzá a kurkumát, és lassú tűzön pirítsuk még 2-3 percig. Tegyük bele a burgonyát, és pirítsuk még 5 percig. Kétágú villával keverjük. Ha kész, hintsük rá a törött borsot, sót, petrezselymet. Forrón tálaljuk.

 

Rizskészítés

Hozzávalók:

1/2 kg jó minőségű rizs,
1 tk. só,
2 l hideg víz.

Folyó víz alatt jól mossuk meg a rizst. Hideg vízben áztassuk 1 óráig. Öblítsük le. Tegyük cserépfazékba a hideg vizet, a rizst és a sót. Élénk tűzön forraljuk fel, majd lassú tűzön, lefedve főzzük a rizs minőségétől függően 20 percig, vagy amíg megpuhul, de nem lesz pépes. Öntsük szűrőbe, hideg vízzel jól öblítsük le, és hagyjuk lecsurogni. Fedjük be szalvétával a szűrőt, tegyük forró vízzel félig telt edényre, és gőzön melegítsük fel a rizst.

 

Csípős, fűszeres mártás

Hozzávalók:

1 ek. vaj,
1/2 ek. őrölt koriandermag,
1 tk. porrá zúzott kurkuma,
2-2 mk. mustár- és köménymag,
6 szem cseresznyepaprika magostul, porrá zúzva,
késhegynyi törött bors,
só,
1 l víz,
1 ek. borecet,
1/2 citrom leve.

Olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a koriandert, a kurkumát, a mustár- és köménymagot. Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk 2-3 percig a fűszereket. Ezután tegyük bele a cseresznyepaprikát, törött borsot, sót. Pirítsuk még 1 percig, majd öntsük rá a vizet, ecetet és a citromlevet. Fedjük le, és főzzük 15-20 percig. Száraz curryk mellé tálalt rizs és halételek ízesítésére alkalmas.

 

SALÁTÁK

Mazsolás paradicsomsaláta

Hozzávalók:

1 1/2 kg paradicsom hámozva és kimagozva,
1 fej apróra vágott vöröshagyma,
1 tk. garam masala,
3 ek. citromlé,
1/2 mk. csilipor,
6 ek. nagy szemű mazsola.

Vágjuk apró darabokra a paradicsomot, keverjük össze az összes hozzávalóval. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Hideg és meleg sültekhez való.

 

Vegyes saláta

Hozzávalók:

2 hámozott, apróra vágott paradicsom,
1 apróra vágott csemegeuborka,
1 fej apróra vágott vöröshagyma,
1 ek. zöld korianderlevél vagy finomra vágott petrezselyem,
késhegynyi porrá zúzott gyömbér,
törött bors,
só,
2 dl joghurt.

Tegyük mély salátástálba a paradicsomot, uborkát, hagymát. Keverjük össze a joghurttal, korianderlevéllel, gyömbérrel, törött borssal, sóval. Jól lehűtve tálaljuk.

 

Paprikasaláta

Hozzávalók:

1 fej vékony karikákra vágott vöröshagyma,
1 hámozott, reszelt uborka,
2 hegyes, csípős pirospaprika apróra vágva,
1 kimagozott bogyiszlói paprika vékony csíkokra vágva,
1/2 dl kókusztej,
1-2 ek. citromlé,
késhegynyi őrölt koriandermag,
só.

Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót. Jól hűtsük le.

 

Almasambal

Hozzávalók:

2 tcs. apró kockákra vágott alma,
1 ek. mazsola,
1 hegyes csípős paprika vékony karikákra vágva,
1 csipet zöld korianderlevél vagy petrezselyem,
só, citromlé.

Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.

 

Rizssaláta

Hozzávalók:

1 tcs. jó minőségű rizs,
2 ek. olíva- vagy salátaolaj,
1 ek. citromlé,
tengeri vagy egyéb só,
késhegynyi frissen őrölt bors,
20 dkg sós vízben főtt apró gombafej,
1 hegyes, csípős zöldpaprika kimagozva és apróra vágva,
1 tk. finomra vágott petrezselyem,
1 késhegynyi zellerkrém,
1 kemény tojás apróra vágva.

Folyó víz alatt mossuk jól meg a rizst. Áztassuk hideg vízben 1 óráig, majd öblítsük le. Tegyük bő, sós vízbe, és főzzük a minőségétől függően 20 percig, vagy amíg a rizs puha lesz, de nem pépes. Öblítsük le meleg vízzel, szűrőben csurgassuk le. Készítsünk salátaöntetet az olajból, a citromléből, a sóból és a törött borsból. Keverjük a még meleg rizsbe. Tálalás előtt együk bele a megmaradt hozzávalókat.

 

Zöldbabsambal

Hozzávalók:

1 nagy, csípős zöldpaprika kimagozva és apróra vágva,
1/2 tcs. apróra vágott vöröshagyma,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
csipet reszelt, száraz citromhéj,
2 tk. citromlé,
3 ek. salátaolaj,
1/2 kg tisztított, kettétört zöldbab,
1 mk. cukor,
só,
csipet babérlevél,
3 dl kókusztej.

Keverőgépben keverjük össze alaposan a paprikát, a hagymát, a fokhagymát, a citrom héját és levét. Öntsük serpenyőbe az olajjal együtt. Pirítsuk 5-6 percig. Tegyük bele a zöldbabot és a megmaradt hozzávalókat. Lassú tűzön pároljuk (de ne forraljuk) 8-10 percig.

 

Paradicsomsaláta

Hozzávalók:

4 hámozott, kimagozott paradicsom apró kockákra vágva,
1 dl joghurt,
1 tk. citromlé,
csipet fokhagymasó és zellerkrém.

Tegyük a paradicsomot mély tálkákba. Keverjük össze a megmaradt hozzávalókat, és öntsük le vele a paradicsomot.

 

DESSZERTEK ÉS EGYÉB

Tehéntúró kandírozott gyümölccsel

Hozzávalók:

1/4 kg friss, jó minőségű tehéntúró,
1/2 tcs. kandírozott gyümölcs,
2 ek. porcukor,
1 ek. narancslikőr,
2 tcs. tejszínhab,
6 piskóta.

Keverőgépben keverjük össze a tehéntúrót, a kandírozott gyümölcsöt, a cukrot és a likőrt. Végül keverjük hozzá a tejszínhabot. Tálaljuk hűtött, talpas poharakban, és tegyünk minden pohár tetejére egy piskótát.

 

Gyümölcsdesszert

Hozzávalók:

4 hámozott, kimagozott mangó vagy őszibarack vékony csíkokra vágva,
késhegynyi őrölt kardamomimag,
1 ek. porcukor.

Hűtsük jól le a mangót, keverjük össze a kardamomimagot a porcukorral, és tálalás előtt szórjuk be vele a mangót. Hidegen tálaljuk.

 

Daratorta

Hozzávalók:

1 tcs. gríz,
1 ek. vaj,
1 tcs. cukor,
ugyanennyi joghurt,
1/2 mk. szódabikarbóna,
2 ek. mazsola,
késhegynyi őrölt fahéj és kardamomimag.

Pirítsuk 1-2 percig a darát a vajban. Vegyük le a tűzről, közben keverjük össze a joghurtot a cukorral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a kardamomimaggal és a mazsolával. Keverjük jól össze a pirított darával. Öntsük kerek, kivajazott edénybe, süssük közepesen meleg sütőben 35 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki egy tálra.

 

Kesudiós dara (Aluva)

Hozzávalók:

5 1/2 dl víz,
1/4 kg cukor,
1/4 kg vaj,
1/4 kg dara,
1/4 kg kesudió,
1/2-1/2 tk. őrölt kardamomimag és fahéj,
késhegynyi őrölt szegfűszeg és vaníliás cukor.

Készítsünk vastag szirupot a vízből és a cukorból. Pirítsuk világosbarnára a darát a vajban. Tegyük bele a kesudiót és a fűszereket. Pirítsuk még 1-2 percig. Öntsük rá a szirupot, és keverjük jól össze. Lassú tűzön pároljuk még egypár percig. Vegyük le a tűzről, és tegyük egy vagy két tortaformába. Fedjük le, és hagyjuk 5-6 óráig állni. Hidegen tálaljuk.

 

Friss kókuszdióbél

Hozzávalók:

1 db kókuszdió,
só.

Reszeljük le a kókuszdió tetejét. A dióban lévő vizet tegyük félre. (Hűsítő ital készítésére felhasználható.) Tompa végű késsel vágjuk ki a kókuszdió fehér húsát, majd vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Sózzuk meg.

 

Torta mandulaízű krémmel

Hozzávalók:

Krém:
20 dkg vaj,
1 tcs. porcukor,
zöld ételfesték,
fél mk. mandulaeszencia,
egy csepp kókuszeszencia,
1 tojás.

Tészta:
5 tojásfehérje kemény habja,
5 tojássárgája,
5 ek. porcukor,
5 ek. liszt,
1/2 tk. sütőpor,
4 ek. körtebefőtt vagy cukorszirup,
2 tcs. tejszínhab.

Krém: Keverjük habosra a vajat, adjuk hozzá a cukrot, azzal is keverjük habosra. Rakjuk bele az ételfestéket, a mandula- és kókuszeszenciát és a tojássárgáját. Megállás nélkül keverjük még 5 percig. Tegyük félre.
Tészta: Keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral, majd a liszttel, sütőporral és a tojás habjával. Tegyük kivajazott, lisztezett, kerek kuglófformába, és közepesen meleg sütőben süssük ki. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és borítsuk a sütőből kivett rácsra. Hagyjuk kihűlni.
Öntsük lapos tálba a szirupot. Tegyük bele a tésztát, majd a nyomózsák segítségével vonjuk be a krémmel. A közepén lévő üreget töltsük meg tejszínhabbal.

 

Jégbe hűtött fűszeres tea

Hozzávalók:

1/2 l forrásban lévő víz,
6 tk. ceyloni tea, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szerecsendió,
1/2 tcs. cukor,
1/2 l jégbe hűtött narancslé,
1/2 dl citromlé, jégkocka.

A forrásban lévő vizet tegyük cserép teáskannába. Adjuk hozzá a teát, a fűszereket és a cukrot. Fedjük le, és hagyjuk 5 percig állni. Batisztdarabon keresztül szűrjük le, majd hűtsük le. Fogyasztás előtt keverjük össze a narancs- és citromlével. Félig töltsük meg a poharakat jégkockával, és öntsük rá a fűszeres teát.

 

Fűszeres szalmaburgonya

Hozzávalók:

1/2 kg hámozott, gyufaszál vékonyra vágott burgonya,
olaj a sütéshez,
só,
1/2 tk. ceyloni currypor.

Tegyük szűrőbe a burgonyát, folyó víz alatt mossuk 2-3 percig. Csurgassuk le, és töröljük szárazra. Forró olajban kis adagokban süssük ropogósra. Szedjük papírszalvétára vagy itatósra. Tálalás előtt szórjuk be a curryporral és a sóval. Ital mellé adjuk.

 

Ceyloni currypor

Hozzávalók:

2 ek. koriandermag,
1 ek. köménymag,
1 tk. ánizsmag,
1/2 tk. apróra vágott zöld gyömbér,
6 szem kardamomimag,
1 tk. görög széna,
3 szegfűszeg,
1-2 cm hosszú fahéj,
1/2 tk. porrá zúzott kurkuma,
1 ek. nagyon csípős száraz paprikamag,
2 gerezd fokhagyma.

Tegyük serpenyőbe a koriander- és köménymagot, valamint a görög szénát. Lassú tűzön szárítsuk, amíg megpirul. Közben rázzuk az edényt, hogy meg ne égjen. Tegyük bele az ánizst, és pirítsuk még 1 percig, majd vegyük le a tűzről. Rakjuk vastag fenekű palacsintasütőbe a gyömbért és a fokhagymát. Lassú tűzön szárítsuk meg. Mozsárban zúzzuk porrá az összes hozzávalót. Tegyük jól zárható üvegbe. Különböző Srí Lanka-i ételek készítésére használjuk.

 

Currys tehéntúró

Hozzávalók:

1/2 kg zsíros tehéntúró,
1 púpozott tk. currypor,
1-2 ek. majonéz,
1-1 ek. apróra vágott metélő- és lilahagyma,
1 1/2 ek. kis kockákra vágott salátalevél,
só.

Sűrű szitán törjük át a tehéntúrót. Ezután keverjük össze az összes hozzávalóval. Nyers gyümölcs, papaja vagy sárgadinnye, őszibarack stb. megtöltésére alkalmas, így előételként is adható.